Η στρατηγική δημιουργίας μειονοτήτων στο εσωτερικό ενός κράτους που ακολουθείται (περιέργως) τα τελευταία χρόνια και η de facto ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου μου θύμισε ένα σενάριο που συνέταξε σε έκθεσή του το αμερικανικό think tank της RAND Corp. για λογαριασμό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), πριν 7 χρόνια και αναφερόταν σε σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας το 2003:
"Το στρατηγικό περιβάλλον 200 ετών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει παγιώσει την ελληνοτουρκική ένταση ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η αναβίωση περιφερειακών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, μάλιστα, ανέδειξε νέα στοιχεία στις σχέσεις Αθηνών και Άγκυρας. Το 2003 ξεσπά κρίση με αφορμή την (σ.σ. υποτιθέμενη) κακή μεταχείριση των Τούρκων στη Δυτική Θράκη. Μια τριβή που περιλαμβάνει πολλαπλές αψιμαχίες στα σύνορα, οι οποίες ανακύπτουν όταν μικρές ομάδες προσφύγων αποπειρώνται να διαφύγουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνεται, οι δύο χώρες διεξάγουν ταυτόχρονες και αλληλοκαλυπτόμενες ασκήσεις στο Αιγαίο και αρχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη μεθόριο. Πολλά επεισόδια στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο του -εγκλωβισμός απο επίγεια και εναέρια ραντάρ πλοίων και αεροσκαφών, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες συγκρούονται κάνοντας αποκρύψεις- περαιτέρω αύξηση της ανησυχίας και της εχθρότητας. Τέλος, μια μεγάλη διαδήλωση Τούρκων στην ελληνική Θράκη καταλήγει σε ταραχές και ελληνικές παραστρατιωτικές δυνάμεις (σ.σ. sic) παρεμβαίνουν πυροβολώντας στα πλήθη και σκοτώνοντας μερικές δεκάδες Τούρκων. Αποκηρύσσοντας την "πολιτική γενοκτονίας" της ελληνικής κυβέρνησης, η Τουρκία απαντά με μια αιφνιδιαστική αλλά περιορισμένη εισβολή στη Θράκη περνώντας τα σύνορα, με στόχο να καταλάβει σημεία-κλειδιά όπου διαμένει τουρκικός πληθυσμός με την έννοια της εγκαθίδρυσης προστατευμένου ασφαλούς καταφυγίου. Οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν την εισβολή στη μεθόριο και η Αθήνα ανακηρύσσει ζώνη 12 ν.μ. στο Αιγαίο, αποκλείοντας ως εκ τούτου τη τουρκική διέξοδο στο Αιγαίο. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τη Σμύρνη και άλλες τουρκικές πόλεις και οι δύο χώρες συγκρούονται επίσης στα ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου."
Παρακάτω το κείμενο αναφέρεται στην αντίδραση των ΗΠΑ προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση: "...Βάσεις ειναι διαθέσιμες στην Ιταλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μη θανατηφόρα ή περιορισμένης καταστρεπτικής δυνατότητας μέσα ουδετεροποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων και συστημάτων θα ειναι εξαιρετικά χρήσιμα."
Το σενάριο της RAND για ελληνοτουρκικό πόλεμο με αφορμή τη Θράκη
style="margin: 0px auto 10px; display: block; text-align: center;" alt="" Μερικές παρατηρήσεις:
1. Η έκθεση αναφέρεται σε "Τούρκους της Δυτ. Θράκης" και όχι στις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες Ελλήνων μουσουλμάνων, Πομάκων και αθιγγανων, σε μια προσπάθεια ενοποίησης τους. Να σημειωθεί ότι το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Θράκη υπερτερεί αθροιστικά του Ορθοδόξου στοιχείου.
2. Περιέχεται σαφώς το στοιχείο της προβοκάτσιας ("ελληνικές παραστρατιωτικές δυνάμεις σκοτώνουν Τούρκους").
3. Το τέλος των συγκρούσεων θα επέλθει αφού τα ελληνοτουρκικά οπλικά συστήματα "παραλύσουν" από τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και τις παρεμβολές των υπερατλαντικού παράγοντα. Με απλά λογια, οι Έλληνες στρατιωτικοί θα εχουν τη τύχη των πληρωμάτων των ελικοπτέρων, στα Ίμια, στη Κύπρο με το θάνατο του Στρατηγού Φλωράκη και του Chinook με το Πατριάρχη Αλεξανδρείας...
4. Το "σενάριο" εκπονήθηκε μετα τις ΝΑΤΟϊκες επιθέσεις στη Σερβία και πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη συνέχεια διαφόρων "σεναρίων" με επίκεντρο τα Βαλκάνια που είχαν εμφανιστεί εκείνη τη περίοδο, ένα εκ των οποίων ήταν -τότε- η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και η δημιουργία της "Mεγάλης Αλβανίας"...
Πηγές: strategy-geopolitics
Πηγές: strategy-geopolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου