Με τις ευλογίες της κυβέρνησης και με οικονομικό κίνητρο προς τις επιχειρήσεις θεσμοθετείται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους. Άραγε πότε πάνε στην τουαλέτα και πόσο χρόνο κάθονται εκεί, ενδιαφέρει την κυβέρνηση;
Πιο συγκεκριμένα προωθείται κάρτα εργασίας για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με το ΑΜΚΑ επάνω, η οποία θα συνδέεται με το υπουργείο εργασίας και θα φαίνονται οι ώρες εργασίας απευθείας στο υπουργείο. Όσες εταιρείες δεχθούν να υπαχθούν στο σύστημα θα έχουν μείωση εισφορών 25%. Θα τις υποχρεώσουν έτσι να βγάλουν κάρτες εργασίας στους εργαζόμενους. Αργότερα το σύστημα θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.
Θυμάστε τον αθώο ΑΜΚΑ; Δεν είναι τίποτα, ένας χρηστικός αριθμός είναι, ισχυρίζονταν οι πάντες. Τι πρόβλημα έχει ένας αριθμός; Αντίθετα θα διευκολύνει τη ζωή μας, έλεγαν όλοι. Ως αθώος αριθμός βεβαίως ξεκίνησε, πως όμως εξελίσσεται σήμερα; Αναβαθμίζεται σε "ηλεκτρονικό ΑΜΚΑ" και γίνεται το τέλειο ηλεκτρονικό όργανο παρακολούθησης των εργαζομένων!!! Με ποιο δικαίωμα θεσπίζονται τέτοια μέτρα; Στο τέλος φυσικά, όπως και όλες οι άλλες κάρτες, κι αυτή η κάρτα "ενσωματωθεί" στην "Κάρτα του Πολίτη" !!!
Που είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) να αποτρέψει αυτά τα Οργουελικά σενάρια που εξυφαίνονται;
Που είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) να αποτρέψει αυτά τα Οργουελικά σενάρια που εξυφαίνονται;
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013 εξήγγειλε ο Γ.Κουτρουμάνης
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, εξήγγειλε μιλώντας την Δευτέρα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist, o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.
Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.
Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.
Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.
Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη.
Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Θετικά αποτελέσματα για τα οικονομικά των Ταμείων
Αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 720 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010.
Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε μολονότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών.
Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου).
Παράλληλα, υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.
«Θέσαμε τις βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ, στο 15,5% περίπου και να μην ξεπεράσει η αύξηση από το σημερινό 13%, το 2,5% του ΑΕΠ», ανέφερε.
Για το 2011, ο προϋπολογισμός του υπουργείου προβλέπει παραιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα της δαπάνης για περίθαλψη κατά 1,4 δισ. ευρώ και αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα από τις αλλαγές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ταμείων και της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου