Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν προς την δημιουργία ενός ενιαίου ενεργειακού δόγματος. Το ραντεβού Παπανδρέου - Χριστόφια θα έχει στο μενού αρκετή ενεργειακή συζήτηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της πολύ συχνής συνεννόησης, ενημέρωσης και στενού συντονισμού και στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για το Κυπριακό και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για υπογραφή μια συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Κύπρο, εντούτοις οι δύο χώρες θα κάνουν το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός ενιαίου ενεργειακού δόγματος. Οι συμφωνίες που θα παίρνουμε θα είναι κοινές τόσο στην πολιτική όσο και στην τεχνική πτυχή των ενεργειακών θεμάτων.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα ετοιμάζεται μέσα στο 2011 να κάνει κινήσεις "μπλοκαρίσματος" των συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ της Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, σε δύο μέτωπα, νομικά και πολιτικά.
Η τουρκική Θέση
1. Νομικά ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα σε πέντε οικόπεδα που αγγίζουν την συμφωνία Α.Ο.Ζ. Κύπρου – Αιγύπτου εμπλέκουν και την Τουρκία.
2. Πολιτικά, υποστηρίζει ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στην θάλασσα της Κύπρου, γι αυτό και δεν μπορεί η «ε/κ διοίκηση» να υπογράφει συμφωνίες, όπως αυτή με το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη η ΔΕΦΑ θα ενημερωθεί από τον Σόλωνα Κασίνη για το που βρίσκεται το θέμα με τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Κυβέρνηση: ουδέν προς ανακοίνωση για το Φυσικό Αέριο
Η διαδικασία αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζεται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση, με πολλή ψυχραιμία και χωρίς να κάνει θόρυβο, θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα του φυσικού αερίου και ασφαλώς με τη βοήθεια, τη συνεργασία και σε συνεννόηση με τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Αυτή την ώρα δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε αλλά η διαδικασία αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζεται», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ «ήταν προγραμματισμένη προτού γίνει και όλος αυτός ο θόρυβος και τώρα έχει μεταφερθεί για το μήνα Μάρτιο».
Ερωτηθείς πότε θα ληφθεί απόφαση για προμήθεια του φυσικού αερίου και για στρατηγικό επενδυτή για το τερματικό, είπε ότι αυτό θα ανακοινωθεί όταν ληφθούν οι αποφάσεις.
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει το συντομότερο.
«Από κει και πέρα δεν μπορούμε να καθορίσουμε χρονικά πότε ακριβώς θα γίνει αυτό διότι θα πρέπει να αξιολογηθούν, να προσμετρηθούν όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
Σε παρατήρηση ότι και η Κυβέρνηση κάνει αξιολόγηση των δεδομένων τη στιγμή που η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ έκαναν ήδη αξιολόγηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και η Κυβέρνηση για να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις επ’ αυτού του ζητήματος κάνει την επαφή, τη διαβούλευση και τη συνεννόηση και με αυτούς, όπως είναι η ΑΗΚ για το χερσαίο τερματικό, και η ΔΕΦΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου