Το περασμένο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά οι μηχανικοί του CERN έφεραν σε σύγκρουση δύο ακτίνες, κάθε μια από τις οποίες αποτελείτο από τρεις δέσμες σωματιδίων και κάθε δέσμη περιείχε 100 δισεκατομμύρια πρωτόνια!
Όπως μετέδωσε το BBC, για την ώρα ο επιταχυντής λειτουργεί με την μισή ενέργεια σε σχέση με την ενέργεια των 14 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV) για την οποία έχει κατασκευαστεί. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να φθάσουν σταδιακά την μέγιστη ενέργεια μέχρι το 2013.
Η παραγωγή πάντως των 10.000 συγκρούσεων σωματιδίων υψηλής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο, αποτελεί νέο ρεκόρ, αφού είναι διπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο ρυθμό λειτουργίας του επιταχυντή. Οπως όλα δείχνουν είναι πια θέμα λίγου χρόνου, να ξεπεράσει τον αμερικανικό "αντίπαλό" του Tevatron, που βρίσκεται στο εργαστήριο Fermilab.
Οπως εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Τζον Έλις, ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς φυσικούς του CERN, "Το ερευνητικό δυναμικό του Οργανισμού βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση κάποιας μίνι-μαύρης τρύπας." Και προς αποφυγή πανικού διευκρίνησε : "Ευτυχώς δεν αναμένεται να "καταπιεί" τον πλανήτη μας, αλλά να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία της".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου