- Γιατί ζεις έτσι;

Τις ημέρες εκείνες έτυχε να συναντήσω στο ναό έναν εκπληκτικό, νεαρό άνδρα. Πλησίασε τον αδερφό μου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και του απεκάλυψε την ασυνήθιστη ιστορία της μεταστροφής του στο Χριστό...
 
Στεναχωριόταν πολύ από τις ατελείωτες μετακινήσεις και συζητήσεις που γίνονταν τη στιγμή που οι ιερείς μεταλάμβαναν στο ιερό και ετοιμάζονταν για την έξοδο στην Ωραία Πύλη με το Άγιο Ποτήριο, για να κοινωνήσουν οι πιστοί.
- Γιατί όλοι αρχίζουν να πηγαινοέρχονται αυτή την ιδιαίτερη, γεμάτη αδημονία, στιγμή, όταν ο Κύριος βρίσκεται στην Αγία Τράπεζα; ρώτησε τον αδελφό μου. 


Θέλω να σας διηγηθώ την ιστορία μου.
 

Ζούσα όπως η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων της εποχής μας, μακριά από το Θεό, μέσα στη διαφθορά, διάγοντας έκλυτη ζωή με οινοποσία και άλλες αμαρτίες. Όσο κι αν με νουθετούσε και με ικέτευε η μητέρα μου, πιστή γυναίκα, ν’ αφήσω την αμαρτωλή ζωή, εγώ την αγνοούσα και μόνο γελούσα. Οι αφηγήσεις της, ότι υπάρχει Θεός και αιώνια ζωή, μου φαίνονταν ανοησίες. Γελούσα με τις επιπλήξεις της, ζητώντας της να μ’ αφήσει ήσυχο.

Κάποια φορά, αργά τη νύχτα, επιστρέφοντας στο σπίτι με τη μοτοσυκλέτα, μετά από την καθιερωμένη βόλτα, είχα ένα ατύχημα και σκοτώθηκα. Απρόσμενα αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν στον αέρα.
Κοίταζα μ’ έκπληξη το ματωμένο σώμα μου, μην κατανοώντας γιατί ήμουν διπλός, και στεκόμουν και ήμουν ξαπλωμένος. Αργότερα είδα κόσμο να τρέχει κοντά μου και να προσπαθεί να με συνεφέρει. Ήρθαν οι πρώτες βοήθειες και οι γιατροί προσπαθούσαν να με γυρίσουν στη ζωή. Όμως εγώ δεν ήθελα να επιστρέψω στο νεκρό σώμα μου. Με φορείο μ’ έβαλαν στο ασθενοφόρο και με πήγαν στο νεκροτομείο. Τη στιγμή εκείνη έστρεψα το βλέμμα μου προς τον ουρανό. 


Ξαφνικά είδα το Ζωντανό Χριστό τόσο πανέμορφο, τόσο ταπεινό και πράο, μέσα σε πύρινη λάμψη να στέκεται από επάνω μου και να με κοιτάζει.
- Γιατί ζεις έτσι; με ρώτησε ο Κύριος.
Εκείνη τη στιγμή, από το μεγάλο φόβο που κατείχε την αμαρτωλή ψυχή μου, κουβαριάστηκα κι αναφώνησα:
- Κύριε, συγχώρεσέ με!!! και άκουσα την απάντηση…
- Για τις αμαρτίες σου και την ακάθαρτη ζωή σου είσαι άξιος του Άδη. Όμως οι προσευχές και το κλάμα της μητέρας σου έφθασαν σε Εμένα. Σε συγχωρώ και σε στέλνω πίσω στη γη. Πήγαινε και μάθε ότι η σωτηρία βρίσκεται μόνο στην Εκκλησία, μέσω της μετάνοιας και της Αγίας Κοινωνίας.
 

Εκείνη τη στιγμή, ξαφνικά, αισθάνθηκα πάλι να μπαίνω στο σώμα μου και από τους φοβερούς πόνους, άρχισα, να βογκώ και να στριφογυρίζω. Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι. Αντί για το νεκροτομείο, με μετέφεραν στο νοσοκομείο για εγχείριση. Ο Θεός με επέστρεψε στη ζωή.
 

Και να, λοιπόν, τώρα θεραπευμένος, με ιδιαίτερη ευλογία έρχομαι στη Θεία Λειτουργία σ’ αυτό το μοναστήρι. Με φόβο αναμένω πότε θα βγει ο ιερέας με το Άγιο Ποτήριο για να προσκυνήσω το Ζωντανό Θεό, ο Οποίος μου αποκάλυψε ότι με την Κοινωνία του Αγίου Σώματος και του Αίματος Του, μπορούμε να σωθούμε και να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή. Να, γιατί με απορία και σύγχυση κοιτάζω τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονται ενώπιον του μεγάλου Μυστηρίου, διαταράσσοντας την ευλογημένη ατμόσφαιρα, όταν πράγματι ο Ίδιος ο Κύριος έρχεται από την Ωραία Πύλη, προτείνοντας τον Εαυτό Του για τροφή.
 

Και έβαλε το χέρι του αδελφού μου, σφίγγοντας το σε γροθιά, στο τεράστιο βαθούλωμα που υπήρχε στο κρανίο του, μετά το χτύπημα με τη μοτοσυκλέτα. Μ’ αυτό ήθελε ν’ αποδείξει την αυθεντικότητα όλων όσων βίωσε και διηγήθηκε.
 

Αυτή η αληθινή ιστορία βαθιά μας συγκλόνισε. Συχνά τη διηγούμαι στα κηρύγματά μου, σαν αληθινή μαρτυρία εκείνης της ανείπωτης Αγάπης, την οποία έφερε ο Κύριος από τους ουρανούς, καλώντας όλους τους αμαρτωλούς σε μετάνοια, ώστε ν’ αναγεννηθούν μέσω της Αγίας Κοινωνίας και να έλθουν προς την Αλήθεια.

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΓΚΑΝ
“ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ”


http://www.optiko.net

«Δεν απειλείται το Άβατο του Αγίου Όρους» δήλωσε ο Διοικητής της Αθωνικής Πολιτείας


Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του άβατου του Αγίου Όρους επεσήμανε ο πολιτικός διοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας, Αρίστος Κασμίρογλου.

Ο κ.Κασμίρογλου προχώρησε στην διαβεβαίωση αυτή απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» -σύμφωνα με το οποίο κατά την τελευταία του συνεδρίαση στο Πουσάν της Νότιας Κορέας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποφάσισε την κατάργηση των αβάτων των Χριστιανικών Εκκλησιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη συμπερλαμβανομένου και του Αγίου Όρους.


«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς την άδειά τους, πόσο μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του» τονίζει ο κ. Κασμίρογλου.

«Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού "Διαμονητηρίου"», π πρόσθεσε.

«Το "Άβατον" ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι "εθιμικώς ισχύοντες"» καταλήγει ο διοικητής της αθωνικής Πολιτείας.
 

newsbomb.gr

Συμφωνήθηκε κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους;



Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην τελευταία συνεδρίασή του στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας, αποφάσισε την κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους!
Την είδηση δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», που αναφέρει ότι αποφασίσθηκαν επίσης «διοργανώσεις πορειών προς όλα τα θρησκευτικά κέντρα του πλανήτου, ιδιαιτέραν αναφοράν εις το Άγιον Όρος, εις την Πάτμον και την Ρόδον, ανακήρυξις ιερών βουνών, ελευθερία εις όλας τας χώρας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και ανέγερσης ναών, διοργάνωσης ειδικών χώρων εις τας Ι. Μονάς διά την πραγματοποίησιν Συνεδρίων, κατάργησις της Ι. Παραδόσεως».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπεγράφησαν 16 Συμφωνίες των Χριστιανικών «Εκκλησιών» και 16 άλλες, μετά των άλλων θρησκειών.
Τρεις από τις Συμφωνίες των Χριστιανικών «Εκκλησιών» αφορούν και το Άγιον Όρος:
7η Συμφωνία:
Αλλαγή διαρρυθμίσεως εις Ιεράς Μονάς και διοργάνωση Συνεδρίων εντός αυτών όπως ήδη γίνεται διά ποίηση (εκφώνηση ποιημάτων) και εορτάς Ισημερίας, κατάργηση πολλαπλών Ακολουθιών εις Ιεράς Μονάς.
8η Συμφωνία:
Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών “Εκκλησιών” καθώς και διαφόρων θρησκειών.
16η Συμφωνία:
Διεξαγωγή κοινών Ακολουθιών μεταξύ Χριστιανικών «Εκκλησιών» και κοινής Λατρευτικής Ακολουθίας, μεταξύ «Εκκλησιών» με μήνυμα διά την Νέαν Εποχήν.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Αγγλ. World Council of Churches, συντομογρ. ΠΣΕ) είναι μια οικουμενική χριστιανική οργάνωση, της οποίας σκοπός είναι η προώθηση της χριστιανικής ενότητας.
Αποτελεί κοινωνία 340 εκκλησιών, από τις οποίες οι 157 είναι μέλη του, και αντιπροσωπεύει πάνω από 550 εκατομμύρια Χριστιανούς, σε περισσότερες από 100 χώρες.
Ιδρύθηκε τις 23 Αυγούστου 1948, και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου.
Σήμερα συγκεντρώνει τις περισσότερες Ορθόδοξες, και έναν αριθμό Προτεσταντικών εκκλησιών, όπως την Αγγλικανική Εκκλησία, πολλές Λουθηρανικές, Μεθοδικές και Μεταρυθμισμένες, και μερικές Βαπτιστικές και Πεντηκοστιανές εκκλησίες. Επίσης συμμετέχουν Παλαιοκαθολικές, καθώς και ένα ευρύ φάσμα ενωμένων και ανεξάρτητων εκκλησιών.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αν και δεν είναι εκκλησία-μέλος, συνεργάζεται στενά με το ΠΣΕ, στο οποίο αποστέλλει παρατηρητές και εκπροσώπους. Από την Ελλάδα, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, στο ΠΣΕ συμμετέχει και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.

ΜΕ "ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ" ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΚΑΘΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! - ΤΑ ΑΠΑΤΣΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! - ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ


 Με άμεση και βροντερή απάντηση της Ελληνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης - "Δύναμης Δέλτα", θα κεραυνοβοληθεί κάθε αλβανική απόπειρα κατά της Ελλάδας, ή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, είτε πρόκειται για μαζική εισβολή,
είτε πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες του UCK ή του "τσαμουρο-παρακλαδιού του  UCC!
 Αυτό προκύπτει από την αποφασιστικότητα του ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού του Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, που διέταξε χθες αιφνιδιαστικό χτύπημα της Δύναμης Δέλτα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή της μαρτυρικής Σαγιάδας, εναντίον εισβολέων-τρομοκρατών του UCK-UCC, οι οποίοι θα έφεραν σύμφωνα με το σενάριο φορητά αντιαρματικά και αντιεροπορικά ρουκετοβόλα (γι΄ αυτό και τα Απάτσι) και θα επιχειρούσαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά το ελλαδικού πληθυσμού! (το παρακάτω βίντεο δείχνει καθαρά τα σχέδια και το μίσος τους κατά της Ελλάδας)
   Πράγματι απογειώθηκαν σε χρόνο-αστραπή ελικόπτερα Χιούι και με συνοδεία των επιθετικών Απάτσι κατέφθασαν στην προκαθορισμένη ορεινή περιοχή και έπεσαν σαν αετοί επάνω στον "στόχο"!

  Η αιφνιδιαστική Άσκηση στα πλαίσια του Πυρπολητή 5/14, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Αλβανία, που αφού τη βάλαμε στο ΝΑΤΟ και της ανοίξαμε την πόρτα της Ε.Ε., επιχειρεί τώρα να αλλάξει τα δεδομένα της αναγνωρισμένης διεθνώς Ελληνικής Κοινότητας-Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και με ένα Διοικητικό Σχέδιο τύπου "Καλλικράτη", να νοθεύσει τις αμιγώς ελληνικές περιοχές, με αλβανόφωνες, ώστε να μην μπορούν να εκλέγονται Έλληνες Δήμαρχοι!
 μη φιλική ενέργεια και πραξικόπημα κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
 Αυτό αποτελεί φυσικά
  Επίσης κακό σημάδι είναι το αυξανόμενο κύμα κρατικής Αλβανικής υποστήριξης στους λεγόμενους "Τσάμηδες", η αναγνώριση της δήθεν "Γενοκτονίας" τους από τους ...Έλληνες τάχα, οι επίσημες ρήσεις για σύνορα μέχρι την Άρτα και Πρέβεζα και η συνεχής σκληρή και αμείωτη καταπίεση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας!

  Από χρόνια είναι γνωστό πως αυτά που πέρασαν οι Σέρβοι από τους Ισλαμιστές Αλβανούς, ήταν μόνο η αρχή των γεγονότων (διακόπησαν χάρη στην άνοδο Ομπάμα) και θα συνεχιστούν πολύ σκληρότερα κατά των Βορειοηπειρωτών και της Ελλάδας, με στόχο τα σύνορα να έρθουν στην Πρέβεζα, τα Σκόπια να φτάσουν στον Όλυμπο και η Τουρκία στον Στρυμόνα! (Γι΄ αυτό και η σημερινή άσκηση των Δυνάμεων Καταδρομών Ρεντίνας στο ποτάμι)...
  Με δυο λόγια, κάποιοι θέλουν να επαναλάβουν αντίστροφα το 1912-13...

Άθελά τους βέβαια οι Αλβανοί θα επαναφέρουν έτσι το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και θα μας δώσουν το δικαίωμα της Άμυνας και Επιθέσεως...
   Σαν Ελλάδα γνωρίζουμε όλα τα σχέδια και τις κινήσεις, τα οποία θα αφήσουμε να εξελιχθούν ως ενός σημείου επειδή μας συμφέρουν, επειδή θα μας δώσουν αφορμή εννόμου επέμβασης...

  Τα ξένα κέντρα όμως, αντιλαμβανόμενα τον κίνδυνο, θέλουν να βρουν κάποιους σαν την παρανοϊκή "Χρυσή Αυγή", που θα παίξει εκούσια ή ακούσια τον ρόλο του "λαγού", ώστε να δώσει τελικά αφορμή η Ελλάδα στην Αλβανία για ό,τι επακολουθήσει και να εκτεθούμε έτσι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ενώ κάνουμε ήδη 70 χρόνια υπομονής για την μεγάλη στιγμή...

  Γι΄ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην πέσουμε σε παγίδες και Εφιάλτες... Πολύ μεγάλη σύνεση και συνειδητοποίηση ότι "οι Αλβανοί είναι η ξιφολόγχη των Τούρκων, το βαλκανικό σπαθί του Ισλάμ και το ρεπουμπλικάνικο τσεκούρι των ΗΠΑ"... Άσχετα που στο τέλος θα συντριβούν και θα χάσουν και αυτά που έχουν...

   ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
 Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα του ΣΠΑΕΙ, το 1992, σε μια τέτοια συζήτηση – που αναφέρει στο βιβλίο «Μαρτυρίες προσκυνητών» τόμος Β΄ του Ν. Ζουρνατζόγλου εκδ. Αγιοτόκος Καππαδοκία, ο Υποστράτηγος ε.α. Χ.Τ. - ο Γέροντας Παΐσιος τον διαβεβαίωσε:
 Γ. ΠΑΪΣΙΟΣ: «Όταν εγώ, το 1986 και 1987, σας έλεγα ότι θα διαλυόταν η Σοβιετική Ένωση, δε με πιστεύατε. Δε διαλύθηκε; Έτσι θα διαλυθεί και η Τουρκία. Θα λειτουργήσουν οι πνευματικές δυνάμεις κατά τέτοιον τρόπο, που τα συμφέροντα των Μεγάλων θα επιβάλουν η Πόλη να δοθεί στην Ελλάδα.
   Εσείς οι Στρατιωτικοί, την Αλβανία να προσέχετε. Από εκεί θα έρθει η απειλή»!
 ΑΞΚΟΣ: «Γέροντα, άμα φτύσουμε, οι Αλβανοί θα πνιγούν στο σάλιο μας, και σεις λέτε ότι θα έρθει η απειλή από την Αλβανία; Δεν μπορώ να το πιστέψω»!
 Γ. ΠΑΪΣΙΟΣ: «Άκου το Γέροντα!!!»...

  Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ!
   Στο βιβλίο του Αθανάσιου Ρακοβαλή «Ο πατήρ Παΐσιος μου είπε» (διάθεση «Ορθόδοξη Κυψέλη») αναφέρεται μια κουβέντα του αγίου Γέροντος Παϊσίου με δυο Βορειοηπειρώτες. Όταν εκείνοι μίλησαν απογοητευμένοι για την Ελλαδική συμπαράσταση στη χιλιοβασανισμένη Βόρειο Ήπειρο, ο Γέροντας τους αποκάλυψε κατά λέξη τα εξής:
  Γ. ΠΑΪΣΙΟΣ: «Μη φοβάστε. Εσάς (εν. τους Βορειοηπειρώτες) θα σας ελευθερώσουν κάτι παλαβοί. από μέσα και από έξω. Παλαβοί με την καλή έννοια, δηλαδή παλικάρια. Αυτοί δε θα καταλαβαίνουν από πολιτικές και θα μπουν μέσα να βοηθήσουν. Οι πολιτικοί θα το χαρούν και αυτοί κατά βάθος, αλλά αυτοί δεσμεύονται και δεν μπορούν να ενεργήσουν. Οι άλλοι θα το δεχτούν. “Ε! αφού έγινε τώρα, έγινε” θα πουν. Μη φοβάστε. Λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι. Πόνος είναι αυτός. Μια οικογένεια είμαστε και μας χώρισαν. Σαν να λένε αυτά τα παιδιά να πάνε χώρια από τους υπόλοιπους. Πονάει αυτό!
   Τόσες φορές την ελευθερώσαμε τη Βόρεια Ήπειρο, τόσα αίματα, τόσα κρυοπαγήματα. Δε θα παν χαμένα όλα αυτά…»!!! 
 ΣΠΑΕΙ

«ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ» ΕΓΡΑΨΕ 44ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΒΟΥΤΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΡΟΦΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ...!!!


Απίστευτο σκηνικό στο Παλαιό Φάληρο εχθές το πρωϊ όταν 44 Ναυπηγός λίθγο πριν βουτήξει από τον έβδομο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε άφησε ιδιίχειορ σημείωμα προς τους οικείους του στο οποίο έγραφε λιτά και ταγικά... «Πάω διακοπές. Να είστε καλά». Συγγενής του αυτόχειρα ανέφερε στις αρχές που έσπευσαν στο σημείο επί της οδού Ζησιμοπούλου ότι ο 44χρονος αντιμετώπιζε τελευταία σοβαρά οικονομικά προβλήματα...
 

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΧΞΣ΄

Aκόμη να στοχάζεσθε και την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας, καθώς γράφουν τα βιβλία της Εκκλησίας μας και λέγουν εις τον όγδοον αιώνα έχει να γένη το τέλος του κόσμου.
Μα πρωτύτερα έχει να γεννηθεί ο Αντίχριστος και να κάμει τόσα κακά εις τον κόσμον και έχει να ονομάσει του λόγου του υιόν Θεού και θέλει σταθή βασιλεύς να ορίσει τον κόσμον όλον και να κάνη θαύματα κατά φαντασίαν, δια να πλανά τους ανθρώπους να τον ομολογήσουν διά Χριστόν και όσοι τον πιστύεουν να τους τάζει τόσα αγαθά και ύστερα να τους βουλώνει εις το μέτωπον, μάλιστα οι Εβραίοι όλοι έχουν να τον πιστεύσουν.

Διά ημάς τους χριστιανούς έχει να στείλη ο Θεός τον προφήτην Ηλίαν διά να παραγγείλει και να διδάξει όσοι έχουν άγιον Βάπτισμα, την βόυλαν του Ιουσού Χριστού, να φυλάγωνται να μην πιστεύουν εκείνον τον πλάνον Αντίχριστον και εκείνα όπου τάξει είναι όλα ψεύτικα διά να τους γελάσει, να τους βουλώσει. Και καλύτερα να τυραννισθούν και να θανατωθούν παρά να τον πιστεύουν και να βουλωθούν.

Αυτά και άλλα έχει να διδάξει ο προήφτης Ηλίας. Και ύστερα εκείνος ο πλάνος ακούοντας το κήρυγμα του προφήτη Ηλία έχει να λυσσάξει από τον θυμό του και να τυραννεί και να παιδεύει όσους δεν τον πιστεύουν με τα πλέον χειρότερα βασανιστήρια και καλότυχος και τρισμακάριος όποιος υπομείνη και δεν βουλωθει, εκείνος βέβαια θέλει στεγανωθει και θέλει σταθει εις τον χορόν των μαρτύρων.

Και πάλιν άθλιος και ταλαίπωρος όποιος πλανεθεί και τον πιστεύσει και βουλωθεί, εκείνος έχει να καίεται πάντοτε εις την αιώνιον κόλασιν μαζί με τον πλάνον Αντίχριστον.

Αυτά λογιάζω, αδελφοί μου, σας ετρόμαξαν την καρδίαν και αληθινά φοβερά πράγματα είναι και εγώ όπου τα λέγω τρέμω και δειλιώ, μα τί να κάμω όπου έχω χρέος να σας τα φανερώσω. Λοιπόν ύστερα από αυτά τα κακά του κατηραμένου Αντιχρίστου θέλει λάμψει ο Πανάγιος σταυρός επάνω εις τον ουρανόν…

«… Καθώς εις τον καιρόν του Νώε οι άνθρωποι δεν επίστευον αλλά τον επεριγελούσαν, έως όπου ήλθεν εξάφνως η οργή του Θεού και ο κατακλυσμός και έπνιξεν όλον τον κόσμον, ομοίως και τώρα χριστιανοί μου εις την Δευτέραν Παρουσίαν του Χριστού μας δεν έχουν να πιστεύσουν οι άνθρωποι καθώς και τότε δεν επίστευσαν.

Το ηξεύρω και εγώ χριστιανοί μου πως με περιγελούν και λέγουν: Τώρα ήλθες εσύ παλαιοκαλόγερε, να μας ειπείς λόγια εδικά σου. Τα λόγια οπού σας λέγω δεν είναι εδικά μου, είναι λόγια του Παναγίου Πνεύματος, οι αμαρτίες είναι εδικές μου, και όποιος θέλει να πιστεύσει, πλην είναι ο καθένας ελεύθερος και όπως θέλει να κάμει.

ΔΙΔΑΧΑΙ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
 

Ήρθε η ώρα του Πούτιν για εκδίκηση.

M K Bhadrakumar (πρώην Πρέσβης της Ινδίας)   (μτφ. Κριστιάν)
Ο πρώτος στο έδαφος κερδίζει το στοίχημα και κάποιος σαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μεγάλωσε κάτω από τους τροπικούς της Χαβάης και της Ινδονησίας... θα έπρεπε να το γνωρίζει καλύτερα από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν από το Λένινγκραντ.

Ο ζήλος με τον οποίο ο Ομπάμα έσπευσε να πάρει προβάδισμα από πολύ νωρίς στο πόλεμο της προπαγάνδας για την Ουκρανία κατά της Μόσχας , δίνει σχεδόν την εντύπωση ότι ήλπηζε να γίνει μια τέτοια τραγωδία.  Μέχρι σήμερα δεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν - ούτε καν για να θεσπίσει ορισμένα γεγονότα πριν από οτιδήποτε άλλο.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους δύο επικεφαλής των κρατών που πλήττονται περισσότερο από αυτή την τραγωδία του ατυχούς μαλαισιανού αεροπλάνου   -του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutt και του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Najib Razak. 
Στην πραγματικότητα, ο Rutt έχει συζητήσει δύο φορές αυτή την τραγωδία με τον Πούτιν και συμφώνησαν σχετικά με την πρόταση του τελευταίου να ξεκινήσει μια «ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» σχετικά με το τραγικό συμβάν του Ντόνετσκ, υπό τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή «όλων των ενδιαφερόμενων μερών» και, εν τω μεταξύ, να απαιτήσουν «άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στην Ανατολική Ουκρανία.

Θα αποδεχτεί ο Ομπάμα μια τέτοια προσέγγιση; 
Η Μέρκελ και ο Razak και οι δύο συμφώνησαν αμέσως με τον Πούτιν. 
Ωστόσο, μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι το τελευταίο πράγμα που ο Ομπάμα έχει στο μυαλό του, με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που συνεχώς πιέζει το Πρόεδρο Poroshenko να προχωρήσει σε στρατιωτική καταστολή κατά της ανταρτικής περιοχής του Ντόνετσκ, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα σημείο χωρίς επιστροφή στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης , για τις οποίες η ισορροπία είναι κάπως δύσκολη.

Βεβαίως, η Μόσχα έχει χάσει τον πόλεμο προπαγάνδας έναντι της Ουάσιγκτον. 
Πηγαίνουμε πίσω στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα μίλια μπροστά από τη Σοβιετική Ένωση στο θέμα του οπορτουνισμού  -είτε κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, είτε στο Αφγανιστάν ή το Δρ Ζιβάγκο του Μπόρις Πάστερνακ.

Για μένα, φταίει η Ρωσία. 
Τέτοια συμβαίνουν μόνο σε ένα διαιρεμένο σπίτι. Κάθε έμπειρος παρατηρητής μπορούσε να δει ότι η Μόσχα σκιζόταν σε αντίθετες διευθύνσεις από αυτούς που αποκαλούμε «Δυτικολιτικούς» και τους λεγόμενους «ανατολιτικούς», με τους τελευταίους στη δεύτερη θέση.

Η ουκρανική κρίση θα έπρεπε να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα. 
Γεγονός είναι ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει και ότι η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ μέρος του δυτικού κόσμου.  Παραείναι μεγάλη, διαφορετική, ισχυρή και ανεξέλεγκτη. 
Η παρουσία της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σπίτι θα ήταν μια πρόκληση για τη διατλαντική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και θα έθετε υπό αμφισβήτηση το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ, και μαζί της  αυτό το ευρω-ατλαντισμό ως επωδός των παγκόσμιων στρατηγικών των ΗΠΑ.

Καιρός είναι για τους «Δυτικολιτικούς» στις μοσχοβίτικες ελίτ να συνειδητοποιούν ότι αυτό που επιδιώκουν δεν είναι παρά μια χίμαιρα. 
Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία, όπου οι ΗΠΑ περιθάλψαν άλλες χώρες  -συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας - επί ίσοις όροις. 

Ως εκ τούτου, η μοίρα της Ρωσίας υπαγορεύεται από την ανάγκη να εδραιώσει τη θέση της ως ανεξάρτητο παγκόσμιο παίκτη.  Έχει την ικανότητα να το πράξει, αλλά, δυστυχώς, της λείπουν πάρα πολύ συχνά η προθυμία και το ενδιαφέρον να διακρίνει ποιος είναι πιθανός σύμμαχος και  ποίος δεν είναι.

Με αυτό το πνεύμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε παρατηρητή της Ρωσίας παρουσιάζει το τηλεφώνημα, [το περασμένο Σάββατο], του Ιρανού πρόεδρου Χασάν Ρουχάνι στο Πούτιν.
Φυσικά, ο Ρουχάνι δεν μίλησε για την Ουκρανία. Θα ήταν έκπληξη να το κάνει.

Βεβαίως, πρόκειται για συγκινητική στιγμή στις ρωσο-ιρανικές σχέσεις. 
Το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ομπάμα, στο πνεύμα της (λυπητερά) διάσημης αμερικανορωσικής επανεκκίνησης για την άσκηση πίεσης στο Ιράν και την απομόνωση της χώρας, σε μια εποχή που η Τεχεράνη είχε τη πλάτη της στον τοίχο. 
Φυσικά, αυτό σε μία εποχή που οι «Δυτικολιτικοί»  στη Μόσχα είχαν το πάνω χέρι και ήταν γεμάτοι αυτοπεποίθηση, νομίζοντας είχαν συνάψει συμφωνία με τον Ομπάμα, επιδεικνύοντας  χωρίς περιορισμό πως μοίραζαν τις αμερικανικές αξίες. Γι 'αυτούς, ο κόσμος ολόκληρος φαινόταν να κινείται στην αμερικανική ώρα.

Σήμερα, ο τροχός έκανε πλήρη στροφή. 
Η επανεκκίνηση αποδεδείχθηκε ότι ήταν μια μακάβρια φάρσα που έπαιξε η κυβέρνηση Ομπάμα στο Κρεμλίνο.
Και η μεγαλύτερη ειρωνεία απ 'όλα είναι ότι η Ρωσία σήμερα αντιμετωπίζεται με μια χιονοστιβάδα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός αν ενεργεί "καθώς πρέπει" στην Ουκρανία, με τρόπο πολύ όμοιο με τη μεταχείριση που υπέστη το Ιράν μέχρι πέρυσι.

Και όμως ο Ρουχάνι δεν ασχολήθηκε με την Ουκρανία με τον Πούτιν.
Αλλά άφησε στη Μόσχα κάτι που πρέπει να σκεφτεί.  Γεγονός είναι ότι η Ρωσία είναι απλά ένας ειλικρινής φίλος και στρατηγικός εταίρος του Ιράν στη παρούσα στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν είναι επιτέλους έτοιμες να προχωρήσουν. 
Η Μόσχα μπορεί να πάρει το πλεονέκτημα ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών και να επιστρέψει κτυπήματα στους υποστηρικτές του Ψυχρού Πολέμου στην Ουάσιγκτον, εκεί όπου πονάει περισσότερα.

Είναι προφανές ότι έχει αποδυναμωθεί το πλεονέκτημα των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν . 
Μια επιστροφή στο παρελθόν (πριν να αρχίσουν οι  απευθείας συνομιλίες) είναι αδύνατο.
Ένα στρατιωτικό κτύπημα κατά του Ιράν δεν είναι ρεαλιστικό.
Αν αποτύχουν οι συνομιλίες, το Ιράν θα επαναλάβει το πυρηνικό του πρόγραμμα με φουλ το γκάζι. 

Εν ολίγοις, το Ιράν έσπασε την περικύκλωση του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό είναι το νόημα της προθεσμίας της 20ης Ιουλίου για μια συμφωνία για τα πυρηνικά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πει κανείς.

Σήμερα, αυτό που μπορεί να κάνει η Ρωσία είναι να κάνει κομφετί το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, επεκτείνοντας απλά πλήρως τις σχέσεις της με αυτή τη χώρα   -είτε στον τομέα της ενέργειας είτε σε αμυντική συνεργασία. 
Στο κάτω κάτω, το επιχείρημα της Ρωσίας σε όλη τη διάρκεια ήταν ότι συμμορφώνεται μόνο με τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Για να το θέσουμε απλά, να τεθεί σε πρακτική αυτό που πρότεινε η Μόσχα. 
Εξάλλου, αυτό θα ήταν και η σωστή απόφαση υπό τη γωνία των επιχειρηματικών σχέσεων  -ήτοι να  είναι στην Τεχεράνη πριν από τις αμερικανικές εταιρείες.

Μπορούμε  να τα λέμε αλλιώς: να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν επείγοντος με το Ιράν, το οποίο έχει την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας. 
Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εδώ με τις Ηνωμένες Πολιτείες από μέρος της Ρωσίας, περισσότερο δε όταν η Ρωσία θα ενισχύσει και να επεκτείνει τις σχέσεις της με μια φιλική χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιρανοί θα ταλαιπωρήσουν τους Αμερικανούς. 
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τα τεράστια περιουσιακά της στοιχεία που αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν στο απόηχο της πτώσης του Σάχη.
Ήταν σαφές κλέψιμο. 
Οι Ιρανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι οι Αμερικανοί κατέρριψαν σκόπιμα ένα Ιρανικό πολιτικό αεροσκάφος το 1988  -ενώ γνώρισαν πολύ καλά ότι ήταν πολιτικό αεροπλάνο-  σκοτώνοντας τους 300 επιβάτες.

Άρχισα να αναλάβω αποστολές στο Ιράν για πρώτη φορά το 1989, όταν ήμουν διπλωμάτης καριέρας, και πήγα σε αυτή τη χώρα, τόσες πολλές φορές που δεν είμαι σε θέση να καταρτίσω ολόκληρο τον κατάλογο των επισκέψεων μου σε αυτή τη χώρα. 

Και αφού γνωρίζω καλά το Ιράν, μπορώ να επιβεβαιώσω με σιγουριά:
Ο Ρουχάνι ήρθε να βοηθήσει τον Πούτιν σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της παγκόσμιας πολιτικής της εποχής μας.


Ο MK Bhadrakumar υπηρέτησε ως διπλωμάτης καριέρας στον Ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών για πάνω από 29 χρόνια. Οι αποστολές του ήταν μεταξύ άλλων, στη Σοβιετική Ένωση, τη Νότια Κορέα, τη Σρι Λάνκα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κουβέιτ και την Τουρκία.

http://reseauinternational.net/poutine-temps-revanche-venu/

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ

 «Μετά την 10ην Συνέλευσιν του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών”, εις Πουσάν Νοτίου Κορέας και τις υπογραφείσες εκεί Συμφωνίες υπό των Συνέδρων των διαφόρων θρησκειών(...)



  Υπεγράφησαν 16 Συμφωνίες των Χριστιανικών “Εκκλησιών” και 16 άλλες, μετά των άλλων θρησκειών. Τρείς από τις Συμφωνίες των Χριστιανικών “Εκκλησιών” αφορούν και το Άγιον Όρος.


7η Συμφωνία:

 Αλλαγή διαρρυθμίσεως εις Ιεράς Μονάς και διοργάνωση Συνεδρίων εντός αυτών όπως ήδη γίνεται διά ποίηση (εκφώνηση ποιημάτων) και εορτάς Ισημερίας, κατάργηση πολλαπλών Ακολουθιών εις Ιεράς Μονάς.

8η Συμφωνία:

Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών “Εκκλησιών” καθώς και διαφόρων θρησκειών.

16η Συμφωνία:

 Διεξαγωγή κοινών Ακολουθιών μεταξύ Χριστιανικών “Εκκλησιών” και κοινής Λατρευτικής Ακολουθίας, μεταξύ “Εκκλησιών” με μήνυμα διά την Νέαν Εποχήν.

 Εκτός από τις 16 Συμφωνίες, που υπεγράφησαν μεταξύ των θρησκειών, υπεγράφησαν και 30 συμπληρωματικές Συμφωνίες.


Η 6η Συμπληρωματική Συμφωνία αναφέρει:

 Δεσμευόμεθα να διοργανώνονται ετήσιαι πορείαι και εις άλλα μέρη της Υδρογείου ως το ονομαστόν ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ εις Ελλάδα, εις το νησί της Πάτμου εις Ελλάδα, εις το νησί της Ρόδου, που από ετών υπό του εκλαμπροτάτου Πατριάρχη Βαρθολομαίου αφιερώθη έκταση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ως δώρον εις την Μητέρα Γην!

15η Συμπληρωματική Συμφωνία:

Αλλαγή μετατροπή ΑΒΑΤΩΝ όλου του κόσμου εις Οικολογικάς Ζώνας υιοθέτησιν Οικολογικών Προτύπων και Οικολογικών συσκευών υφ᾽ όλων των θρησκειών Αγάπη προς την Οικολογία.

19η Συμπληρωματική Συμφωνία:

 Υιοθέτησιν από τας θρησκείας μας των Ιερών Βουνών.

27η Συμπληρωματική Συμφωνία:

 Ελευθερία εις όλας τας χώρας όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων και να αφεθή ελευθέρα η ανέγερσις Ναών όλων των θρησκειών μέχρι της ενοποιήσεώς μας.

30η Συμπληρωματική Συμφωνία:

 α) Υιοθέτησιν Βουνών ως Τόπων Συνεδριάσεων Θρησκειών και ίδρυσιν Πνευματικών Ακαδημιών.

 β) Κατασκευαστικές Εταιρείες όπως αναλάβουν σε συνεργασία με τας θρησκευτικάς Κοινότητας την ίδρυσιν Θρησκευτικών Κέντρων Θρησκειών σε Βουνά ως: Πάρνηθα Ελλάδα Ιερά Όρη εις Ηνωμένας Πολιτείας Αμερικής εις Όλυμπον Ελλάδα εις Όλυμπον Τουρκίας εις Άλπεις εις Σβαλμπάρντ Σουηδίας.(Το Άγιον Όρος δεν αναφέρεται, αλλά εννοείται).


Εκ των ανωτέρω προκύπτουν πνευματικοί κίνδυνοι, αλλοιώσεως και βεβηλώσεως του Αγίου Όρους εκ διαφόρων ανεπιθυμήτων καταστάσεων:

 α) Αλλοίωσις και τροποποίησις των μακρών Ακολουθιών, που εθεσπίσθησαν υπό των Αγίων Πατέρων, με τις Νεοεποχίτικες τοιαύτες οικουμενιστικού χαρακτήρος.

 β) Κίνδυνος έμμεσης η άμεσης, μερικής η ολικής καταργήσεως του αβάτου του Αγίου Όρους.

 γ) Πορείες διαφόρων τουριστών “Θρησκευτικού Πνεύματος” στο Περιβόλι της Παναγίας, όπου ηγιάσθη με τους ιδρώτες των Οσίων Πατέρων.

 δ) Κίνδυνος εορτασμού κάποτε και εις το Άγιον Όρος, από Οικολόγους και Περιβαλλοντιστές της Περιβαλλοντικής Εορτής των, κατά την οποίαν, οπουδήποτε γίνει η εορτή αυτή, στήνουν μίαν υδρόγειον σφαίραν και αποδίδουν τιμές θεάς σ᾽ αυτήν, ως Μητέρα Γην! (Ως παράδειγμα αναφέρομεν την περίπτωσιν του Αρχιπεριβαλλοντολόγου Αμερικανού Αλ Γκορ Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ο οποίος είπε: “Η θρησκευτική μας κληρονομιά βασίζεται σε μία και μοναδική θεά της γης... που είναι η πηγή κάθε ζωής. Η φύση στην πληρότητά της είναι θεός”).


Σημειωτέον ότι το Άγιον Όρος (19 Ι. Μονές του) εγράφησαν συνετάγησαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα "ΝΑΤURA", που σημαίνει "ΦΥΣΙΣ". Καί δεν ξέρουμε ποιοί Αντίχριστοι κρύβονται πίσω του.

 ε) Πιθανή κατάργησις της “Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής Ακαδημίας” και στη θέση της πιθανή ανέγερσις “Πνευματικής Οικουμενικής Αθωνιάδος Ακαδημίας”, κατά το πνεύμα της Νέας Εποχής.

 στ) Πιθανή ανέγερσις κτιρίου ως “Κέντρον Μελετών Αγιορειτικής Βιβλιοθήκης”.

 ζ) Πιθανή τοποθέτησις συσκευής λεγομένης “TELEFERIC για άνοδο στην κορυφή του Άθωνα, για τους θρησκευτικούς τουρίστας.

 η) Πιθανή τοποθέτησις αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους αρχαιολάτρες-Δωδεκαθειστές κάπου στο Ιερό βουνό του Άθω, όπου θα αναμιμνήσκονται του αρχαίου εκείνου ανεκδότου για τεράστιο άγαλμα-ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προταθέντος υπό του αρχιτέκτονος Στασικράτους η Δεινοκράτους.

θ) Πιθανόν αίτημα Λατίνων-Παπικών προς Ιερά Κοινότητα (η και Ευρωπαικήν Ένωσιν) για αναστήλωσιν της ερειπωθείσης πάλαι ποτέ Ι. Μονής των Αμαλφηνών στη Μορφονού και οικήσεως αυτής υπό παπικών Μοναχών.

 ι) Πιθανόν αίτημα “Μοναχών” Ινδουιστών-Θιβετιανών διά ίδρυσιν “Ινδουιστικού Κέντρου”, εντός του Όρους η παρά το Όρος.

 Αυτά όλα τα ανωτέρω δεν μπορούν να γίνουν εν όσω οι Ιεροκοινοτικοί Παράγοντες του τόπου κρατούν τις παραδόσεις των Αγίων Πατέρων.


(...)
  Πάντως, παρ᾽ όλο τον διακαή πόθο των εχθρών του Αγίου Όρους, για νεωτερισμούς, αλλαγές και αλλοιώσεις των Πατερικών Παραδόσεων του Αγίου Όρους, τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια του Θεού. Το Άγιον Όρος είναι “Περιβόλι της Παναγίας” όχι “Μετόχι της Ευρώπης”.

 Μετά σεβασμού ομού και λύπης

 Βλάσιος Μοναχός Αγιορείτης» 
 

Ένα τέλειο σχέδιο για μας.

Ο Θεός έχει ένα τέλειο σχέδιο για μας. Ποτέ δεν το κάνει μονομιάς, αλλά βήμα
βήμα, γιατί θέλει να μας διδάξει να
"Περπατάμε με ΠΙΣΤΗ" και όχι με τα
όσα βλέπουν τα μάτια μας....

πηγή

Αυστηρό μήνυμα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς Αλβανούς: “Καθίστε καλά”!

kostarakos

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αλβανική πλευρά θεωρείται η σημερινή αιφνιδιαστική ενεργοποίηση με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Πυρπολητής 5/14», του τμήματος της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως του Βορείου Τομέως, με αντικειμενικό σκοπό στην ακριτική Σαγιάδα της Θεσπρωτίας.

Για το σκοπό αυτό, και μία μόνο ημέρα μετά την επίσης αιφνιδιαστική χθεσινή ενεργοποίηση του συστήματος της Ελληνικής Αεραμύνης, σήμερα δόθηκε αιφνιδιαστικά η εντολή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε τμήμα της Β’ Μοίρας Καταδρομών να επιβιβαστεί σε ελικόπτερα UH-1H του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και με τη συνοδεία ζεύγους επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, να σπεύσουν στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν «επεισόδιο».
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί σημαντικότατα, αφού μετά την υπαναχώρηση της Αλβανίας και τη μη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έχουμε πρόσφατα, και στο πλαίσιο σχεδιάσεως του αντίστοιχου αλβανικού «Καλλικράτη», η προσπάθεια αναδιανομής των ελληνοφώνων περιοχών της Νοτίου Αλβανίας (Βορείου Ηπείρου) με ένταξη σε αυτές και διπλανών αμιγώς αλβανοφώνων περιοχών για αλλοίωση του ελληνικού στοιχείου στις περιοχές αυτές κ.λπ., γεγονός που έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των Αθηνών, τόσο με διαβήματα προς τα Τίρανα, όσο και με κατ’ιδίαν επαφές του Έλληνος ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του και άλλους Αλβανούς επισήμους.           http://www.makeleio.gr/?p=139346

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ:ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Hamburg - Υπήρχε μόνο μία φράση, αλλά ήταν αρκετή για να αφυπνίσει τον Ευρωπαϊκό πρωτογενή φόβο. Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ήταν ένα «βήμα απρόσεκτο και ανεύθυνο», το Υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας προειδοποίησε την Τετάρτη (αρχική έκδοση στα ρωσικά). "Αυτό  αναπόφευκτα θα έχει μια άνοδο των τιμών στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά."
Το κίνημα λέει μόνο ότι κάποια στιγμή στην Ευρώπη οι τιμές ενέργειας θα αυξάνονταν. Δεν λέει τι τιμές προορίζονται (οι τιμές του αργού πετρελαίου; Οι τιμές για τα προϊόντα του πετρελαίου; Τιμές του φυσικού αερίου;). Επίσης δεν λέει πότε θα ανεβαίνουν. Και δεν λέει ακριβώς ποιά θα ανεβαίνουν: επειδή η Ρωσία θα τα αυξάνει ; Ή λόγω των κυρώσεων στην πρωτεύουσα της Ρωσίας και την τεχνολογία για να κρατήσει την προώθηση των πρώτων υλών στο προηγούμενο επίπεδο - μειώνεται η προσφορά;

Τα πάντα , είναι μια πολύ ασαφή δήλωση. Αλλά ήδη αυτή η μικρή υπόδειξη κάνει τους Ευρωπαίους οδυνηρά να έρθουν σε επίγνωση, ότι εξαρτώνται από την ενέργεια που τους στέλνει ακόμα ο Πούτιν.Τι να απειλεί την Ευρώπη; Απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ότι η Ρωσία να αυξήσει τις τιμές;

Αμέσως, δεν αναμένεται. Αλλά οι εμπειρίες των τελευταίων μηνών έχουν δείξει ότι μπορούν σίγουρα να ακούσουν μια απειλή από το σύνολο του Υπουργείου των εξωτερικών και πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά.

Οι κριτικοί έχουν καιρό να κατηγορήσουν τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό ως μέσο πολιτικής πίεσης. Πιο πρόσφατα έχουν επιβεβαιωθεί: σύντομη, αφού οι ουκρανοί πολίτες είχαν πραξικόπημα στο φιλορωσικό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ,τότε το κράτος γίγαντας της Gazprom αύξησε τις παραδόσεις στην Ουκρανία.

Οι Δυτικοί μέχρι στιγμής ήταν απρόσβλητο από τέτοιες κινήσεις. «Φυσικό αέριο, υπάρχουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας,» λέει η Green αναπληρωτής Bärbel Höhn. «Η παραβίαση είναι πραγματικά ακριβή στη διεθνή διαιτησία.» Αυτό είναι σωστό, σε γενικές γραμμές. Αλλά μπορεί να αποθαρρύνει τον Πούτιν από τα διαιτητικά δικαστήρια, αν ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας κλιμακωθεί περαιτέρω; Μετά από την αντίδραση της Μόσχας η ετυμηγορία του δικαστηρίου διαιτησίας στην Ολλανδία δεν θα πρέπει να είναι τόσο σίγουρη.Η Ευρώπη από τη Ρωσία;

Ενώ το αργό πετρέλαιο η ΕΕ θα μπορούσε να το ζητήσει εύκολα από άλλους προμηθευτές,  από τη Μέση Ανατολή. Όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία  όπως το ντίζελ,  θα μπορούσε να είναι στενή. Ιδιαίτερα οδυνηρό, είναι μια αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο να χτυπήσει την Ευρώπη. Η ΕΕ καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της από τη Ρωσία, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το μέγεθος.Σε μια αύξηση της τιμής του αερίου η ανταπόκριση της  ΕΕ θα ποικίλλει. Ενώ χώρες όπως η Γαλλία είναι μετά βίας υπέρ του ρωσικού φυσικού αερίου, τα κράτη μέλη όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία σχεδόν εξ ολοκλήρου κρέμονται από την Gazprom . Πρέπει η Ρωσία την απειλή να την κάνει πραγματικότητα, έτσι θα υποστούν πολύ περισσότερο από άλλα κράτη μέλη. Όπως μια διάχυτη απειλή από τη Μόσχα θα μπορούσε να βοηθήσει ήδη, να δημιουργηθούν διχογνωμίες μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Συνολικά, ωστόσο, η θέση των Ευρωπαίων δεν είναι τόσο κακή. Επειδή το Κρεμλίνο πρέπει να αυξήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας. Και οποιαδήποτε απειλή από τη Μόσχα ενισχύει το κίνητρο, ανάλογα με το να δώσουν λιγότερη  ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση. Αν και ακόμα και η Ρωσία είναι ανεξάρτητη από την Ευρώπης η ζήτηση, ενισχύει τις εξαγωγές της προς την Ασία. Αλλά οι προβλέψεις, για τους  Ευρωπαίους και τους Ρώσους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους. Το Κρεμλίνο γνωρίζει επίσης.Πόσο ακριβή θα είναι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια που θα είναι διαθέσιμη;

Ο εμπειρογνώμονας στην αγορά ενέργειας Steffen Bukold θέτει το νομοσχέδιο καθαρού εισαγωγέα της Γερμανίας για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα σε 91 δις ευρώ ή 3.4 τοις εκατό της ετήσιας οικονομικής παραγωγής πέρυσι. Πρέπει να γυρίσει ο Πούτιν τη βίδα στη τιμή, που θα μπορούσε να χτυπήσει τη γερμανική οικονομία ευαίσθητα.

Ένα τέτοιο μέτρο για την Γερμανική βιομηχανία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Καταναλώνει το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου και πληρώνει μόνο τιμές χαμηλής ισχύος και τους φόρους. "Η Τιμή αγοράς αερίου ορισμένων εταιρειών θα αυξηθεί σε αναλογία 1:1 με το κόστος εισαγωγής", λέει ο Bukold.
Μεταξύ των γερμανικών καταναλωτών, που καταναλώνουν περίπου το 50 τοις εκατό των προμηθειών αερίου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρκετά τόσο μεγάλο. «Εισάγουν τιμές που συνθέτουν μόνο περίπου το ένα τρίτο του συνολικού κόστους.» Ωστόσο, θα αισθάνονται μια αύξηση στην θέρμανση από τις  τιμές στο νομοσχέδιο.     http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gaspreisschock-risikoanalyse-von-russlands-drohung-a-983801.html    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ DER SPIEGEL:Corfiatiko.blogspot.com

Κλείνει η ρωσική αγορά φρούτων για την Ελλάδα μετά τις κυρώσεις της ΕΕ

H Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενδέχεται να επιβάλει από την επόμενη εβδομάδα περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.
 
 
Στις αρχές της εβδομάδας η ίδια Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί στην εισαγωγή φρούτων από όλες τις χώρες της ΕΕ, επικαλούμενη «τη συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta».
 
 
Την περασμένη Τετάρτη η ρωσική Υπηρεσία εντόπισε το παράσιτο σε νεκταρίνια από την Ελλάδα, γράφει το ρωσικό πρακτορείο και παραθέτει την ακόλουθη δήλωση του κ. Αλεξέενκο: «Τώρα οι εμπειρογνώμονές μας αποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αξιολογούν τους κινδύνους. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν τούτου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην εισαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία».
 
 
Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η απόφαση εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός παρόμοιων παραβιάσεων των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων. «Η περίοδος εισαγωγής φρούτων βρίσκεται μόλις στην αρχή της και ξεκίνησαν οι εισαγωγές από την Ελλάδα. Θα εξετάσουμε τα φορτία αυτά και θα αποφασίσουμε», είπε ο κ. Αλεξέενκο.
 
 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, εξήχθησαν από την Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, άλλα μικρότερα φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, χουρμάδες κλπ).
 
 
Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34%.
 
 
Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων).
 
 
Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).
 
 
Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κομισιόν για τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων: "Βρείτε αλλού να εξάγετε"

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκφράζει την έντονη ανησυχία τους για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από τον ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ.
 
Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον ΠΣΕ επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφ' όσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης).
 
Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που σύναψε η ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων».
 
Αυτά σημειώνονται σε ανακοίνωση του ΠΣΕ και υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΩΡΑ- ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: ΟΥΤΕ ΔΟΛΑΡΙΟ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ!


ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΟΧΙ ΑΠΟΙΚΙΑ!!! Φωνάζουν οι διαδηλωτές.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ή ΚΟΡΑΚΙΑ
ΣΚ*** ΣΤΑ HEDGE FUNDS
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΔΟΝΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΕΜΠΡΙΜΕ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ.

ΠΗΓΗ

Πήγαν οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ παρανόμως;



Του Γιάννη Κολοβού* (ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 06/02-12/02/2014)
 Εκδόθηκε πρόσφατα από το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Rosa Luxemburg (IRL - το οποίο πρόσκειται στο Γερμανικό κόμμα Die Linke, με το οποίο συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ) ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Η μετανάστευση στην Ελλάδα: έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες». Σκοπός του είναι «να αποδομήσει με τεκμηριωμένα στοιχεία τους ποικίλους κοινωνικούς μύθους που αφορούν τη μετανάστευση» και «να προτείνει μια ρεαλιστική αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δηλαδή μια πραγματικά αριστερή πολιτική». Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή αποτυγχάνει καθώς οι «κοινωνικοί μύθοι» δεν αναλύονται στην ολότητά τους αλλά παρουσιάζονται επιλεκτικά κάποιες πτυχές τους προκειμένου να είναι εύκολο να… «αποδομηθούν». Έτσι το βιβλίο αυτό καταλήγει να είναι μία επανάληψη μύθων της Αριστεράς για το μεταναστευτικό, οι οποίοι μικρή σχέση έχουν τόσο με την σύγχρονη όσο και με την ιστορική πραγματικότητα.
…….
Η δυσκολία του IRL να παραθέσει αντικειμενικά τις σύγχρονες παραμέτρους του μεταναστευτικού προβλήματος της Ελλάδος δεν θα πρέπει να προκαλεί κατάπληξη καθώς το IRL αντιμετωπίζει αντίστοιχη δυσκολία στο να δει με αντικειμενικότητα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα προ ογδόντα, εκατό και εκατόν είκοσι ετών! Για αυτό φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι «προβάλλεται συστηματικά το επιχείρημα οι Έλληνες μετανάστες δεν "εισέβαλαν" απρόσκλητοι στις ξένες κοινωνίες, αλλά μετανάστευσαν οργανωμένα και νόμιμα, κατόπιν πρόσκλησης των χωρών υποδοχής, που είχαν ανάγκη εργατικών χεριών... Τα παραπάνω θα μπορούσαν πράγματι να αφορούν τους πατεράδες μας που μετανάστευσαν στη Γερμανία. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τους παππούδες μας που μετανάστευσαν στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα... Ακόμα και ο όρος "λαθρομετανάστης" χρησιμοποιήθηκε τότε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, για να περιγράφει τη μαζική και απρογραμμάτιστη φυγή του ενός τετάρτου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας (περίπου 400.000 άνθρωποι), κυρίως προς τις ΗΠΑ. Τα φαινόμενα λαθραίας επιβίβασης στα υπερωκεάνια και οι απόπειρες λαθραίας εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ δεν ήταν διόλου σπάνια» (σελ. 48-49).
Καταρχάς στο προαναφερθέν εδάφιο υπάρχει μία εσωτερική αντίφαση. Από τη μια ισχυρίζεται το IRL ότι 400.000 Έλληνες κατάφεραν και εισήλθαν παρανόμως στις ΗΠΑ, αλλά από την άλλη μιλά για «απόπειρες λαθραίας εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ» που δεν ήταν «διόλου σπάνιες». Το γεγονός ότι το IRL κάνει λόγο για «απόπειρες» δείχνει ότι δεν ήταν επιτυχημένες. Επιπλέον, το γεγονός ότι τέτοιες «απόπειρες» δεν ήταν «σπάνιες» δεν δικαιολογεί το συνολικό χαρακτηρισμό της μετανάστευσης Ελλήνων προς τις ΗΠΑ ως «λαθρομετανάστευση», γιατί τότε θα χαρακτηριζόταν το όλον με βάση ένα μικρό μέρος του. Ας σημειωθεί επίσης ότι για το χαρακτηρισμό αυτό το IRL βασίζεται σε ένα άρθρο της εφημερίδας «Εμπρός» της 26/4/1929, σε ένα ρεπορτάζ του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας και σε μία τηλεοπτική εκπομπή του Στ. Κούλογλου που χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Επιπλέον, σε κανένα από τα τρία αυτά «στοιχεία» δεν γίνεται λόγος περί 400.00 παρανόμων μεταναστών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του «Ιού», το οποίο επικαλείται το IRL, υπήρχε η παραδοχή ότι δεν θα έπρεπε να συγκρίνονται οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ με τους Αλβανούς παράνομους μετανάστες προς την Ελλάδα, αλλά οι Μεξικανοί. Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχεται ο «Ιός», «(οι Μεξικανοί) -αν θέλαμε να είμαστε απολύτως ακριβείς- θυμίζουν πολύ περισσότερο τους Αλβανούς μετανάστες στη χώρα μας ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τις άλλες ομάδες, προέρχονται από γειτονική χώρα και σε υψηλό ποσοστό έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ» (Ελευθεροτυπία 28/11/1999). Παράδοξο είναι και το γεγονός ότι το IRL κρίνει μόνο με στοιχεία τα οποία αφορούν στα έτη 1929-1930, δηλαδή τα έτη του αμερικανικού Κραχ, ένα φαινόμενο (τη μετανάστευση Ελλήνων προς τις ΗΠΑ) το οποίο αρχίζει να παίρνει μαζικές διαστάσεις από το 1890, δηλαδή λάμβανε χώρα ήδη επί σαράντα έτη. Ακόμα και το προαναφερθέν άρθρο του ‘Εμπρός’ αν διαβαστεί ολόκληρο καταδεικνύει ότι λόγω του Κραχ, διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την επιθυμία των Ελλήνων να μεταναστεύσουν προς τις ΗΠΑ πουλώντας τους πλαστά διαβατήρια. Τόσο οι ελληνικές Αρχές όσο και ο Αρχές των ΗΠΑ προέβαιναν σε αυστηρού ελέγχους και οι παραβάτες απελαύνονταν Πάντως, σε όλη αυτή την παραφιλολογία ο γράφων έχει -εδώ και δεκαπέντε έτη- με στοιχεία απαντήσει μέσα από το επίσημο όργανο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Βορείου και Νοτίου Αμερικής.
Η εμπάθεια του IRL καταδεικνύεται περίτρανα και από μια απλή ανάγνωση της αρθρογραφίας της εφημερίδας ‘Εμπρός’ που αφορά στη μετανάστευση Ελλήνων προς την Αμερική. Εκεί περιγράφεται ανάγλυφε ότι υπήρχε μεταναστευτικός νόμος εκ μέρους των ΗΠΑ, ότι υπήρχαν έλεγχοι τόσο στα λιμάνια αναχώρησης των υπερωκεανίων όσο και στα λιμάνια προορισμού, ότι οι μετανάστες έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα κάθε φορά κριτήρια και ότι αν δεν τα πληρούσαν απελαύνονταν πίσω στην Ελλάδα. Λόγω του ότι υπήρχε πλαίσιο ελέγχου και του ότι την Ελλάδα και τις ΗΠΑ τις χώριζε ένας ολόκληρος ωκεανός, η παράνομη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ ήταν ελάχιστη, καθώς θα μπορούσε να γίνει μόνο από λαθρεπιβάτες στα υπερωκεάνια. Επομένως, η ταύτιση αυτής της ελεγχόμενης διαδικασίας με τη μαζική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα από το 1990 και μετά θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τον κάθε καλόπιστο αναγνώστη.
Πιο συγκεκριμένα, στις σελίδες της εφημερίδας Εμπρός (21/2/1901) διαβάζουμε: «Περί τους 100 νέοι μετανάσται ανεχώρησαν χθες εκ Πειραιώς εις Αμερικήν μέσω Μασσαλίας. Προ της αναχωρήσεως αυτών η αστυνομική αρχή Πειραιώς εξήτασε ποία επρομηθεύθησαν διαβατήρια, εις δε τους μη έχοντας τοιαύτα δεν επέτρεψε την αναχώρησιν, διότι εν Αμερική δεν είνε δεκτοί άνευ διαβατηρίων». Η ελεγχόμενη αυτή διαδικασία ήταν συνεχής, καθώς στις 20/5/1916 διαβάζουμε:«Διά του ατμοπλοίου «Υπεροχή» ανεχώρησαν χθες εκ Πειραιώς υπερδιακόσιοι ομογενείς μετανάσται, κατευθυνόμενοι εις την Ν. Υόρκην μέσω Νεαπόλεως... Υπό των ενωμοταρχών της καταδιώξεως Πειραιώς συνελήφθησαν χθες 10 μετανάσται οι οποίοι ήσαν έτοιμοι ν' αναχωρήσουν, μολονότι υπαγόμενοι εις την στρατιωτική υποχρέωσιν».
Στις 7/5/1903 διαβάζουμε: «Τινές είδον μετά χαράς τα αυστηρά μέτρα τα οποία έλαβεν εναντίον της μεταναστεύσεως η Αμερικανική Κυβέρνησις και των οποίων συνέπεια υπήρξεν η αποπομπή των 600 Ελλήνων μεταναστών, οίτινες επέστρεψαν κατ’  αυτάς εις την Ελλάδα... Αι αμερικανικαί αυστηρότητες εναντίον της μεταναστεύσεως δεν έχουν σκοπόν να εμποδίσουν αλλά να περιορίσουν την μετανάστευαν και ιδίως να ξεκαθαρίσουν τους μετανάστας… Οι μετανάσται οι μη έχοντες πιστοποιητικά καλής διαγωγής και τα μέσα συντηρήσεως μέχρις ευρέσεως εργασίας και οι μετανάσται οι πάσχοντες από χρόνια και μεταδοτικά νοσήματα, οι ηλίθιοι και οι ανάπηροι αποπέμπονται... Επιτρέπεται δε μόνον εις τους ηθικώς και σωματικώς αρτίους να εγκαθίστανται εις το αμερικανικόν έδαφος, αλλά και εις τούτους μόνον όταν παρέχουν εχέγγυα ότι θα καταστώσι χρηστοί πολίται».
Ενδεικτική του ελέγχου της εισροής που υπήρχε είναι και η έκθεση του Έλληνα γενικού πρόξενου στη Νέα Υόρκη η οποία αναφέρει ότι (Εμπρός, 10/6/1913) τους τρεις πρώτους μήνες του 1903 μετανάστευσαν 174 Έλληνες τον Ιανουάριο, 370 το Φεβρουάριο και 1.226 το Μάρτιο, ενώ κατά το 9μηνο από την 1/7/1902 μέχρι τις 31/3/1903 οι αφιχθένιες Έλληνες μετανάστες ήταν 6.380 άνδρες και 253 γυναίκες. Το 1907 νέα έκθεση του ίδιου πρόξενου ανέφερε ότι οι αμερικανικές Βουλές ψήφισαν νόμο «ο οποίος αυξάνει από 2 εις 4 δολλάρια τον κατ’ άτομον φόρον των αποβιβαζομένων εις την Αμερικήν μεταναστών, προσθέτει δε διατάξεις τινάς ως αιτίας αποκλεισμού». Μάλιστα, ο πρόξενος ανέφερε ότι κατά το 1905 η μετανάστευση των Ελλήνων ανήλθε συνολικά σε 28.126 άτομα, ενώ απελάθηκαν 857. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εκ τούτων ημίσεις απηλάθησαν διότι απεδείχθη κατόπιν εξετάσεως ότι είχον προσυμφωνήσει εργασίαν εις τας Ηνωμ. Πολιτείας προ της αφίξεώς των, 365 απηλάθησαν ως πένητες, μη φέροντες επ' αυτών το απαιτούμενον χρηματικόν ποσόν, 81 ως πάσχοντες εκ μεταδοτικών νοσημάτων και 4 ως φρενοβλαβείς» Εμπρός, 11/3/1907).
Σε άλλο άρθρο (Εμπρός, 7/6/1911) γίνεται αναφορά σε νομοσχέδιο του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό τον περιορισμό της μετανάστευσης προς την Αμερική με τον καθορισμό καταβολής χρηματικής εγγύησης για όσους ήθελαν να μεταναστεύσουν, ενώ συστήνεται ειδική υπηρεσία στα διάφορα προξενεία προκειμένου να υπάρχει εποπτεία των μεταναστών.
Δύο χρόνια αργότερα διαβάζουμε Εμπρός, 31/1/1913) ότι «το αμερικανικό Κογκρέσον εψήφισε νόμον δι’ ου επιβάλονται πολλοί νέοι περιορισμοί εις την μετανάστευσιν... Επιβάλλεται η παρουσία επί των ατμοπλοίων των μεταφερόντων -μετανάστας επιθεωρητών, επιθεωρητριών και ιατρού εντεταλμένων όπως αναφέρουν εις το Κυβερνητικόν Γραφείον της μεταναστεύσεως τα καθέκαστα του ταξειδίου των...». Αξιοσημείωτο είναι ότι με το νόμο αυτό «...απαγορεύεται η μετανάστευσις εις Αμερικήν αγραμμάτων...» οι οποίοι δεν είχαν αποκλειστεί κατά την αντίστοιχη συζήτηση του 1907 (Εμπρός, 11/3/1907).
Στις 5/3/1929 η εφημερίδα Εμπρός αναφέρει ότι «ο τέως Πρόεδρος της Αμερικής κ. Κούλιτς... υπέγραψε διοικητικήν πράξιν δυνάμει της οποίας τίθεται εις εφαρμογήν ο νόμος ο επιτρέπων εις τας μεταναστευτικάς αρχάς ν' απελαύνουν αμέσως εκ του αμερικανικού εδάφους πάντα μετανάστην καταδικαζόμενον δι' οιανδήποτε πράξιν υπό των αμερικανικών δικαστηρίων». Στην ίδια εφημερίδα στις 13/10/1930 διαβάζουμε ότι «χάρις εις τα περιοριστικά μέτρα, που έχει θέσει η Αμερική, η μετανάστευσις εις την χώραν αυτήν έχει ελαττωθεί σημαντικώς. Κατά τον παρελθόντα Ιούλιον εισήλθον εις τας Ηνωμένας Πολιτείας 29.789 αλλοδαποί... [εκ των οποίων] μόνον 13.323 ήσαν μετανάσται διά μόνιμον εγκατάστασιν... Τα 3/5 των μεταναστών προήρχοντο εξ Ευρώπης και την πρώτην θέσιν κατείχεν η Ιταλία, έπειτα η Γερμανία και κατόπιν ήρχοντο η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Σκωτία».
Έχουν οι προαναφερθείσες περιγραφές την παραμικρή ομοιότητα με το φαινόμενο της μαζικής εισροής παρανόμων μεταναστών στη χώρα μας από το 1990 και μετά;
Εν κατακλείδι
Το βιβλίο του IRL αποτελεί μια επιτομή των επιχειρημάτων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από τους υπέρμαχους μιας μεταναστευτικής πολιτικής ανοιχτών συνόρων και συνεχών διαδικασιών εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων παρανόμων μεταναστών. Δυστυχώς η πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθούν με προκρούστειες μεθόδους να την προσαρμόσουν στην πολιτική τους οπτική, είναι αμείλικτη. Η επίφαση μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα κατά τα τελευταία είκοσι πέντε έτη, η οποία χαρακτηριζόταν από αδυναμία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας, από ανεπάρκεια των προσπαθειών επαναπατρισμού των παρανόμων μεταναστών και από τέσσερις εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις, έχει διευρύνει το μέγεθος του προβλήματος. Η εθελοτυφλία στα συμπτώματά του, μεταξύ των οποίων είναι η αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών στη βαριά εγκληματικότητα και οι σοβαρές επιπτώσεις στους μισθούς και στις ευκαιρίες απασχόλησης των Ελλήνων στους κλάδους της ανειδίκευτης ή χαμηλής ειδίκευσης εργασίας, δεν πρόκειται να αλλάξει τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος. Ούτε θα τις αλλάξει η «προσαρμογή» της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας προκειμένου να «ταιριάξει» με την πολιτική ατζέντα του καθενός.
Μετά τα προαναφερθέντα δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γιατί το IRL αλλά και όλοι εκείνοι που επικαλούνται μια αντίστοιχη επιχειρηματολογία για το μεταναστευτικό αποφεύγουν να μπουν σε πιο πολύπλοκες παραμέτρους του θέματος όπως το γεγονός ότι αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών δείχνει ότι η αυξημένη εθνοτική και πολιτισμική διαφορετικότητα οδηγεί στον κοινωνικό θρυμματισμό και στη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών.
Η εσκεμμένη αγνόηση κάποιων πτυχών του φαινομένου και η εθελοτυφλία για τις πραγματικές διαστάσεις κάποιων άλλων σίγουρα δεν βοηθούν στη διαμόρφωση των προτάσεων εκείνων που θα οδηγούσαν στην καλύτερη διαχείριση και στην επίλυση του προβλήματος.
* Ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος. Για το θέμα της μετανάστευσης έχει συγγράψει τα βιβλία Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη μετανάστευση και νομιμοποίηση στην Ελλάδα (Αθήνα, Πελασγός 2003) και Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών: Η περίπτωση της Ελλάδας (Αθήνα, Πελασγός 2011). Από το 2009 συνεργάζεται με το Research Institute for European and American Studies (RIEAS) ως Research Associate σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Όλο το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ μπορείτε να το δείτε εδώ