Σκάνδαλο Carrier IQ. Πώς να προφυλαχθείτε;

Πιθανότατα ακούσατε για το σκάνδαλο της Carrier IQ (διαβάστε περισσότερα). Πίστευα οτι θα κατέληγε σε στοχευμένη δυσφήμιση αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας και πρέπει να προφυλαχθούμε.

Περί τίνος πρόκειται;

Όλα ξεκίνησαν όταν το μέλος του XDA, Trevor Eckhart ανακάλυψε την εφαρμογή “IQRD” στην Android συσκευή του. Τεστάροντάς την παρατήρησε πως ότι και να κάνει καταγράφεται σε log files τα οποία στέλνονται στην εταιρία Carrier IQ (ακόμα και τα σημεία που αγγίζουμε την οθόνη μας!!!).

Δείτε το βίντεο:


Το λογισμικό αυτό βρέθηκε επίσης σε συσκευές Nokia (Symbian), RIM (Blackberry), WindowsPhone7 και iOS. Από εχθές ξεκίνησε ένας χορός διαψεύσεων από τις Nokia, RIM, Google, Microsoft, Samsung, Motorola και HTC οι οποίες σε γενικές γραμμές αναφέρουν οτι “δε γνωρίζουν ή δεν προεγκαθιστούν το εν λόγω λογισμικό” σε αντίθεση με την Apple η οποία αναφέρει πως “το εγκαθιστούσε στις συσκευές τις, σταμάτησε να το υποστηρίζει στο iOS 5, αλλά δεν το έχει απεγκαταστήσει ακόμα”!

Περισσότερη σημασία έχει η δήλωση της Carrier IQ η οποία λέει εν συντομία οτι “το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται και απαιτείται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και όχι από τους κατασκευαστές”.

Τι σημαίνει για εμάς στην Ελλάδα;

Πιθανώς τίποτα! Ενδέχεται να μην το έχουμε στις συσκευές μας καθώς όλοι συμφωνούν οτι εντοπίστηκε σε συσκευές των ΗΠΑ και μόνο. Εκτός και αν οι φωστήρες της ελληνικής κινητής τηλεφωνίας έχουν βάλει το χεράκι τους και σε αυτό τον τομέα (αντί να ασχοληθούν με τις τιμές και τα πακέτα τους, λέω εγώ).

Πώς θα προφυλαχθούμε;

  • Google συσκευές. Τα επίσημα Google τηλέφωνα (τα Nexus δηλαδή) όπως και οι ταμπλέτες (Xoom και Transformer) δε διαθέτουν το εν λόγω λογισμικό.
  • Android συσκευές. Έχετε δύο λύσεις:
    • Φλασάρετε μία custom ROM οι οποίες δεν το περιέχουν.
    • Αποκτάτε “root” δικαιώματα στη συσκευή σας και κατεβάζετε από το Android Market την εφαρμογή Logging Test App (€ 0,73), η οποία θα εντοπίσει το “IQRD” (αν υπάρχει) και θα σας βοηθήσει να το απεγκαταστήσετε.
  • Apple συσκευές. Τα πράγματα είναι απλά. Αρκεί να πάτε στη διαδρομή “Settings > General > About > Diagnostics & Usage” και να επιλέξετε “Don’t Send”.

Η υπόθεση είναι σοβαρότατη ασχέτως αν ισχύει μόνο για τις ΗΠΑ. Ίσως να μην είναι τρελοί οι συνωμοσιολόγοι και αυτοί που πιστεύουν οτι μας παρακολουθούν.

[Πηγές: Techcrunch, AddictiveTips]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου