ΑΝΑΛΥΣΗ: Η νέα τακτική στο Λονδίνο, συμπεράσματα και για την Ελλάδα

Κι ενώ η βρετανική, η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε η χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική – κατά πάσα πιθανότητα – επίθεση εναντίον Βρετανού στρατιώτη σε κεντρικό δρόμο του νοτιοανατολικού Λονδίνου που κυριολεκτικά τον κατακρεούργησε, είναι ώρα να επιχειρηθεί η πρώτη προσέγγιση των συμπερασμάτων που προκύπτουν και αφορούν στην ασφάλεια των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.
Του Μιχαήλ Βασιλείου

Οι νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για Νιγηριανούς δράστες, οι πρώτες σκέψεις όσον αφορά την τακτική των τρομοκρατών προβληματίζουν πολύ, αφού φαίνεται ότι δίνουν από ελάχιστες έως μηδενικές δυνατότητες είτε πρόληψης από τις υπηρεσίες ασφαλείας ενός κράτους είτε αντίδρασης από τα υποψήφια θύματα. Ωστόσο, πληροφορίες από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι και οι δύο δράστες ήταν γνώριμοι των αρχών και συγκεκριμένα της MI5 χωρίς πάλι να προληφθεί η εκτέλεση της ενέργειας…
Τί έγινε όμως και πώς αξιολογείται από τακτική άποψης; Ο στόχος είχε προφανώς βρεθεί. Επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο και πριν καν αντιληφθεί την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει, το θύμα βρέθηκε χτυπημένο και ουσιαστικά εξουδετερωμένο. Υπήρχε όμως και εναλλακτικό σχέδιο. Εάν κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν οπλισμένοι, με όπλο το οποίο μάλιστα φέρονται να χρησιμοποίησαν, με σκοπό την πλήρη εξουδετέρωση κάθε ενδεχομένου προβολής αντίστασης από το θύμα.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν ο πυροβολισμός (ή οι περισσότεροι) επέφεραν θανάσιμο τραυματισμό στο θύμα, οπότε τουλάχιστον λες ότι δεν πρόλαβε να καταλάβει και πολλά. Ο τρόπος που το «περιποιήθηκαν» όμως στη συνέχεια και η αναμονή τους στο σημείο χωρίς να γίνει προσπάθεια διαφυγής, υποδεικνύει ότι στόχος τους ήταν η μεγιστοποίηση του επικοινωνιακού αποτελέσματος σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστεύοντας ίσως ότι οι άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο θα φροντίσουν να κάνουν το αρρωστημένο τους όνειρο πραγματικότητα: Να τους στείλουν στον Αλλάχ όπου θα απολαύσουν όσα υποτίθεται ότι απολαμβάνουν οι πιστοί μουσουλμάνοι στον Παράδεισο…
Όπως προαναφέρθηκε, το είδος της καλά μελετημένης επίθεσης, αποτελεί τον εφιάλτη των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας και των διωκτικών μηχανισμών κάθε είδους. Στην περίπτωση της Βρετανίας, πρόσφατα είναι τα λόγια του πρώην –πλέον – επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπείας, της MI5 που θα βρεθεί υπό διωγμό, ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα προέρχεται από τους «μοναχικούς δρώντες» (lone actors), εννοώντας τα πρόσωπα που δεν υπάρχει δυνατότητα «να μπεις στο μυαλό τους», αφού δεν εκτίθενται δημόσια ώστε να διαφανεί η τάση ριζοσπαστικοποίησής τους και η ροπή προς τη «λύση» της τρομοκρατίας. Άλλοι, στη σχετική βιβλιογραφία, τους ονομάζουν «μοναχικούς λύκους» (lone wolves)…
Οι βρετανικές υπηρεσίες έχουν σημειώσει επανειλημμένες επιτυχίες μετά την 7/7, την επίθεση δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου του 2005, όταν έχασαν τη ζωή τους 52 πολίτες. Εξουδετέρωσαν ομάδες που ήθελαν να ανατινάξουν αεροπλάνα, εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, το χρηματιστήριο, ή ακόμα και να αποτελέσουν οι ίδιοι τους βομβιστές αυτοκτονίας… Το 2008 μάλιστα, εξουδετέρωσαν ομάδα ισλαμιστών που σχεδίαζε την απαγωγή Βρετανού στρατιώτη με στόχο να βιντεοσκοπήσει την εκτέλεσή του, με τις γνωστές ισλαμικές μεθόδους που σε κάνουν να αναρωτιέσαι εάν οι δράστες είναι ανθρώπινα όντα ή ανήκουν… αυτοδικαίως σε κάποια άλλη κατηγορία του ζωικού βασιλείου.

Όπως αναφέρεται επίσης στα βρετανικά ΜΜΕ, είναι οι «τρομοκράτες… της NIKE», σε έναν πικρό αστεϊσμό με αφετηρία το διαφημιστικό σλόγκαν της κολοσσιαίας εταιρίας αθλητικών ειδών NIKE, το γνωστό «just do it», δηλαδή, «απλά κάνε το»! Οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα γενιά ισλαμιστών τρομοκρατών τους οποίους είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν, οι οποίοι μπορεί να χτυπήσουν τον στόχο τους οπουδήποτε. Ακόμα και να τους έχουν ξεχωρίσει ως δυνητικού ενδιαφέροντος, πόσους μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς και για πόσο διάστημα; Κι εδώ τίθεται ένα ζήτημα συσχετισμού μέσων και στόχων, όπως και στα θέματα της άμυνας…
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι από τη στιγμή που τα δεδομένα οδηγούν σε «παράλυση» τις υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή τη δημόσια ασφάλεια, η τάση που αναπτύσσεται είναι η εστίαση στο «χειρότερο σενάριο» (worst case scenario), όσο ακραίο και να είναι αυτό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα μέτρα ασφαλείας που θα λαμβάνονται και παρότι απόλυτη ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν, θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες στον τομέα των προσωπικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι περιπλοκές από την επίθεση που εξετάζουμε αναμένεται να είναι μεγάλες. Ακόμα πιο σημαντικό ρόλο θα παίξει το σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη. Εάν βέβαια κάτι προσφέρεται ως γενική διαπίστωση που δεν μπορεί παρά να προβληματίσει τις διωκτικές αρχές, ακόμα και στην Ελλάδα, είναι η ετοιμότητα συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων να μετέλθουν τέτοιων μέσων για να «τιμωρήσουν» μια χώρα, μια κοινωνία, επειδή απλά αυτό που κάνει δεν τους αρέσει…

Πόσο απίθανο θεωρούμε δηλαδή ένας από αυτούς τους τρελούς να αποφασίσει να χτυπήσει στην Αθήνα, επειδή για παράδειγμα «εξοργίζεται», για παράδειγμα, λόγω των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, ή επειδή μας βρίσκει άπιστους; Κι ας μην έχει συμμετάσχει σε πόλεμο η Ελλάδα, πηγαίνοντας π.χ. στο Αφγανιστάν, αποκλειστικά για να κατασκευάσει δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία για τον δυστυχή πληθυσμό της χώρας.
Τούτων λεχθέντων, νομίζουμε ότι μπορούν όλοι να κατανοήσουν το μέγεθος της χρησιμότητας και της ετοιμότητας στην οποία πρέπει να βρίσκονται, θεσμοί όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ευθύνης που βαραίνει τους ώμους της όποιας πολιτικής ηγεσίας και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συναίσθηση του δυνητικού κινδύνου, όσο απομακρυσμένος κι αν μας φαίνεται, διότι εάν βρεθούμε ενώπιον τετελεσμένων, πολλοί θα αναγκαστούν να εξέλθουν από τη διανοητική τους ύπνωση και τις ιδεοληψίες με πολύ βίαιο τρόπο.
Προφανώς δεν είναι σοβαρή λύση τέτοιοι άνθρωποι να υπαγορεύουν στις κοινωνίες πως θα πορευτούν, τι θα κάνουν ή δεν θα κάνουν. Αυτό που επείγει είναι η επικράτηση της λογικής και η προετοιμασία και να μην απορρίπτει τμήμα του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα που μπορεί να γεννηθεί από το πουθενά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και του «εύφλεκτου υλικού» που προσθέτει η οικονομική κρίση…


Εν κατακλείδι, η παρούσα ανάλυση θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως περαιτέρω διευκρίνιση στην έκφραση γνήσιας αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στους προαναφερθέντες τρεις θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Η ανάγκη «ανασύστασης» και «αποκομματικοποίησης» είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να θωρακιστεί στον υψηλότερο δυνατό βαθμό η χώρα.
Στόχος της «δημοσιογραφικής πένας» (πλέον του… πληκτρολογίου!) είναι να ευαισθητοποιήσει και να οδηγήσει σε αφύπνιση όταν διαπιστώνεται ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Και πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Ίσως ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της εσωτερικής ασφάλειας και τάξης. Εάν όλοι σκεφτούμε από την αρχή, με ψυχραιμία, τον ρόλο μας στην κοινωνία που ζούμε, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που διέρχεται το κράτος και το έθνος, θα προβούμε σε σημαντικές αναθεωρήσεις, ενώ θα υποχωρήσει ό,τι το προσωπικό ενώπιον της δυνητικής απειλής στο συλλογικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ

Στις 4 Ιουνίου έρχεται η τρόικα

Στις 4 Ιουνίου θα επιστρέψει στην χώρα μας η Τρόικα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο  εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις.

Η ομάδα του κ. Πολ Τόμσεν θα μείνει στην Ελλάδα για περίπου δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων θα ελέγξει διεξοδικά τα οικονομικά της χώρας μας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις είπε ότι το ΔΝΤ επικεντρώνεται αυτό τον καιρό στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και στην τήρηση όσων προβλέπει.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανήλθε στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας ότι για να μην εκτροχιαστεί το  πρόγραμμα,  απαιτείται νέα μείωση.

«Οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις.

Ωστόσο, είπε πως δεν προβλέπει να γίνουν νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα «σε αυτή τη φάση» και αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει προς την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Ράις είπε πως οι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας  παραμένουν σημαντικοί.

ΠΗΓΗ

Ένστολη διαμαρτυρία αστυνομικών για τα μεταλλεία στις Σκουριές

00001369306148Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο πραγματοποίησαν ένστολοι αστυνομικοί, κάνοντας λόγο για πολιτικό θέμα που δεν αφορά την αστυνομία η, οποία έχει βρεθεί απέναντι στην κοινωνία.
Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει «πιόνια για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και σάκος του μποξ για απορρόφηση των κραδασμών των κοινωνικών αναταράξεων».
«Γίναμε “κόκκινο πανί” για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους. Η επένδυση χρυσού στις Σκουριές δεν είναι θέμα της Αστυνομίας» ανέφεραν συνδικαλιστές της αστυνομίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανήκει στους συνδικαλιστές των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα τόσο προς την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής όσο και στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.
«Το θέμα των μεταλλείων χρυσού είναι πολιτικό. Αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης κι όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η επένδυση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αστυνομικά μέτρα» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θεόφιλος Παπαδάκης.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής από τα 350 άτομα που συγκροτούν συνολικά τη δύναμη στην Χαλκιδική, τα 100 περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Όπως είπε ο Θ. Παπαδάκης, 70-80 αστυνομικοί μεταβαίνουν κάθε μέρα στις Σκουριές για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της εταιρείας εξόρυξης χρυσού. «Αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος και μεγάλη ταλαιπωρία για τους συναδέλφους μας», ανέφερε ο γραμματέας της ΕΑΥΘ.
Σύμφωνα με συνδικαλιστές το κόστος μετακίνησης για κάθε διμοιρία ανέρχεται ημερησίως σε 1.500 ευρώ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μετακινήσεων προτείνουν τη δημιουργία μόνιμης αστυνομικής δύναμης στη Χαλκιδική, με εθελοντές αστυνομικούς αποσπασμένους στην περιοχή.
Οι αστυνομικοί επίσης κατήγγειλαν με δραματικούς τόνους, ελλείψεις σε υλικό και εξοπλισμό κάτι που όπως αναφέρουν στέκεται εμπόδιο στην ασφάλεια των πολιτών
«Αύξηση της αστυνόμευσης συνεπάγεται πρόληψη του εγκλήματος. Αλλά και όταν ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με το έγκλημα οφείλουμε να σπεύδουμε κοντά του. Και για να σπεύδουμε κοντά του έχουμε ανάγκη από περιπολικά! Απαιτούμε το απολύτως αυτονόητο» υπογραμμίζουν.
Οι συνδικαλιστές, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής
Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής εδώ.

ΠΗΓΗ

Σουηδοί εθνικιστές άρχισαν περιπολίες στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ συνεχίζονται οι ταραχές και η αστυνομία δηλώνει αδυναμία



Μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αστυνομίας της Στοκχόλμης ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν με τους ταραξίες που καίνε εδώ και πέντε ημέρες τα πάντα, οι εθνικιστές της Σουηδίας αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και άρχισαν να οργανώνουν περιπολίες. Μουσουλμάνοι μετανάστες, κυρίως Σομαλοί, βάζουν συνέχεια φωτιές από το βράδυ της Κυριακής. Έκαψαν εκατοντάδες αυτοκίνητα, πέταξαν βόμβες μολότοφ σε πυροσβέστες, επιτέθηκαν με πέτρες σε ασθενοφόρα, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και σε περαστικούς και προξένησαν βανδαλισμούς σε σχολεία και καταστήματα.
Οι αναφορές λένε ότι μεγάλος αριθμός νεαρών Σουηδών περιπολεί τώρα την Στοκχόλμη και μάχεται με τους μουσουλμάνους ταραξίες.
Τα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης λένε ότι ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει «50 ακροδεξιούς» από περιπολίες στους δρόμους της Tumba, ένα προάστιο της Στοκχόλμης.
Περίπου 200 Σουηδοί έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Älvsjö της Στοκχόλμης, αυτό το βράδυ για να υπερασπιστούν την πόλη τους, και όσο περνάει η νύχτα ενώνονται μαζί τους περισσότεροι άνθρωποι.
Η ομάδα απαρτίζεται από μέλη που προέρχονται από τη Νορδική Νεολαία, το Κόμμα των Σουηδών και το Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης, αλλά και πολλούς άλλους που δεν είναι μέλη κάποιας οργάνωσης και οι οποίοι έχουν ενταχθεί κι αυτοί στις περιπολίες.
Σύμφωνα με το σουηδικό εθνικιστικό site ειδήσεων Realisten, οι άνδρες πήγαν στην κοντινή περιοχή Tumba, όπου λέγεται ότι υπάρχουν συνεχιζόμενες αναταραχές και αρκετές μεγάλες πυρκαγιές.
Οι συμμετέχοντες στις περιπολίες έχουν γράψει στο Facebook ότι οι προθέσεις τους είναι να τερματιστεί η αναταραχή, να προστατέψουν τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και να υπερασπιστούν τους ανθρώπους που δέχονται επιθέσεις από τους ταραξίες.
Πρόσφατες εκθέσεις της Realisten λένε ότι η αστυνομία είχε επιτεθεί σε μερικές από τις εθνικιστικές ομάδες, αλλά οι περιπολίες συνεχίζονται μέσα στη νύχτα.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή 

Οι FEMEN, που θέλουν τον θάνατο των «φασιστών», χρηματοδοτούνται από Εβραίο εκατομμυριούχο



Μια ημέρα μετά την αυτοκτονία του εθνικιστή ιστορικού Dominique Venner στη Παναγία των Παρισίων, μια «ακτιβίστρια» της Femen εμφανίστηκε με ένα ψεύτικο όπλο στο στόμα της στο βωμό της Notre Dame θέλοντας να κοροϊδέψει την αυτοκτονία του Venner. Το άτομο αυτό είχε γράψει πάνω του το σύνθημα "ας αναπαυτούν οι φασίστες στην κόλαση".


Λίγο αργότερα μια φωτογραφία του ατόμου αυτού  με το πιστόλι στο στόμα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Femen, μαζί με ένα μήνυμα που προτρέπει τους «Ευρωπαίους Ναζί» να «ακολουθήσουν το παράδειγμα του ακροδεξιού Dominique Venner».

Οι Femen είναι μια ομάδα καλοπληρωμένων έκφυλων δήθεν «φεμινιστριών» που είναι γνωστή για τις χυδαίες «διαμαρτυρίες» τους.


Όποια νέα θέλει να έρθει στις Femen πρέπει να δείξει τα στήθη της σε οντισιόν για να πάρει το ρόλο, και πρέπει να συμφωνήσει να φωτογραφηθεί τόπλες προκειμένου να γίνει δεκτή στην ομάδα.



Τώρα μάθαμε ότι αυτές οι "ακτιβίστριες" Femen λαμβάνουν ένα μισθό περίπου 1000 δολάρια και τα κεφάλαια εν μέρει προέρχονται από τον Εβραίο Jed Sunden:


Ο Sunden (δεξιά) στο Μουσείο της Συναγωγής Krivoy Rog στην Ουκρανία
Το 2008, όταν αυτές οι τόπλες «διαμαρτυρίες» ήταν μια καινοτομία στην Ουκρανία, η επικεφαλής τους Anna Hutsol πήρε μια κλήση από τον εκδότη Jed Sunden, τον ιδιοκτήτη της KP Media.


"Ο Jed ήταν το πρώτο ισχυρό πρόσωπο που μας πρόσεξε, μας βοήθησε με όλα τα μέσα που είχε, μας έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές, έκανε απλόχερα δωρεές και μας είπε ότι ήμασταν special. Ο Jed ήταν το πρώτο άτομο που μας βοήθησε στην προώθηση της οργάνωσης και τη δημιουργία της ιστοσελίδας μας. Συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε «Femen Post» [λογοπαίγνιο με την εφημερίδα Kyiv Post, την οποία ο Sunden πούλησε το προηγούμενο έτος]," είπε η Hutsol.


Ο Sunden παραδέχθηκε ότι είναι κάτι περισσότερο από φαν των Femen.


"Επιβεβαιώνω ότι δίνω χρήματα στις Femen," είπε ο Sunden. «Δεν θα αναφέρω το ποσό. Μετά τη συνάντηση με την Hutsol, ήμουν εντυπωσιασμένος με τις ιδέες της και έγινα υποστηρικτής. Πιστεύω ότι η Άννα είναι μια νέα, ανεξάρτητη φωνή στην Ουκρανία. Αν και δεν συμφωνώ με όλες τις θέσεις της, πιστεύω ότι είναι σημαντικό δώσω σε αυτήν και ομάδες σαν τη δική της, την υποστήριξη. "


Ο Sunden είναι ο ιδρυτής της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης KP Media και πρώην ιδιοκτήτης της εφημερίδας Kyiv Post. Είναι σε μία σελίδα που περιγράφεται ως «φίλος και χορηγός της εβραϊκής κοινότητας της πόλης η οποία χρηματοδοτεί μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα ..."

Ο Sunden έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Ουκρανίας για δυσφήμιση περιοδικού που είχε αποκαλέσει "αντισημιτικό".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή