Στις 11 Σεπτεμβρίου τα σπουδαία στο Κυπριακό

Στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ουσιαστική συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρώτος.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών στις 3 Σεπτεμβρίου είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και η «πρώτη παραγωγική τους συνάντηση θα είναι η επόμενη, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Χριστόφιας προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας, ο κύπριος ηγέτης είπε ότι «αυτή η μεγάλη χώρα θεωρεί την Κύπρο ως τον καλύτερο φίλο της στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι οι συνομιλίες θα είναι «τεστ αντοχής» για το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι της Άγκυρας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, που θα προέρχονται από το κατεστημένο της Τουρκίας και την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, με την έννοια ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια πάνω στον οποίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα χρειασθεί να βαδίσουν με πολλή υπομονή και αντοχή και με προσήλωση στον τελικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.