ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

Με επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα ρωσικά πλοία που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα για να επιστρέψουν στη βάση τους στη Σεβαστούπολη της Ουκρανίας, πρέπει πρώτα ζητήσουν και να πάρουν άδεια από την Ουκρανία για να περάσουν τα σύνορά της. Η συμφωνία που έχουν με τους Ρώσους έχει μετατραπεί με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στις 13 Αυγούστου 2008, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και πλέον πρέπει να συμπληρώνουν ειδικά έγγραφα για να επιστρέψουν στη βάση, αλλά και να ενημερώνουν 72 ώρες πριν από κάθε επιστροφή. Και για να αναχωρήσουν από τη βάση πρέπει επίσης να ζητούν άδεια και να συμπληρώνουν ειδικά έγγραφα τουλάχιστον 24 ώρες πριν και μάλιστα πρέπει να ενημερώνουν αναλυτικά για τον οπλισμό και το προσωπικό που φέρουν. Αν δεν τα τηρήσουν αυτά οι Ρώσοι, τότε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Ουκρανίας, θα υπόκεινται στις συνέπειες άρθρων της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας και η Ουκρανία έχει δικαίωμα να ζητήσει να αποχωρήσουν αμέσως τα πλοία και τα αεροπλάνα από τα χωρικά της ύδατα και τον εναέριο χώρο της αντίστοιχα.

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ


Το βράδυ της Πέμπτης, 14 Αυγούστου 2008, η Πολωνία υπέγραψε τελικά προσύμφωνο για την τοποθέτηση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στα εδάφη της.

Στενό μαρκάρισμα Ταλάτ από το «βαθύ κράτος»

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι διοικητές του Αττίλα και των δυνάμεων ασφαλείας έλαβαν οδηγίες από την καινούργια ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να κάνουν πιο «δυναμική» την παρουσία τους και να ασκήσουν πιο αποτελεσματικό έλεγχο στις κινήσεις Ταλάτ.
Η νέα στρατιωτική ηγεσία στα κατεχόμενα δεν επιτρέπει άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη, διότι χαρακτηρίζει την περιοχή «μεγάλης στρατιωτικής σημασίας». Ωστόσο, οι προσπάθειες συνεχίζονται και το θέμα είναι από τα πρώτα που θα εγείρει ο πρόεδρος Χριστόφιας στις συναντήσεις του με τον Ταλάτ. Το άνοιγμα του οδοφράγματος υποστηρίζει, εξάλλου, και ο ΟΗΕ.
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν υποστηρίζει την τουρκική αξίωση για κατασκευή στρατιωτικού δρόμου που να περιβάλλει το μικτό χωριό Πύλα, στη Λάρνακα.Γενικά, οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν με κάποια ειρηνευτικά βήματα που επιχειρεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία και θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί αξίωσαν όπως ενημερώνονται λεπτομερώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, ιδιαίτερα για τα στρατιωτικά θέματα, ενώ δεν συζητούν καν θέμα αποστρατιωτικοποίησης οποιασδήποτε περιοχής και εγκατάλειψης των τουρκικών εγγυήσεων.

H "στημένη" φωτογραφία;


'Οταν είδαμε το περασμένο Σάββατο την πρώτη φωτογραφία όπου υποτίθεται πως απεικονίζει κάτοικο του Γκόρι να οδύρεται για τον θάνατο συγγενή του από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εκτιμήσαμε ότι "θα μείνει στην ιστορία ως σύμβολο του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας".

'Ομως, αναγνώστης του foreignpress μας προέτρεψε να δούμε και μια δεύτερη φωτογραφία που όπως φαίνεται προηγείται χρονικά της πρώτης. Το συμπέρασμα είναι ότι η πρώτη φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου είναι μάλλον "στημένη".

Ο νεαρός άνδρας με τα μαύρα αφού επεξεργάζεται -μάλλον αδιάφορα- την σκηνή έξω από το νοσοκομείο του Γκόρι μετά αλλάζει παντελόνι, πέφτει στα γόνατα και αγκαλιάζει το πτώμα για να βγει φωτογραφία. Φαίνεται μάλιστα ότι οι "σκηνοθέτες" μετέφεραν το πτώμα σε άλλα σημείο της πόλης για να διακρίνονται στο βάθος τα βομβαρδισμένα κτίρια.
Ο πόλεμος της προπαγάνδας που εξαπέλυσαν οι Γεωργιανοί φαίνεται ότι έχει την ίδια τύχη με τον πραγματικό πόλεμο: Αποδεικνύεται μπούμεραγκ.

ΟΙ Η.Π.Α. ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑΣ

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, κ. Ρογκόζιν, δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. έχουν μπλοκάρει τη σύσκεψη που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Ν. Οσσετία. Αυτό θεωρώ ότι δείχνει την απροθυμία τον Αμερικανών να συζητήσουν σοβαρά τις αιτίες και τις συνέπειες της γεωργιανής επίθεσης κατά της Ν. Οσσετίας και παρουσία των χωρών του ΝΑΤΟ, να απαντήσουν δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ανάμειξη των Η.Π.Α. στην ετοιμασία και την ανάπτυξη αυτών των τραγικών γεγονότων, είπε ο κ. Ρογκόζιν.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΓΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Βέλγος υπουργός εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008, ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Ν. Οσσετία προκλήθηκε από τη ένταση για το Κόσοβο και την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΟ: Η αιτία του πολέμου, λοιπόν, από τη Δαλματία (Άγιος Κοσμάς Αιτωλός).

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει οκτώ αντιπυραυλικά συστήματα, για να δημιουργήσει αντιπυραυλική ασπίδα που θα τοποθετήσει στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι θέλουν να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Μ. Ασίας.

ΣΧΟΛΙΟ: Ξεχνούν κάτι! «Το ποθούμενο θα έρθει από κάτω, από εκεί που χύνονται τα νερά» (Άγιος Κοσμάς Αιτωλός)

ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Σύμφωνα με καταγγελίες αρμένικης εταιρείας φυσικού αερίου, η Γεωργία έχει διακόψει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Αρμενία χωρίς προειδοποίηση.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑΣ

Το ΝΑΤΟ δέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας για κοινή συνεδρίαση για το θέμα της Ν. Οσσετίας. Η συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008.
Επίσης θα συνεδριάσουν την Τετάρτη εκτάκτως και οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Κι άλλη συνεδρίαση.
99 με τον πόλεμο κι μία με την πένα

Ανησυχία Γκρούεσφσκι για την αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος!


Λίγα μόλις 24ώρα πριν από το νέο γύρο διαβουλεύσεων που έχει συγκαλέσει στη Νέα Υόρκη ο Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι απέστειλε νέα επιστολή στον ειδικό μεσολαβητή του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας. Από τα αποσπάσματα που δημοσιεύονται, ξεχωρίζουν οι αναφορές τόσο στην πεποίθησή του ότι ο Νίμιτς πρέπει να ασχολείται και με άλλα θέματα πλην του ονόματος, όσο και η προβολή του ζητήματος της «αναγνώρισης της "Μακεδονικής" Ορθόδοξης Εκκλησίας».
«Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα (...) έχοντας υπόψιν ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα», αναφέρεται στην επιστολή. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζητά να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του και το όνομα του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ενώ σημειώνει ότι "η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αυξάνει δυσανάλογα την στρατιωτική της δύναμη"!

Πηγές: strategy-geopolitics