Γι’ αυτό τον λόγο, έστειλαν μήνυμα στους Κούρδους, ότι εάν δεν δεχτούν επίθεση από τις δυνάμεις τους, τότε αυτοί δεν πρόκειται να τους επιτεθούν. Εμφανώς προσπαθούν να κλείσουν το μέτωπο με τους Κούρδους, οι οποίοι με τη δύναμη των 100.000 περίπου «Πεσμεργκά» θα μπορούσαν να αλλάξουν καθοριστικά την ισορροπία δυνάμεων.
Η δύναμη της ISIL έχει υπολογιστεί μεταξύ 7-10.000 άνδρες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τόσο οι απώλειες από τις συγκρούσεις, όσο και οι δυνάμεις που πρέπει να μένουν πίσω για να ελέγχουν τις πόλεις που καταλαμβάνονται, ασκούν μεγάλη πίεση στα μέσα που διαθέτει. Άλλο είναι να καταλάβουν μια πόλη και άλλο να την κρατήσουν ασκώντας αποτελεσματικό έλεγχο.
Οι Κούρδοι βέβαια έχουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Μπορούν θεωρητικά να κλείσουν συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ που θα ενσωματώσει το Κιρκούκ στις κουρδικές περιοχές πολεμώντας μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις για να εκδιώξουν την ISIL. Μπορούν όμως και να αποδεχτούν την πρόταση της ISIL με στόχο να προωθήσουν καθοριστικά το σχέδιο ανακήρυξης κουρδικού κράτους.
Ένα τέτοιο κράτος όμως θα ήθελε να έχει αντιπάλους από τη μία ένα ισλαμιστικό κράτος και από την άλλη τους Τούρκους μαζί με ενδεχόμενη στρατιωτική δύναμη Τουρκομάνων; Κουρδικό κράτος θα ασκούσε πίεση σε όλες τις χώρες με κουρδικούς πληθυσμούς, άρα θα μπορούσε να συσπειρώσει εναντίον των Κούρδων πολλούς…
Εξαρτάται βέβαια τι θα κάνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή, αφού σε τελική ανάλυση αυτός είναι ο επιδιαιτητής στην περιοχή και οι Κούρδοι γνωρίζουν ότι μόνο με την ανοχή – συγκεκαλυμμένη τουλάχιστον στήριξη της Ουάσιγκτον μπορεί να επιβιώσει κουρδικό κράτος.
http://www.defence-point.gr/news/?p=104797
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου