«Θα ξαναπάµε στη Γάζα»


Μια θάλασσα από τουρκικές και παλαιστινιακές σηµαίες υποδέχεται το «Μαβί Μαρµαρά» στην  Κωνσταντινούπολη
Ανεµίζοντας παλαιστινιακές και τουρκικές σηµαίες, χιλιάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη το «Μαβί Μαρµαρά», το πλοίο που στις 31 Μαΐου, ανοιχτά της Γάζας, βάφτηκε από το αίµα εννέα τούρκων ακτιβιστών. «Θράσος» χαρακτήρισε λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών την αξίωση της Τουρκίας να ζητήσει το Ισραήλ συγγνώµη για την επίθεση.

Νύχτα της 31ης Μαΐου του 2010: ο διεθνής Στολίσκος της Ελευθερίας, που µεταφέρει 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας,δέχεται ενόσω πλέει ανοιχτά τηςΓάζας, σε διεθνή ύδατα, την επίθεσηισραηλινών κοµάντος. Συνολικά εννέα τούρκοι ακτιβιστές, ανάµεσά τους και ένας 19χρονος µε διπλή τουρκική και αµερικανική υπηκοότητα, θα χάσουν τη ζωή τους πάνω στο «Μαβί Μαρµαρά», το προπορευόµενο πλοίο του Στολίσκου. Το Ισραήλ επιµένει πως οι κοµάντος βρίσκονταν σε αυτοάµυνα, οι ακτιβιστές πως οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ απρόκλητα. Οι σχέσεις ανάµεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, που ήδη δοκιµάζονται τους τελευταίους µήνες εξαιτίαςτης σκληρής κριτικής που ασκεί η τουρκική ηγεσία στις ισραηλινές πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων, φτάνουν σε οριακό σηµείο.

26 ∆εκεµβρίου του 2010: έπειτα από τις απαραίτητες επισκευές, το «Μαβί Μαρµαρά» επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Το κοσµεί µια αφίσα µε τους εννέα ακτιβιστές που σκοτώθηκαν. Το υποδέχονται χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, εκατοντάδες µπαλόνια απελευθερώνονται, συνθήµατα του τύπου «Κάτω το Ισραήλ» και «ο Αλλάχ είναι µεγάλος» γεµίζουν τον αέρα. Οι ακτιβιστές υπόσχονται να στείλουν και άλλα πλοία στη Γάζα, να καταφέρουν να σπάσουν επιτέλους τον θαλάσσιο αποκλεισµό της. Ο πατέρας του 19χρονου ακτιβιστή που χάθηκε, ο Αχµέτ Ντογάν, δηλώνει πως οι οικείοι των θυµάτων θέλουν από το Ισραήλ κάτι περισσότερο από µια συγγνώµη, θέλουν να αρθεί πλήρως ο αποκλεισµός της Γάζας και να τιµωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για τους θανάτους στο «Μαβί Μαρµαρά».

«Η Τουρκία έχει τη θέληση να αποκαταστήσει τις σχέσεις της µε το Ισραήλ», είχε δηλώσει µια µέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχµέτ Νταβούτογλου. «Η Τουρκία θέλει καλές σχέσεις µεόλους, γιατί να εξαιρεθεί το Ισραήλ; Είναι µια χώραµε την οποία είχαµε πολύ καλές σχέσεις έως το 2008». Οµως, δήλωσε ο Νταβούτογλου επαναλαµβάνοντας την πάγια τουρκική αξίωση, το Ισραήλ πρέπειπρώτα να ζητήσει συγγνώµη και να αποζηµιώσει τους οικείους των θυµάτων στο «Μαβί Μαρµαρά».

«Νοµίζω πως το ζήτηµα της συγγνώµης αγγίζει ή και ξεπερνά τα όρια, του θράσους», του απάντησε χθες ο Αβιγκντορ Λίµπερµαν,ο σκληροπυρηνικός ισραηλινός πολιτικός, τον οποίο έχει τοποθετήσει ο Μπενιαµίν Νετανιάχου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. «Αν είναι να απολογηθεί κάποιος», δήλωσε ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, «αυτός πρέπει να είναι η τουρκική κυβέρνηση, για τη συνεργασία της µε τροµοκρατικά στοιχεία, την υποστήριξή της στην τροµοκρατία, στην IHH (την ισλαµική οργάνωση αρωγής που είχε αναλάβει το τουρκικό κοµµάτι της αποστολής βοήθειας στη Γάζα), στη Χαµάς και στη Χεζµπολάχ».

«ΘΡΑΣΟΣ»
Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ δήλωσε πως αυτός που πρέπει να απολογηθεί είναι η Τουρκία

∆ιχασµός στην κυβέρνηση

ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ συµφωνία µε τους Παλαιστινίους είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες, αντί αυτής το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει µια προσωρινή συµφωνία σε θέµατα ασφάλειας και οικονοµίας, δήλωσε χθες ο σκληρός της ισραηλινής κυβέρνησης υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίµπερµαν.Χωρίςδιαπραγµ ατεύσεις,δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εµπορίου Μπεν Ελιέζερ, από το κεντρώο κόµµατωνΕργατικών, σε έναν χρόνο από σήµερα όλος ο κόσµος – «ακόµα και οι ΗΠΑ» – ίσως να έχουν αναγνωρίσει µονοµερώς ένα κυρίαρχοπαλαιστινιακό κράτος. Αυτές οι αντικρουόµενες δηλώσεις µαρτυρούν τον διχασµό που υφίσταται ακόµα και εντός της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισµού. ΗδηΒραζιλία, Βολιβία, Αργεντινή,Ισηµερινός και Ουρουγουάη έχουν δηλώσει πως αναγνωρίζουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στασύνορα του 1967. Στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής για το 2011, σύµφωνα µε την «El Pais», να πείσει και χώρες µέλη της Ε.Ε. να πράξουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου