Συντονισμένες προκλήσεις της Άγκυρας


rounded_corners
H Τουρκία θα εκμεταλλευτεί ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ακόμα και με προσάρτηση μέρους των κατεχομένων της Κύπρου.
Του Χρήστου Μηνάγια
Στις 18-10-2014 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στις 17-10-2014, η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών της Τουρκίας πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 20 ν.μ. νότια του Καστελόριζου, όταν το υπό αμερικανική σημαία φορτηγό πλοίο ΜΑΧ ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Στην περιοχή εστάλη το πλοίο έρευνας και διάσωσης ανοικτών θαλασσών TCGS YASAM, το οποίο μετέφερε στο τουρκικό λιμάνι FINIKE το πλοίο ΜΑΧ. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα για σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε για το συμβάν.  Σημειωτέον ότι, οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδος στο Αιγαίο διότι τη θεωρούν δική τους περιοχή και με την επιχείρηση αυτή κατέδειξαν ότι δεν υπολογίζουν την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα τη συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου για έρευνα και διάσωση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Οκτωβρίου. Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι ο συντάκτης του παρόντος, στο βιβλίο του με τίτλο: «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας» (σελ. 233), παραθέτει τουρκικό χάρτη όπου οι Τούρκοι έχουν σχεδιάσει να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε εννέα περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προαναφερθείσα.
Στις 15-10-2014 (ώρα 16.40) η Υδρογραφική-Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας εξέδωσε την υπ. αριθ. 765/14 αγγελία προς ναυτιλλόμενους (http://www.shodb.gov.tr/duyurular/DUYURULAR.htm) βάσει της οποίας, το πλοίο επιστημονικών ερευνών BARBAROS HAYREDDİN PAŞA μαζί με τα πλοία υποστηρίξεως M/V BRAVO SUPPORTER και M/V DEEP SUPPORTER, από 20-10-2014 έως 30-12-2014 θα πραγματοποιήσουν σεισμολογικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνεται μεταξύ των ακόλουθων σημείων: (35 12.15 Β – 034 48.85 Α), (34 41.35 Β – 034 47.95 Α), (34 28.00 Β – 033 50.00 Α), (34 08.00 Β – 033 50.00 Α), (34 05.00 Β – 033 10.00 Α), (34 22.00 Β – 033 10.00 Α) και (34 45.00 Β – 034 13.00 Α).
Επίσης, με την εν λόγω αγγελία οι Τούρκοι επικαιροποίησαν την αντίστοιχη που είχε δημοσιοποιηθεί στις 03-10-2014 (ώρα 12:00) και ενημερώνουν ότι στις 20-10-2014 θα ακυρωθεί η υπ. αριθ. 743/14 αγγελία προς ναυτιλλόμενους. Υπόψη ότι η προαναφερθείσα περιοχή σεισμολογικών ερευνών ευρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί.
XARTIS_KYPROS1.jpg

Το περιοδικό Silahli Kuvvetler Dergisi (Περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων)/τεύχος Ιουλίου 2007, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, περιείχε μια μελέτη η οποία συντάχθηκε από τον καθηγητή του τμήματος πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Άγκυρας Sertaç Hami Başeren με τίτλο: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της πιθανής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή της Τουρκίας». Ο καθηγητής Baseren συνεργάζεται με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και οι θέσεις του αντικατοπτρίζουν πλήρως τις θέσεις τόσο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όσο και των μέχρι τώρα τουρκικών κυβερνήσεων. Ο χρόνος δημοσίευσης της μελέτης αυτής δεν ήταν τυχαίος, αλλά η συνέχεια μιας σειράς ανακοινώσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που είχαν προηγηθεί ή ακολουθήσει σχετικά με τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. [1]
Στην εν λόγω μελέτη περιλαμβάνεται ο ακόλουθος χάρτης, τον οποίο ο Başeren παρουσιάζει, παράλληλα, στις διαλέξεις που πραγματοποιεί αναφορικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. [2]

Σημειωτέον, η άποψη ότι όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις υιοθετούν τις θέσεις του Başeren επιβεβαιώνεται εδαφικά και χρονολογικά από τα στοιχεία που ακολουθούν:
Περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέντε μήνες μετά την αρχική μελέτη του εν λόγω Τούρκου καθηγητού και συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 2007, η Άγκυρα άρχισε σταδιακά τις αμφισβητήσεις της, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές των προθέσεων της αν λάβουμε υπόψη τόσο τους χάρτες που ακολουθούν αλλά και τις ημερομηνίες δημοσίευσης των χαρτών αυτών. Συγκεκριμένα: ο πρώτος χάρτης δημοσιεύθηκε δύο μήνες μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 16-09-2007. Ο δεύτερος χάρτης δημοσιεύθηκε στις 17-06-2011, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική αστάθεια ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και της μετέπειτα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας στις 11-11-2011. Και τέλος, ο τρίτος χάρτης δημοσιεύθηκε αρχικά στις 20-01-2012 (ισχύει μέχρι τώρα) και ενώ η Ελλάδα είχε εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, με τη δημοσίευση του τρίτου χάρτη η κυβέρνηση του Tayyip Erdogan υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων του Başeren, αφήνοντας μόνο ως εκκρεμότητα για το μέλλον την έμπρακτη αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στα νησιά Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο.
xartis_kypros3.jpg
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κυπριακής Δημοκρατίας και πιθανή προσάρτηση κυπριακού εδάφους στην Τουρκία
Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah/06-10-2011 δημοσιοποιήθηκε πρόταση του καθηγητή Sertaç Hami Başeren για μεταφορά του παράνομου ορίου της τουρκικής υφαλοκρηπίδας με την αντίστοιχη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, στο μεσημβρινό 32ο 16΄ 18΄΄. Στη συνέχεια, στο δημοσίευμα της παραπάνω εφημερίδας ανεγράφησαν τα ακόλουθα: «…Σύμφωνα με τον καθηγητή Başeren, με την χάραξη του παραπάνω ορίου, η Τουρκία θα δείξει ότι δεν αστειεύεται. Επίσης, θα αποκοπεί η γεωγραφική σχέση (διασύνδεση, επαφή) μεταξύ Ελλάδος και “Νότιας Κύπρου”…. Στην Ανατολική Μεσόγειο περιμένουμε με υπομονή. Άραγε τι είναι αυτό που κρατά το χέρι μας; Γιατί δεν ολοκληρώνουμε τη συμφωνία για την περιοχή που περικλείει το μεσημβρινό 32ο 16΄18΄΄;…. O καθηγητής Başeren είναι πολύ ξεκάθαρος τονίζοντας τα εξής: Με την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” πρέπει να χαράξουμε όρια. Η “Νότια Κύπρος” εάν ξεφύγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) θα έχουμε την τύχη να λάβουμε άλλα μέτρα. Θα μπορέσουμε να αναλάβουμε (προσαρτήσουμε) ένα μικρό κομμάτι επικράτειας από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Στο νησί, το κομμάτι αυτό θα γίνει έδαφος της Τουρκίας. Για την Ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό θα είναι ένα σοβαρό μέτρο. Στις δημοκρατίες δεν εξαντλούνται οι διέξοδοι. Και στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης δεν θα εξαντληθεί η διέξοδος.» [3]

Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι η πρόταση του Başeren για μεταφορά του προαναφερθέντος ορίου της υφαλοκρηπίδας φαίνεται να έτυχε αποδοχής από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αν λάβουμε υπόψη τον προηγούμενο χάρτη που επισυνάφθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του ψευδοκράτους στις 23-11-2011, αναφορικά με τη συμφωνία Ερευνών Πετρελαίου και Κοινής Παραγωγής μεταξύ της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) και του ψευδοκράτους.

Συνακόλουθα δε, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η παράγραφος 4 της εν λόγω συμφωνίας αναγράφει ότι, οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα, ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα εφ’ όλης της υφαλοκρηπίδας της νήσου και σημειώνεται ότι δεν θα αρκεσθούν μόνο στα δικαιώματα που προσπορίζονται από τη συμφωνία που υπέγραψαν με την Τουρκία. Εκτός τούτου, ο Başeren προτείνει ακόμη και την προσάρτηση στην Τουρκία μικρού μέρους των κατεχομένων εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία «ξεφύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Επειδή η τουρκική τακτική της επιβολής τετελεσμένων δεν μας είναι άγνωστη και με αφορμή τις σεισμολογικές έρευνες που ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι με το πλοίο επιστημονικών ερευνών BARBAROS HAYREDDİN PAŞA από 20-10-2014 έως 30-12-2014, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα εξής: με τις επόμενες έρευνες του BARBAROS, η τουρκική κυβέρνηση υλοποιεί ακόμη μια πρόταση του καθηγητή Başeren και συγκεκριμένα την αμφισβήτηση της νότιας θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας ως εκκρεμότητα το θέμα της προσάρτησης στην Τουρκία μικρού μέρους των κατεχομένων. Συνεπώς, με την ίδια διαδικασία σκέψης, αν λάβουμε υπόψη ότι η χώρα μας εισήλθε σε μια προεκλογική περίοδο, με τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας προ των πυλών, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο προσάρτησης εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία, εφόσον οι εξελίξεις της το επιτρέψουν.
[1] Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας, σελ. 93-96, Χρήστος Μηνάγιας εκδόσεις Τουρίκη, 2010
[2] Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η εθνική Στρατηγική της Τουρκίας, σελ. 95-104, Χρήστος Μηνάγιας εκδόσεις Κάδμος, 2014
[3] Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η εθνική Στρατηγική της Τουρκίας, σελ. 93-94, Χρήστος Μηνάγιας εκδόσεις Κάδμος, 2014
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου