"ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ..."!


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΑΜΠΑ ΑΛΤΙΝΣΑΪ

Σήμερα Πέμπτη μεταξύ των ωρών 12:00 και 14:00 το μεσημέρι, οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, διοργάνωσαν την παρουσίαση του μυθιστορήματος "ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ" της Τουρκάλας συγγραφέως Σαμπά Αλτινσάι στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς Βιβλίου στην οδό Πανεπιστημίου (για το θέμα γράφει και ο σημερινός "Στόχος"). Πρόκειται για την εικονιζόμενη στη φωτογραφία "ιστορικομυθιστοριογράφο"- με το "περίεργο" ονοματεπώνυμο ("αλτίν" μας είπε στην τουρκική σημαίνει χρυσός)- την Σαμπά "χανούμ", η οποία γεννήθηκε το 1961 στο Τσανάκαλε και ο παππούς της ήταν "τουρκοκρητικός"! Η μετάφραση του βιβλίου της έγινε απο κάποια Νίκη Σταυρίδη, η οποία ήταν παρούσα στην παρουσίαση και μετέφρασε τα όσα είχε να πει η Σαμπά στο Ελληνικό κοινό σήμερα. Η μετάφραση επιχορηγήθηκε απο το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ! Η υπόθεση αφορά το πως ζούσαν "αδερφωμένοι" Χριστιανοί και "Κρήτες" μουσουλμάνοι την... κοινή τους μοίρα!
Για να έρθουμε στη σημερινή παρουσίαση. Η Σαμπά -μιλώντας στην τουρκική- μας είπε ότι ΔΑΣΚΑΛΟΣ της είναι ο Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και το βιβλίο του "Καπετάν Μιχάλης"! Απεκάλεσε τον Καζαντζάκη "Κρητικό Χριστιανό" και τον εαυτό της "ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ". Κάλεσε δε το κοινό, να αφήσει στην άκρη τις θρησκείες και "ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ"! Προς το τέλος της παρουσίασης, δόθηκε ο λόγος στους παρισταμένος και η πρώτη ερώτηση - παρέμβαση έγινε απο Ελληνόψυχο -ως γνωστόν ο ΣΤΟΧΟΣ έχει μάτια και αυτιά παντού- ήταν η εξής:
"Θα ρωτήσω την μεταφράστια πως λέγεται στα τουρκικά ο τίτλος του βιβλίου..."
Απάντηση μεταφράστριας: "Γκιρίτ ιμ μπενίμ"
Ελληνόψυχος: "Πείτε στην συγγραφέα παρακαλώ, ότι κι εγώ ετοίμασα τρια βιβλία για να διαβαστούν απο τους Τούρκους: Οι τίτλοι τους είναι "Σμύρνη ιμ μπενίμ", "Κύπρος ιμ μπενίμ" και "Κωνσταντινούπολη ιμ μπενίμ"! (Άρχισε να γίνεται ένας μικρός πανικός στο σημείο αυτό..)
Και συνέχισε ο Ελληνόψυχος: "Εξηγήστε δε στη συγγραφέα ότι ο Καζαντζάκης -ο "δάσκαλός" της- ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και όχι "Κρητικός χριστιανός" όπως μας είπε. Και μιας και η ίδια αυτοχαρακτηρίστηκε "Κρητικιά μουσουλμάνα" (που μάλιστα δεν πρέπει να τονίζει την θρησκεία της, όπως κι εμείς την δική μας, κατ' αυτήν) ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ;". Εδώ άρχισε ο μεγάλος χαμός! Πανικόβλητος ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" Μανώλης Πιμπλής διέκοπτε και έπαιρνε ο ίδιος τον λόγο, μην αφήνοντας την "χανούμ" να απαντήσει! "Πετάγεται" κι ένας πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και λέει: "Μην του απαντάτε! Εμείς σας ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ σήμερα. Σας προτρέπω δε, να μοιράσετε το βιβλίο σας και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης"! Αρχίζουν να αποχωρούν πανικόβλητοι οι μισοί απο την αίθουσα, σε αυτό το σημείο. Επανέρχεται ο Ελληνόψυχος: "Θα απαντήσει η κυρία; Γιατί δεν της το μεταφράσατε το ερώτημα;". Απάντηση μεταφράστριας: "Ποιος σας είπε ότι δεν το μετέφρασα;". Ελληνόψυχος: "Να απαντήσει τότε"! Ένα 20% των όσων έχουν απομείνει στην αίθουσα χειροκροτούν στο σημείο αυτό! Πανικόβλητη η Σαμπά αρχίζει στα αγγλικά (!) να αρθρώνει κάποιες λέξεις. "Τρελένεται" ο Πιμπλής με κάτι άλλους και της λένε να μην απαντήσει. Αρχίζει διάλογος του Ελληνόψυχου με την Τουρκάλα στα αγγλικά. Φωνάζουν όλοι και δεν την αφήνουν να μιλήσει, αν και δεν είχε και την διάθεση να το κάνει και καταλήγει ο Ελληνόψυχος: "ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ, ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ"! Αποχωρώντας απο την αίθουσα δε, φωνάζει στον Πιμπλή: "Άσχημες παρτίδες άνοιξες Πιμπλή"! Πανικόβλητος ο δημοσιογράφος ρώτησε: "Τι εννοείτε;". Για να πάρει την απάντηση: "Ξέρεις πολύ καλά"!
Τα μηνύματά μας πέρασαν και η τουρκάλα ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: "ΑΠΑΡΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"; Εκεί έβγαλε τον σκασμό (για να μην νομίζουν πως δεν υπάρχει αντίδραση). Αν και την βοήθησαν οι γνωστοί "γενίτσαροι", οι... δικοί μας! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ... ΣΟΥΠΑ!

ΣΤΟΧΟΣ

Από την Κούνεβα έρχομαι και στην Κορφή οι άπλυτοι…



Ευτυχώς που η κούνεβα είναι στις καθαρίστριες και έτσι έχει την πείρα να φορτώσει μια μεγάλη μάπα με βρομόνερα και να την σκάσει στα μούτρα αυτών των Κορακιών της ανθρώπινης δυστυχίας. Οι ηλίθιες κεμπελιστικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας όλες τις «φάπες» που τους έχει ρίξει η Κούνεβα στον ΣΥΡΙΖΑ (με αποκορύφωμα ένα καθαρά Εθνικιστικό μήνυμα) φτιάχνουν αφίσες και γεμίζουν την Αθήνα με επικεφαλίδα το όνομα της Κούνεβα, ξεχνάνε να γράψουν για τα κυκλώματα και τους εγκληματίες «νονούς» αλβανούς που εμπλέκονται σε αυτό που έπαθε η γυναίκα και απλά λένε το ίδιο παραμύθι, ξανά και ξανά και εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς. Η κούνεβα άραγε έχει δώσει την συγκατάθεση της στο ότι την χρησιμοποιούν σαν κράχτη τους απλά για να κάνουν προσκλητήριο βίας;
Κοιτάξτε την Αφίσα, έχουν σαν πρώτο όνομα στα μπουζούκια το όνομα της και στο τέλος καλούν σε συμβούλιο για το τι θα κάψουν την πρωτομαγιά!!! Πολύ αμφιβάλουμε αν ξέρει ποιοι καπηλευτήκαν τον πόνο της απλά για να ρίξουν «καύσιμα» στην μηχανή της βίας… Βασικά η όλη αφίσα είναι ένα προσκλητήριο-παράκληση για καλέσουν τα γνωστά φιντάνια στο Πολυτεχνείο, να τους πωρώσουν για νέα επεισόδια… (κατασκευή μολότοφ, τσεκούρια κ.λ.π)
Στον τίτλο της αφίσας ΣΑΦΩΣ! Και συμφωνούμε απόλυτα: «Η ΚΟΥΝΕΒΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ…» δείχνει τον δρόμο και σε άλλους να σας κάνουν να καταλάβετε ξευτίλες χαραμοφάηδες ότι δεν θα καπηλεύεστε τον ανθρώπινο πόνο έτσι για τους δικού σας δόλιους σκοπούς, και το κυριότερο που σας έκοψε τα ποδάρια είναι ότι η Κούνεβα δείχνει τον δρόμο για το ΕΘΝΟΣ! και παροτρύνει όλους τους λαούς να επιστρέψουν στα παραδοσιακά Έθνη, καταδεικνύοντας έτσι με τον ποιο περίτρανο τρόπο την δυστυχία που έφερε σε αυτή και σε εκατομμύρια άλλο κόσμο, το σατανικό σχέδιο του αφεντικού σας George Soros και τα τσουτσέκια του σε στυλ Αλαβάνου και των κατ’ επάγγελμα και κατ' επιλογή, αντιρατσιστών. Ευκαιρία για να δοκιμάσουνε τα νέα μέτρα της Η κυβέρνηση αφού από τώρα εξαγγέλλουν από τώρα τι σχεδιάζουν για την εργατική πρωτομαγιά αυτούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους! (εκτός από τα επεισόδια και τις αφισοκολλήσεις).
Κατά καημένη Κούνεβα, από τον Νταβατζή Αλβανό μπορεί να την σκαπουλάρισες από τον «Νταβατζή» Αλαβάνο, με τίποτα!

ΠΗΓΗ: "PATRIA MEDIA" "GreekAlert"

Γαλλική… αποχώρηση από τον «Ηγεμόνα»

Από τον Ισθμό της Κορίνθου, κατευθυνόμενη προς τη Τουλόν, πέρασε σήμερα η γαλλική φρεγάτα DUPLEIX. Η γάλλοι, αποδεχόμενοι τις ελληνικές αιτιάσεις, ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στην άσκηση «Ταύρος» που διεξήγετο υπό την αιγίδα των βρετανών στην Αν. Μεσόγειο και δεν συνέχισαν όπως οι άλλες δυνάμεις, προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση - πρόκληση των τούρκων, «Ηγεμών».

Η κίνηση του Παρισιού εντάσσεται στο πλαίσιο των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και στην επιθυμία των γάλλων να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από τις ελληνικές αγορές όπλων. Έτσι προέβαλαν, καλώντας έλληνες δημοσιογράφους στη διέλευση του πλοίου τους από τον Ισθμό, με κατεύθυνση τη Γαλλία, τη μη συμμετοχή τους στην Τουρκική άσκηση.

Οι κύριες φάσεις της άσκησης «Ηγεμών» ξεκινούν εντός της εβδομάδας. Πλοία της Τουρκίας της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας (πάνω σ αυτά επιβαίνουν και βέλγοι παρατηρητές) έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Αξάζ απέναντι από τη Ρόδο.

Στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κινήθηκαν χθες 8 τουρκικά αεροσκάφη με ΝΑΤΟϊκό όμως καπέλο. Τα αεροσκάφη ήταν άοπλα και δεν παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα δύο ελληνικά μαχητικά τα αναγνώρισαν. Άλλες φορές, μερικά από τα τουρκικά αεροσκάφη, παρόλο που ήταν σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Ελληνοτουρκική άσκηση στην Άγκυρα

Στο μεταξύ 6-10 Απριλίου θα γίνει στην Άγκυρα κοινή ελληνοτουρκική άσκηση για την αντιμετώπιση συνεπειών από φυσικές καταστροφές. Η άσκηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμηση εμπιστοσύνης και έχει γίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν.


Πηγή : http://www.tanea.gr

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ



ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ «ΦΛΕΡΤ» ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΗΓΕΤΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Σχέδια και για ταξίδι Μεντβέντεφ στην Ελλάδα

Δεν θα μείνει χωρίς άμεση απάντηση η συνεχιζόμενη και με την ηγεσία Ομπάμα πολιτική ψυχρότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με τη χώρα μας, η οποία όμως αυτή την περίοδο συνδυάζεται με ταυτόχρονη φιλοτουρκική στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος, χωρίς να διαταράξει τις αναγκαίες ισορροπίες με την υπερδύναμη, να απαντήσει στην αμερικανική «αδιαφορία» με νέες κινήσεις προς τη ρωσική πλευρά.

Η αρχή θα γίνει με συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη Απριλίου στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, με αφορμή διεθνές φόρουμ για το φυσικό αέριο το οποίο θα παραβρεθούν οι δύο ηγέτες. Για τη συνέχεια αναζητείται ήδη η προσφορότερη από δύο επιλογές: είτε να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από το καλοκαίρι ο κ. Πούτιν, είτε για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Στην ελληνορωσική ατζέντα υπάρχουν πολλά θέματα. Η προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, αλλά και ο τουρισμός.
Από αυτούς οι δύο πρώτοι «ενοχλούν» ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον. Κατά πολλούς διπλωματικούς παρατηρητές, δε, η «άνθηση» της ελληνορωσικής στρατηγικής συνεργασίας είναι εκείνη στην οποία οφείλεται κυρίως η «παγωμάρα» στις αντίστοιχες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες επαφές σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ελληνικής και ρωσικής ηγεσίας είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, όταν ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε τόσο με τον απερχόμενο τότε όσο και με τον νέο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κυρίους Πούτιν και Μεντβέντεφ.

Σιωπηρή επιδείνωση

Η σαφής προτεραιότητα που δείχνει η νέα αμερικανική ηγεσία στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή έχει ενοχλήσει σφοδρότατα την Αθήνα, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις.

Το πανηγυρικό κλίμα που διαμόρφωσε η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Άγκυρα και η προαναγγελία της άφιξης Ομπάμα στη γείτονα τον επόμενο κιόλας μήνα, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη «παράλειψη» της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς του πλανητάρχη, έχει προκαλέσει σοκ στους κύκλους της ελληνικής διπλωματίας αλλά και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Στην Αθήνα επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυρία Κλίντον, καθώς η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλα είχε υποσχεθεί στην Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον και άλλα έκανε στην πράξη. Αφενός δεν άσκησε καμία πίεση προς την τουρκική ηγεσία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, οι οποίες τορπιλίζουν την ομαλότητα στην περιοχή και το κλίμα καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αφετέρου, η κυρία Κλίντον υιοθέτησε επακριβώς την τουρκική διπλωματική ορολογία περιγραφής του προβλήματος στην Κύπρο, μιλώντας για την ανάγκη άρσης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, παραβλέποντας εντελώς την ελληνική, κυπριακή αλλά και της διεθνούς κοινότητας επίσημη θέση περί προβλήματος παραμονής εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο αγνοεί την Ελλάδα στην ήδη ανακοινωθείσα μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του, αλλά παραβιάζει και έναν άτυπο κανόνα δεκαετιών που ίσχυε στο τρίγωνο ΗΠΑ- Ελλάδα – Τουρκία, σύμφωνα με τον οποίο κάθε Αμερικανός ηγέτης, αλλά και υπουργός ακόμη, που αποφάσιζε να επισκεφθεί τη μία από τις δύο χώρες επισκέπτεται υποχρεωτικά και την άλλη, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες εύθραυστες ισορροπίες.

Έτσι, μοναδική θετική ένδειξη αναθέρμανσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων παραμένει η άρση του «εμπάργκο» προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε ήδη πρόσκληση, την πρώτη ύστερα από τρία χρόνια θητείας και αναμονής στη Μεσογείων, να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον το επόμενο διάστημα, πιθανόν και εντός της Άνοιξης.

Η επίσκεψη Μεϊμαράκη στις ΗΠΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων παίρνει κρίσιμες διαστάσεις, καθώς νο1 «αγκάθι» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι η πολυσυλλεκτικότητα στις αγορές οπλικών συστημάτων που δείχνει η ηγεσία του ΥΕΘΑ, καθώς αναζητά νέες πηγές προμήθειας προκειμένου να αποφύγει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως έτσι χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν οι τεράστιας σημασίας ενεργειακές συμφωνίες Ελλάδας – Ρωσίας, για τις οποίες η κυβέρνηση Μπους επανειλημμένα – αλλά και η νέα αμερικανική ηγεσία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις και τη δυσαρέσκειά τους.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα αυξάνει με τις επιλογές της επικίνδυνα την ενεργειακή εξάρτησή της από ρωσικές πηγές ενέργειας, κυρίως όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Από την άλλη, και η ελληνική πλευρά θεωρεί μείζονα εκκρεμότητα των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας τη μη επίλυση ακόμη του θέματος με την βίζα. Την ίδια ώρα, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν καθόλου αβάσιμα ως «αμερικανικό δάκτυλο» πίσω από την έκθεση της Γκέι Μακντούγκαλ, που αναβίωσε κατά απαράδεκτο τρόπο το θέμα της δήθεν ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Πηγή:presstime
Αρ.φυλ.147
Σελ22-23


hellenicrevenge

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΒΗΜΑ ΣΕΛ 31)

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΛΟΓΩ ΗΓΕΜΟΝΑ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΕΛ 9)

Δύσκολοι καιροί στο Αιγαίο - Πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη από την Τουρκία!


Η Αγκυρα φαίνεται να ξεπερνά το ταμπού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε αυτό για μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μια νέα συμφωνία «τύπου Ελσίνκι», με σκοπό τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, έχουν εισηγηθεί κορυφαίοι διπλωμάτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (όπως επιβεβαιώνει και η προσεχής επίσκεψη Ομπάμα τον Απρίλιο), σε συνδυασμό με την «ομιχλώδη πορεία» της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καθιστούν επιτακτική μια...αναπροσαρμογή της σημερινής κατάστασης. Σκοπός;

«Να καθήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα στο τραπέζι, διότι όσο αργούμε τόσο χειρότερα θα εξελίσσονται τα πράγματα». Οπως μάλιστα πληροφορείται «Το Βήμα», η Τουρκία φαίνεται πλέον να ξεπερνά το χρόνιο ταμπού της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΙCJ). Και εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να στραφεί σε αυτό, ακόμη και εντός της προσεχούς διετίας, για μείζονα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έφερνε τουλάχιστον σε αμηχανία την Αθήνα. Επομένως, η επαναξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας εντός του 2009 προσφέρει, κατά τους συγκεκριμένους κύκλους, την ευκαιρία στην Αθήνα να ανοίξει μια συζήτηση, όταν θα μπορεί να υπαγορεύσει και ορισμένους από τους όρους της συζήτησης.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο περνούν από τις δυσκολότερες φάσεις τους τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να αναγνώρισε ότι το 2008 μετετράπη από «έτος Αιγαίου» σε «έτος στασιμότητας» με ευθύνη της Αγκυρας, είναι όμως σαφές ότι οι κινήσεις της Αθήνας παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες σε επίπεδο ρητορικής. Εξάλλου, η ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει σφόδρα τους σχεδιασμούς της Αθήνας.

Το σύνθημα «πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη» για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας παραμένει μεν ευήκοο, καθίσταται δε όλο και σαφέστερο ότι ο εξ Ανατολών γείτονας δεν θα στενοχωρηθεί σφόδρα αν εκτροχιαστεί το ευρωπαϊκό τρένο. Το σενάριο της ειδικής σχέσεως συζητείται έντονα στο παρασκήνιο και θα μπορούσε να αποβεί επιζήμιο για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς τότε μια ισχυρή Τουρκία θα συζητούσε στο ίδιο τραπέζι «ως ίση προς ίση» με την ΕΕ. Αυτό θα απενεργοποιούσε αυτομάτως τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει η Αθήνα.

Ο μηχανισμός των διερευνητικών επαφών που άρχισε επί κυβέρνησης Σημίτη διατηρείται μεν εν ζωή, αλλά στην πραγματικότητα φυτοζωεί μετά το 2004. Και αυτό εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία διατηρεί «παγωμένα» πολλά ζητήματα, συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο και γεμίζει τη διπλωματική φαρέτρα της.

Από τα τέλη του 2008 η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε συνεχόμενες ενέργειες υπενθύμισης των διεκδικήσεών της. Αυτές τις ημέρες διεξάγεται άλλωστε στο Αιγαίο η τουρκική διακλαδική άσκηση «Ηγεμών 2009» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Βρετανίας, Βελγίου και Ολλανδίας. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτροπή ενεργειών αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επιδίωξης διαμοιρασμού του Αιγαίου, υπό... πολυμερή μάλιστα μανδύα.

Αρχικά έλαβε χώρα, τον περασμένο Νοέμβριο, το περιστατικό με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Μalene Οstervold» το οποίο είχε ναυλωθεί από την Αγκυρα για να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Πέρα από την έμπρακτη επιβεβαίωση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα ήθελε ουσιαστικά να στείλει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα (όπως επίσης στην Κύπρο και στην Αίγυπτο) ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε περίπτωση καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι τουρκικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση Μουμπάρακ έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» των σχετικών συζητήσεων.

Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, τη μόνη διαφορά με την Αγκυρα που επισήμως αναγνωρίζει η Αθήνα, δημιουργείται σταδιακά ένα «σώμα εργασίας» υπέρ των θέσεων της πρώτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση (με ημερομηνία 3.2.2009) του ΙCJ για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ενδιαφέρον σημείο για την ελληνοτουρκική περίπτωση αφορά ένα νησάκι που ανήκει στην Ουκρανία. Το ΙCJ υιοθέτησε τη θέση του Βουκουρεστίου ότι το νησί αυτό δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η περίπτωση του Serpents΄ Ιsland «φωτογραφίζει» - σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους- αυτή του Καστελόριζου, το οποίο είναι απομονωμένο από τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας και βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Το ΙCJ υιοθέτησε πάντως την αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, σημείο θετικό για την Αθήνα.

«Γκρίζες ζώνες» πάνω από το Φαρμακονήσι

Εμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν στο «Βήμα» ότι «είναι μάταιο να λέμε στους Τούρκους ότι πρέπει να υπογράψουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προτού ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα». Παράλληλα εγείρεται το ερώτημα «σε ποιο δικαστήριο θα γίνει η σχετική προσφυγή. Στη Χάγη ή στο Αμβούργο, όπου εδρεύει το δικαστήριο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ);». Η νομολογία του δεύτερου μάλιστα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ακολουθεί την αρχή της ευθιδικίας που ευνοεί την Τουρκία. Και η Αγκυρα σίγουρα το έχει λάβει υπ΄ όψιν στους σχεδιασμούς της.

Οι υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 ναυτικών μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης και των 10 ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου αποτελούν το δεύτερο κεφάλαιο των τουρκικών... υπενθυμίσεων. Και αν στο τελευταίο ζήτημα οι Τούρκοι έχουν, κατά συγκλίνουσες απόψεις, ισχυρά επιχειρήματα, που φροντίζουν να υπενθυμίζουν τακτικότατα στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς, στο πρώτο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις οι Τούρκοι επιχειρούν να επαναφέρουν την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο προσκήνιο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο Αγαθονήσι. Ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος τους δεν είναι αυτός. Το Αγαθονήσι είναι κατοικημένο και έχει ζωή. Ο πραγματικός στόχος τους φαίνεται ότι είναι το γειτονικό Φαρμακονήσι, το οποίο είναι ακατοίκητο και ως γνωστόν δεν έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή

ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Ιωάννινα: Επίθεση αναρχικών εναντίον Εθνικιστών

Ήθελαν και αντισυγκέντρωση! 15 Εθνικιστές του Πυρήνα Ιωαννίνων έτρεψαν σε φυγή 150 αναρχικούς με μολότωφ στα χέρια… Έφαγε τα μούτρα της η κόκκινη τρομοκρατία! Ο Πυρήνας Ιωαννίνων είχε προγραμματίσει ανοικτή εκδήλωση σήμερα στην πόλη για την Βόρειο Ήπειρο. Το απόγευμα στον χώρο της συγκέντρωσης βρίσκονταν 15 Συναγωνιστές της Οργανωτικής Ομάδος για να ετοιμάσουν τα ηχητικά και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή αναρχικές ομάδες έκαναν κάλεσμα σε «αντιφασιστική» πορεία - με διάθεση …σύγκρουσης (στην διάθεση έμειναν!) - όπως και έγινε. Περίπου 150 κουκουλοφόροι έκαναν απόπειρα επίθεσης αλλά την ίδια στιγμή που έγιναν αντιληπτοί από την οργανωτική ομάδα των 15 Εθνικιστών, ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΤΑΚΤΗ ΦΥΓΗ. Πλήρης η απουσία της αστυνομίας που κατά τ’ άλλα επέτρεψε την ελεύθερη διακίνηση 150 πάνοπλων κουκουλοφόρων μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Οι «μπαμπούλες» του Συστήματος παρότι είχαν στην κατοιχή τους μολότωφ (μεταξύ άλλων «εργαλίων»), έφαγαν τα μούτρα τους από την ατσάλινη αντίσταση των Εθνικιστών που έκανε πραγματικό εφιάλτη, τα …όνειρά τους για το τσάκισμα του «φασισμού». Για ακόμα μία φορά, κάποιοι υπό την ανοχή του κράτους που απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, θέλησαν να κάνουν ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον μας. ΑΠΕΤΥΧΑΝ.Κόσμος εμφανίζονταν κάθε τόσο προς το μέρος μας και η εκδήλωση που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Πυρήνας Ιωαννίνων ξεκίνησε κανονικά.
Μετά τις ομιλίες των Ηπειρωτών εκπροσώπων και του Μετώπου Νεολαίας Ιωαννίνων, η αστυνομία (που εμφανίστηκε κάπως….. καθυστερημένα!) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ την διεξαγωγή Πορείας από τους Εθνικιστές «προς αποφυγήν νέων ταραχών».

Κανένας εκ των Εθνικιστών δεν τραυματίστηκε σοβαρά, παρά την άνανδρη επίθεση των πάνοπλων κρανοφόρων όπου μάλιστα εγκατέλειψαν στον χώρο σημαίες, σφεντόνες, πέτρες και μπουκάλια τα οποία θα εμφανίσουμε σε λίγες ώρες από την ιστοσελίδα μας. Η απουσία της αστυνομίας ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΩΡΑ (!!!) δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και αναμένουμε πως κάποιοι θα υποστηρίξουν το γνωστό παραμύθι περί …συνεργασίας της Χρυσής Αυγής με το κράτος. Με όλους αυτούς, οι διαφορές μας μένουν ανοικτές, όταν απειλούνται οι ζωές Συναγωνιστών μας. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Πηγές: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ