Ελληνικό διάβημα στην Τουρκία για μεταφορά παράνομων μεταναστών


Εντός της ημέρας αναμένεται το ελληνικό διάβημα προς την τουρκική πλευρά, με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο φαίνεται τουρκική ακταιωρός να επιχειρεί να αφήσει παράνομους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, το πρόβλημα είναι γνωστό στους γνωρίζοντες τα διπλωματικά και η προσπάθεια είναι συνεχής. «Είναι μια συνεχής ενημέρωση, η οποία γίνεται προς όλους και προς την Ευρώπη και βεβαίως διμερώς με την Τουρκία» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Στο εν λόγω βίντεο, που φέρνει στο φως η εφημερίδα Έθνος την Τετάρτη, φαίνονται άνδρες τουρκικής ακταιωρού να επιχειρούν να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ακταιωρός υποχωρεί όταν πλησιάζει σκάφος του Λιμενικού.
Το περιστατικό κατεγράφη στις 19 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κόρακα, στη Μυτιλήνη.

Το βίντεο βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και κατά πληροφορίες της εφημερίδας δεν είναι το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε πως έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών και ότι η επαναπροώθησή τους είναι μια διαδικασία που ακολουθείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων ενώ μας απασχολούν και τα κέντρα εισόδου των λαθρομεταναστών.

«Η προσπάθεια είναι μεγάλη και είναι ένα μεγάλο θέμα και μόνο να αναλογιστεί κανένας τον αριθμό που σας ανέφερε», τόνισε.

«Η επαναπροώθηση συμβαίνει και προς την Τουρκία. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, που είναι αρμόδιοι γι' αυτό το θέμα, γίνονται και με την Τουρκία. Ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, υπάρχουν. Αυτό είναι σαφές» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, 15 αλλοδαπούς που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων είχε κρύψει επιμελώς στο φορτηγό του 33χρονος οδηγός που συνελήφθη από τους λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι αλλοδαποί θα μετέβαιναν λαθραία στην Ιταλία, καθώς το φορτηγό αυτοκίνητο ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε πλοίο της γραμμής που συνδέει την Ελλάδα με τη γειτονική χώρα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.

Πηγές: in.gr

Επιβεβαίωση: Η Τουρκία υπεύθυνη για τη διοχέτευση χιλιάδων λαθρομεταναστών με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας


Σοβαρότατα ερωτηματικά για την αξιοπιστία και την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας εγείρει η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Έθνος» για τον ενεργό ρόλο της Άγκυρας στη διοχέτευση των δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που επιχειρούν καθημερινά να περάσουν το Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας φήμες ετών.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει με αδιάσειστα ντοκουμέντα που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, ότι ακταιωρός της Τούρκικης Ακτοφυλακής μεταφέρει λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Συγκεκριμένα, πλωτό σκάφος του Λιμενικού στη διάρκεια της περιπολίας του εντόπισε, ξαφνικά, το τούρκικο σκάφος (σ.σ.: τα πλήρη διακριτικά του είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών) να πλέει κοντά στο ακρωτήριο Κόρακας της Μυτιλήνης και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, μεταφέροντας άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών.
Μάλιστα, στις αποκαλυπτικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, φαίνεται ένας άνδρας, προφανώς μέλος του πληρώματος της ακταιωρού, να πετάει στη θάλασσα σωσίβια, προκειμένου να τα πιάσουν οι μετανάστες, καθώς θα πέσουν στη θάλασσα. Ετσι, με αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν κολυμπώντας στην ακτή ή εάν καθυστερούσαν και γίνονταν αντιληπτοί από το Λιμενικό, θα εμφανίζονταν ως ναυαγοί και οι λιμενικοί θα προχωρούσαν στη διάσωσή τους. Ωστόσο, η προσπάθειά τους διακόπηκε όταν έκανε την εμφάνισή του πλωτό του Λιμενικού.
Τότε η τούρκικη ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο ελληνικό σκάφος. Οι λιμενικοί, με επανειλημμένες κλήσεις από το ραδιοτηλέφωνο και στη συνέχεια με τον προβολέα, ζητούσαν να φύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό έγινε ύστερα από περίπου 15 λεπτά της ώρας.
Η επιχείρηση καταγράφηκε σε βίντεο και, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, δεν είναι το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές και αποτυπώνεται εμπλοκή τούρκικης ακταιωρού σε μεταφορά μεταναστών.
Είναι προφανές ότι η εμπλοκή σκάφους της τούρκικης ακταιωρού σε μεταφορά μεταναστών θα μπορούσε να αποδοθεί σε «διάβρωση», ακόμα και σε υψηλό επίπεδο των διωκτικών αρχών της γειτονικής χώρας από τα πανίσχυρα «κυκλώματα» παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Ωστόσο, υπάρχουν και δύο άλλα στοιχεία που οδηγούν βάσιμα στην εκτίμηση ότι αποτελεί πολιτική επιλογή στη γειτονική χώρα να διευκολυνθεί η έξοδος από εκεί προς τη χώρα μας των μεταναστών. Και συγκεκριμένα:
1. Παρότι έχει επισημανθεί από την πλευρά μας, με συγκεκριμένα στοιχεία σε επαφές ανωτάτου επιπέδου των αντίστοιχων λιμενικών αρχών, η μαζική παράνομη έξοδος μεταναστών από την περιοχή του κόλπου Μαντελλιών προς το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια για το κλείσιμο αυτού του «δρόμου».
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Ναυτιλίας έχει καταγράψει μια σειρά τούρκικων σκαφών, αλιευτικών και τουριστικών αλλά και ορισμένων με σημαία ΗΠΑ για να μη δίνουν «στόχο», με Τούρκους μεταφορείς να διακινούν μετανάστες προς τα παραπάνω μικρά νησάκια.
2. Οι τουρκικές αρχές αρνούνται να εφαρμόζουν ουσιαστικά το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχουν συνυπογράψει, ίσως επειδή σε αυτό καθορίζεται ως λιμάνι επανεισδοχής και η Σμύρνη, στης οποίας την περιοχή μένουν πάρα πολλοί μετανάστες.
Οπως έχει αποκαλύψει, από τις αρχές Αυγούστου, το «Εθνος», οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν στοιχεία ότι στα παράλια της γειτονικής χώρας έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που φτάνουν παράνομα στην Τουρκία, με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα και ακολούθως σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο «για πληθυσμό ενός ακόμα νομού», εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για το μέγεθος του μεταναστευτικού «κύματος».
Σοβαρό προβληματισμό, όμως, προκαλεί και η στάση του υπουργείου Εξωτερικών, που προκειμένου να μην ενοχληθεί η τουρκική πλευρά, αποφεύγει να αναδείξει το ζήτημα της ασύδοτης δράσης των κυκλωμάτων δουλεμπόρων στη μικρασιατική ακτή. Πολύ περισσότερο όταν οι δύο χώρες, στο πλαίσιο της προσέγγισης και της συνεργασίας σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», έχουν υπογράψει συμφωνία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται. Οπως έλεγε διπλωματική πηγή, πολλές φορές έχουν την παράλογη αξίωση να υπάρχει... διαβατήριο των υπό επανεισδοχή λαθρομεταναστών (όταν είναι γνωστό ότι τους αφαιρούν τα διαβατήρια οι δουλέμποροι).
Το κέντρο επανεισδοχής λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο στον Εβρο. Δεν είναι τυχαίο ότι και από αυτούς τους ελάχιστους που αναγκάζεται να πάρει πίσω η Τουρκία, ύστερα από μικρό διάστημα εντοπίζονται και πάλι να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελλάδας
Η διοχέτευση πλημμυρίδας λαθρομεταναστών αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Ελλάδας μέσω της αύξησης εγκληματικότητας, της οικονομικής κρίσης, φθοράς των υποδομών και τη διάσπαση της κοινωνικής και εθνικής συνοχής. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να απαιτήσει από την Άγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία για την επανεισδοχή και συγχρόνως να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει στην ΕΕ, ζητώντας να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση προς την Αγκυρα και δρομολόγηση των αποφάσεων για κοινή ευρωπαϊκή δύναμη ακτοφυλακής.

Πηγές:strategy-geopolitics.blogspot

Δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα η εκλογή Μακκέιν;

Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προβλέπεται στο πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Παράγοντες της ομογένειας κινητοποιούνται στο παρασκήνιο προκειμένου οι γερουσιαστές Ηλιάνα Ρος-Λέτινεν και Γκας Μπιλιράκης να επιτύχουν την αφαίρεση της φράσης. Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων παρευρέθηκε ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκολα Γκρούεφσκι -κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ- δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχτεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», εάν στην κυοφορούμενη πρόταση Νίμιτς κατοχυρώνεται η αποκαλούμενη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.
Την ίδια ώρα, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, με νέες δηλώσεις του καταγγέλλει τον ...ελληνικό εθνικισμό και αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Καραμανλή το αδιέξοδο στις συνομιλίες. «Ίσως κάποτε και κάπου να έχουν γίνει λανθασμένες εκτιμήσεις όσον αφορά την τακτική κατά τα προηγούμενα 15 χρόνια, η μη επίλυση, όμως, του προβλήματος δεν οφείλεται στο συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά πρωτίστως στον ελληνικό εθνικισμό, που βρίσκεται σε χαρακώματα και ο οποίος χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους», ανέφερε ο Α. Μιλόσοσκι, το βράδυ της Δευτέρας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για επίκαιρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε δε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει κανένα περιθώριο υποχώρησης όσον αφορά τον εθνικό-γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό.

Η Γεωργία παραδέχθηκε χρήση βομβών διασποράς στη Ν. Οσετία

Γεωργιανοί υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ενώπιον του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ότι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς στη Νότια Οσετία κατά τη σύγκρουση με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση, η οποία έχει επίσης καταδικάσει τη Μόσχα για τη χρήση τέτοιων βομβών. «Οι Γεωργιανοί υπεύθυνοι αναγνώρισαν ότι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς Μ85 κοντά στη σήραγγα του Ρόκι (που συνδέει τη Ρωσία και τη Νότια Οσετία)», δήλωσε η Μπόνι Ντόχερτι, ειδική σε θέματα όπλων της ΗRW. «Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα χωριά» που επλήγησαν από βόμβες διασποράς, προερχόμενες είτε από τις ρωσικές είτε από τις γεωργιανές δυνάμεις, σημειώνει εξάλλου το HRW σε ανακοίνωσή του. «Η Ρωσία αρνήθηκε (ότι έκανε χρήση βομβών διασποράς), αλλά εμείς διαθέτουμε αδιάψευστες αποδείξεις ότι έκανε χρήση σε πολλές τοποθεσίες», κατήγγειλε τέλος η Ντόχερτι.