ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ;


Στο ντούκου προφανώς πέρασαν όσα είπε χτες το βράδυ στην εκπομπή "Πρόσωπο με πρόσωπο" του Νίκου Χατζηνικολάου ο ψευτοιρακινός Μοχάμεντ Αττάκ που στην πραγματικότητα(σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες) είναι συριακής καταγωγής και έχει πλαστογραφήσει την κόκκινη κάρτα επικαλούμενος πολιτικό άσυλο για να παραμένει στην Ελλάδα.

Ο Αττάκ, που πατρονάρεται από Σύριους που ζουν στη πλατεία Αγίου Νικολάου και είναι ο μουσουλμάνος που είχε ελεγχθεί στην πλατεία από την αστυνομία και είχε τάχα σκιστεί το Κοράνι που είχε πάνω του, είπε χτες το βράδυ ότι "οι μουσουλμάνοι ήθελαν να κάψουν την εκκλησία για αντίποινα αλλά δεν τους άφησαν δύο ιμάμηδες".

Δηλαδή δεν καταλάβαμε; Τους χρωστάμε χάρη που δεν έκαψαν ένα πραγματικό μνημείο, όπως έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Άγιος Νικόλας; Και τι επιδιώκει τώρα ο ψευτοιρακινός με τέτοιες δηλώσεις; Που αποσκοπούν; Το είχαμε επισημάνει πάλι. Η πλατεία αποτελεί σφηκοφωλιά. Τα άτομα που συχνάζουν εκεί διακινούν ναρκωτικά. Το μαχαίρωμα που είχε γίνει σε παρακείμενο μαγαζί είχε γίνει για ναρκωτικά. Να ξεκαθαρίσει λοιπόν κι αυτός ο θύλακας εγκληματικότητας από την αστυνομία για να μην έχουμε νέες απρόβλεπτες καταστάσεις. Όσο για τον ψευτοιρακινό ο ρόλος του τελείωσε. Ας πάει στο καλό.


adiakritos

H Eλλάδα, η Τουρκία και το Ανατολικό Ζήτημα

sofia3Του Μελέτη Μελετόπουλου *

Η φιλοτουρκική πολιτική του Ομπάμα και οι αδυναμίες της

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα στην Τουρκία στις αρχές του 2009 και οι δηλώσεις του στο τουρκικό κοινοβούλιο τροφοδότησαν μία σειρά γεωπολιτικών υποθέσεων. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική προσανατολίζεται στον τερματισμό του ατυχούς δεκαετούς Πολέμου των Πολιτισμών. Και σκοπεύει, προκειμένου να το επιτύχει, να πραγματοποιήσει την προσέγγιση με το Ισλάμ όχι μόνον με την άφθαρτη προσωπικότητα ενός νέου προέδρου με θρυλούμενες μουσουλμανικές καταβολές και αραβικό όνομα, αλλά και με την βοήθεια μίας ισχυρής μουσουλμανικής μεν αλλά συμμάχου της Δύσης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας. Η Τουρκία, εν ολίγοις, καλείται από τις ΗΠΑ να λειτουργήσει ως μηχανισμός πρόσβασης της αμερικανικής πολιτικής στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.

Η Τουρκία, ως παίκτης της παγκόσμιας σκακιέρας με φιλοδοξίες υπερδυνάμεως, σκοπεύει ασφαλώς να ανταποκριθεί πλήρως στην γεωπολιτική αναγκαιότητα της προσέγγισης ΗΠΑ-Ισλάμ, εφ ’όσον όμως αυτό εξυπηρετήσει την δική της παγκόσμια αναβάθμιση.

Δεν είναι τυχαίο που, λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα, στον θώκο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας διορίσθηκε ο εξωκοινοβουλευτικός διανοούμενος Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικός της ανάδειξης της Τουρκίας σε παγκόσμια υπερδύναμη. Ο Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κινείται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, στην Τουρκία ως ευρωπαϊκή δύναμη, στο Ισλάμ ως ισλαμική δύναμη, στην Κεντρική Ασία ως τουρανική δύναμη κλπ. , παντού όμως βάσει του δικού της μη αποκρυπτόμενου γεωπολιτικού στόχου, αυτόν της ανάδειξης της Τουρκίας σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Ασφαλώς, τόσο η αμερικανική όσο και η τουρκική σχολή σκέψης πάσχουν από σοβαρά θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα.

Οι εσωτερικές αντινομίες του τουρκικού κράτους, το προβληματικό πολιτικό του σύστημα, η ύπαρξη μεγάλων μειονοτήτων με διαφορετική εθνική συνείδηση και διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, η οικονομική και κοινωνική του καχεξία, το κουρδικό ζήτημα, η αποτυχία διείσδυσης στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο κατά την δεκαετία του ’90, η δυναμική επιστροφή της ρωσσικής πολιτικής, η κρίση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις κλπ. , στην ουσία υπονομεύουν και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει status έστω και περιφερειακής υπερδύναμης. Η Τουρκία αντιμετωπίζει εξ άλλου το σοβαρό και καθόλου θεωρητικό ενδεχόμενο α. απόσχισης των ανατολικών της επαρχιών και β. εμφύλιας σύρραξης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Επίσης, ο εκφυλισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση της ειδικής σχέσης οδηγούν σε οριστικό τέλος στις προσπάθειες της Τουρκίας να ηγεμονεύσει στον ευρωπαϊκό χώρο, με μοχλούς την δημογραφική της ανάπτυξη και τις μουσουλμανικές μειονότητες στην Ευρώπη.

Αλλά και η αμερικανική πολιτική στο πεδίο αυτό πάσχει από εγγενείς αντιφάσεις, διότι προσπαθεί να συνδυάσει αντιφατικούς προς την ανάδειξη της Τουρκίας σε βασικό εταίρο της στόχους, όπως την ταυτόχρονη επαναπροσέγγιση με την Ρωσσία, το Ιράν και τον αραβικό κόσμο, και εκ παραλλήλου την ανάγκη της να συντηρήσει την σχέση της με την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Η σημερινή Τουρκία αποτελεί μία τριτοκοσμική στρατοκρατική κοινωνία, που μάλιστα κυβερνάται από μία ιθύνουσα τάξη με θεοκρατική δομή(εννοώ ότι αυτοπροσδιορίζεται με βάση όχι το αστικό δίκαιο αλλά το Κοράνι). Ο φυσικός της χώρος, από πολιτισμικής και κοινωνιολογικής πλευράς, είναι η αραβική Μέση Ανατολή. Η Τουρκία είναι απόγονος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας ο ηγεμών(ο Σουλτάνος)έφερε τον τίτλο του Χαλίφη, δηλαδή του Ηγέτη των Πιστών, των μουσουλμάνων όλου του πλανήτη. Σκοπός της σημερινής τουρκικής ηγεσίας είναι να καταστήσει και πάλι την Τουρκία ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου.

Αν η αμερικανική πολιτική επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία δίαυλό της προς το Ισλάμ, θα πρέπει εξ υπαρχής να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως δίαυλος της Δύσης προς το Ισλάμ, αλλά ως δίαυλος του Ισλάμ προς την Δύση. Και μάλιστα με κομβικό στοιχείο αυτής της συνεργασίας την εξυπηρέτηση των ιδίων γεωστρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας.

Δυτικός Πολιτισμός και Ανατολικός Δεσποτισμός

Η παραγνώριση (εν ονόματι κάποιας υποτιθέμενης και συχνά καλοπροαίρετης «πολυπολιτισμικής ορθότητας»), των μεγάλων τεκτονικών πολιτισμικών ρηγμάτων της ανθρωπότητας, οδηγεί τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πολιτικά αδιέξοδα.

Η Δύση αποτελεί μία διακριτή οντότητα στον παγκόσμιο χάρτη των πολιτισμών. Είναι μία σύνθετη πραγματικότητα, που δημιουργήθηκε σταδιακά, στην διάρκεια χιλιετιών, μέσα από πολλαπλές ρήξεις και συνθέσεις δομικών στοιχείων, όπως τα ομηρικά έπη, η αρχαιοελληνική φιλοσοφία και ο λόγος, η αθηναϊκή δημοκρατία, η χριστιανική ηθική, το ρωμαϊκό δίκαιο, ο βυζαντινός πολιτισμός, η φεουδαρχία, η αναγέννηση, ο ανθρωπισμός, ο διαφωτισμός, η βιομηχανική επανάσταση, η άνοδος της αστικής τάξης, η καντιανή ηθική, ο μαρξισμός, ο σοσιαλισμός, η κοινοβουλευτική δημοκρατία, η ψυχανάλυση, το κοινωνικό κράτος κλπ.

Η μακρά πορεία της Δύσης ξεκίνησε από την Μινωϊκή και Μυκηναϊκή Ελλάδα και την Ιωνία, αντιμετώπισε τον θανάσιμο περσικό κίνδυνο στον Μαραθώνα και στην Σαλαμίνα, παγκοσμιοποιήθηκε με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ρωμαϊκό imperium, συρρικνώθηκε με τις βαρβαρικές εισβολές του Μεσαίωνα στην Δύση και στην Ανατολή, διασώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη χάρις στην χιλιετή βυζαντινή αντίσταση εναντίον των Περσών, Αράβων και Σελτζούκων, και ταυτόχρονα χάρις στον εκχριστιανισμό των βαρβαρικών φύλων στην Δυτική Ευρώπη από το Βατικανό, κινδύνευσε θανάσιμα από την οθωμανική προέλαση προς Δυσμάς από την ΄Αλωση του 1453 μέχρι την συντριβή των Τούρκων στα τείχη της Βιέννης το 1683, και τελικώς κατέκτησε την παγκόσμια κυριαρχία με την κατάκτηση της Αμερικής και την αποικιοκρατία, την Βιομηχανική Επανάσταση και την μετατροπή των ευρωπαϊκών κρατών και των αποικιών τους (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία) σε παγκόσμιες υπερδυνάμεις από τον δέκατο έκτο αιώνα μέχρι σήμερα.

Τελικώς, το σημαινόμενον της λέξης Δύση απέκτησε το σημερινό του περιεχόμενο μέσα από τις σταδιακές αυτές συνθέσεις και αποκρυσταλλώσεις. Οπωσδήποτε υφίστανται οι αρνητικές του όψεις (πχ. οι καταστρεπτικές οικολογικές επιπτώσεις του βιομηχανικού τρόπου παραγωγής). Αλλά η Δύση παραμένει ο μόνος χώρος παγκοσμίως στον οποίο προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες, υφίσταται κοινωνικό κράτος και ασκείται με γνήσιο τρόπο η δημοκρατία, στην κοινοβουλευτική της μορφή.

Η Δύση αποτελεί, παρά τις ατέλειές της, κεκτημένο του ανθρώπινου πολιτισμού, αν σκεφθεί κανείς τις δουλοκτητικές και δεσποτικές κοινωνίες του παρελθόντος(και του παρόντος) και φυσικά εφ’ όσον δέχεται κανείς την ηθική υπεροχή της ελευθερίας και της δημοκρατίας έναντι των πάσης φύσεως αυταρχισμών και ολοκληρωτισμών. Η κατοχύρωση του δυτικού μοντέλου πολιτικοκοινωνικής οργάνωσης κατοχυρώθηκε μέσα από μακρές και συχνά αιματηρές διαδικασίες: κοινωνικά κινήματα, πολιτικοί και ιδεολογικοί αγώνες, ακόμη και παγκόσμιοι πόλεμοι εναντίον ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Ο Ελληνικός χώρος και ο Ελληνισμός ως κύριο θέατρο της σύγκρουσης Ανατολής – Δύσης

Διαλεκτικά η Δύση βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ανατολικό Δεσποτισμό, που εκφράσθηκε ιστορικά με διάφορες μορφές (Περσική, Κινεζική και Οθωμανική αυτοκρατορία). Στον κόσμο του Ανατολικού Δεσποτισμού δεν υπάρχουν οι ιστορικές εμπειρίες της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Αυτές οι έννοιες, που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, αποτελούν τα χαρακτηριστικά αυτού που αποκαλείται «Δύση». Και απουσιάζουν και σήμερα από τις ανατολικές κοινωνίες, όπως οι κοινωνίες της Μέσης Ανατολής ή η Κίνα.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την Αρχαιότητα πάνω στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δύσης και Ανατολικού Δεσποτισμού. Οι κρίσιμες μάχες για την επιβίωση του δυτικού πολιτισμού δόθηκαν στο Ελληνικό έδαφος:

Ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, η Σαλαμίνα έκριναν τον αγώνα μεταξύ της Δημοκρατίας και του Δεσποτισμού.

Στον Μεσαίωνα, το Βυζάντιο αντιμετώπισε με επιτυχία την ανασυσταθείσα περσική Αυτοκρατορία, την οποία τελικώς συνέτριψε ο Ηράκλειος.

Επίσης στο Βυζάντιο έλαβε χώρα η τιτάνια σύγκρουση, που άρχισε τον 7ο αιώνα με την αραβική επέλαση προς Δυσμάς, και που απείλησε την επιβίωση του δυτικού πολιτισμού. Οι αραβικές ορδές ξεκίνησαν από την Αραβική χερσόνησο, κατέλαβαν την βυζαντινή Μέση Ανατολή το 637, το 641 κατέκτησαν την ελληνική Αλεξάνδρεια, στην συνέχεια κατέλαβαν την Κύπρο, την Κρήτη, την Σικελία, την Βόρειο Αφρική, την Ιβηρική Χερσόνησο και τελικώς η προέλασή τους ανακόπηκε δυτικά μεν στο Πουατιέ στην νότιο Γαλλία από τον Κάρολο Μαρτέλλο το 732 μX. , ενώ ανατολικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνετρίβη ο αραβικός στόλος το 678 και δεύτερη φορά το 718 μX.

Τους επόμενους αιώνες ακολούθησε η ανασύνταξη και η αντεπίθεση του Βυζαντίου, η «βυζαντιακή εποποιϊα», όπως την αποκαλεί ο Sluberger, ακριβώς διότι ο γεωστρατηγικός ρόλος του Βυζαντίου υπήρξε επί χίλια χρόνια όχι μόνον να διασώσει και να διαδώσει τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη, αλλά κυρίως να αντιμετωπίζει την συνεχή επέλαση ασιατικών φύλων(κατά σειράν Αράβων, Σελτζούκων και Οθωμανών) στα ανατολικά του σύνορα.

Όταν οι Τούρκοι τελικώς κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, το Βυζάντιο είχε προλάβει να παραγάγει την Παλαιολόγεια Αναγέννηση, και μάλιστα να την μεταλαμπαδεύσει στην βόρειο Ιταλία, όπου διέφυγε το μεγαλύτερο μέρος της βυζαντινής ιντελλιγκέντσιας τις τελευταίες δεκαετίες πριν την Άλωση.

Το κύριο θέατρο της σύγκρουσης του τουρκικού επεκτατισμού με την Δύση παρέμεινε και τους επόμενους αιώνες ο Ελληνικός χώρος. Η μακρά διαμάχη των Τούρκων με την Ενετία έλαβε χώρα σε ελληνικές περιοχές. Το 1571 οι Τούρκοι κατέλαβαν την ενετική Κύπρο, με αποτέλεσμα την σκληρή απάντηση της Δύσης, την ίδια χρονιά, με την ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το 1669 οι Τούρκοι κατέλαβαν την ενετοκρατούμενη Κρήτη, με αποτέλεσμα η Ενετία να καταλάβει το 1699 την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές, για να εκκενώσει οριστικά τον ελληνικό χώρο το 1715, διατηρώντας μόνον τα Επτάνησα. Οι Τούρκοι εισέβαλαν τότε στην Πελοπόννησο, την οποίαν κατέκαψαν.

Στην συνέχεια, κατά τον 18ο αιώνα, η νέα διελκυστίνδα υπήρξε αυτή μεταξύ Ρωσσίας-Τουρκίας και διεξήχθη και αυτή με θέατρο το Αιγαίο και την Πελοπόννησο. Οι Ρώσσοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο το 1770, την εκκένωσαν όμως σχεδόν αμέσως, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να την ανακαταλάβουν κατακαίοντάς την για δεύτερη φορά. Οι Ρώσσοι όμως κατέστρεψαν τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, υποχρεώνοντας τους Τούρκους να υπογράψουν το 1774 την συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Ακολουθεί σειρά ρωσσοτουρκικών πολέμων στα Βαλκάνια, ενώ εμπλέκονται από τα τέλη του 18ου αιώνος η βρεταννική και η γαλλική πολιτική, με κύριο στόχο να αποτραπεί η κάθοδος των Ρωσσίας στο Αιγαίο.

Το 1827, Αγγλοι – Γάλλοι – Ρώσσοι συντρίβουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναυαρίνο και επικυρώνουν την Ελληνική Ανεξαρτησία. Το 1854 η Ρωσσία επιχειρεί να διαλύσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Αγγλογάλλοι αντιδρούν διότι δεν θέλουν να αφήσουν την Ρωσσία να αποκτήσει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα τάσσεται αρχικώς με την Ρωσσία, ο βρεταννικός στόλος αποκλείει τον Πειραιά και «την επαναφέρει στην τάξη».

Το 1897, Άγγλοι – Γάλλοι – Ρώσσοι ανακόπτουν την τουρκική προέλαση προς νότον, μετά τον ατυχή πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας.

Το 1912-3, η Ελλάδα, με γαλλο- βρεταννική επίνευση, εξοπλισμό και εκπαίδευση, μετέχει στην (υπό βρεταννικό συντονισμό)βαλκανική συμμαχία, που εκδιώκει τους Τούρκους από τα Βαλκάνια, διότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει μετατραπεί σε γερμανική αποικία.

Το 1917-19, η Ελλάδα μετέχει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των Αγγλογάλλων, εναντίον του γερμανο-αυστριακού συνασπισμού, στον οποίον μετέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1920, η Ελλάδα αποστέλλεται από τους Αγγλογάλλους στην Μικρά Ασία, αρχικώς για να αναχαιτιστεί η ιταλική προσπάθεια γεωπολιτικής επέκτασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην συνέχεια ως αντιπερισπασμός των κεμαλιστών, ώστε να κατοχυρωθούν στους Αγγλογαλλο-αμερικανούς οι πετρελαιοπηγές της Μοσσούλης. Οι Σύμμαχοι δεν επρόκειτο όμως να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανασυστήσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και να ξαναγίνει υπερδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το 1940 η Ελλάδα πολέμησε στο πλευρό των Αγγλογάλλων, το 1944 με βρεταννική στρατιωτική επέμβαση στην Ελλάδα απετράπη η επιβολή κομμουνιστικού καθεστώτος- δορυφόρου της Σοβιετικής Ενώσεως, το 1947 περιήλθε στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, που αντικατέστησε την βρεττανική, και στην συνέχεια εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου, αφού συνόρευε προς βορρά με τρεις κομμουνιστικές χώρες. Σε όλη αυτήν την περίοδο η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη.

Από την δεκαετία του 1950 εμφανίζεται η σφοδρή σύγκρουση του Ελληνισμού με την Τουρκία για τον έλεγχο της Κύπρου. Η Κύπρος αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο τεράστιας σημασίας και προκεχωρημένο φυλάκιο του Δυτικού Κόσμου στον μυχό της Εγγύς Ανατολής. Από την Αρχαιότητα υπήρξε πεδίο σύγκρουσης Δύσης-Ανατολής:των Αρχαίων Ελλήνων με τους Πέρσες, των Βυζαντινών με τους Άραβες, των Ενετών με τους Τούρκους. Ήταν λάθος της Ελληνικής διπλωματίας η επιμονή στην άμεση Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ μπορούσε με το Σχέδιο Χάρντινγκ να λυθεί το ζήτημα μεσοπρόθεσμα. Αλλά ήταν ακόμα μεγαλύτερο σφάλμα η επιλογή της βρεταννικής διπλωματίας να εμπλέξει την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Ελληνική πίεση, προκαλώντας έτσι την τα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και του 1974 στην Κύπρο. Με τα δύο αυτά γεγονότα η Δύση πρωτίστως και δευτερευόντως η Ελλάδα απώλεσε δύο ισχυρά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο:την Ελληνική Κοινότητα στην Πόλη και το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ήταν επίσης λάθος της αγγλο-αμερικανικής πολιτικής η προώθηση του Σχεδίου Ανάν, το οποίο έδιδε στην Τουρκία δυνατότητα προώθησης των συμφερόντων της στο σύνολο της Κύπρου. Διότι στην πολιτική αυτή απουσίαζε η συνειδητοποίηση της μακρο-ιστορικής έννοιας που έχει η ελληνοτουρκική διελκυστίνδα στην Κύπρο.

Από την δεκαετία του 1970 εμφανίζεται μία νέα μορφή της χιλιετούς Ελληνοτουρκικής διαμάχης, που ορίζει την μεθόριο Δύσης-Ανατολής:η τουρκική στρατιωτική πίεση στο Αιγαίο. Στην σύγκρουση αυτή οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο «πυροσβέστη», προσπαθώντας να διατηρήσουν κάποιες ισορροπίες. Ταυτόχρονα, προστάτευσαν σταθερά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά σήμερα, η έστω και εξισορροπιστική αυτή πολιτική τίθεται εν αμφιβόλω από τον Ομπάμα.

Μέσα από αυτά τα γεγονότα, διαφαίνεται ο γεωστρατηγικός ρόλος του νεώτερου Ελληνισμού. Από την ΄Αλωση, και μετά και αφού έπαψε να αποτελεί το κέντρο και την ηγέτιδα δύναμη του Δυτικού Κόσμου, ο Ελληνισμός αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στα όρια του δυτικού κόσμου, μόνιμο έρεισμα της δυτικής πολιτικής και μηχανισμό ανάσχεσης της Οθωμανικής ισχύος. Ταυτόχρονα, αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων(κυρίως μεταξύ Αγγλογάλλων και Ρώσσων), στον αγώνα για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Γεωστρατηγικά η Ελλάδα καλύπτει το κενό μεταξύ της Ιταλίας και των μικρασιατικών ακτών, ενώ πιο πρόσφατα αποτελεί τον μοναδικό γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ Δύσης-Ισραήλ, όπως απεδείχθη περίτρανα στους δύο αραβοϊσραηλινούς πολέμους του 1967 και του 1974.

Τουρκία, αντιδυτική οντότητα

Η δομική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, την οποία συνήθως οι ιστορικοί αποκαλούν «Ανατολικό Ζήτημα», άρχισε στην ουσία το 1204, όταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διαλύθηκε από τους Σταυροφόρους και στην θέση της αναπτύχθηκε μία πανσπερμία φεουδαλικών, σλαβικών και ελληνικών κρατιδίων. Η ανασύσταση του Βυζαντίου το 1261 και η ισχνή επιβίωσή του μέχρι το 1453 δεν ήραν αυτήν την δομική αστάθεια. Κατ’ ουσίαν από το 1204 μπορούμε να πούμε ότι εμφανίζεται το λεγόμενο Ανατολικό Ζήτημα. Υπό το πρίσμα το οποίο εξετάζουμε το πρόβλημα, δηλαδή υπό το πρίσμα του Δυτικού Πολιτισμού, η εγκατάσταση των Τούρκων στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, και η σταδιακή υποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από την Οθωμανική τον 15ο αιώνα, δεν συνιστά λύση του Ανατολικού Ζητήματος. Διότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που συγκροτήθηκε κατακτώντας τα χριστιανικά βασίλεια των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας, υπήρξε, σε όλη της την διαδρομή μέχρι τον Εικοστό Αιώνα, διαρκής απειλή για την ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Κόσμου και μηχανισμός πολιτικού εξανδραποδισμού, πολιτιστικού εκμηδενισμού και οικονομικής εξαχρείωσης των υποδούλων πληθυσμών.

Άλλωστε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέτυχε να ασκήσει πολιτική σύνθεσης μεταξύ των πληθυσμών που κατοικούσαν στο έδαφός της, όπως πχ είχε επιτύχει το Βυζάντιο με την πολιτική εξελληνισμού και εκχριστιανισμού και την πολυεθνική του αντίληψη(επιτρέποντας την ανάρρηση Σλάβων, Αλβανών, Συρίων, Γεωργιανών και Αρμενίων στον αυτοκρατορικό θρόνο). Απεναντίας η μόνη πολιτική του οθωμανικού κράτους ήταν η ωμή βία, ενώ η κοινωνική του δομή ήταν αυτή μίας κοινωνίας δούλων, όπου ο μόνος ελεύθερος ήταν ο Σουλτάνος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή ανταρσία των υποδούλων χριστιανικών πληθυσμών και τελικώς την αποσύνθεση και διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας όχι από εξωτερική επίθεση αλλά από εσωτερικές επαναστάσεις.

Και στην συνέχεια η κεμαλική Τουρκία, αν και εντάχθηκε γεωστρατηγικά στους θεσμούς του Δυτικού Κόσμου, δεν απέδειξε ποτέ την γεωστρατηγική της αξία για την Δύση. Στον μεν Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τάχθηκε με το γερμανικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα το 1920 στο Συνέδριο των Βερσαλλιών να διαμελισθεί από τους Αγγλογάλλους.

Η συρρικνωμένη απόγονος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η κεμαλική Τουρκία, παρέμεινε καιροσκοπικά ουδέτερη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, αλλά η γεωστρατηγική αξία της υπήρξε θεωρητική, καθώς δεν χρειάστηκε να αποδειχθεί στην πράξη. Παραμένει ερωτηματικό εάν η Τουρκία, σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας, θα συμμετείχε ενεργά υπέρ της Δύσης.

Ο δυτικός στρατηγικός σχεδιασμός επί Ψυχρού Πολέμου περιελάμβανε την Τουρκία ως πολύτιμο σύμμαχο στην προκεχωρημένη ζώνη που συνόρευε με το Σοβιετικό Μπλόκ. Η αξία του συμμάχου αυτού δεν αποδείχθηκε ποτέ στην πράξη. Απεναντίας, η Τουρκία έφθασε στο σημείο να απειλήσει πολλές φορές την συνοχή του ΝΑΤΟ προκειμένου να προωθήσει τις αναθεωρητικές και επεκτατικές της επιδιώξεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Ελλάδα και Τουρκία, θεωρητικά σύμμαχες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου το 1955, όταν οργανωμένες παρακρατικές συμμορίες βανδάλισαν και κατέστρεψαν την Ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο συνέβη το 1964, το 1967 και το 1974 λόγω του Κυπριακού. Το ίδιο το 1976, το 1987 και το 1996 στο Αιγαίο. Η Ελλάδα κατέστειλε ήδη από το 1930 την Μεγάλη Ιδέα, δηλαδή την διεκδίκηση αποκατάστασης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ανάκτησης της επί χιλιετία πρωτεύουσας του Ελληνισμού Κωνσταντινούπολης, χάριν της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στα πλαίσια της Δυτικής Συμμαχίας. Απεναντίας η Τουρκία προώθησε συστηματικά τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο, στην Θράκη και στην Κύπρο εκμεταλλευόμενη την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, χάριν της συνοχής του οποίου η Ελλάδα υποχρεωνόταν κάθε φορά να μην αντιδρά στις τουρκικές αυθαιρεσίες και τετελεσμένα.

Το 2003, πάντως, η Τουρκία αρνήθηκε όχι μόνον να συμμετάσχει αλλά έστω και να διευκολύνει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, και απαγόρευσε την διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της. Διότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την αραβική Μέση Ανατολή και διότι δεν ήθελε να προκληθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το κεμαλικό καθεστώς. Τέλος, διότι η κατάλυση του μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ θα έφερνε στην επιφάνεια-όπως και έγινε-το κουρδικό πρόβλημα, και το πάντα ανοιχτό θέμα απόσχισης των ανατολικών, κουρδικών επαρχιών του τουρκικού κράτους.

Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας ως υποτιθέμενου συμμάχου της Δύσης έχει ασφαλώς μία ενιαία, βαθύτερη ερμηνεία: H ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Δεν μοιράζεται τις αξίες, τα ιδανικά, την φιλοσοφία του δυτικού κόσμου. Η συμμετοχή της στους δυτικούς θεσμούς δεν βασίζεται σε κοινή αντίληψη του τρόπου οργάνωσης της παγκόσμιας κοινωνίας, αλλά στην επιδίωξη προώθησης των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων. Την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση επίσης βλέπει ως μηχανισμό ανάδειξής της σε ηγεμόνα της Ευρώπης, μέσω του δημογραφικού της μεγέθους και της παρουσίας μουσουλμανικών κοινοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η αμερικανική εμμονή στην γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας για την Δύση μπορεί να κλονίσθηκε λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας στον Πόλεμο του Ιράκ και λόγω των αυτόνομων-και συχνά αντίθετων προς τα δυτικά γεωστρατηγικά συμφέροντα-κινήσεών της, όπως πχ. την προώθηση πυρηνικής συμφωνίας με την Ρωσσία. Αλλά με τον Ομπάμα έχει ανανεωθεί και έχει αποκτήσει μεγαλύτερη διάσταση. Ο Ομπάμα βλέπει την Τουρκία ως μηχανισμό πρόσβασης στον ισλαμικό κόσμο και στην Εγγύς Ανατολή, ως διδακτικό πρότυπο μουσουλμανικής και ταυτόχρονα κοσμικής χώρας, ως γεωπολιτικό αντίβαρο στην ρωσσική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόβλημα στην σύλληψη αυτή είναι ότι παραγνωρίζει την ίδια την φύση της Τουρκίας, μίας ισλαμικής κοινωνίας, που πάσχει από βαθύ πολιτικό διχασμό μεταξύ της κεμαλικής στρατοκρατίας και του θεοκρατικού κυβερνώντος κόμματος. Δηλαδή για να λειτουργήσει η Τουρκία ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος θα έπρεπε προηγουμένως να έχει επιλύσει στο εσωτερικό της, στην κοινωνική της οργάνωση και στην πολιτική της δομή, την σύγκρουση μεταξύ του ανερχόμενου ισλαμικού φονταμενταλισμού και του κοσμικού καθεστώτος. Η βαθύτερη αντίφαση είναι ότι η μετεξέλιξη της Τουρκίας σε δημοκρατικό καθεστώς δυτικού τύπου θα επέφερε άμεσα την απόσχιση, με δημοκρατικές διαδικασίες, του ημίσεως περίπου της τουρκικής επικρατείας, και ταυτόχρονα την ισλαμοποίηση και των τελευταίων κοσμικών, κεμαλικής προελεύσεως, θεσμών του τουρκικού κράτους. Επομένως η σύλληψη αυτή πάσχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, ούτε καν μεσοπρόθεσμα.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας

Η οπτική της Δύσης αποτυπώνεται γλαφυρά στην γεωπολιτική θεωρία του Μπρεζίνσκυ (Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ). Η παγκόσμια αμερικανική και ευρύτερα δυτική κυριαρχία προϋποθέτει, σύμφωνα με τον Μπρεζίνσκυ, τον έλεγχο της Ευρασίας. Η δυτική κυριαρχία στην Ευρασία διασφαλίζεται, σύμφωνα πάντα με τον Μπρεζίνσκυ, μέσω του ελέγχου ορισμένων γεωπολιτικά κρίσιμων περιοχών και σημείων, που σχηματίζουν ένα οριζόντιο γεωστρατηγικό συνεχές, από την Αδριατική έως την Ιαπωνία. Η απόπειρα των ΗΠΑ να ελέγξουν το Ιράκ και το Αφγανιστάν εντασσόταν στο σχέδιο αμερικανικής κυριαρχίας στην Ευρασία. Αλλά το σχέδιο αυτό υποτίμησε τους θρησκευτικούς-πολιτισμικούς παράγοντες, που ακύρωσαν την βεβιασμένη και σπασμωδική προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν καθεστώτα δυτικού τύπου σε πληθυσμούς με εντελώς διαφορετικές οντολογικές αναφορές.

Ταυτόχρονα απέτυχε η προσπάθεια γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσσίας στην Ανατολική Ευρώπη και στον Καύκασο. Η Ρωσσία αντέδρασε στην προσπάθεια εξουδετέρωσής της με μεγάλη γεωπολιτική αντεπίθεση, με κύριο όπλο την ενέργεια. Με τα τεράστια ενεργειακά της αποθέματα δημιούργησε μηχανισμούς γεωπολιτικής επιρροής στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ασία. Ταυτόχρονα συνέτριψε στρατιωτικά την αμερικανοκρατούμενη Γεωργία, ανέτρεψε τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία και αναθέρμανε τους δεσμούς της στα Βαλκάνια. Επεχείρησε δε την δημιουργία ειδικής σχέσης με την Ελλάδα, όχι μόνον σε ενεργειακό αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο. Ο δε ρωσσικός στόλος επανεμφανίσθηκε στην Αδριατική.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανεμφανίζονται οι μακρο-ιστορικές σταθερές της eλληνικής γεωπολιτικής πραγματικότητας:

α. Η Ελλάδα παραμένει το όριο μεταξύ του Δυτικού Κόσμου και του Ανατολικού Δεσποτισμού. Γεγονός που είχε υποβαθμισθεί επί Ψυχρού Πολέμου, αλλά επανεμφανίσθηκε με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή και την αποκάλυψη της μη δυτικής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

β. Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ της αγγλοσαξονικής και της ρωσσικής σφαίρας επιρροής. Η προϊούσα απομείωση της αμερικανικής επιρροής δεν πρόκειται όμως να δημιουργήσει γεωπολιτικό κενό, ούτε θα επιτρέψει στην Ρωσσία να ελέγξει γεωστρατηγικά την Ανατολική Μεσόγειο. Το πιθανότερο είναι μία μεικτή αμερικανοβρεταννική ή ευρωπαϊκή-βρεταννική ή και αμιγής βρεταννική(αν αυτό είναι λογισμικά εφικτό για την σημερινή Αγγλία) παρουσία στην περιοχή, που θα αποτρέψει την ρωσσική κάθοδο στο Αιγαίο.

γ. Η αμερικανική γεωπολιτική επιρροή στην Ελλάδα συναρτήθηκε με την ψυχροπολεμική πραγματικότητα και τις γεωστρατηγικές της αναγκαιότητες. Στην πραγματικότητα, ο άξονας Ουάσινγκτων-Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργήσει στις σημερινές συνθήκες χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Ο νέος άξονας θα είναι ο άξονας Ουάσινγκτων-Λονδίνο-Βρυξέλλες-Αθήνα-Λευκωσία.

δ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει γεωστρατηγικό άλμα προς την Ρωσσία, όπως εισηγούνται διάφοροι αναλυτές, χωρίς να υπάρχει συναίνεση της Δύσης. Το 1854 και το 1944, που επιχειρήθηκε αυτό με διαφορετικό τρόπο και υπό διαφορετικές συνθήκες, η αντίδραση της Δύσης ήταν εξαιρετικά βίαιη. Η όποια συνεργασία με την Ρωσσία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον στο πλαίσιο μίας ευρύτερης γεωστρατηγικής προσέγγισης της Ρωσσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του αναμένοντος κάποιον να τον υποδυθεί ρόλου

Ποιoς μπορεί να είναι ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στον μετα-ψυχροπολεμικό κόσμο; Η απάντηση προκύπτει από το ιστορικό γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό στοιχείο του Δυτικού Πολιτισμού και προκεχωρημένο φυλάκιο έναντι του ασιατικού δεσποτισμού. Για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στον ρόλο αυτόν, για να συνεχίσει να αποτελεί το άκρο του Δυτικού Πολιτισμού στην άκρη της Ευρώπης, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

α. η δημογραφική επιβίωση και αναπαραγωγή του Ελληνικού πληθυσμού, διότι η υποκατάστασή του από μεταναστευτικές μουσουλμανικής προελεύσεως ομάδες θα μεταβάλει την Ελλάδα σε προέκταση της Ανατολίας και εκ των πραγμάτων το όριο Δύσης-Ανατολής θα μετατοπισθεί στην Ιταλική Χερσόννησο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πραγματικής(και όχι εικονικής)ενίσχυσης των γεννήσεων και της μητρότητας, και ταυτόχρονα μέσω της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης. Χωρίς αυτά τα δύο μέτρα, η Ελλάδα σε λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημογράφων, θα είναι μία χώρα με πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού.

β. η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης, διότι κάθε γεωστρατηγική προώθηση της Τουρκίας προς Δυσμάς σημαίνει και αντίστοιχη γεωπολιτική συρρίκνωση του Δυτικού Κόσμου.

γ. ριζικός εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κράτους, διότι ένα διεφθαρμένο και ανίκανο κράτος δεν μπορεί να επιτελέσει απολύτως κανέναν γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο.

δ. καθιέρωση ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο της άμεσης απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, της άρσης της απειλής πολέμου στο Αιγαίο, του τερματισμού του τουρκικού επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και της αναγνώρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ε. για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται ριζική αντικατάσταση του σημερινού τριτοκοσμικού και χρεωκοπημένου πολιτικού προσωπικού της χώρας από μία να ιθύνουσα τάξη, που θα συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα στοιχεία της Ελληνικής κοινωνίας και της Ομογένειας, και θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, δημοκρατικό πατριωτισμό και ανιδιοτέλεια, υπευθυνότητα και ρεαλισμό, καθώς και επίγνωση της διεθνούς πραγματικότητας.

* Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝΔούρειος Ίππος

Θρίλερ στα χωρικά ύδατα της Κύπρου


Από αέρος και θαλάσσης αναζητεί η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία καπετάνιο πλοίου, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσε στη θάλασσα ενόσω το πλοίο του βρισκόταν 70 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου Ακάμας. Οι κατοχικές δυνάμεις επενέβησαν στην υπόθεση, κινητοποιώντας την Κυβέρνηση.

Σε πολιτικό θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση εξαφάνισης καπετάνιου πλοίου ρωσικής καταγωγής, ο οποίος, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, φαίνεται ότι έπεσε στη θάλασσα χθες το πρωί από το εμπορικό πλοίο "Sailrose" της Μάλτας, το οποίο βρισκόταν 80 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου Ακάμας. Όπως αποκάλυψε χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός "Σίγμα", η κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε υπό το μικροσκόπιό της την υπόθεση, αφότου οι κατοχικές αρχές είχαν το θράσος να επέμβουν θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία τους για σκοπούς διάσωσης!

Όλα ξεκίνησαν όταν το μαλτέζικο πλοίο εξέπεμψε σήμα για να ζητήσει βοήθεια, με αποτέλεσμα να παραλειφθεί τόσο από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από τις κατοχικές αρχές. Οι πληροφορίες του «Σίγμα» κάνουν λόγο για παράνομη επικοινωνία των κατοχικών αρχών με το πλοίο, δίνοντάς του μάλιστα οδηγίες να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έλαβε το σήμα που εξέπεμψαν οι κατοχικές αρχές, έδωσε επίσης σήμα στο πλοίο, με το οποίο ενημέρωνε για την ύπαρξη τουρκικής κατοχής στο νησί και ότι θα ήταν παράνομο το πλοίο να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι. Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν να παραμείνει στο ίδιο σημείο. Οι κατοχικές αρχές, όταν ενημερώθηκαν γι’ αυτήν την εξέλιξη, έστειλαν σήμα στη Τουρκία καλώντας την να στείλει άμεσα πολεμικά πλοία στην περιοχή, για ν' αναλάβουν τις έρευνες διάσωσης! Για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αλλά και το Προεδρικό, το οποίο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το περιεχόμενο κάποιων μηνυμάτων που έστειλαν οι κατοχικές αρχές προς την Άγκυρα αλλά και προς το πλοίο, φαίνεται ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υποψιάζονται ότι το σενάριο της εξαφάνισης του καπετάνιου ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια η Τουρκία ν' αδράξει την ευκαιρία για να διεκδικήσει μια περιοχή που δεν της ανήκει.

Πάντως, μέχρι στιγμής, ο καπετάνιος παραμένει άφαντος, ενώ εκτός από ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και την άκατο της Λιμενικής «Ποσειδώνας», για τις έρευνες προς εντοπισμό του, ζητήθηκε και η συνδρομή της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία απέστειλε ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο, ενώ η Βρετανία έστειλε επίσης ένα ακόμα ελικόπτερο έπειτα από συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει το πρωί της Δευτέρας από τη Χάιφα με προορισμό το Σεϊτάχ της Τουρκίας.sigmalive

"Η ΚΩΣ ΚΑΙ Η ΣΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΝέο όργιο παραβιάσεων είχαμε και σήμερα από τουρκικά μαχητικά σε ύψος 1.500 μόλις ποδών πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους Ικαρίας.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί γύρω στις 6.00 ελαφρό ελικοφόρο σλοβακικό αεροσκάφος της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των ευρωπαϊκών συνόρων - ιδίως σχετικά με την είσοδο λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια- συνεπώς και των ελληνικών, εκτελώντας περιπολία στα πλαίσια επιχείρησης "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" στον άξονα Κω- Σάμο δέχθηκε στη συχνότητα κινδύνου από το τουρκικό σύστημα αεροπορικού ελέγχου προειδοποίηση 2 φορές ότι κινείται εντός ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ εναέριου χώρου και να απομακρυνθεί από αυτόν.

Τα σημερινά περιστατικά επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η Τουρκία παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις ή ελληνικές εκτιμήσεις (ή επιθυμίες;) συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική αμφισβήτησης του status quo του Αιγαίου.

Εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα με πρόσχημα τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης η στρατοκρατούμενη Άγκυρα δίνει ένα σαφές μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όσους από την Ευρωπαϊκή Ένωση -που ξεκινά να συνεδριάζει αύριο- αντιτίθενται με την ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν, ότι κουμάντο στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή κάνει η Άγκυρα.

Αναλυτικότερα δείτε τις τουρκικές προκλήσεις που μέρα με την μέρα κλιμακώνονται εδώ κι εδώ


Πηγές: hellenicrevenge

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΟΧΟΣ" - ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ '09 - ΑΡ.Φ. 395 (1193)

...
"ΤΗ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ" ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ... ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!
...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΦΥΡΟΦΟΡΑ ΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΛΑΛΟΙ. ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΑΣΥΛΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΥΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Ο "ΣΤΟΧΟΣ" ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ...

Η «Σέχτα των Αλητών» είναι μέρος ανθελληνικού σχεδιασμού


Αλήτες και επαγγελματίες δολοφόνοι
επιχειρούν την δολοφονία της χώρας…


Σήμερα τα ξημερώματα, ένας αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έπεσε θύμα δολοφονίας, με είκοσι σφαίρες καρφωμένες στο κορμί του… Σήμερα τα ξημερώματα κάποιοι δολοφόνοι εξετέλεσαν το απάνθρωπο σχέδιό τους, επειδή έτσι τους πρόσταξαν…, επειδή έπρεπε να ολοκληρώσουν αυτό που σε προηγούμενες φορές είχανε αποτύχει... έπρεπε να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους με... αίμα!
Προσωπικά, περίμενα πως μετά τις Ευρωεκλογές και ανεξαρτήτου αποτελέσματος θα άρχιζε ένας νέος κύκλος πιέσεων, ταυτόχρονων, προς την κυβέρνηση Καραμανλή, προκειμένου να εξασφαλισθεί πως το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν εκλογές. Απευχόμουν να δω αυτά που ήδη συμβαίνουν και δυστυχώς περιμένω και άλλα, χειρότερα και πιο επώδυνα για τους απλούς πολίτες που «πληρώνουν το μάρμαρο» σε κάθε περίπτωση.

Άρχισαν οι πυρκαγιές και το κάψιμο της χώρας, που γνωρίσαμε πριν από καλοκαίρια γίνεται και πάλι εφιάλτης, απειλώντας ανά πάσα στιγμή περιουσίες και ζωές αθώων πολιτών… Οι δράστες, καλά οργανωμένοι, περίμεναν όχι μόνο τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, αλλά γνωρίζοντας και την οικονομική δυσπραγία και δυσκολία ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού για αντιμετώπιση του φαινομένου των ταυτόχρονων και μεγάλων πυρκαγιών, επανέλαβαν το «έργο» τους…

Ο πρώτος κύβος ερρίφθη…

Το σκάνδαλο με το Βατοπέδι και η Siemens είναι οι σταθερές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να πιέζουν αφόρητα, σε στελεχιακό επίπεδο αλλά κυρίως αποσκοπώντας στο να πληγεί το κύρος της κυβέρνησης… Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό…

Οι κουκουλοφόροι επιχείρησαν να δράσουν, αλλά αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως από τις δυνάμεις καταστολής και αποσύρθηκαν τάχιστα, αρκούμενοι σε τακτικές ανταρτοπόλεμου… Εξάλλου, τα καλόπαιδα αυτά πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους ή να πάνε και τις καλοκαιρινές τους διακοπές και προφανώς είναι ένα «όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί προς τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου…

Οι τρομοκράτες όμως, μετά από διάφορα μικρά χτυπήματα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτό που είχαν σαν ουσιαστικό στόχο, από τον Φεβρουάριο. Σήμερα έστησαν καρτέρι και χτύπησαν, δολοφονώντας, έναν αστυνομικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Χτύπημα καλά υπολογισμένο και σε χρονική στιγμή ιδανική για να διασπάσει τις αρχές ασφάλειας και να τις αποπροσανατολίσει από ένα σημαντικό έργο, αυτό της ανεύρεσης των εγκεφάλων των ισλαμιστών, που δρουν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Το αίμα που σήμερα έπεσε, η ζωή που τα ξημερώματα χάθηκε, δυστυχώς δεν δείχνουν να είναι η κορύφωση της δράσης της «Σέχτας των επαναστατών», που σύμφωνα με τα ευρήματα (κάλυκες) φαίνεται πως είναι η υπεύθυνη οργάνωση για την άνανδρη αυτή δολοφονική ενέργεια. Οργανωμένη και άριστα καθοδηγούμενη, η «σέχτα», δείχνει πλέον τα δόντια της και απειλεί, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει βασικές έρευνες γύρω από την δράση συγκεκριμένων λαθρομεταναστών και τις σχέσεις τους με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών του εξωτερικού…

Η οικονομική δυσπραγία και τα αποτελέσματά της δεν έχουν παρουσιασθεί ακόμη σε όλο τους το μεγαλείο, αλλά αναμένεται «οικονομικό σαμποτάζ» από τραπεζικούς κύκλους και εταιρείες αξιολόγησης επενδύσεων του εξωτερικού… Λίαν συντόμως και παρά τον πρόσκαιρο εφησυχασμό, θα ξεσπάσει «θύελλα» δηλώσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Είναι όμως μόνο αυτά τα οποία θα πιέσουν την κυβέρνηση Καραμανλή για να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές; Δυστυχώς, τα εθνικά ζητήματα άρχισαν να αναθερμαίνονται, κι ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι ο κύριος Νίμιτς είχε αποφασίσει να «πάει για διακοπές», αυτό το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως ιδιαίτερα αυξημένες αναμένεται να είναι οι προκλήσεις προς τον Ελληνισμό αλλά και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία αρκείται στην εφαρμογή της «πολιτικής κατευνασμού»…

Πολιτική, την οποία εφαρμόζει η χώρα μας και στις σχέσεις της με την γείτονα Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για πόλεμο!!! Κι ενώ όλοι γνωρίζουν πως ο επαπειλούμενος πόλεμος αποτελεί χαρτί πίεσης προς την Ευρώπη για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., κανείς δεν τολμά να εξηγήσει την παθητική πολιτική και τις αδικαιολόγητες αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση Καραμανλή περί αφοπλισμού της χώρας μας…

Καλοκαίρι εντάσεων, συνεχών προκλήσεων και δυσάρεστων εκπλήξεων, που σαν κύριο στόχο έχουν να πλήξουν την κυβέρνηση αλλά και να «θυμώσουν» τους Έλληνες πολίτες προκειμένου, μέσα από συντονισμένες ενέργειες να επιτευχθεί μία κοινωνική έκρηξη, της οποίας τα αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να είναι μετρήσιμα αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι μόνο προς όφελος εκείνων που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν αυτή τη κυβέρνηση στην Ελλάδα; Ποιοι είναι αυτοί που σχεδιάζουν προσεκτικά και χειριζόμενοι πλήθος παραμέτρων αποσκοπούν στην εσωτερική αναταραχή και την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων; Ποιοι είναι αυτοί που θα ωφεληθούν στην περίπτωση που η χώρα μας μπει σε μία κατάσταση ουσιαστικής ακυβερνησίας, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει μετά την κυβέρνηση Καραμανλή; Ποιοι επιζητούν την κατατρομοκράτηση των πολιτών, αλλά και των οργάνων του κράτους, για να μπορέσουν να περάσουν τα άνομα σχέδιά τους;

Δυστυχώς, όλοι μας ξέρουμε ποιος επιθυμεί μία προβληματική Ελλάδα, η οποία δεν θα μπορεί να αντισταθεί στους σχεδιασμούς που υπάρχουν. Σε μία προσπάθεια απλής καταμέτρησης και με βάση τις πληροφορίες που δίνονται προς όλους τους πολίτες, ξεχωρίζουμε πρώτα την Τουρκία, που θέλει τα πετρέλαια του Αιγαίου, το ουράνιο και τον χρυσό της Θράκης, αλλά και κάποια νησιά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ στην οικονομική άνοδο της «Οθωμανικής Τουρκίας»!!!

Τα Σκόπια, αν και είναι ο μικρότερος αντίπαλος, σαφέστατα θέλουν ανατροπή των υπαρχουσών εσωτερικών δυνάμεων στην Ελλάδα, για να εκμεταλλευτούν πολιτικά το «κενό εξουσίας» και να προωθήσουν ζητήματα όπως της ονομασίας και της ένταξής τους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Η Αλβανία, κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ, δεν ξεχνά το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας» και ίσως το Αλβανικό στοιχείο με τη μορφή μεταναστών (ή και λαθρομεταναστών) που υπάρχει στην Ελλάδα, δύναται να συντελέσει σε ενέργειες που θα πυροδοτήσουν κάποιες εξελίξεις, προσδοκώντας στην όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευσή τους και πάντα εις όφελος της Αλβανίας.

Η μεγαλύτερη όμως χώρα, που συντονισμένα εργάζεται για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Βαλκανικής, είναι οι ΗΠΑ. Χωρίς να χωρά καμία αμφισβήτηση, σαμποτάρουν ενέργειες της ελληνικής πολιτικής (ελέω ανικανότητας από την Ελληνική πλευρά), προωθούν θέσεις, απόψεις και σχεδιασμούς κατά του Ελληνισμού, ακόμη και κατά των γεωγραφικών υφιστάμενων δεδομένων, για να μπορέσουν να πιέσουν και να αναγκάσουν σε προσκυνηματική πολιτική υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων (και επιχειρήσεων) και κατά του ρωσικού εναγκαλισμού και της Ελληνο-Ρωσικής φιλίας η οποία έκανε την εμφάνισή της κατά τα τελευταία χρόνια…

Η δημιουργία μειονοτήτων, αλλά και η ενίσχυση πολιτικών (και όχι μόνο…) δράσεων κατά των Ελληνικών συμφερόντων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και περιμετρικά της χώρας ή και στα διεθνή φόρα, είναι πλέον μία πάγια τακτική η οποία πιέζει ασφυκτικά, για να εξαναγκάσει την κυβέρνηση Καραμανλή να υποκύψει… όχι για να δεχθεί τις «διαταγές» του Λευκού Οίκου και του Στέητ Ντιπάρτμεντ, αλλά για να παραιτηθεί από την διακυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα, η παραίτηση και η αποπομπή ολόκληρου του κυβερνητικού σχήματος, δείχνει να είναι απαίτηση «προς παραδειγματισμό» εκείνων των πολιτικών σχημάτων που θα ακολουθήσουν και που θα αναλάβουν το μέλλον των πολιτών και της χώρας αυτής που λέγεται Ελλάδα…

Οι τρομοκράτες, που σήμερα χτύπησαν και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον αστυνομικό, δεν ήταν παρά όργανα όλων αυτών που δεν θέλουν να χαθούν τα συμφέροντά τους. Καθοδηγούμενοι και καλοπληρωμένοι (κατά πάσα πιθανότητα) εκτελεστές, που έχουν αναλάβει μέρος του σχεδίου καταποντισμού της χώρας και παράδοσής της στα άνομα χέρια δολοφόνων…

Εμείς οι πολίτες, αυτή τη χώρα επιθυμούμε να ζούμε; Σε έναν τόπο όπου οι καλά προστατευμένοι και εκπαιδευμένοι δολοφόνοι θα αποφασίζουν για το μέλλον μας αλλά και το αύριο των παιδιών μας; Σήμερα δεν δολοφονήθηκε απλά ένας άνθρωπος, ένας αστυνομικός…

Σήμερα συντελέστηκε μέρος του σχεδίου που αποσκοπεί στην παράλυση της χώρας και στην επιβολή ανθελληνικών σχεδίων που είναι ικανά να αφαιρέσουν ακόμη και κομμάτια της πατρίδας μας, στο όνομα της προστατευόμενη τρομοκρατίας της κάθε «σέχτας αλητών».

Κωνσταντίνος

Πηγή:Ας μιλήσουμε επιτέλους

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

alavanos_1Κατά την πολύωρη σύσκεψη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Αλέκος Αλαβάνος εκδήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί τόσο από την θέση του προέδρου της Κ.Ο. όσο και από την κοινοβουλευτική του ιδιότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΓια άλλη μια φορά η Νέα Παγκόσμια Τάξη έχασε το "παιχνίδι"

ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ


ivannnno

Σε αλλαγές ως προς την καταγωγή των Σλαβομακεδόνων, προχώρησε το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας της ΠΓΔΜ, στη νέα αναθεωρημένη έκδοση στην αγγλική και σκοπιανή γλώσσα της «Ιστορίας του μακεδονικού λαού», η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και παρουσιάστηκε στα Σκόπια. Όπως αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ», με τίτλο «Διέγραψε τον όρο Σλάβοι και εισήγαγε τον όρο Αρχαίοι» στην αναθεωρημένη αυτή έκδοση επισημαίνεται ότι οι σημερινοί «Μακεδόνες» στην ΠΓΔΜ αποτελούν μείξη των αρχαίων Μακεδόνων και των Σλάβων και σε αυτή τη συμβίωση επικράτησε το αρχαίο στοιχείο.

Η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με την έκδοση, θα πρέπει να ονομάζεται «αλεξανδρινή» ή «μακεδονιστική» αντί του όρου «ελληνιστική» που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο, αλλά και από τους ιστορικούς της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την «Ντνέβνικ» αυτές είναι οι δύο σημαντικές αλλαγές που εισάγει το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας της ΠΓΔΜ στη νέα έκδοση του βιβλίου της Ιστορίας του λαού της ΠΓΔΜ. Στην πρώτη έκδοση της «Ιστορίας του μακεδονικού λαού» που είχε παρουσιαστεί το 2000 από τον ίδιο κρατικό φορέα της ΠΓΔΜ, αντίθετα με τη νέα έκδοση, υποστηριζόταν ότι ο σλαβικός πληθυσμός που εγκαταστάθηκε σε αυτή την περιοχή υπερίσχυσε του αυτόχθονα μακεδονικού πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

view_2009-05-27t151135z_01_ank07_rtrmdnp_3_turkeyΗ Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, για να καταγγείλει τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Είπε, επίσης, ότι η άσκηση πιθανόν να σχετίζεται με τις έρευνες της Κύπρου, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες, μέσα από τη λύση του κυπριακού το όφελος θα είναι και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχει αρχίσει η άσκηση της Τουρκίας, όπως την ονομάζουν, έρευνας και διάσωσης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο της.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ιράκ καταγγέλει την Τουρκία


Το Ιράκ κατήγγειλε την Τουρκία ότι έχει κλείσει την ροή νερού από τον Ευφράτη ποταμό προς τα Ιρακινά εργοστάσια διύλισης νερού, τις τελευταίες μέρες οι σωλήνες των εργοστασίων τρέχουν λάσπη , δήλωσε ο υπουργός υδάτων του Ιράκ Αμπντούλ Ρασίντ.
Οι αγρότες στις εύφορες περιοχές του Τίγρη και του Ευφράτη αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, ενώ ήδη μεγάλες σοδειές έχουν καταστραφεί από την ξηρασία. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιράκ είναι μεγάλο γιατί η Τουρκία παρακρατεί το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων αποθεμάτων των ποταμών.
Τούρκος αξιωματούχος διαβεβαίωσε τις αρχές του Ιράκ ότι θα αυξηθεί η ροή του νερού προς τα εργοστάσια.

"Ο δρόμος θα είναι η Εγνατία οδός . Πρώτα θα αρχίσουν να κάνουν τον δρόμο και μετά θα γίνουν όλα "

" Οταν ακούσετε ότι τά νερά τού Ευφράτη τά κόβουν από ψηλά οί Τούρκοι μέ φράγματα, καί τά χρησιμοποιούν γιά αρδευτικά έργα, τότε νά ξέρετε ότι ήδη έχουμε μπεί στήν ετοιμασία τού μεγάλου εκείνου πολέμου καί ότι προετοιμάζετε ό δρόμος γιά τίς " μύριες μυριάδων στρατού τών από ανατολών ηλίου " , πού αναφέρει ή Αποκάλυψη...

Γέροντας Παϊσιος

ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

documentciaΈγγραφα που δείχνουν το συνωμοτικό παιχνίδι της Αμερικής και του Χένρι Κίσιγκερ αποκαλύπτονται. Ο φάκελος της Κύπρου κρύβει στοιχεία που ακόμα καίνε σε CIA και Πεντάγωνο.