WIKILEAKS: Η ίδια η Αλβανική κυβέρνηση ακύρωσε τη συμφωνία για τα θαλάσσια ύδατα με την Ελλάδα.


Νέο αποκαλυπτικό τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Τζον Ουίθερς, ήρθε σήμερα στη φόρα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ουίθερς που δημοσιεύει σήμερα η Shqip, η ίδια η Αλβανική κυβέρνηση παρακίνησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει τη συμφωνία.
Στη διπλωματική έκθεση της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα, με κωδικό 09TIRANA271, η οποία επισημαίνεται ως "εμπιστευτική", δίνεται αναφορά σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση της συμφωνίας για θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και την Ελλάδα, σχολιάζοντας επίσης τις διμερείς σχέσεις των χωρών.
Η συμφωνία για τη θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1992. Το 2007, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία και το 2009, η συμφωνία εγκρίθηκε από το Αλβανικό Κοινοβούλιο. Τότε τα ΜΜΕ και διάφοροι κύκλοι κατήγγειλαν ανοιχτά τη συμφωνία ως μεροληπτική υπέρ της Ελλάδος. Με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2010, το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει ομόφωνα την ακύρωση της συμφωνίας.

Το γεγονός ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου λήφθηκε ομόφωνα θεωρήθηκε ως κάτι ασυνήθιστο από την Αμερικανική Πρεσβεία. «Η εξαιρετικά ασυνήθιστη φύση της απόφασης έχει δημιουργήσει πολλές εικασίες. Ένας παρατηρητής τόνισε ότι
το δικαστήριο έχει λάβει μια σιωπηρή έγκριση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα
για να λάβει αυτή την απόφαση επειδή η θητεία ορισμένων δικαστών θα λήξει σύντομα και δεν θέλουν να έχουν κακές σχέσεις με τον Μπερίσα», λέει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην αναφορά.
«Ένας νομικός εμπειρογνώμονας είπε στον πολιτικό ακόλουθο ότι
η απόφαση που λήφθηκε με 9 ψήφους υπέρ και 0 κατά είναι «αδιανόητη» και ότι είναι κατανοητή μόνο αν το δικαστήριο έχει λάβει μια σιωπηρή έγκριση από την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία
», συνεχίζει η διπλωματική έκθεση.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, ήταν μια ανταλλαγή συμφερόντων, όπου τα Τίρανα δέχθηκαν τα αιτήματα της Ελλάδας με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Αθήνας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στη συμφωνία σταθεροποίησης και ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ανέφερε στην πρεσβεία των ΗΠΑ ότι η χώρα του θα επιδιώξει μια λύση «quid pro Quo» (ανταλλαγής) από την Αλβανία, το οποίο σημαίνει ότι η Αθήνα έχει ζητήσει κάποια εναλλακτική λύση από τα Τίρανα ως αντιστάθμιση της ζημιάς που υπέστη από την ακύρωση της συμφωνίας.
Ο Έλληνας Διπλωμάτης
"Ο Ιωάννης Βιδελίδης της Ελληνικής Πρεσβείας, δήλωσε στον πολιτικό ακόλουθο (των ΗΠΑ) ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν «απογοητευτική», προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του, τα Τίρανα και η Αθήνα είχαν αμοιβαίες δεσμεύσεις από τη συμφωνία. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου. Ενώ χαρακτήρισε τους Αλβανούς διαπραγματευτές ως «κερασάκι στην τούρτα» για την Αλβανία" - αναφέρεται στην έκθεση.
Ο Έλληνας διπλωμάτης ξεκαθάρισε στους Αμερικανούς πως η πολιτική των ανταλλαγών με τα Τίρανα θα συνεχιστή, διότι ότι η Αλβανία για πολλά ζητήματα
θέλει την έγκριση ή την βοήθεια της Ελλάδα.

Η έκθεση περαιτέρω αναφέρει τη δημόσια δήλωση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επέρριπτε την ακύρωση της συμφωνίας σε εξτρεμιστικές ομάδες και η αντιπολίτευση του Έντι Ράμα ενώθηκε με αυτές, και ως εκ τούτου στα μάτια της Ελλάδα φέρει ευθύνη.

ΠΗΓΗ