Νέο επεισόδιο παρενόχλησης ερευνητικού σκάφους που έκανε έρευνες επισήμανσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου σημειώθηκε σήμερα από τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Το τουρκικό σκάφος προσέγγισε το νορβηγικό συμφερόντων ερευνητικό πλοίο που διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου και το διέταξε να απομακρυνθεί με το αιτιολογητικό ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται.
Το νέο επεισόδιο -συνέχεια άλλου επεισοδίου στις 13 Νοεμβρίου (μία ημέρα πριν το επεισόδιο στο Καστελόριζο...), που καταγγέλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη- σημειώθηκε ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το ΡΙΚ, προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα, μετά τις καταγγελίες της Κύπρου. Η Άγκυρα όχι μόνο δεν δέχθηκε τα διαβήματα, αλλά με κυβερνητική δήλωση υποστήριξε ότι η περιοχή στην οποία διεξάγονται οι έρευνες είναι τουρκική και προχώρησε να τις χαρακτηρίσει τυχοδιωκτικές εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί μέρος δημοσιεύματος της εφημερίδας "Πολίτης" με το χρονικό του επεισοδίου της 13ης Νοεμβρίου...
Κρίση στην Πάφο με εμπλοκή τουρκικών πολεμικών εντός της ΑΟΖ
Στις 13 Νοεμβρίου, δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη εισήλθαν στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου και παρενόχλησαν σκάφος που διενεργούσε έρευνες για τον καθορισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.Σοβαρό επεισόδιο που άγγιξε τα όρια της εμπλοκής σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ανοικτά της Πάφου. Στο επεισόδιο πρωταγωνίστησαν τουρκικά πολεμικά σκάφη, τα οποία αξίωσαν από ωκεανογραφικό σκάφος, το οποίο διενεργεί έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για λογαριασμό της Κύπρου να αποχωρήσει από τη θαλάσσια περιοχή όπου έπλεε.
Το επεισόδιο, που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου, προκάλεσε τα έντονα διαβήματα της Λευκωσίας προς ΟΗΕ και Ε.Ε., ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αμφισβήτηση από μέρους της Άγκυρας της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας, τόσο από τα νησιά του Αιγαίου, όσο και την Κύπρο.
Το χρονικό του επεισόδιου
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008, δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος, εισήλθαν στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου (ΑΟΖ) και παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία, το οποίο, ως γνωστόν, διενεργεί για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας τις έρευνες για τον καθορισμό (ακριβής έκταση και βάθος) των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τα τουρκικά σκάφη κατέπλευσαν στην περιοχή την 11η πρωινή. Προσέγγισαν επικίνδυνα το παναμαϊκό ερευνητικό σκάφος, το οποίο έπλεε ανοικτά της Πάφου. Τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών επικοινώνησαν μέσω ραδιοσυχνοτήτων VHF με τον καπετάνιο του ωκεανογραφικού και αξίωσαν την αποχώρησή του από την περιοχή. Μετά από αυτή την αξίωση, ο καπετάνιος επικοινώνησε με τη νορβηγική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τις αρχές της Δημοκρατίας. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση σε ανώτατο επίπεδο με την εμπλοκή, τόσο των συναρμοδίων Υπουργών, όσο και του ΓΕΕΦ, ενώ για το θέμα ενημερώθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αποχώρηση ερευνητικού
Στο ερευνητικό σκάφος δόθηκαν οδηγίες από τις αρχές της Δημοκρατίας να παραμείνει στην περιοχή και να συνεχίσει την εργασία του. Ωστόσο, οι τουρκικές παρενοχλήσεις εντάθηκαν μέσω διαφόρων ελιγμών των δύο σκαφών και κορυφώθηκαν στις 7 το βράδυ, οπόταν το ερευνητικό σκάφος αναγκάστηκε να κινηθεί ανατολικότερα προς τη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας συνεχίζοντας τις έρευνές του.
Το πρωί της Παρασκευής, 14 Νοεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια και αποφασίστηκε η διενέργεια άμεσων διαβημάτων, τόσο προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφασίστηκε, επίσης, να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην δημοσιοποιηθεί το επεισόδιο, για να παρασχεθεί χρόνος να γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού τα αναγκαία διαβήματα.
Το όλο επεισόδιο είναι άμεσα συνδεδεμένο και με το πρόσφατο επεισόδιο στο Καστελόριζο (κατά τις ίδιες ημερομηνίες), όπου νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, ενεργώντας για λογαριασμό της Τουρκίας, εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και άρχισε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Το νορβηγικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή ύστερα από τα εντονότατα διαβήματα της Αθήνας.
Η τουρκική αμφισβήτηση
Στην ουσία, η Τουρκία (ανέκαθεν) αμφισβητεί την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) από τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, με το πρόσχημα ότι, τόσο το Αιγαίο, όσο και η Ανατολική Μεσόγειος, είναι κλειστές θάλασσες. Οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας έχουν εμφανή στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει επισήμως τη δική της υφαλοκρηπίδα με την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην δημιουργήσει τριβές, οριοθέτησε αυθαίρετα και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τη δική της υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, οριοθέτησε δική της υφαλοκρηπίδα στην περιοχή με συντεταγμένες 27 22 (Bodrum) έως 32 16 (Πάφος) και 35 50 (μέση απόσταση Τουρκίας Αιγύπτου), καθορίζοντας μάλιστα και τρία επίπεδα έρευνας. Το ένα πεδίο ήταν αυτό πλησίον του Καστελόριζου, στο οποίο εισήλθε κατά τις ίδιες ημερομηνίες που έγινε το επεισόδιο ανοικτά της Πάφου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα. Το δεύτερο πεδίο βρίσκεται ανατολικότερα και το τρίτο πεδίο ήταν αυτό πλησίον της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου, όπου ήδη διενεργούσε έρευνες το ωκεανογραφικό υπό παναμαϊκή σημαία σκάφος για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας, στην οποία η Κύπρος ανέθεσε τη λεπτομερή καταγραφή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
------------------------------------------------------------------
Κι ένα δημοσίευμα, ενδεικτικό της αντίληψης των Τούρκων για το επεισόδιο...
"Βάλαμε την ουρά στα σκέλια"
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν» αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στην κρίση που προκάλεσε στις 13 Νοεμβρίου τουρκικό πολεμικό σκάφος, το οποίο εισήλθε στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο παρενόχλησε πλοίο υπό ξένη σημαία που διενεργούσε έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Πολεμικό μας πλοίο παρεμπόδισε τους Ε/κ».
Στον επίτιτλο γράφει ότι οι Ε/κ «Εβαλαν τελικά την ουρά στα σκέλη τους».