Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
 
Μια πραγματικά εντυπωσιακή δήλωση του Michael Rubin, κορυφαίου στελέχους του αμερικανικού πανίσχυρου, CFR, «Συμβούλιου Εξωτερικών Σχέσεων», ότι ο Ταΐπ Ερντογάν θα είναι ο μοιραίος ιστορικά άνθρωπος που θα διαλύσει την Τουρκία

, ανάβει «φωτιές» την ίδια περίοδο που η γειτονική χώρα διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της ενώ βαδίζει σε δυο πολύ κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, με πιο κρίσιμη αυτή των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Αυγούστου.
 

Σύμφωνα με τον Michael Rubin, προβλέποντας σημαντικές εδαφικές αλλαγές στην τουρκική επικράτεια και ο εικοστός πρώτος αιώνας θα αποδειχτεί ότι θα είναι ο αιώνας της διάσπασης της Τουρκίας, με πρώτο βήμα την αναμενομένη ανακήρυξη της αυτονομίας των Κούρδων, όπως έχει ανακοινωθεί από το φιλοκουρδικό κόμμα, BDP, για μετά τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου. 

Καταλύτης στην εδαφική διάσπαση της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει το κορυφαίο στέλεχος του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» των ΗΠΑ, θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της ο οποίος με τις επιλογές του οδηγεί την χώρα του σε μια διαδικασία αυτοδιάλυσης. Ένα από τα βασικά λάθη του Ερντογάν, όπως του καταλογίζεται, είναι ότι διακατέχεται από πανικό με τις διαδηλώσεις αμφισβήτηση της εξουσίας του και προχωρεί σε ευκαιριακές συμμαχίες που όμως θα αποτελέσουν την θρυαλλίδα για την διάλυση της Τουρκίας. Έτσι προχώρησε σε άτυπη συμμαχία με τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που όμως εξυπηρετεί καθαρά τα κουρδικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις των Κούρδων για δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Παράλληλα προχώρησε στην αποφυλάκιση των κεμαλικών στρατηγών και άλλων φιλοκεμαλικών παραγόντων που είχαν κατηγορηθεί για συνομωσία εναντίον του, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού στον πόλεμο που δέχεται από το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Και αυτή όμως η κίνηση του Ερντογάν, θα αποτελέσει άλλο ένα έναυσμα για δημιουργία εσωτερικής αναταραχής που θα οδηγήσει στην τελική διάσπαση της Τουρκίας. Βασικό όμως σφάλμα του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται ο Michael Rubin, ήταν ότι αποδυνάμωσε τον τουρκικό στρατό με τις αλλεπάλληλες αλλαγές και αποστρατείες μεγάλων στελεχών, με αποτέλεσμα ένας παραδοσιακά σταθεροποιητικός παράγοντας για την συνοχή της Τουρκίας έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί.

Η εξουσία πέρασε στις μυστικές υπηρεσίες που όμως αντί να ενισχύσουν την σταθερότητα, έχουν αποδυθεί σε ένα μυστικό πόλεμο επικράτησης με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία. Εκεί όμως που θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον Ερντογάν, αλλά και για την ίδια την Τουρκία, είναι στο τομέα της oικονομίας. Μετά από μια πραγματικά εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης και του ξεφουσκώματος της «φούσκας» του τουρκικού χρηματοπιστωτικού τομέα με ολέθριες συνέπειες. Ήδη έχουν υποβαθμιστεί δέκα τουρκικές τράπεζες με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική και πιστωτική σταθερότητα, ενώ αναμένεται σταδιακή κατάρρευση και των δημόσιων οικονομικών. Ούτε τα μεγάλα εξαγγελλόμενα και υπερχρεωμένα έργα θα μπορέσουν να σώσουν την κατάσταση από μια καταστροφική οικονομική ύφεση.
 

Να σημειωθεί ότι ο Michael Rubin εκτός από του ότι είναι κορυφαίο μέλος του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» των ΗΠΑ, ένας πανίσχυρος παράγοντας διαμόρφωσης των εξωτερικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, διατέλεσε βασικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, ενώ ήταν μέλος της πρώτης συμβουλευτικής κυβέρνησης του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή. Για όλα αυτά οι απόψεις του θεωρούνται κάτι παραπάνω από σοβαρές και προβληματίζουν έντονα την τουρκική επικαιρότητα.
 

Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα επηρεάσουν την δική μας χώρα οι πολύ πιθανές αυτές εξελίξεις μιας αποσταθεροποίησης, μέχρι και διάλυσης της σύγχρονης Τουρκίας. Κατά πρώτο λόγο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ευρωπαϊκή πολιτική μας έναντι της Τουρκίας έχει καταρρεύσει οριστικά. Εκείνο που σίγουρα θα μας προβληματίσει, είναι οι συνέπειες μιας διαδικασίας αυτοδιάλυσης και κυρίως ποιοι παράγοντες θα παίξουν βασικό ρόλο. Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι έχουμε μια ξενόδουλη κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των ξένων αφεντάδων της και αυτό είναι ότι πιο άσχημο για την Ελλάδα σε μια τέτοια περίοδο ιστορικών εξελίξεων.
 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: