Άγαλμα Νεφελίμ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Αυτό το άρθρο είναι απο το metafysiko.gr.Τώρα το βρήκα τώρα σας το δίνω να το διαβάσετε...

Λίγο μετά τα μέσα του 2007 (όπως πληροφορήθηκα), ένα παράξενο άγαλμα βρέθηκε ξαφνικά μπροστά από το καλαίσθητο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα. Μου είχαν μιλήσει για αυτό γνωστοί μου και με παρότρυναν να επισκεφτώ την πρωτεύουσα για να το δω. Από τη μεριά μου το αντίκρισα για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη που μας πέρασε, μέσα από ένα λεωφορείο κατευθυνόμενος προς την Ομόνοια. Ομολογώ πως όντως μου κίνησε αμέσως την περιέργεια.

Το γλυπτό αυτό έμοιαζε με έναν σκεπτόμενο Νάζγκουλ (οι φίλοι του Τόλκιν και του άρχοντα των Δαχτυλιδιών θα καταλάβουν ακριβώς τι εννοώ), του οποίου το πρόσωπο φυσικά δε φαινόταν μιας και καλυπτόταν από την μυστηριώδη κάπα του. Ήταν στημένο πάνω σε έναν λευκό κύβο από μάρμαρο ενός περίπου μέτρου σε ύψος.






Λίγες εβδομάδες αργότερα έπεσαν στην αντίληψή μου ορισμένα έγγραφα διαμαρτυρίας που αφορούσαν στην τοποθέτηση του εν λόγω αγάλματος μπροστά από το καλαίσθητο, κλασσικής αρχιτεκτονικής κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Απομακρύνετε πάραυτα το έκτρωμα που προσβάλλει την αισθητική μας» ήταν από ότι θυμάμαι το κεντρικό νόημα των ενστάσεων των κατηγόρων, ενώ από κάτω υπήρχαν αρκετές δεκάδες υπογραφές.





Έτσι άρχισα να ρωτάω δεξιά κι αριστερά τι συνέβαινε επιτέλους με το άγαλμα αυτό, ποιος ήταν ο καλλιτέχνης του και τι ακριβώς ήθελε να δηλώσει η παράξενη και σκοτεινή αυτή παρουσία έξω από το κτίριο του μουσείου. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να μάθω και πολλά (ίσως και να μην το έψαξα όσο θα έπρεπε), παρ' όλα αυτά το μόνο που μπόρεσα να αλιεύσω είναι πως η σκοτεινή αυτή φιγούρα συμβόλιζε στην πραγματικότητα την ιστορία (της χώρας μας;) που είναι και η ίδια σκοτεινή.


Εκείνη τη στιγμή ομολογώ πως με διαπέρασε ένα ρίγος, ενώ ταυτόχρονα με κυρίευσε ένας απίστευτος κατακλυσμός σκέψεων. Σκεφτόμουν πως μπορεί με την προσθήκη του συγκεκριμένου αγάλματος το τοπίο να «έχανε» κάπως, πλην όμως ο συμβολισμός της τοποθέτησής του στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα μπορούσε παρά να αποπνέει στον υποψιασμένο και σκεπτόμενο επισκέπτη αισθήματα αυτοκριτικής, δίψας για μεγαλύτερη γνώση, ευθύνης και αυτογνωσίας.

Την πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη αποφάσισα να το επισκεφτώ από κοντά και να το φωτογραφήσω. Είχα βλέπετε ήδη πάρει την απόφαση πως μέσα στο επόμενο διάστημα όφειλα να γράψω ένα άρθρο επικαιρότητας για να σας μεταφέρω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου.

Η ανάγκη για τη συγγραφή του έγινε ακόμα πιο επιτακτική όταν τις πρώτες ημέρες του νέου έτους διαπίστωσα ότι το άγαλμα δεν βρισκόταν πια στη θέση του. ’γνωστο το γιατί είχε γίνει άφαντο και δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό είναι προσωρινό ή τελεσίδικο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έστω και για λίγους μήνες, η σκοτεινή αυτή παρουσία μας υπενθύμισε το.. «χρέος» που έχουμε όλοι οι πνευματικοί αναζητητές, ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή άλλου είδους διαφορών. Αναφέρομαι στο αδιάκοπο «ψάξιμο» για την εύρεση και τη διάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές.

Και στις μέρες μας (αν συνυπολογίσει κανείς την απομάκρυνση ορισμένων κοινωνικών ταμπού του παρελθόντος, αλλά και της τεχνολογικής επανάστασης) κάτι τέτοιο είναι περισσότερο εφικτό από ποτέ. Διότι είναι ηλίου φαεινότερον πως εάν σε αυτή τη χώρα διακατεχόμασταν έστω και για λίγους μήνες από το αίσθημα του ρεαλισμού, θα έπρεπε να είχαμε στήσει παρόμοιους Νάζγκουλς έξω από όλα τα κτίρια που σχετίζονται με τη διδασκαλία της ιστορία της Ελλάδας, ξεκινώντας φυσικά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.. όσο άσχημα κι αν δείχνουν, όσο κι αν μας φοβίζει το άγνωστο και το απόκρυφο.




Από την είσοδο του σπηλαίου του Αρχανθρώπου στη Χαλκιδική: «Η μελέτη του παρελθόντος χρειάζεται για να πορευτούμε στο μέλλον».

Πηγές: metafysiko

Η ελληνική Θράκη στα νύχια της Άγκυρας

Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Αγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως «στρατηγική μειονότητα» από την τουρκική διπλωματία ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Eλεύθερου Τύπου". Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή «τουρκικοί σύλλογοι» που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα -με χρηματοδότηση από το εξωτερικό- να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας.
Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους «Δυτικοθρακιώτες» στο εξωτερικό, με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων «καταπίεσής» τους. Η κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική Πολιτεία μουφτήδων και του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή είναι εντυπωσιακή και το πέρασμα των συνόρων για τους εκπροσώπους της μειονότητας που διατηρούν στενή επικοινωνία με την Αγκυρα γίνεται όλο και πιο τακτικό.
Τέσσερις κινήσεις που δεν έγιναν γνωστές αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική της Αγκυρας σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, η οποία επιχειρείται να εκπαιδευτεί σε αυτονομιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα:
▪ Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη. Και έχοντας status παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.
▪ Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους «ομογενείς» του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων» της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης Αχμέτ Καρά.
▪ Ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζή Ογλού επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον «Αττίλα» ως «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».
▪ Πριν από λίγες μέρες ο «εκλεγμένος μουφτής» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Το θέμα της μειονότητας χειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το ανέδειξε δημοσίως ως ένα από τα τρία που συζητήθηκαν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες) ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο των συνομιλιών της κυρίας Μπακογιάννη και του Μπαμπατζάν για τις μειονότητες, απάντησε ότι έγινε μια σύντομη αναφορά στους πρόσφατους νόμους που αφορούν στα βακούφια, στα μειονοτικά ιδρύματα και τις περιουσίες τους. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει «δομημένος διάλογος, επιτροπές ή άλλος μηχανισμός για τα μειονοτικά θέματα» και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να υπάρχει σε κάθε ευκαιρία διάλογος με την κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Πηγές: strategy-geopolitics

Συνάντηση σε επίπεδο κορυφής επέβαλαν οι ΗΠΑ - Αποπροσανατολιστική η πτώση της κυβέρνησης των Σκοπίων

Παράλληλη διαδικασία εκτός πλαισίου ΟΗΕ, με απευθείας συνομιλίες κορυφής Αθήνας-Σκοπίων με την άμεση διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, «εγκαινιάστηκε» χθες από την Αμερικανίδα πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία ουσιαστικά επέβαλε σε κοινή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, στην οποία παρέστη και η ίδια, τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι και την Ντόρα Μπακογιάννη, στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική «δραστηριοποίηση», η υπουργός Εξωτερικών τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι πολλοί σύμμαχοι κι εταίροι έχουν προσφέρει τις καλές τους υπηρεσίες, ενώ υποστήριξε ότι «είμαστε ανοικτοί και σε άλλες τέτοιες συναντήσεις». Σημειώνεται, ωστόσο, πως η σκοπιανή πλευρά κατ΄ επανάληψη έχει προτείνει τους τελευταίους μήνες συναντήσεις υψηλού επιπέδου- χωρίς αυτές ποτέ να πραγματοποιηθούν, μέχρι χθες που υπήρξε η αμερικανική παρέμβαση. Πάντως, η «ενορχήστρωση» της ελληνοσκοπιανής συνάντησης δεν ήταν η μόνη πρωτοβουλία της Νούλαντ. Μαζί με τους πρέσβεις της Βρετανίας, της Τουρκίας, και της Σλοβενίας κάλεσε τα Σκόπια να επιδείξουν «δημιουργική στάση» στο ζήτημα της ονομασίας, με αφορμή τη συνάντησή τους με τον υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Λαζάρ Ελενόφσκι. Η αναβάθμιση των συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής είχε προαναγγελθεί από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέρκχαρντ στο τέλος Φεβρουαρίου (και τότε είχε... διαψευσθεί από την κυβέρνηση), ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» αποκάλυψε ότι η κυρία Νούλαντ αναλαμβάνει συγκεκριμένο μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων (κάτι που και πάλι έσπευσε να διαψεύσει η ελληνική πλευρά!).
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, απεσύρθη χθες το βράδυ το κόμμα των Αλβανών από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφσκι, που αναμένεται να επιστρέψει σήμερα από τις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να αποφύγει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Στο μεταξύ ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DΡΑ, Μ. Θάτσι αποκάλυψε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι στην κίνησή του να αποχωρήσει τον παρότρυναν οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και- φυσικά των ΗΠΑ, τους οποίους συνάντησε την Τρίτη το βράδυ. Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια Μιλοβάνοβιτς είχε και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι- η οποία σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ήταν εξαιρετικά τεταμένη, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, που ακολούθησε, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να δηλώσει ότι νιώθει δυσφορία και να διακοπεί η συνεδρίαση.
Πηγές: strategy-geopolitics

«Ζήτημα ωρών» η πτώση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

«Ζήτημα ωρών και όχι ημερών», χαρακτήριζε προχθές το βράδυ την πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι. Ο Θάτσι, ο οποίος είχε ζητήσει την ικανοποίηση ενός πακέτου έξι αιτημάτων που αφορούν την αλβανική μειονότητα το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου, φαίνεται ότι αποφάσισε να επιταχύνει τις εξελίξεις. Έτσι, συγκάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη την ηγεσία του DPA, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ έσπευσε να προαναγγείλει ότι αυτή θα γινόταν οπωσδήποτε δεκτή. «Η υπόθεση έχει τελειώσει», δήλωσε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα πρέσβη στα Σκόπια πρέσβειρα Τζίλιαν Μιοβάνοβιτς, η οποία, όπως όλα δείχνουν, ήταν εξαρχής γνώστης όλων των κινήσεων του ηγέτη του DPA. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα κα ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της τελικής απόφασης του DPA, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τόνιζε τα εξής: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει μια χρυσή ευκαιρία να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, την οποία αξίζει, ύστερα από τις σοβαρές και επιτυχείς προσπάθειες πολλών ετών που κατέβαλε για μεταρρυθμίσεις.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εστιάσουν τις ενέργειές τους στην ένταξη στο ΝΑΤΟ την κρίσιμη αυτή περίοδο», για να προσθέσει ότι το μοναδικό εμπόδιο που έχει απομείνει είναι η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Οπως είναι προφανές, ο Γκρούεφσκι βρίσκεται κυριολεκτικά με το «μαχαίρι στον λαιμό» και καλείται να λάβει, ενδεχομένως μέσα σε λίγες ώρες, δύο εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας του: Αφενός να αναγνωρίσει ή όχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως απαιτούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα δύο κόμματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.
Αφετέρου να προχωρήσει σε κοινά αποδεκτό με την Αθήνα συμβιβασμό για την ονομασία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την άκαμπτη θέση που τηρεί μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το κλίμα, όπως είναι φανερό, βρισκόταν στον αέρα και η προσπάθεια του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να οριστικοποιήσει τον νέο γύρο επαφών του με τις δύο πλευρές και να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συναντήσεις του με τους πρέσβεις-διαπραγματευτές. Αναμφίβολα η Αθήνα θα δεχθεί πιέσεις στην περίπτωση που πράγματι πέσει η κυβέρνηση των Σκοπίωνκαι δεν συγκροτηθεί αμέσως άλλος κυβερνητικός συνασπισμός- έλεγαν χθες διπλωματικές πηγές. Οι πιέσεις θα προέλθουν από την αμερικανική πλευρά για να συναινέσει η Αθήνα στην αποστολή πρόσκλησης στη FΥRΟΜ για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί λύση. Ενδεχομένως δε να προωθηθεί και το σενάριο/παγίδα της «πρόσκλησης υπό όρους» - η Ελλάδα να μην προβάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, αλλά αν δεν βρεθεί λύση εντός καθορισμένου διαστήματος να ακυρωθεί η πρόσκληση.

Πηγές: strategy-geopolitics