"ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ"


emvoliasmosΤο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της νέας γρίπη, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στην συνεδρίαση εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, θα αποσταλεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας.
"Επιδόθηκε το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης. Από τότε που εκδηλώθηκε το πρόβλημα η χώρα μας κινήθηκε άμεσα. Ενημέρωθηκε τόσο η κοινή γνώμη όσο και οι αρμόδιοι φορείς με στόχο την περιχαράκωση του ιού" τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως "δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ανησυχίας" καθώς "η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή. Δεν πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής".
"Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Μέλημα μας η διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκρύψουμε στοιχεία" πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος η άμεση ενημέρωση είναι ο πρώτος άξονας δράσης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ξεκινάει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.
Ο δεύτερος άξονας αφορά το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε και σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση εάν χρειαστεί.
Ο τρίτος άξονας είναι η προμήθεια του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το εμβόλιο, επαναδιαβεβαίωσε ο υπουργός, σημειώνοντας όπως ότι το εμβόλιο δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν απότην επίσημη ευρωπαϊκή κι διεθνή έγκριση χρήσης τους.
Με εντολή του πρωθυπουργού αποφασίστηκε ο εμβολιασμός όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της χώρας, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Επίσης ανέφερε ότι χώρα έχει παραγγείλει επιπλέον αντιικά φάρμακα και υλικό.
Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία και ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας. Επίσης δημιουργείται δίκτυο ιδιωτικών γιατρών και φαρμακοποιών που συστρατεύονται στον εθνικό στόχο.
Όσον αφορά τα περιστατικά στη χώρα μας ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουμε και τέσσερα σοβαρά περιστατικά.
"Η πολιτεία οφείλει να έχει σχέδιο ακόμη και για το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνει Η κυβέρνηση επαγρυπνεί. Η ζωή στην κοινωνία συνεχίζεται κανονικά" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινό μέτωπο Βουλγαρίας-Τουρκίας;


Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών είχαν εχθές το βράδυ ο νέος Βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borisov με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan.

Ανάμεσα στα θέματα που θίχτηκαν ήταν φυσικά και το μέλλον του αγωγού Nabucco.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχάρη τον Βούλγαρο για τις κινήσεις του στα θέματα ενέργειας - τον πόλεμο δηλαδή που έχει κηρύξει σε όλα τα ρωσικά σχέδια αγωγών - και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης είναι τουρκικής καταγωγής.

"Αυτός είναι ο δρόμος, στον οποίο μπορούμε να βαδίσουμε μαζί", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Βούλγαρο ομόλογό του.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός άλλωστε, έχει πολλές φορές αναφερθεί στην πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία και η συνεργασία τους αυτή να "αποτελέσει πρότυπο για τις χώρες της περιοχής".

Πετρελαϊκή "εισβολή" της Άγκυρας σε Κύπρο-Καστελλόριζο


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σε μια από τις αμέτρητες πλέον επιδείξεις αποθράσυνσης, που συναντούν πρακτικά την «μη αντίδραση» της Αθήνας, η ‘Αγκυρα προχώρησε στην δημοσίευση απόφασής της στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την οποία προσδιορίζει τέσσερα σημεία ερευνών σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκπρηπίδα νοτίως και ανατολικά του Καστελλόριζου. Η περιοχή μάλιστα ενός από τα σημεία αυτά συμπίπτει μερικά με ζώνη όπου εξήγγειλε έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα με τη δημοσίευση των χαρτών, το τουρκικό ναυτικό πραγματοποίησε παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων γύρω από το Καστελλόριζο.
Διπλωματικοί αναλυτές αποδίδουν τη νέα τουρκική πρόκληση σε ευρύ φάσμα ταυτόχρονων επιδιώξεων της Τουρκίας:
- να παρενοχλήσει τις κυπριακές έρευνες για πετρέλαια, σε μια περιοχή που εμφανίζεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα
- να εγγράψει πάγιες υποθήκες διεκδίκησης στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα
- να εντείνει τις πιέσεις σε Λευκωσία-Αθήνα να μη φέρουν αντιρρήσεις στη συνέχιση της τουρκικής ενταξιακής πορείας
- να «πλήξει», «γκριζάρει» τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, που είναι ο στρατηγικός «κρίκος» που συνδέει τον ελληνικό με τον κυπριακό χώρο και, ταυτόχρονα, θεμελιώνει μεγάλα ελληνικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- να πλήξει τον αμυντικό δεσμό Ελλάδας-Κύπρου, ώστε να εντείνει το αίσθημα απομόνωσης των Κυπρίων και το αίσθημα «ωχ αδερφέ με την Κύπρο» των Ελλαδιτών, διευκολύνοντας έτσι την έγκριση μη βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, σύμφωνης με τις επιδιώξεις της
Προς το παρόν, στο ελληνικό και κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών η μόνη αντίδραση που αποφάσισαν είναι η ενημέρωση των Ευρωπαίων ομοιλόγων τους κατά το Συμβούλιο της Δευτέρας. Η κυπριακή κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση της ότι είναι αδύνατο, υπό τις σημερινές συνθήκες, να ανοίξει το κεφάλαιο «ενέργεια» των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είχε μπλοκάρει η προκάτοχός της.

Κατά τα άλλα πάντως, η Αθήνα συνεχίζει την ακραία υποτονική στάση της απέναντι και σε αυτή και στον ορυμαγδό πάσης φύσεως τουρκικών προκλήσεων. Η Κυρία Μπακογιάννη περιορίζεται στις δηλώσεις της (που σχεδόν πάντα αρχίζουν με ένθερμη υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας!) να διαπιστώνει «τουρκική προκλητικότητα» (κάτι που μπορεί να διαπιστώσει και ο τελευταίος αναγνώστης εφημερίδας) και συστήνει «ψυχραιμία», ενώ το Υπουργείο ανακοινώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν μεταβάλλουν σε τίποτα τη θέση και τα δικαιώματα της Ελλάδας. Υποθέτει κανείς ότι αυτό το τελευταίο δεν το έχουν αντιληφθεί οι Τούρκοι αξιωματούχοι και γι’ αυτό συνεχίζουν απτόητοι την «άσκοπη» πρακτική τους να εγείρουν έργω και λόγω παντός είδους διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάπου κάπου υπάρχει και η υπόμνηση από την Αθήνα των ενταξιακών «υποχρεώσεων» της Τουρκίας, μόνο που αυτή δεν μεταφράζεται ποτέ σε λήψη πρακτικών μέτρων. Μόλις προ τριών εβδομάδων, Ελλάδα και Κύπρος έσπευσαν να ανοίξουν ένα ακόμα κεφάλαιο (για τη φορολογία) της ενταξιακής διαπραγμάτευσης.
Γεγονός πάντως είναι ότι πέραν των γεωπολιτικών ζητημάτων που σχετίζονται με το κυπριακό, ο εντοπισμός εικαζομένων μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου στην περιοχή της Κύπρου και, εκτιμούν ειδήμονες στη Λευκωσία, ειδικά στην περιοχή που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου και Λιβύης, έχει ανοίξει την όρεξη και αμερικανικών εταιρειών όπως η Chevron, αλλά και της ‘Αγκυρας. Βεβαίως, μόνο οι γεωτρήσεις θα δώσουν οριστική απάντηση, σε κάποια όμως από τα θαλάσσια «οικόπεδα» (blogs) οι τρισδιάστατες έρευνες (3D) είναι πολύ θετικές.
Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου στην Κύπρο συνήψε συμφωνίες οριοθέτησης της κυπριακής οικονομικής ζώνης αποκλειστικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, που καταχωρήθηκαν στον ΟΗΕ, παρά τις τουρκικές αιτιάσεις. (Η ΑΟΖ «συμπαρασύρει» και την υφαλοκρηπίδα, σε θάλασσες με το βάθος της Μεσογείου). Ο ‘Εχουντ ‘Ολμερτ είχε απαντήσει στη Λευκωσία ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί τέτοια συμφωνία, γιατί δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα επισημοποιήσει τα σύνορά του, εντούτοις υιοθετεί, ως θέση αρχής, τη μέση γραμμή για την οριοθέτηση και δεν έχει αντίρρηση σε έρευνες από την Κύπρο στη βάση αυτή.
Η Λευκωσία είχε τότε προτείνει και στην Αθήνα την οριοθέτηση και μεταξύ τους των ΑΟΖ, όπως και με τη Λιβύη, η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να μην προχωρήσει, επικαλούμενη τον φόβο τουρκικών αντιδράσεων. Τελικά και οι αντιδράσεις ήρθαν και η ελληνική ΑΟΖ δεν οριοθετήθηκε. Ανεπιτυχείς ήταν επίσης οι προσπάθειες οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο, που χειρίστηκε αρχικά η διεύθυνση Δ1 του Υπουργείου Εξωτερικών και τορπίλισε η ‘Αγκυρα, όσο και με τη Λιβύη, λόγω των τεραστίων απαιτήσεων της τελευταίας.
Αυτό όμως που φάνηκε να αλλάζει ριζικά τα πολιτικά δεδομένα ήταν το ενδιαφέρον αρχικά της αμερικανικής Noble και, ακόμη περισσότερο, της γιγαντιαίας Chevron για τα κυπριακά πετρέλαια. Η Noble υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο για την εκμετάλλευση του «οικοπέδου 12» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία προανήγγειλε πρόσφατα την έναρξη εργασιών, προειδοποιώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς όσους θα ήθελαν να τις «παρενοχλήσουν», όπως συνέβη πέρυσι με την αποστολή τουρκικών σκαφών στην περιοχή, μετά την οποία η κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε εντολή στο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει. Η Noble υπέγραψε επίσης συμφωνία με το Ισραήλ για εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου πολύ κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Chevron, από την πλευρά της, αγόρασε από τη νορβηγική PGS (Petroleum Geo-Services) Geophysical AS που συνεργάζεται με το κυπριακό κράτος δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή 4795 τετραγωνικών χιλιομέτρων,όπως και δύο αντίγραφα της έκθεσης ερμηνείας σεισμικών δεδομένων από το Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, καταβάλλοντας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η γαλλική Beicip – Franlab, συμβουλευτικός οίκος της Κύπρου ετοιμάζει νέα έκθεση αξιολόγησης και ερμηνείας όλων των δεδομένων που προέκυψαν από νέες έρευνες της PGS, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε περαιέρω έρευνες που καλύπτουν έκταση 12.500 τετρ. χλμ.
Γεγονός είναι ότι το δεύτερο σκέλος αδειοδοτήσεων έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να εμπλέξει ρωσικές και αραβικές εταιιρείες, συναντά όμως επιφυλάξεις λόγω του μεγάλου βάθους των κοιτασμάτων, ίσως και τουρκικών αντιδράσεων. Οι επόμενοι μήνες θα δοκιμάσουν τόσο την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας να συνεχίσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ανήκουν πέραν κάθε αμφιβολίας στην Κύπρο, όσο και της Αθήνας να υπερασπιστεί τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή κυριαρχία.
Προς το παρόν, οι πολιτικοί μας δηλώνουν ότι υπάρχει πάντα το «ενιαίο αμυντικό δόγμα» Ελλάδας-Κύπρου, η (πανάκριβη όμως) αφρόκρεμα του ελληνικού ναυτικού έχει διατεθεί στον «δυτικό παράγοντα» για επιχειρήσεις στη Σομαλία και στον Κόλπο. Το ελληνικό ναυτικό και η αεροπορία, που συντηρούνται με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό, σπανίως εμφανίζονται στο Καστελλόριζο και ποτέ στην Κύπρο. Αντιθέτως, η αεροπορία και το ναυτικό της Τουρκίας, χώρας που η Αθήνα υποστηρίζει με φανατισμό την ένταξη στην ΕΕ, εμφανίστηκαν μεγαλοπρεπώς στην Κύπρο, για να εορτάσουν την επέτειο της απόβασης στο νησί, πριν από 35 χρόνια.

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Ενόχληση της Άγκυρας από τις δηλώσεις Μπακογιάννη

Για "ασυνήθιστο ύφος" από πλευράς της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κάνουν λόγο πολλές τουρκικές εφημερίδες. «Μπακογιάννη προς Μπαγίς: Δεν σηκώνει νταηλίκια η Ευρώπη», ήταν χθες ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της Milliyet, η οποία υπογράμμισε τη «σκληρή απάντηση της Μπακογιάννη» προς τον Τούρκο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος πρόσφατα είχε πει ότι «απέχουν από τη σοβαρότητα οι ηρωικές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης». Αναφερόταν σε δηλώσεις της υπουργού, η οποία είχε καλέσει την Τουρκία να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της ως προς το πρόσθετο πρωτόκολλο Ε.Ε. - Τουρκίας, περί ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ολες οι εφημερίδες υπογραμμίζουν τα λόγια της Μπακογιάννη, ότι «κατανοώ τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες σε μια χώρα του μεγέθους, της γεωγραφικής θέσης και της Ιστορίας της Τουρκίας. Κατανοώ, αν θέλετε, και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα και τον αγώνα του κυρίου Ερντογάν. Νταηλίκια, όμως, στην Ευρώπη δεν χωράνε» και ότι «η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν έχει καλή παράδοση σ' αυτό. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Η Cumhuriyet κάνει λόγο για «προειδοποίηση της Ελληνίδας υπουργού», ενώ η Radikal σημειώνει το «ύφος αργκό» της Μπακογιάννη.

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ...

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας Τούρκος κατάσκοπος συνελήφθη στην Σαμοθράκη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Στην κατοχή του βρέθηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονταν σημεία υψίστης στρατηγικής σημασίας, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δρόμοι. Οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες είναι άκρως επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια, διότι οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου κατασκόπου παρουσίαζαν με λεπτομέρεια στρατιωτικά "μυστικά".

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ


"ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ" ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΕΛ 12)


ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΣΕΛ 7)


ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! (REALNEWS ΣΕΛ 17)


ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΝΕΩΝ ΙΜΙΩΝ (ΘΕΜΑ ΣΕΛ 18)


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ (ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΕΛ 1)