«Ε, μο διάολε, Εγώ τους νεκρούς μου δεν θα τους προδώσω»


Η Μάνα των νεκρών της Αλβανίας ξεσπά1
Η Μάνα των νεκρών της Αλβανίας ξεσπά
Η γυναίκα που επί 74 χρόνια φροντίζει τους τάφους των Ελλήνων που έπεσαν το έπος του 1940 !Επί 74 χρόνια έχει το δικό της καθήκον, το οποίο υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση. Φροντίζει τα μνήματα Ελλήνων που «έπεσαν» στο έπος του 1940.
Είναι η Ερμιόνη Πρίγκου, η «Μάνα των Πεσόντων», όπως την αποκαλούν… Η γυναίκα από τη Χειμάρρα, που είχε βοηθήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου και τα τελευταία 74 χρόνια, στο να φροντίζει τα μνήματα έξι Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους και είναι ενταφιασμένοι στην αυλή του σπιτιού της…Μετά από τη συνάντησή της με τον Κάρολο Παπούλια πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε τη κ. Πρίγκου για την προσφορά της.
Τους νεκρούς μου δεν θα τους προδώσω.
H 82χρονη κ. Ερμιόνη, δεν σταμάτησε ποτέ να κλαίει τους πεσόντες στο τελευταίο οχυρό. Οι ήρωες γι’ αυτήν έχουν πάντα όνομα «Ε, μο διάολε, τράβα το δρόμο σου. Εγώ τους νεκρούς μου δεν θα τους προδώσω».
Η κ. Ερμιόνη Πρίγκου είχε αγριέψει. Ο Αλβανός αστυνομικός την απειλούσε με φυλακή. Εκείνη όμως επέμενε να τιμήσει -με το δικό της τρόπο, αλλά φανερά πια- τους έξι στρατιώτες που έπεσαν νεκροί δέκα μέτρα από την αυλή της, πριν από 65 χρόνια στα βουνά της Χειμάρρας… Κοριτσάκι τότε, η 82χρονη σήμερα Ερμιόνη θυμάται που έριχνε κι αυτή χώμα για να σκεπάσει τα άψυχα κορμιά των φαντάρων. …«Να, εδώ είναι ο Γιάννης. Ο Ματθαίος με τον Αντρέα είναι από εκεί. Μπορεί να κάνω και λάθος. Πάντως, ο Πάνος είναι από εδώ».
Η Μάνα των νεκρών της Αλβανίας ξεσπά2
Μεγάλωσε με δύο ομαδικούς τάφους στον κήπο της. Γι’ αυτήν οι ήρωες -έστω και νεκροί- έχουν όνομα και ταυτότητα. Και αν άλλοι τούς έχουν ξεχάσει, αυτή, η Ερμιόνη Πρίγκου, αλλά και ο ξάδερφός της, Δημήτρης, 78 χρόνων (ζούσαν τότε μαζί), δεν έπαψαν ποτέ να τους κλαίνε, να τους μιλάνε, να τους ανάβουν ένα κερί περιμένοντας κάποιος από την Ελλάδα να ενδιαφερθεί για τους δικούς …τους νεκρούς ήρωες. Για τους υπερασπιστές του τελευταίου ελληνικού οχυρού του νοτιοδυτικού μετώπου στη Χειμάρρα, που έπεσαν δίνοντας χρόνο στους άλλους για να οπισθοχωρήσουν με ασφάλεια.
«Αχ, τα παιδιά… Παίζανε μαζί μου. Μου φορούσαν τα καπέλα τους. Όλο ζωή. Το έφερε έτσι η μοίρα και δεν με αποχωρίστηκαν ποτέ. Ούτε εγώ. Ούτε κανένας από την οικογένειά μας. Γεράσαμε μαζί με τα παιδιά. Θα ζούσαν άραγε τώρα; Μπορεί. Την αγάπαγαν αυτά τα παιδιά τη ζωή».
Η κυρία Ερμιόνη, η οποία ζει στη ρίζα του βουνού Σκουτάρα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Χειμάρρα, έζησε από κοντά -σχεδόν από τα δέκα μέτρα…- το έπος του ’40.
Τις μάχες, το αίμα των φαντάρων, το ρόγχο του αξιωματικού τους λίγο πριν πεθάνει, την ώρα που της άφηνε το πορτοφόλι του. «Πάρτε το», της είπε, «εμένα εκεί που θα πάω δεν θα μου χρειαστεί».
Δάκρυα, για το στρατιώτη που σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της από όλμο. Μοιρολόι, για τους έξι τελευταίους υπερασπιστές του νοτιοδυτικού μετώπου, που έπεσαν νεκροί από τα πολυβόλα των Ιταλών. «Εγώ θα πεθάνω και ακόμη… Εμένα ο πατέρας μου πήγε πέντε φορές εξορία από τον Χότζα γιατί δεν τους μαρτύρησε ποτέ πού τους είχαμε θάψει
. «Πού είναι θαμμένοι οι Ελληνες;» τον ρωτούσαν και αυτός τους απαντούσε πως δεν ήξερε. Μια μέρα ένας Αλβανός αστυνομικός τον έφτυσε στο πρόσωπο. Εκείνος γέλασε. «Εγώ», μας έλεγε, «δεν θα τους προδώσω. Μην τους προδώσετε ούτε εσείς». Έπαιρνε τα ρούχα του και άντε στην εξορία».
Η Μάνα των νεκρών της Αλβανίας ξεσπά3
Η κ. Ερμιόνη ξεσπάει. Εκεί στο χωράφι με τις ελιές, δυο ξύλινοι σταυροί στηριγμένοι με λίγες πέτρες κρύβουν τους ήρωές της. Εψαξε η ίδια. Εψαξε ο ξάδερφός της να βρουν τους συγγενείς των νεκρών, αλλά μάταια. «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς».
Οι αχλαδιές προστάτευσαν τους τάφους
Ήταν πια Απρίλης του 1941. Η υποχώρηση είχε αρχίσει. Οι Ιταλοί άρχισαν να χτυπούνε από παντού. Ένας ένας οι μαχητές έπεφταν νεκροί. Αλλοι πέντε και ένας ο Αλογογιάννης έξι.Στο σπίτι γινόταν θρήνος. Ο Προβατάς, ένα από τα παιδιά, ζούσε πλημμυρισμένος στα αίματα. Έδωσε το πορτοφόλι στον πατέρα μου, πέθανε κι αυτός. Τους έδεσαν με τις κουβέρτες.
Έσκαψαν λίγο στο χωράφι, ίσα ίσα για να τους σκεπάσουν. Εμείς είχαμε απομακρυνθεί μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Σαν γυρίσαμε, τους είδαμε τους τάφους. Οι μύτες από τα άρβυλα ξεχώριζαν από το χώμα. Ορμήσαμε κι εμείς τα μικρά παιδιά και αρχίσαμε να τα σκεπάζουμε. Δύο οι τάφοι, έξι οι νεκροί.
Ο πατέρας μου αργότερα φύτεψε στους δύο τάφους από μια αχλαδιά. Το χωράφι ανήκε στο συνεταιρισμό και υπήρχε φόβος, όπως θα οργωνόταν να βρούνε τα οστά των παιδιών. Έτσι, με τις αχλαδιές λύθηκε το πρόβλημα».
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε τη κ. Πρίγκου για την προσφορά της.
Η Μάνα των νεκρών της Αλβανίας ξεσπά4
Η κ. Ερμιόνη δεν ξεχνάει την ταφή των στρατιωτών.
Επιμέλεια Βασίλειος Ζιώζιας, Πρόεδρος Πανελληνίου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)

ΠΗΓΗ

Ο Ερντογάν απειλεί τους Κούρδους : ''Δεν θα καταλάβετε τη Β.Συρία''- Έτοιμος για εισβολή ο «Σουλτάνος»

Σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν κατήγγειλε την ενσωμάτωση της συριακής πόλης Τελ Αμπιάντ, την περασμένη εβδομάδα, στην αυτόνομη πολιτική δομή που δημιουργήθηκε από τους Κούρδους.
«Αυτό που θέλουν είναι να καταλάβουν πλήρως τη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η βόρεια Συρία θύμα των μηχανορραφιών τους. Επειδή αυτό αποτελεί απειλή για εμάς και δεν είναι δυνατό για εμάς ως Τουρκία να πούμε 'ναι' σ' αυτή την απειλή».
Την Τουρκία ανησυχούν τα εδαφικά κέρδη των Κούρδων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καθώς φοβάται ότι θα υποκινήσουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις της δικής της τουρκικής μειονότητας.
Το Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, είχαν καταλάβει τον Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG με την υποστήριξη των υπό τις ΗΠΑ αεροπορικών επιδρομών. Την περασμένη εβδομάδα, ένα τοπικό συμβούλιο κήρυξε την πόλη μέρος του συστήματος της αυτόνομης διακυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε από τους Κούρδους.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εγκαθιδρύσει τρεις αυτόνομες ζώνες ή "καντόνια" κατά μήκος της βόρειας Συρίας αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011. Αρνούνται ότι στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν το δικό τους κράτος.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον πολιτικό βραχίονα των Κούρδων της Συρίας, το PYD, για βαθειές σχέσεις με το αυτονομιστικό PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει εξοργισθεί με τον ρόλο που ανέλαβαν οι Κούρδοι, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.
Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον των χωρών που προσφέρουν βοήθεια στο PYD, αν και δεν τις κατονόμασε.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 μέλη του PKK στο PYD. Δεν υπάρχει λόγος να το αγνοούμε αυτό, αυτό είναι ένα γεγονός», δήλωσε ο Ερντογάν. «Όμως όλες αυτές οι χώρες που μοιάζουν φιλικές προς εμάς, προσπαθούν να κάνουν αυτό το γεγονός να φανεί αντίστροφα. Όποια βοήθεια σε όπλα λαμβάνει το PYD, έρχεται απ' αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα όπλα».

ΠΗΓΗ

Προσέξτε καλά, μην δεχθείτε το χάραγμα του Αντιχρίστου


«Προσέξτε καλά, μην δεχθείτε το χάραγμα του Αντιχρίστου»

Απέφευγε να αναφέρεται στα μελλοντικά γεγονότα, όπως το θέμα της Κωνσταντινούπολης κλπ…




Μια φορά μετά από επίμονη παράκλησή μας είπε ότι θα γίνουν αυτά τα γεγονότα αλλά ο ίδιος δεν θα ζει τότε. Ανέφερε όμως σε ομιλίες του, ότι ζούμε σε έσχατους καιρούς, κατά τα τελευταία δε χρόνια έλεγε ότι έχουμε μπει στον αιώνα του αντίχριστου.

Ο κ Απόστολος Σ., πνευματικό παιδί του πατρός που βοηθούσε στον Ναό ένα διάστημα ως νεωκόρος, μας ανέφερε το εξής γεγονός, που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Σε μια καθημερινή Θεία Λειουργία, που παρακολουθούσαν παιδιά του Δημοτικού, ο πατήρ κατά την διάρκεια του κηρύγματος, είπε και τα εξής περίπου, αφού έδωσε ιδιαίτερη σοβαρότητα στην φωνή του:

«…Παιδάκια μου ακούστε με. Ακούστε με προσεκτικά. Σε λίγα χρόνια θα φύγω εγώ. Εσείς όμως θα δείτε τον αντίχριστο. Σας το λέει ο παππούλης. Ο παππούλης δεν θα είναι κοντά σας, εσείς όμως να μην δεχθείτε το χάραγμα του αντίχριστου. Προσέξτε καλά, να μην δεχθείτε το χάραγμα και ο παππούλης θα προσεύχεται για σας από τον Ουρανό…».

ΠΗΓΗ : Ο ΙΕΡΕΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΓΙΩΝΗΣ (1928 – 2006), εκδ. Γ΄, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009, σ. 113 κ.ε.