"ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ"

67. «Θὰ σᾶς ἐπιβάλουν μεγάλο καὶ δυσβάστακτο φόρο, ἀλλὰ δὲν θὰ προφθάσουν».
68. «Θὰ βάλουν φόρο στὶς κότες καὶ στὰ παράθυρα».
99. «Θὰ σᾶς ρίξουν παρὰ πολύ· θὰ σᾶς ζητήσουν νὰ τὸν πάρουν πίσω, ἀλλὰ δὲν θὰ μπορέσουν».


"Κρίσιμο θεωρείται για τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα ως τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Εco/Fin θα δώσει την ετυμηγορία του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης."
Η λεγόμενη "ημέρα της κρίσης" για τα οικονομικά 16/2 σχεδόν συμπέφτει με την αρχή της Σαρακοστής η οποία ίσως κρατήσει μήνες και χρόνια...

Μ. Ξαφά: Κίνδυνος να μην δανειστεί η Ελλάδα τον Απρίλιο και το Μάιο


Τον κίνδυνο να μην μπορεί να δανειστεί η χώρα τον Απρίλιο και το Μάιο επεσήμανε η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο ομιλίας της στο συνέδριο των FT. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τους μήνες αυτούς λήγουν ομόλογα ύψους 11 δισ. και 11 δισ. ευρώ αντίστοιχα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Ήδη με την προχθεσινή τρίμηνη έκδοση τα 11 δισ. του Απριλίου έγιναν 12,5 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει πως ο κίνδυνος είναι ότι μειώνεται η μέση διάρκεια του χρέους και παράλληλα αυξάνεται το ρίσκο της αναχρηματοδότησης.

Οι ξένοι θεωρούν ότι οι στόχοι που ανακοινώνονται δεν είναι επιτεύξιμοι, όπως σημείωσε η κ. Ξαφά. Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται διότι οι στόχοι που ανακοινώνονται κατά καιρούς δεν επιτυγχάνονται. Οι στόχοι που ανακοινώθηκαν τώρα μπορεί να προκαλέσουν και κοινωνική έξαρση όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει με τους αγρότες.
Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστικός πόλος για επενδύσεις ενώ η ταχύρρυθμη ανάπτυξη των τελευταίων ετών χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό. Ταυτόχρονα, η οικονομική πολιτική ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ενώ επείγουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Θα είμαστε τυχεροί αν φέτος η πιστωτική επέκταση μείνει στο 0 και δεν πάμε σε αρνητικούς ρυθμούς, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα για τις τράπεζες είναι τέσσερα: Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ότι οι γειτονικές χώρες στις οποίες έχουν παρουσία οι ελληνικές τράπεζες βιώνουν κρίση, το ρίσκο της αγοράς σε ό,τι αφορά τα spread και η αύξηση του ρίσκου ρευστότητας.
Τον Ιούνιο λήγουν 28 δισ. ευρώ που έχουν πάρει οι τράπεζες από την ΕΚΤ σημείωσε η κ. Ξαφά και, μάλιστα, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ατυχές το νομοσχέδιο που προβλέπει πάγωμα των ενήμερων οφειλών.
"Στην Ιρλανδία ήταν το τραπεζικό σύστημα που χαντάκωσε την οικονομία", είπε χαρακτηριστικά, "αντίθετα στην Ελλάδα η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτή που χαντακώνει το τραπεζικό σύστημα".
Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Γ. Χαρδουβελης συμφώνησε με την κ. Ξαφα και συμπλήρωσε ότι αν πέσουμε κάτω από την κόκκινη γραμμή που έχει βάλει η ΕΚΤ για τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο τότε θα έχουν πρόβλημα όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα φιλόδοξο το ΠΣΑ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ επειδή αυξήσαμε τα έσοδα δεν πειράξαμε καθόλου το Δημόσιο και το αφήσαμε ως έχει. Τώρα θέλουμε να εισπράξουμε και νέα έσοδα. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι μπήκαν στην ΟΝΕ επειδή μείωσαν τις δαπάνες και όχι επειδή αύξησαν τους φόρους όπως κάναμε εμείς.
Ακόμα ο κ. Χαρδουβελης ανέφερε πως είναι θετικό για την χώρα να μπει σε επιτήρηση για να γίνουν αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

ΠΗΓΗ

Σενάριο πτώχευσης της οικονομίας «παίζουν» οι αγορές

Δεν έχουν πειστεί ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά

Κρίσιμο θεωρείται για τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα ως τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Εco/Fin θα δώσει την ετυμηγορία του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Διότι μπορεί με την κατάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εισέπραξε καλά λόγια από τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως όπως έγινε σαφές στη συνέχεια τα καλά λόγια δεν αρκούν. «Οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια» δήλωσε αναφερόμενος στο «ελληνικό ζήτημα» ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και υποψήφιος για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του το 2011 Αλεξ Βέμπερ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται τεχνοκράτες και επενδυτές, οι οποίοι με δημοσιεύματα, αναλύσεις και πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.


Στα όρια της χρεοκοπίας

Οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας. Θεωρούν μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, κάτι που αποτυπώνεται στην εκτόξευση του κόστους ασφάλισης του δημοσίου χρέους. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν ελληνικά ομόλογα, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά των επιτοκίων (spead) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων.

Το κύμα πωλήσεων ενισχύθηκε και από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και ιδιαίτερα των μεγάλων οικονομικών εφημερίδων «Financial Τimes» και «Τhe Wall Street Journal», που με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους συνέδεαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας με την υποχώρηση του ευρώ.

Οπως υποστηρίζουν, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ με δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα του ευρώ.

Πάνω σ΄ αυτόν τον καμβά, επενδυτικά κεφάλαια έστησαν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με θύμα τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Αν και το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θεωρείται εξαιρετικό ακραίο σενάριο, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θα άφηναν να συμβεί κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το ενιαίο νόμισμα, ωστόσο η διάθεση των ξένων απέναντι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αυστηρή. Θεωρούν ότι η χώρα έχει κατασπαταλήσει τα υπέρογκα κεφάλαια που έχει δανειστεί στο παρελθόν (η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ) και πιέζουν για τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα» για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδος» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης. Οπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντέχει να αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει, διότι αν συμβεί αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, οι πιέσεις προς τη χώρα για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε περικοπή δαπανών του Δημοσίου και στην ενίσχυση των εσόδων αναμένεται να συνεχιστούν ως την απόφαση του Εco/Fin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θεωρούν μάλιστα ότι, αν δεν πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα αυτά, θα μας επιβληθούν έξωθεν. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του υπό την άρνηση των αγορών να μας δανείσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί την προσεχή εβδομάδα στην έκδοση κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων ως 5 δισ. ευρώ, όπως συμβαίνει τον πρώτο μήνα κάθε χρόνου. Η έκδοση αυτή γίνεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και θεωρείται ότι θα καλυφθεί με αυξημένο κόστος. Ωστόσο οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες στη συνέχεια και κορυφώνονται τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν θα υπάρχουν σημαντικού ύψους λήξεις ομολόγων, τα οποία θα εξοφληθούν με νέο δανεισμό.

Το ζήτημα που προκύπτει για τις αγορές είναι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση ή άλλος οργανισμός μπορεί να χορηγήσει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση κατά την οποία η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Ο Αλεξ Βέμπερ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προβλέπει άμεση βοήθεια προς ένα κράτος-μέλος» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να αναμειχθεί το ΔΝΤ στην ελληνική σταθεροποίηση».

Τελειώνουν τα περιθώρια δράσης
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, «οποιαδήποτε χώρα ή ομάδα χωρών μπορούν να συνεννοηθούν και να βοηθήσουν υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να εγγυηθούν για τα ομόλογά της αν η Ελλάδα λάβει τα απαραίτητα μέτρα». Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές ή το ΔΝΤ θα υπαγορεύσουν στην Ελλάδα ποια μέτρα θα πρέπει να πάρει. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό το παραπάνω σενάριο και στη λογική αυτή εκτιμούν ότι εντάσσεται η ανοιχτή επιστολή της διοίκησης του ΙΟΒΕ την περασμένη εβδομάδα που καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει ο ίδιος και άλλα μέτρα τώρα. Σημειώνουν δε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και πως «τα περιθώρια δράσης για την κυβέρνηση στενεύουν».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: