ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕ «ΒΡΟΧΗ» ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΑΒΗΜΑΤΩΝ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει πλέον ελληνικά κατοικημένα νησιά, και παρ’ ότι οι εν λόγω περιοχές προβάλλονται από ετών ως «γκρίζες» από την Τουρκία.

Η έμπρακτη προσπάθεια μετατροπής τους σε «Ίμια» συνιστά τεράστια ποιοτική μεταβολή, η οποία όμως θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενη. Ήταν το επόμενο βήμα της Άγκυρας στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Το ότι το βήμα αυτό είναι τόσο τολμηρό οφείλεται στην παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα προηγούμενα.


Στην ελληνική πλευρά- δυστυχώς- υπάρχει αμηχανία και διχογνωμία, η οποία έγινε εμφανής με την απουσία εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Η απόφαση του Κάρολου Παπούλια να δοθεί πολιτική απάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στις προκλήσεις της Τουρκίας δεν ενθουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσπαθεί να κρατά χαμηλά στη δημοσιότητα την έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, αν έχει στόχο να μην παρασυρθούμε στον σχεδιασμό της Άγκυρας, συνοδεύεται από συγκεκριμένη πολιτική ακύρωσης των τουρκικών επιδιώξεων και δεν πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης των γεγονότων προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο της ελληνικής πολιτικής.

Οι πληροφορίες όμως ότι οι Τούρκοι έχουν προβεί σε διαβήματα προς την ελληνική πλευρά για δήθεν «παρενοχλήσεις» από ελληνικά μαχητικά στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κινήσεις τις οποίες το ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει γνωστές, όπως επίσης το γεγονός ότι και προηγούμενα ελληνικά διαβήματα για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών τα εν λόγω νησιά κρατήθηκαν χαμηλά για να μην «ανέβει» το θερμόμετρο στην επικαιρότητα, προκαλούν τουλάχιστον απορία. Στο εσωτερικό.

Στο εξωτερικό απλά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι εξαιρετικά ελαστική, διαπίστωση που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο νέας τραγωδίας στο Αιγαίο, όπως αυτή με τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω σκηνοθετημένης κρίσης από την Τουρκία, δεν μπορεί- και αυτό φοβούνται και το συζητούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- διότι η Ελλάδα άφησε την κατάσταση να εξελιχθεί μέχρι εδώ. Εξάλλου οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι δεν άρχισαν τις τελευταίες ημέρες. Είχαν σημειωθεί, μεταξύ άλλων, και τον Μάιο,λίγο μετά την επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα.

Ο Κώστας Ηλιάκης

Εξάλλου, όταν ύστερα από την πτώση του ελληνικού F-16 και τον θάνατο του Έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη η Αθήνα συνέχισε να μιλά για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και προσέγγιση των δύο χωρών, δεν φταίει η Άγκυρα που το εξέλαβε ως πράσινο φως για να συνεχίσει.
Πολύ περισσότερο που ξέρει η ίδια και ξέρει ότι ξέρουμε κι εμείς ότι η «ευρωπαϊκή πορεία» μπορεί κάποτε να υπήρχε, αλλά τώρα είναι ένα βολικό παραμύθι για να κρύβει η Ελλάδα την αδυναμία της να αναζητήσει μία διαφορετική στρατηγική για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα: Τη δια των όπλων αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο.

Λ. Καλαρρύτης

Πηγή: Κόσμος του Επενδυτή
Αρ. φύλ.321
Σελ. 6-7


Πηγές: hellenicrevenge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου