(Reuters) - Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.
Η δήλωσή του, σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ, έφερε κριτική καθώς ήταν ο μόνος Γάλλος πολιτικός που φλέρταρε με την ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να φιλοξενήσουν πολιτισμούς μεταναστών διαφορετικούς από τους δικούς τους.
Η Γαλλία ξεχώρισε από άλλες χώρες στην Ευρώπη, αρνούμενη να λυγίσει μπροστά σε κάποιες άγνωστες πρακτικές, κυρίως όσον αφορά το μουσουλμανικό κάλυμμα δημόσια και έχει θέσει εκτός νόμου τη μαντίλα στα σχολεία. Η Γερμανία ήταν πιο ευέλικτη και πολύ περισσότερο η Βρετανία.
Παρά τις διαφορές τους, και οι τρεις δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα με την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων και οι δηλώσεις τους για την πολυπολιτισμικότητα σαφώς επικεντρώνονται σε αυτές τις μειονότητες.
«Είναι μια αποτυχία», δήλωσε ο Σαρκοζί για την πολυπολιτισμικότητα. "Η αλήθεια είναι ότι, σε όλες τις δημοκρατίες μας, είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για την ταυτότητα των νεοεισερχόμενων μεταναστών και όχι τόσο για την ταυτότητα της χώρας που τους υποδέχεται."
«Αυτό θέτει το ζήτημα του Ισλάμ και των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας", είπε. «Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας θα πρέπει να μπορούν να ζήσουν και να ασκήσουν τα της θρησκείας τους όπως και οποιοσδήποτε άλλος ... αλλά το μόνο που μπορεί μόνο να είναι ένα γαλλικό Ισλάμ και όχι ένα Ισλάμ στη Γαλλία».
Δείτε το βίντεο:
Ο Κάμερον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε και άφησε τους νέους Βρετανούς μουσουλμάνους ευάλωτους στο ριζοσπαστισμό. Μέσα σε μια έντονη συζήτηση για τη μετανάστευση των μουσουλμάνων τον περασμένο Οκτώβριο, η Μέρκελ κατήγγειλε την προσέγγιση και είπε ότι οι νεοφερμένοι πρέπει να ενταχθούν.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;
Μια ομάδα που αντιπροσωπεύει Γάλλους αφρικανικής καταγωγής κάλεσε τον Σαρκοζί την Παρασκευή να εξηγήσει τι σημαίνει η δήλωσή του.
«Η πολυμορφία της γαλλικής κοινωνίας, ιδίως η θρησκευτική ποικιλομορφία της, δεν μπορεί να είναι μια αποτυχία, διότι αυτή η ποικιλομορφία είναι η ίδια η Γαλλία," είπε ο PatrickLozes, επικεφαλής του εκπροσώπου του Συμβουλίου των Μαύρων Ενώσεων (CRAN) είπε.
"Κατά μεγάλη πλειοψηφία, οι «μαύροι και Άραβες» Γάλλοι, είτε μουσουλμάνοι είτε όχι, δεν αναζητούν μια παράθεση πολιτισμών. Είναι Γάλλοι πολίτες, όπως όλοι οι άλλοι, και θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη».
Δημοφιλείς μουσουλμανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες επέκριναν έντονα την ομιλία. Μία από αυτές, η ‘SaphirNews’, δήλωσε ότι ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε «ρητορική στιγματισμού» για να "κυνηγήσει ψήφους από την ακροδεξιά." Το ‘Oumma.com’ λέει ότι είναι «ήδη εκτός εκστρατείας» για την επανεκλογή τον επόμενο χρόνο.
Η Marine Le Pen, η νεοεκλεγείσα επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ανέφερε ότι το θέμα θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας πως συνέβαλε στη διαμόρφωση του υπηρεσιακού μουσουλμανικού συμβουλίου της Γαλλίας το 2003, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
"Επανέλαβε λίγα ψέματα, ιδιαίτερα σχετικά με την προθυμία του για την καταπολέμηση του κοινοτισμού και της πολυπολιτισμικότητας, ακόμη κι αν ο ίδιος τις προάγει εδώ και χρόνια», είπε μετά την ομιλία.
Ο Σαρκοζί έχει αναστατώσει πολλούς στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των πιστών μουσουλμάνων, καθολικών και εβραίων, υπογραμμίζοντας το θετικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η πίστη σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Οι Γάλλοι πολιτικοί προτιμούν να διατηρήσουν τη θρησκεία έξω από τη δημόσια σφαίρα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ο Σαρκοζί στο σημείο αυτό απευθύνθηκε πρώτα στους μουσουλμάνους, τονίζοντας τον θετικό ρόλο που θα μπορούσαν οι ιμάμηδες να διαδραματίσουν για την ενσωμάτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου