Για επίθεση κατά του Ιράν από ΗΠΑ-Ισραήλ κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος


Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ προετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet», επειδή οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ δεν είναι καλές, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Το σχέδιο, όπως αναφέρει η ίδια εφημερία, έχει ετοιμαστεί και έχουν καταλήξει και στις σχετικές συμφωνίες. Εκτός από αυτό, σημειώνει, Αμερικανικό πολεμικό αεροπλανοφόρο μαζί με πολεμικά πλοία του Ισραήλ πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά θάλασσα.

Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα μετέφεραν βόμβες επίσης από το Σουέζ. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν, ότι Αμερική και Ισραήλ, να ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν, εκτιμά η «Milliyet».

Δημοσίευμα των «Times»

Οι εκτιμήσεις της «Milliyet» δεν είναι άσχετες με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Times», που αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία διεξήγαγε ειδική άσκηση απενεργοποίησης των συστημάτων αεράμυνας, ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορεί χωρίς προβλήματα να επιτρέψει τη διέλευση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, τα οποία θα έχουν αποστολή το βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη, ότι το Ριάντ συμφώνησε να παραχωρήσει στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ένα στενό αεροδιάδρομο στα βόρεια της χώρας, ώστε να μικρύνει η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν τα ισραηλινά αεροσκάφη, αν προχωρήσουν σε βομβαρδισμό του Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδικασίες αυτές και οι ασκήσεις, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, και με την απόλυτη έγκριση του αμερικανικού Πενταγώνου. Κυβερνητικές πηγές της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρουν ότι είναι ευρέως αποδεκτό στην κυβέρνηση του Βασιλείου, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, σε περίπτωση βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Άλλωστε, η πολιτική αντιπάθεια για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, αλλά και ο φόβος για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θεωρείται από διεθνείς αναλυτές, κάτι κοινό μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιθανότεροι στόχοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, σε περίπτωση βομβαρδισμού του Ιράν, θεωρούνται, οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στις περιοχές Νatanz και Qom, οι αποθήκες φυσικού αερίου στο Ιsfahan και ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Αrak.

Στους δευτερεύοντες στόχους περιλαμβάνεται και ο υπό κατασκευή πυρηνικός αντιδραστήρας στο Bushehr, που εκτιμάται ότι όταν θα ολοκληρωθεί θα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα.

Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται ως και 2.250km μακριά από το Ισραήλ, απόσταση που υπερβαίνει την ακτίνα δράσης των ισραηλινών αεροσκαφών, ακόμη και αν αυτά ανεφοδιαστούν στον αέρα. Ένας ανοιχτός αεροδιάδρομος πάνω από τη Σαουδική Αραβία θα μειώσει αρκετά την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Μια επίθεση κατά του Ιράν θα χρειαστεί πολλαπλά κύματα βομβαρδιστικών, που θα πρέπει να περάσουν πάνω από την Ιορδανία, τη βόρεια Σαουδική Αραβία αλλά και το Ιράκ. Μια επίθεση κατά του Βushehr, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, θα εμπλέξει πιθανότατα και τον εναέριο χώρο του Κουβέιτ, από τα νοτιοδυτικά.

Οι ηγεσίες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας είχαν πολλαπλές συναντήσεις για το ζήτημα, ενώ πληροφορίες φέρουν τον Meir Dagan, επικεφαλής της Mossad, να έχει συναντήσει αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, για να ζητήσει εγγυήσεις, ότι η χώρα τους θα επιτρέψει στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του Βασιλείου. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι αυτές οι συναντήσεις, έλαβαν χώρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: