Η ΠΓΔΜ καταδικάζει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Άνθιμου


Την έντονη αντίδραση της ΠΓΔΜ προκάλεσαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να πάρουμε πίσω τα προσαρτημένα κομμάτια που λείπουν στη Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι «προκαλεί ανησυχία το μέρος της ακραίας ομιλίας του μητροπολίτη κ. Άνθιμου, στο οποίο καλεί σε κατακτητικές εκστρατείες στο Μοναστήρι» και καταδικάζονται «απερίφραστα αυτού του είδους οι δηλώσεις στις οποίες προέβησαν υψηλόβαθμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία έχουν μεγάλη επιρροή και στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Το υπουργείο καλεί επίσης τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και την υπουργό Εξωτερικών «που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια να καταδικάσουν άμεσα και απερίφραστα αυτές τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου, οι οποίες αποτελούν έμμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

«Με μια τέτοια κίνηση, εκτιμούμε ότι θα συμβάλλουν στις περαιτέρω φιλικές σχέσεις μας. Επίσης, η κίνηση αυτή θα αποθαρρύνει τους εξτρεμιστές στην Ελλάδα και θα δώσει περισσότερο χώρο στις δυνάμεις της λογικής» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Πηγές:Cosmo.gr

Σημείωση:Φυσικα και θα πάρουμε όχι μόνο οτι λείπει απο την Μακεδονία μας αλλά και ότι λείπει απο την Ελλάδα μας πολύ σύντομα...

Vardarska


Πριν από τον Β'. παγκόσμιο πόλεμο, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποτελούνταν από τρία τμήματα, όπως φαίνεται από τους παλιούς χάρτες: το ένα τμήμα που σήμερα λέγεται FYROM ανήκε στη Γιουγκοσλαβία με το όνομα VARDARSKA (Δημοκρατία του Βαρδάρη), ένα άλλο μικρό τμήμα ανήκε στη Βουλγαρία, γνωστό σαν Δημοκρατία του Πιρίν και το τρίτο τμήμα η γνωστή μας Ελληνική Μακεδονία.
Ο Γιουγκοσλάβος στρατάρχης Τίτο όταν ανέλαβε την εξουσία μετά την απελευθέρωση το 1945, ονόμασε την περιοχή Vardarska σε Μακεδονία, οπότε άρχισε και το σχετικό πρόβλημα που ταλανίζειτη χώρα μας.

Μετά από αυτό το μπλέξιμο των ονομάτων, η πιο σωστή λύση για όλους και για την Ελλάδα, θα ήταν το κράτος των Σκοπίων να πάρει την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Αλλά λόγω της αδιαλαξίας των Σκοπιανών, η μόνη λύση για την Ελλάδα, που θα κάμψει την αδιάλακτη στάση των γειτόνων μας θα είναι η απειλή ότι το θέμα της εισδοχής του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Είμαι βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί γνωρίζουν πολύ καλά τι σκέπτεται ο Ελληνικός λαός σχετικά με το όνομα και θα βάλουν νερό στο κρασί τους. Οι απειλές του Καραμανλή ο οποίος δεν τόλμησε ποτέ να αναφέρει τη λέξη ΒΕΤΟ στις ομιλίες του, δεν πτοούν τα Σκόπια γιατί υπολογίζουν στην υποστήριξη των Αμερικανών, της Ευρώπης και πολλών άλλων μεγάλων κρατών. Την ψήφο όμως του λαού την φοβούνται όλοι αυτοί, έχοντας λάβει το μάθημα που τους έδωσαν πριν δύο χρόνια οι αδελφοί μας της Κύπρου με το δικό τους δημοψήφισμα. Ο λαός μας σκέπτεται πατριωτικά και όχι πολιτικά όπως οι πολιτικοί μας.
Πηγές:Κραυγές και Ψίθυροι