Από το wikileaks τηλεγράφημα για Παπανδρέου Κύπρος Ερντογάν

U / S BURNS «18η Φεβρουαρίου ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ U / S
SINIRLIOGLU Καταχωρημένα ανά: AMB James F. Jeffrey, για λόγους 1,4 (β, δ)
1. (C) Περίληψη: Κατά τη διάρκεια της 18ης Φεβρουαρίου Κοινόχρηστο «Όραμα και Διαρθρωμένος διάλογος από “συναντήσεις στην Άγκυρα με Τούρκο ΥΠΕΞ
Υφυπουργο Sinirlioglu:C)

[...]

C) Ο Sinirlioglu δήλωσε η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται πολιτικά από υποκινούμενες αντιρρήσεις αρκετών κρατών μελών, ιδίως Γαλλία, Αυστρία και Κύπρος. Ο Sinirlioglu επιφύλασσε ιδιαίτερη κριτική για τον Πρόεδρο Σαρκοζί. Κατηγόρησε την Γαλλία ότι αλλάξει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού. Υποστήριξε ότι η γαλλική αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας υποβοηθά «την εμβάθυνση των πολιτιστικού χάσματος “μεταξύ των χριστιανών της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου:” Ένα ευρύτερο μουσουλμανικό κοινό το παρακολουθεί αυτό το δεδομένο.

(C) Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ελληνοκυπριακή πλευρά εφησυχάζει σχετικά με τις συνομιλίες επανένωσης της νήσου: “Η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά άτρωτους”. “Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλουν ο κόσμο να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το Σχέδιο Ανάν το 2004. Παρουσιάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού ως μια εσωτερική υπόθεση, έστω και αν, από τις συνθήκες είναι ήδη ένα διεθνές ζήτημα, για 50 χρόνια. Η πρόταση, Ταλάτ για cross-voting συνέχισε ο Sinirlioglu, θα ήταν καινοτόμα μα η ελληνικοκύπριακη πλευρά απέτυχε να αντιδράσει.

Ο Ντάουνερ είναι απογοητευμένος, ισχυρίστηκε ο Sinirlioglu και το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τουρκική κοινότητα του νησιού θα δείξει ην απογοήτευσή της με ψήφο προς στο Ταλάτ ως «Πρόεδρο» της ΤΔΒΚ τον Απρίλιο. Επιδόθηκε εκ νέου η έκκληση της Τουρκίας για την αυξημένη άμεση συμμετοχή της κυβέρνηση των US στις διαπραγματεύσεις.

(C) Ο Sinirlioglu χαιρέτισε την από τις 30 Οκτωβρίου εκπρόθεσμη ελληνική απάντηση στην επιστολή Ερντογαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ώστε να αναζητήσουν μια ειλικρινή νέα συζήτηση των δύο γειτόνων για τις αρκετά μακρόχρονες διαφορές. Δέχτηκε ότι η καθυστέρηση του Παπανδρέου είναι κατανοητή στην βάση της πιθανής ενασχόλησης του με την Ελλάδα λόγω της οξείας χρηματοπιστωτική κρίση.

Με βάση την απάντηση Παπανδρέου, είπε ο Sinirlioglu, η Τουρκία αναμένει να αρχίσουν νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου