«Ζήτημα ωρών» η πτώση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

«Ζήτημα ωρών και όχι ημερών», χαρακτήριζε προχθές το βράδυ την πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι. Ο Θάτσι, ο οποίος είχε ζητήσει την ικανοποίηση ενός πακέτου έξι αιτημάτων που αφορούν την αλβανική μειονότητα το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου, φαίνεται ότι αποφάσισε να επιταχύνει τις εξελίξεις. Έτσι, συγκάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη την ηγεσία του DPA, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ έσπευσε να προαναγγείλει ότι αυτή θα γινόταν οπωσδήποτε δεκτή. «Η υπόθεση έχει τελειώσει», δήλωσε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα πρέσβη στα Σκόπια πρέσβειρα Τζίλιαν Μιοβάνοβιτς, η οποία, όπως όλα δείχνουν, ήταν εξαρχής γνώστης όλων των κινήσεων του ηγέτη του DPA. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα κα ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της τελικής απόφασης του DPA, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τόνιζε τα εξής: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει μια χρυσή ευκαιρία να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, την οποία αξίζει, ύστερα από τις σοβαρές και επιτυχείς προσπάθειες πολλών ετών που κατέβαλε για μεταρρυθμίσεις.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εστιάσουν τις ενέργειές τους στην ένταξη στο ΝΑΤΟ την κρίσιμη αυτή περίοδο», για να προσθέσει ότι το μοναδικό εμπόδιο που έχει απομείνει είναι η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Οπως είναι προφανές, ο Γκρούεφσκι βρίσκεται κυριολεκτικά με το «μαχαίρι στον λαιμό» και καλείται να λάβει, ενδεχομένως μέσα σε λίγες ώρες, δύο εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας του: Αφενός να αναγνωρίσει ή όχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως απαιτούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα δύο κόμματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.
Αφετέρου να προχωρήσει σε κοινά αποδεκτό με την Αθήνα συμβιβασμό για την ονομασία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την άκαμπτη θέση που τηρεί μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το κλίμα, όπως είναι φανερό, βρισκόταν στον αέρα και η προσπάθεια του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να οριστικοποιήσει τον νέο γύρο επαφών του με τις δύο πλευρές και να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συναντήσεις του με τους πρέσβεις-διαπραγματευτές. Αναμφίβολα η Αθήνα θα δεχθεί πιέσεις στην περίπτωση που πράγματι πέσει η κυβέρνηση των Σκοπίωνκαι δεν συγκροτηθεί αμέσως άλλος κυβερνητικός συνασπισμός- έλεγαν χθες διπλωματικές πηγές. Οι πιέσεις θα προέλθουν από την αμερικανική πλευρά για να συναινέσει η Αθήνα στην αποστολή πρόσκλησης στη FΥRΟΜ για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί λύση. Ενδεχομένως δε να προωθηθεί και το σενάριο/παγίδα της «πρόσκλησης υπό όρους» - η Ελλάδα να μην προβάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, αλλά αν δεν βρεθεί λύση εντός καθορισμένου διαστήματος να ακυρωθεί η πρόσκληση.

Πηγές: strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου