ΑΟΖ: προχωράει συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου


AOZ_706_355
Ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της...  Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου, σήμερα το πρωί.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «η τριμερής αυτή συνάντηση της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, ήταν η συνέχεια των επισκέψεων που είχαμε κάνει στο Κάιρο και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης κι εγώ, πριν από λίγες ημέρες».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την τριμερή πολιτική συνεργασία και θα την οργανώσουμε και σε επίπεδο υπουργικό, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό με τους πολιτικούς διευθυντές των τριών υπουργείων. Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. 'Αρα, η πρωτοβουλία μας δε γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά, προσθετικά».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο Αιγύπτιος υπουργός μάς ενημέρωσε για την εξέλιξη στην Αίγυπτο και εμείς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ, η Αίγυπτος να ακολουθήσει έναν δημοκρατικό δρόμο, που ενώνει όλη την αιγυπτιακή κοινωνία και δίνει σε όλους τους Αιγύπτιους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την προοπτική μιας ευημερίας, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλες τις κοινωνίες μας» και επισήμανε:

«Η Ελλάδα, ως προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επόμενο εξάμηνο, είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς. Και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, όπως και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, τα διάφορα σχήματα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας μας επιτρέπουν να βρούμε πόρους για θέματα κρίσιμα για τις κοινωνίες μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ανεργία -κυρίως η ανεργία των νέων- που είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Η τριμερής συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουμε και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουμε προσδιορίσει. Ένα βασικό αντικείμενο -όπως γνωρίζετε- είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας».

Ο κ. Βενιζέλος, στην ερώτηση αν ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του κ. Νταβούτογλου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, απάντησε ότι «με τον κ. Νταβούτογλου είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, βεβαίως και για την Αίγυπτο, όπως θα συζητήσουμε και για τις διμερείς μας σχέσεις και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία» και πρόσθεσε: «και εδώ, στην τριμερή συνάντηση σήμερα, μας απασχόλησε πάρα πολύ το ζήτημα της Συρίας γιατί -όπως καταλαβαίνετε- και ως χώρα αυτοτελώς, αλλά και μέσω του αραβικού συνδέσμου, η Αίγυπτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική λύση, βιώσιμη λύση στη Συρία».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το θέμα της Χρυσής Αυγής και κατά πόσο, όπως γράφτηκε στην Αθήνα, σε επαφές που είχε στον ΟΗΕ κάποιοι συνομιλητές του το έθεσαν, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

«Όχι στον ΟΗΕ. Είχα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στο περιθώριό της και οι συνομιλητές μου μού θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση. Διότι το να έχεις ένα απροκάλυπτα ναζιστικό κόμμα μέσα στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο ενός τέτοιου κόμματος, είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, για τους θεσμούς της, για τη δημοκρατική της παράδοση και πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Το θέμα της Χρυσής Αυγής το θέτω εδώ και μήνες, ήδη, προεκλογικά, πριν από τον Ιούνιο του 2012. Και αν αυτά που έλεγα όλους αυτούς τους μήνες τα είχαν ακούσει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είχαμε αποφύγει γεγονότα δυσάρεστα, δραματικά, απαράδεκτα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το συνταγματικό τόξο στην Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Και αυτό ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχα, τηλεφωνικά, σήμερα (χθες) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου του ζήτησα να θέσει υπό την αιγίδα του τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι δε πολιτικοί αρχηγοί, τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο εντός και εκτός Βουλής χωρίς μικροκομματικές αντιδράσεις και υστεροβουλίες. Διότι δεν είναι αυτό το ζήτημα τώρα. Δεν έχουμε συμβατικές πολιτικές σχέσεις, έχουμε μια κατάσταση η οποία προσβάλλει τη δημοκρατία στον πυρήνα της».

Δήλωση Κασουλίδη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν έκανε δηλώσεις. Ο Κύπριος υπουργός, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την τριμερή συνάντηση, δήλωσε ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν συνεννόηση, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα:

«Έχετε ακούσει τον κ. Βενιζέλο. Εγώ, εκείνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι όπως είδατε, μετά τη συμφωνία σε διμερές επίπεδο, ξεκίνησε μια τριμερής συνεργασία με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου συναδέλφου μας. Έγινε η πρώτη υπουργική συνάντηση σε τριμερές επίπεδο απόψε, όπου συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές που θα αναλάβουν οι πολιτικοί διευθυντές των τριών Υπουργείων, ξεκινώντας το διάλογο. Ένα διάλογο ο οποίος, καταρχήν, έχει συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί; Γιατί τρεις χώρες με παραδοσιακή φιλία, τρεις χώρες που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φίλες χώρες, θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνεννόηση και σε αυτό το τριμερές επίπεδο, το οποίο εμάς σαν Κύπρος, μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι «θέματα πολιτικά σίγουρα θα συζητούνται. Ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συζητούνται όμως και θέματα οικονομίας , επενδύσεων, τουρισμού καθώς και οι από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της ευρω-μεσογειακής εταιρικής σχέσης και η οποία πάντοτε χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις που αναλαμβάνουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη και ένα τρίτο μεσογειακό κράτος, εταίρο στην Ένωση για τη Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα και εάν πλέον είναι ζήτημα εμπειρογνωμόνων, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε ότι «το επόμενο βήμα θα είναι οι Γενικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων, οι ποίοι θα συναντηθούν πολύ πιθανόν στο Κάιρο, όπου θα είναι η πρώτη συνεδρία και θα ακολουθούν συνεδρίες με τη σειρά στις τρεις πρωτεύουσες. Έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση».

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε αν ισχύει η συμφωνία Αιγύπτου με Κύπρου. «Δεν αλλάζει τίποτε με το νέο καθεστώς», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι, υποκινούμενοι από την Τουρκία, ήθελαν να αμφισβητήσουν όχι σε επίπεδο κυβερνήσεως , για να το λέμε. Αλλά, τώρα, πλέον αυτές του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει».

 http://greece-salonika.blogspot.com/2013/09/blog-post_6377.html#ixzz2fhqAfyvo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου