Ο αστροναύτης της Σαλαμάνκα (!)

Στο παλιό πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, που χτίστηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα έγιναν επισκευές το 1993. Τότε πρόσεξαν για πρώτη φορά ένα περίεργο ανάγλυφο που υπήρχε μέσα στον περίτεχνο γλυπτό διάκοσμο. Δείτε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.





Πηγές:LIAKO NEWS

Μυστηριώδης σχηματισμός στην θάλασσα !



Mysterious Sea Object.... - video powered by Metacafe

Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν εκτός από μεγάλες λεπτομέρειες και περίεργους σχηματισμούς χωρίς καμία λογική αιτία. Στο στενό ανάμεσα στην Δανία και την Σκανδιναυική χερσόνησο φαίνεται ένας τέτοιος σχηματισμός.

Λειψυδρία στην Κύπρο !


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου «ξεραίνει» εκτός από την χώρα μας και την Κύπρο. Νερό μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Κύπρο με δεξαμενόπλοια.
Η κατάσταση αργά και σταθερά γίνεται πολύ δύσκολη.

Ανάγκη αλλαγής τακτικής αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων

Tον Απρίλιο του 2005 δημοσιεύθηκε στη "Στρατηγική" άρθρο-παρέμβαση του επίτιμου Α/ΑΤΑ αντιπτεράρχου ε.α. Π. Διακουμάκου με τίτλο "Προκλήσεις στο Αιγαίο - Ανάγκη Νέας Πολιτικής Αντιμετώπισης", προτείνοντας νέα πολιτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τουρκικών εισβολών στο FIR Aθηνών, προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. Τα μέτρα και οι διαδικασίες που είχε προτείνει ο επίτιμος Α/ATA ήταν εν συντομία:
1. Προώθηση στα ανατολικά αεροδρόμια σμηνών μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης. Σήμερα τα ελληνικά μαχητικά χρειάζονται ικανό χρόνο για να αφιχθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οπότε τα τουρκικά μαχητικά είτε έχουν εισέλθει στο διεθνή χώρο του Κεντρικού Αιγαίου είτε έχουν αποχωρήσει. Για να εξασφαλιστούν επιτυχείς και ταχύτερες αναχαιτίσεις πρέπει να εξετασθεί η προώθηση μαχητικών επιπέδου Σμήνους στα ανατολικότερα αεροδρόμια (Μυκόνου, Θήρας, Σητείας Κρήτης), τα οποία προωθούν τη γραμμή αναχαιτίσεως 60 μίλια ανατολικότερα. Ο κάθε εισβολέας θα αντιμετωπίζεται στα απώτερα όρια του FIR Αθηνών πριν εισέλθει στο Αιγαίο και θα αισθάνεται όταν εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο ότι είναι βέβαιο θύμα της Ελληνικής Αεράμυνας, εάν το θελήσει.
2. Ενεργοποίηση αεροδρομίων καταφυγής και ανάγκης για τα μαχητικά μας στα αεροδρόμια των ανατολικών μεγάλων νήσων (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ικαρία, Ρόδο). Τα αεροδρόμια των νησιών αυτών θα συνεχίσουν να είναι αεροδρόμια πολιτικών αεροσκαφών αλλά με τη βελτίωσή τους θα μπορούν να υποδέχονται αεροσκάφη της ΠΑ που παρουσιάζουν βλάβες ή έχουν λίγα καύσιμα, βελτιώνοντας κατακόρυφα το ηθικό των ελληνικών πληρωμάτων.
3. Ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων όλων των κλάδων των ΕΕΔ για προειδοποιητικές αναχαιτίσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου άνευ πυρών. Τα αντιαεροπορικά αυτά οπλικά συστήματα υπό τον συγκεντρωτικό έλεγχο επιπέδου Α/ΓΕΕΘΑ με την παρούσα διάταξη, ή οποιαδήποτε νέα, θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι Τούρκοι πιλότοι μετά των εγκλωβισμό τους θα αντιλαμβάνονται αμέσως από τα ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης ότι μπορούν να καταρριφθούν διότι παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η φάση αυτής της παραβίασης των συνόρων μας θα μπορεί να μεταδοθεί αυτομάτως στα Στρατηγεία Αεράμυνας του ΝΑΤΟ, ακόμη και στην Άγκυρα. Η χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι μια προωθημένη τεχνολογικά και τακτικά ενέργεια, η οποία επιτυγχάνει οικονομία, αποτελεσματικότητα και ενημέρωση τρίτων για τις προκλήσεις των Τούρκων.
Στο τέλος του άρθρου, ο αντιπτέραρχος Π. Διακουμάκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με απλή αναχαίτιση των εισβολέων και με διαβήματα, δεν έχουμε κατορθώσει να πείσουμε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.

strategy-geopolitics

Σενάρια ΝΑΤΟικής παρέμβασης για "μειονότητες"

Σενάρια ΝΑΤΟικής ανάμειξης σε θέματα «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο άρθρο του γνωστού Αμερικανού αναλυτή 'Εντουαρντ Τζόζεφ.

Ο Τζόζεφ -;πρώην επικεφαλής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (ICG) και νυν καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Ουάσιγκτον σε άρθρο του που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Σπίγκελ, υποστηρίζει ότι το θέμα των μειονοτήτων προκαλεί φόβο στην Αθήνα και καλεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει πρωτοβουλία για να εξετάσει το ζήτημα της «Μακεδονικής μειονότητας» γεγονός που θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα.

Ο Τζόζεφ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που, όπως γράφει «δεν διαφαίνεται» καθώς οι δυο χώρες -;για τους δικούς τους λόγους -; δεν προτίθενται να «κάνουν πίσω».

Με δεδομένη την ανισότητα ισχύος μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας», η διαμεσολαβητική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών -;από μόνη της -; δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Παράλληλα, καθώς η Ευρώπη δεν δείχνει διατεθειμένη να αντιπαρατεταθεί στην Αθήνα, η «Αμερικανική ηγεσία είναι για μια ακόμη φορά απαραίτητη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζόζεφ.

«Το ΝΑΤΟ, όπου η Αμερικανική επιρροή είναι μεγαλύτερη, προσφέρει το καλύτερο όχημα για επιτυχία».

«Οι 'Ελληνες ισχυρίζονται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου η διαμάχη με την «Μακεδονία» για το όνομα πήρε διεθνείς διαστάσεις και δεν αποτελεί διμερές πρόβλημα», γράφει ο Τζόζεφ.

Οι ΗΠΑ -;συνεχίζει ο Αμερικανός αναλυτής -; θα πρέπει να υιοθετήσουν τον Ελληνικό ισχυρισμό και να συγκαλέσουν με την υποστήριξη των συμμάχων τους έκτακτη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου NAC (σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων) που θα υιοθετήσει την Ελληνική άποψη.

Όμως το NAC δεν θα πρέπει να σταματήσει εκεί. Θα πρέπει παράλληλα να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να συντάξει μια πλήρη έκθεση για την διένεξη για το όνομα μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Το NAC -;προσθέτει ο αναλυτής- θα επικαλείται τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη μέσω της ιδρυτικής διακύρηξης του ΝΑΤΟ σχετικά με «ειρηνικές και φιλικές σχέσεις» και τις σχετικές παραπομπές στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα στα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα πρέπει έτσι να συμβουλευθεί σειρά διεθνών οργανισμών και οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων για να συντάξει την τελική του έκθεση.

Εν κατακλείδι -;γράφει ο Τζόζεφ- το ΝΑΤΟ θα αναλάβει να εξετάσει και να διερευνήσει τα δικαιώματα της «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση θα «πληρώσει ακριβό τίμημα» σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνει ο αναλυτής.

Ο Τζόζεφ καταλήγοντας παραδέχεται ότι η Ελληνική διπλωματία θα αντιδράσει και προασπαθήσει να «τορπιλίσει» σε μια τέτοια διαδικασία. Υποστηρίζει όμως ότι «κάτι τέτοιο» «δεν θα είναι εύκολο».

Το πλήρες άρθρο του Τζόζεφ

πηγή της είδησης το πολύ καλό ιστολόγιο Ας μιλήσουμε επιτέλους
Η είδηση έχει δημοσιευθεί και στο strategy-geopolitics

Η «κατάργηση» του Εθνικού μας Ύμνου

Αυτή η υπόθεση με τη σιωπηρή κατάργηση του Εθνικού μας Ύμνου στους εορτασμούς που διοργανώνουν οι πρέσβεις στην Κύπρο πρέπει να προβληματίσει κάποιον, επιτέλους. Την αρχή έκαναν οι Αμερικανοί στις 14 του μήνα και ακολούθησαν την επόμενη εβδομάδα οι Γάλλοι. Με τη δικαιολογία ότι δεν θέλουν να κακοφανίσουν τους Τουρκοκυπρίους που παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις τους, αρνούνται ν' ανακρούσουν τον Εθνικό μας Ύμνο. Η Κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, με αποτέλεσμα οι ξένοι να θεωρούν πλέον δεδομένο ότι δεχόμαστε ισότητα από πλευράς κρατικής υπόστασης με το ψευδοκράτος. Τα ίδια συνέβησαν και με τους Ελβετούς την περασμένη Πέμπτη. Με τη δική μας ανοχή, σε λίγο οι ξένοι δεν θα δέχονται ούτε τη σημαία μας και έτσι σιγά-σιγά το κράτος θα πάει περίπατο. Καιρός να ξυπνήσουμε ή αν η Κυβέρνηση διαφωνεί, να το πει ανοικτά. Κατάργηση της εθνικής ταυτότητας δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Ούτε κατάργηση των εθνικών συμβόλων πριν από τη λύση.
ΣΙΣ

πηγή "η σημερινή"

Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης...ή μήπως...Δεν είναι Ανάν είναι Χριστόφιας...

2 κείμενα που δείχνουν ξεκάθαρα ποιό θα είναι το μέλλον της Κύπρου μας...

Αλλαγή βιβλίων Ιστορίας στην Κύπρο

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Παιδείας της Κύπρου, άνευ καμίας συνεννοήσεως με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, προχωρεί σε αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας της Κύπρου, για να καταπολεμηθεί έτσι η έχθρα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Θα γίνονται δε και ειδικά σεμινάρια από «ειδικούς» περί της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου των τελευταίων 50 χρόνων. Θέτουμε κάποια ερωτήματα και ζητάμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους:1) Ποιοι θα συγγράψουν τα νέα σχολικά βιβλία Ιστορίας; Μήπως σε αυτούς τους ειδικούς, όπως τους αποκαλούν, θα περιλαμβάνεται και ο γνωστός ανθέλληνας κ. Καζαμίας, που αποκάλεσε ειρηνική επέμβαση την τουρκική εισβολή;2) Tι θα προσθέσουν και τι θα απαλείψουν από τα βιβλία;3) Είναι αξιόπιστα τα άτομα που θα μετέχουν στις επιτροπές;4) Tα παιδιά αγνοούν όχι μόνο την σύγχρονη κυπριακή Ιστορία αλλά και γενικά όλη την ελληνική Ιστορία. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει και αυτό να προβληματίσει όσους ενδιαφέρονται για την Ιστορία. Ας ρωτήσουμε, για παράδειγμα, τα παιδιά πότε εμφανίστηκαν οι Τούρκοι στο ιστορικό προσκήνιο, από ποιους λαούς και με ποιους τρόπους καταλήφθηκε η Κύπρος από τους εκάστοτε κατακτητές της, ποιος ηταν ο Παύλος Μελάς, πότε ενώθηκαν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα, τι ήταν τα Τάγματα Εργασίας. Οι απαντήσεις θα είναι κωμικοτραγικές.Είναι αλήθεια ότι τα σχολικά βιβλία της ελληνικής μας Ιστορίας χρειάζονται αναθεώρηση. Προς το καλύτερο, όμως, όχι προς το χειρότερο. Θα μπορούσαν να διδάσκονται τα παιδιά το ήθος των ηρώων της ΕΟΚΑ, τις επιστολές των μελλοθανάτων, τις ηρωικές πράξεις αυτοθυσίας τόσων παλληκαριών που έχυσαν το αίμα τους για ελευθερία και δημοκρατία σε αυτό το νησί. Αναμένουμε με αγωνία να δούμε πώς θα αλλάξει η Ιστορία και από ποιους. Θα είμαστε όλοι σε εγρήγορση.
* Φιλόλογος

πηγή "η σημερινή"

Κάρατζιτς: «Με τον Θεό και τους Έλληνες»



Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον σημερινό "Eλεύθερο Τύπο" για τις σχέσεις του Κάρατζιτς με τους Έλληνες:
"Οι νταλίκες με την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι Ελληνες προς τους Σέρβους της Βοσνίας ανηφόριζαν στο χάρτη των Βαλκανίων σαν φίδι που έχει χάσει το δρόμο του. Περνούσαν στη Βουλγαρία, από εκεί έκοβαν αριστερά προς τη σερβική Νις, αγνοούσαν τις ανέσεις του Βελιγραδίου και συνέχιζαν μέχρι την εξώπορτα του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Πάλε. Ο Κάρατζιτς δεν ήταν, βέβαια, στην πόρτα. Προτιμούσε να βρίσκεται στο γραφείο του, παρέα με το στρατηγό Μλάντιτς που ακόμα καταζητείται. Κάποιες φορές ντυνόταν τη φόρμα παραλλαγής (χωρίς διακριτικά), θυμίζοντας πως ήταν και αρχηγός του στρατού. Ο χώρος του ήταν λιτός, όπως ένα πολεμικό επιτελικό γραφείο. Από τους τοίχους σύμβολα της Σερβίας και της ορθοδοξίας φώναζαν για ποιο λόγο είχαν τοποθετηθεί εκεί. Οπλα δεν υπήρχαν σε κοινή θέα. Ακόμα και ο Μλάντιτς κυκλοφορούσε άοπλος εκεί μέσα. Αν δεν σε ενδιέφεραν τα σύμβολα, το μοναδικό αντικείμενο που μπορούσε να διεκδικήσει την προσοχή σου ήταν μία βαλίτσα με ένα δορυφορικό τηλέφωνο εποχής. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να τον συναντήσεις, αρκεί να κατάφερνες, βέβαια, να φτάσεις στο Πάλε. Επίσης δεν είχε και τόση σημασία η ιδιότητα. Είτε ήσουν δημοσιογράφος είτε μεταφορέας ανθρωπιστικής βοήθειας, το ελληνικό διαβατήριο σου άνοιγε την πόρτα και την αγκαλιά του Κάρατζιτς.
Ακολουθούσαν οι τρεις σταυρωτοί ασπασμοί και το πλέον εύχρηστο κλισέ του Σέρβου: «Εμείς πολεμάμε έχοντας στο πλευρό μας μόνο τον Θεό και τους Ελληνες». Στη συνέχεια, αν καθόσουν στο μεγάλο τραπέζι του γραφείου του, μπορούσε να σου εξηγήσει πώς τα Βαλκάνια έχουν μπλέξει στον ιστό ενός σατανικού μουσουλμανικού σχεδίου για τον έλεγχο της περιοχής.
«Βοηθήστε μας τώρα για να μπορούμε και εμείς να σας βοηθήσουμε όταν έρθει η ώρα στη Θράκη», έλεγε προς τους Ελληνες συνομιλητές του."
Αριστερά στη φωτογραφία Έλληνες εθελοντές μετά τη παρασημοφόρησή τους από τον Ρ. Κάρατζιτς, δεξιά πανηγυρισμοί με τουρκικές σημαίες στο Σεράγεβο το βράδυ που έγινε γνωστή η σύλληψή του. Για την ιστορία, την ώρα που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξόπλιζαν με τη βοήθεια των Τούρκων και των (κατά τα άλλα άσπονδων εχθρών τους) Ιρανών τους Βόσνιους μουτζαχεντίν, οι Σέρβοι είχαν την υποστήριξη της ΕΥΠ, της Μοσσάντ, της ρωσικής FSB και των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Πηγές: strategy-geopolitics