«Βασική απειλή» θεωρεί το Ισραήλ η Τουρκία

Στο «κόκκινο» οδηγούνται πλέον οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, με το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να χαρακτηρίζει το εβραϊκό κράτος «βασική απειλή» και το Ισραήλ να απαντά με μποϊκοτάζ στην προσοδοφόρα τουρκική τουριστική βιομηχανία. «Οι πολίτες μας δεν έχουν τίποτα να κάνουν στην Τουρκία. Οι Τούρκοι αυτοκαταστρέφονται με όλες αυτές τις ανακοινώνεις... Οσο λιγότερο, επομένως, πηγαίνουμε εκεί τόσα περισσότερα μαθαίνουν», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Στας Μισεζνίκοφ. Απαντώντας έτσι στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να συμπεριλάβει το Ισραήλ στο μυστικό Σύνταγμα της Τουρκίας, στην «Κόκκινη Βίβλο». Συγκεκριμένα, στο αναθεωρημένο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, το Ισραήλ παρουσιάζεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους, των καλεσμάτων σε δράση εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά και της ανησυχίας για μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία περιγράφει (σε επίσημο έγγραφο) την ισραηλινή δράση στη Μέση Ανατολή ως απειλή εναντίον της αλλά και εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή... Και είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να μποϊκοτάρουν τουριστικά την Τουρκία -κίνηση που δεν αποκλείεται να ωφελήσει τελικά την Ελλάδα, όπου πέρσι οι αφίξεις από το Ισραήλ αυξήθηκαν ραγδαία...

Διακοπή συνεργασίας
Η Τουρκία δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπία στην εξαμηνιαία σύνοδο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (με αντικείμενο τον τουρισμό) που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Ιερουσαλήμ, ενώ, ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διακοπεί η (άλλοτε ανθούσα) συνεργασία μεταξύ ΜΙΤ και Μοσάντ, με πρωτοβουλία της Αγκυρας.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ (μετά την αιματηρή επίθεση Ισραηλινών κομάντος στο Mavi Marmara στις 31 Μαΐου). Προοιωνίζοντας και νέες εκατέρωθεν κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα...

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε να αφαιρέσει από τη λίστα των χωρών που θεωρούνται απειλή τη Συρία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία. Από τη λίστα των «έξωθεν απειλών» αφαιρέθηκε και η Ελλάδα, αν και στην «Κόκκινη Βίβλο» επισημαίνεται σαφώς ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια παραμένει casus belli (αιτία πολέμου).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου