ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ... ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΗΚΩΣΑΝ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ...!!!

Η ένταση στην Κριμαία ανεβαίνει συνεχώς μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια.

Περί τους εκατό αστυνομικούς έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

«Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς.

Tα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε Τατάρους και φιλορώσους αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή απόσχιση της χερσονήσου.

Οι νέες ταραχές στην Κριμαία έρχονται ώρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Κίεβο, η οποία και αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα Πέμπτη, κι ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 150.000 Ρώσους στρατιώτες να προετοιμαστούν για γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

«Καλωσήλθαμε στην κόλαση» είπε ο νέος πρωθυπουργός

Η παρουσίαση των ονομάτων της νέας μεταβατικής έγινε χθες εν μέσω πανηγυρικού κλίματος και επευφημιών στη Μεϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ο στενός συνεργάτης της Γιούλιας Τιμοσένκο που ανέλαβε την Πρωθυπουργία, έκανε δηλώσεις στον απεσταλμένο του BBC.

«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβένηση αυτόχειρων» είπε ο Γιατσένιουκ, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης. «Οπότε, καλωσήλθατε στην κόλαση», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον εαυτό του.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός άφησαν την απόλυτη διαφθορά και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, που κατέληξε πως η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να «σταθεροποιήσει» τη χώρα.

Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.

Από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, ο Αντρέι Μπαρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου