ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ εμπλοκή. Η Τουρκία κήρυξε ουσιαστικά τον πόλεμο στη Συρία.


Του Στρατή Μαζίδη
Ένα αλλά πολύ σημαντικό βήμα παραπέρα φαίνεται ότι πηγαίνει η Τουρκία την εμπλοκή της όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές και μυστικές πγές που επικαλείται η έγκυρη DEBKA για πρώτη φορά στην ιστορία του τριετούς εμφυλίου πολέμου o τουρκικός στρατός επιτρέπει στις δυνάμεις των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του Μετώπου Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, τη διέλευση από τουρκικό έδαφος για την πραγματοποίηση επίθεσης στα βορειοδυτικά παράλια της Συρίας και τον έλεγχο του λιμανιού της Λαττάκεια, γενέτειρας του Ασαντ.
Μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ κάιντα
Η υποστήριξη της Αγκυρας στους ισλαμοφασίστες περιλαμβάνει:
> την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην άκρη του δρόμου με προμήθειες πυρομαχικών, καυσίμων, τροφίμων, μηχανικά συνεργεία επισκευής και ιατρική βοήθεια για τις δυνάμεις των ανταρτών, καθώς κατευθύνονται προς το βορρά
> την από αέρος κάλυψη μέσω της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας
> την παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις και τις θέσεις του συριακού στρατού μέσω πρακτόρων της ΜΙΤ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή

Αξίζει να αναφερθεί πως το συριακό μαχητικό που καταρρίφθηκε στις 23 Μαρτίου ακριβώς στο όριο της τουρκικής επικράτειας, κατέπεσε ύστερα από αερομαχία με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κι ενώ προσπαθούσε να βομβαρδίσει το κομβόι των ανταρτών που όδευε προς το νέο πεδίο της μάχης. Ωστόσο και οι δύο πλευρές (Συρία – Τουρκία) κράτησαν σχετικά χαμήλους τόνους για το περιστατικό και τα αίτιά του.

Οι αντάρτες που λαμβάνουν τουρκική στρατιωτική υποστήριξη σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα  ανήκουν σε δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις:
1. Το Συριακό Μέτωπο Επαναστατών κάτω από την ηγεσία του Jamal Maarouf, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί απομεινάρια του διαλυμένου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και
2. Το Ισλαμικό Μέτωπο, που χρηματοδοτείτο μέχρι πρόσφατα από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας.
Οι δύο παραπάνω ομάδες αριθμούν περίπου 4.000 πολεμιστές συμπεριλαμβανομένων και μαχητών του Μετώπου Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Χάρη στην ισχυρή τουρκική υποστήριξη, αυτή η δύναμη ήταν σε θέση να χαράξει ένα πολύ στενό διάδρομο στα βορειοδυτικά της Συρίας από το ψηλό Jabal al - Zawiya στην περιοχή Idlib μέχρι ένα σημείο κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Μεσογείου της Συρίας τέμνοντας έτσι το βορειοδυτικό σύνδεσμο μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δυνάμεις των ανταρτών απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο ενός στρατηγικού διαδρόμου.
Πρώτα έπρεπε να πολεμίσουν και να καταλάβουν τις πόλεις της Kazab, του Khirbet και της Samra βορειοδυτικά της παράκτιας πόλης της Λατάκεια.

Ο συριακός στρατός μάχεται από αέρος αλλά επίσης τόσο με τεθωρακισμένα όσο και βαρύ πυροβολικό εναντίον των επαναστατών για να σταματήσει την ενίσχυση των θέσεών τους σε αυτές τις πόλεις ενώ παράλληλα στοχεύει να ανακτήσει τον έλεγχο της παραμεθόριας περιοχής με την Τουρκία με τις μάχες γύρω από την
Kazab το Σαββατοκύριακο να είναι σφοδρότερες.

Όπως υπογραμμίζει η
Debka στο ρεπορτάζ της, αυτή η νέα εξέλιξη στον πόλεμο της Συρίας θέτει δύο ερωτήματα:

1 . Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν οι αντάρτες της Συρίας να αντέξουν δεχόμενοι συνεχή πλήγματα από την ανώτερη στρατιωτική δύναμη των συριακών ενόπλων δυνάμεων;

2 . Αν οι αντάρτες εκδιωχθούν από τις νέες τους θέσεις , ο τουρκικός στρατός θα έρθει να τους ενισχύσει;
Ερντογάν – Νταβούτογλου – ΜΙΤ και το πρόσχημα της εισβολής
Hakan Fidan
Αν ναι, θα είναι η πρώτη ολοκληρωτική στρατιωτική εισβολή της Αγκυρας στο συριακό έδαφος και η πρώτη εισβολή από ένα μέλος του ΝΑΤΟ στην εμφύλια σύγκρουση.

Το ανησυχητικό είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είναι υπέρ της εισβολής του τουρκικού στρατού στη Συρία με τον τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ να είναι κατηγορηματικά αντίθετος. Προφανώς ο πρώτος αναζητά διαφυγή από τα σκάνδαλα που τον κυνηγούν δίχως να ενδιαφέρεται ούτε για τις ζωές των ομοεθνών του που θα στείλει στα αφιλόξενα εδάφη της Συρίας ενώ ο δεύτερος αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις δυσκολίες και τους κινδύνους του πολέμου.

Επιπλέον η διαρροή μιας συνομιλίας από ανώνυμη πηγή έρχεται να δώσει μεγαλύτερη σημασία. Η συνομιλία υποτίθεται πως είναι ανάμεσα στον τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό της ΜΙΤ Hakan Fidan. Η συζήτηση γίνεται για το πως θα μπορούσε να ενορχηστρωθεί και να προετοιμαστεί μια τουρκική επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας. Ένας από τους δύο συνομιλούντες (ο Fidan) φαίνεται να ρείχνει την ιδέα της επίθεσης με πύραυλο ως πρόσχημα για την εισβολή της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών είναι πεπεισμένοι ότι η διαρροή της συνομιλίας είχε ενορχηστρωθεί από τους στρατηγούς που είναι ενάντια στην περαιτέρω τουρκική εμπλοκή στον πόλεμο στη Συρία.
Εμπλοκή του Ιράν

Εν τω μεταξύ, ιρανικές πηγές της
Debka κάνουν λόγω για εκνευρισμό της Τεχεράνης σε τέτοιο βαθμό λόγω των γεγονότων ώστε ιρανική στρατιωτική αντιπροσωπεία έσπευσε στην Άγκυρα το Σάββατο για να διαμηνύσει στον Ερντογάν να αποτραβηχθεί από το συριακό πόλεμο με οποιοδήποτε μέσο ρίχνοντας στο τραπέζι ακόμη και την απειλή της αναστολής της προμήθειας της Τουρκίας με ιρανικό πετρέλαιο. Οι συνομιλίες των δύο μερών συνεχίζονται.
Επί της ουσίας μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία πρακτικά έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο στη Συρία όταν παρέχει αυτής της μορφής τις βοήθειες σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του εμφυλίου και με τον κυβερνητικό στρατό μέρα με τη μέρα να κερδίζει έδαφος σε βάρος των ισλαμοφασιστών. Η παροχή προμηθειών, ιατρικής βοήθειας, εξοπλισμού και η από αέρος κάλυψη και κατάρριψη συριακού μαχητικού μπορεί να ερμηνευθεί και ως μορφή πολέμου στην οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει η Συρία της οποίας οι αντοχές δοκιμάζονται επικίνδυνα.
Η τουρκική ηγεσία στριμωγμένη από τα σκάνδαλα, αλλά και καλοβλέποντας μια πιθανή επέκτασή της λίγο νοτιότερα φαίνεται πως δεν έχει σε τίποτε μια γενικότερη εμπλοκή που μπορεί να επιδράσει ως ντόμινο όσον αφορά την ανάμειξη άλλων δυνάμεων στην περιοχή όπως το Ιράν ή ακόμη και η Ρωσία.
Περιττό να προσθέσουμε (ή μήπως όχι;) ότι η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή;
* με πληροφορίες από τη Ντέμπκα.    http://www.freepen.gr/2014/03/blog-post_8256.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: