Ραγδαία κλιμάκωση της αστάθειας στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Με τη μόνιμη «καραμέλα» της επιτακτικής ανάγκης διεξαγωγής διαλόγου, απαντούν οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ στα «μαύρα σύννεφα» που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο…

Ο Λαμπέρτο Ζανιέρ, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι οι σχέσεις Σέρβων και Αλβανών στην περιοχή δείχνουν να επιδεινώνονται… Και για να φθάνει στο σημείο ένας διπλωμάτης του ΟΗΕ να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, τότε είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ανησυχητική από όσο εμφανίζεται δημοσίως.

Τα συνεχή μικροεπεισόδια ανάμεσα στις δυο εθνότητες που καταγράφονται από τα τέλη Οκτωβρίου, αναδεικνύουν τα περιθώρια περαιτέρω κλιμάκωσης της αστάθειας, συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ως βασική πρόκληση για τον Οργανισμό τη μεσολάβηση ανάμεσα στις δυο εθνότητες για την έναρξη διαλόγου.

Είναι προφανές ότι ο ΟΗΕ και οι αξιωματούχοι του αρνούνται να διδαχθούν από τα διδάγματα της πολυετούς παρουσίας τους στα Βαλκάνια, κυρίως όμως να κατανοήσουν το αυτονόητο: ότι η κατάσταση που δημιούργησε η παρέμβαση του ΝΑΤΟ υπέρ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, με πρόσχημα το σταμάτημα μιας γενοκτονίας, όχι για να χωρίσουν τους εμπολέμους αλλά για να καθορίσουν το αποτέλεσμα υπέρ της μιας πλευράς, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Οι Αλβανοί, έχοντας πετύχει τους στόχους τους (μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας το 2008 και έκτοτε… συλλογή διπλωματικών αναγνωρίσεων) δεν έχουν το παραμικρό κίνητρο να διαπραγματευτούν, όσο τουλάχιστον πιστεύουν ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ, απλώς επιβεβαιώνουν ότι ο Οργανισμός όταν πρόκειται για πραγματική σύγκρουση και όχι για ένα απλό ζήτημα, είναι εντελώς ανίκανος να βοηθήσει, εάν αυτό δεν το επιθυμούν οι ισχυροί εμπλεκόμενοι στη διένεξη.

Ωστόσο, η διεθνής στρατιωτική παρουσία μειώνεται διαρκώς στην περιοχή και παραμένει κυρίως δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αστυνομικά καθήκοντα! Το ΝΑΤΟ που αιματοκύλησε την περιοχή, απεμπλέκει σταδιακά τις δυνάμεις του και αφήνει τους αφελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα», αφού έσπευσαν ωσάν ερασιτέχνες να αναλάβουν αποστολές χωρίς να διαθέτουν τις δυνάμεις, ούτε την εμπειρία για να φέρουν την αποστολής σε πέρας με επιτυχία. Με τον τρόπο αυτό, η έκθεση της Ε.Ε. φαντάζει σχεδόν νομοτελειακή, κάτι που δεν αφήνει αδιάφορους τους Αμερικανούς.

Κι αυτό διότι οι ΗΠΑ δείχνουν σφόδρα ενοχλημένες από τις μονομερείς γερμανικές – και γαλλικές ενέργειες – στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Μόσχα, κατά τρόπον που στην ουσία αποτελεί τελεσίγραφο στην Ατλαντική Συμμαχία και όχι μετά από απόφαση των κρατών-μελών. Επίσης, οι Αμερικανοί δείχνουν να έχουν αλλάξει, οριακά έστω, τη στάση τους απέναντι στον αλβανικό παράγοντα των Βαλκανίων, αντιλαμβανόμενοι ότι η έξαρση των οραμάτων εθνικής ολοκλήρωσης ξεφεύγει από τα όρια που η Ουάσιγκτον επιθυμούσε να τους αφήσει. Σίγουρα δεν επιθυμούσε να τους μετατρέψει σε «αφεντικά» των Βαλκανίων. Όμως, αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο αλβανικός παράγοντας απειλεί με αποσταθεροποίηση το σύνολο των Βαλκανίων…

Την ίδια στιγμή, οι Σέρβοι, ακολουθώντας πολύ έξυπνη τακτική, έχουν αποκαταστήσει διαύλους συνεννόησης με την Ουάσιγκτον και την Ε.Ε. και γενικά επιδεικνύουν συμπεριφορά κράτους – αξιόπιστου συνομιλητή με το οποίο μπορεί κανείς να κλείσει συμφωνίες οι οποίες θα τηρηθούν. Ταυτόχρονα, η σερβική ηγεσία υπενθυμίζει συνεχώς ότι αποκλείεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και «δεν θα ενθαρρύνει» τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να νομιμοποιήσουν την κατάσταση, ψηφίζοντας στις εκλογές του ερχόμενου μήνα…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου