Πυρηνική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας


Στην ενεργοποίηση της 15ετούς διάρκειας "Συμφωνίας Συνεργασίας Πυρηνικής Ενέργειας για Πολιτική Χρήση", που είχε υπογραφεί στις 26 Ιουλίου 2000, προχώρησαν χθες ΗΠΑ και Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά την ανταλλαγή πυρηνικής τεχνολογίας, υλικών και εξοπλισμού αντιδραστήρων. Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί πριν από τέτοιες συμφωνίες η χώρα με την οποία έρχεται σε συμφωνία η Ουάσιγκτον, να συμφωνεί με τις διατάξεις της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (NPT). Ο εκπρόσωπος του State Department Sean McCormack δήλωσε ότι η συμφωνία θα προωθήσει την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και θα εμπεδώσει την ασφάλεια. Η δήλωση έγινε μάλλον ως προαπαιτούμενο της αμερικανικής νομοθεσίας και όχι για λόγους ουσίας. Ο πρόσφατα ψηφισμένος τουρκικός νόμος εξουσιοδοτεί το υπουργείο Ενέργειας να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τις προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή Πυρηνικών Ηλεκτρικών Σταθμών (ΠΗΣ) και να καθορίσει την ισχύ τους και την τοποθεσία ανέγερσής τους. Προβλέπει επίσης πως ελλείψει ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα, οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή τους. Yπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοδοξεί να κατασκευάσει τρεις ΠΗΣ μέχρι το 2014, συνολικής δυνατότητας παραγωγής 5.000MW.

Πηγές: strategy-geopolitics

Απαγόρευση διέλευσης φάλαγγας της ΕΛΔΥΚΟ από τα Σκόπια

Σε νέα πρόκληση, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, προέβησαν χθες οι αρχές των Σκοπίων, με την απαγόρευση διέλευσης από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στρατιωτικής φάλαγγας, αποτελούμενης από 50 οχήματα και 140 άνδρες. Η φάλαγγα είχε προορισμό το Κόσοβο, προκειμένου οι στρατιώτες να αντικαταστήσουν συναδέλφους τους που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚΟ. Οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ δεν θεώρησαν επαρκή την επίδειξη του «νατοϊκού μανιφέστου» -του επίσημου εγγράφου του ΝΑΤΟ, το οποίο περιγράφει την κίνηση της φάλαγγας, τη σύνθεσή της, τα ονόματα των ένστολων και τους αριθμούς πινακίδων των οχημάτων- και ζήτησαν από τους στρατιώτες διαβατήρια. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΓΕΕΘΑ και ακολούθως τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και η διοίκηση της KFOR. Καθώς από τις συνεννοήσεις δεν προέκυψε αποτέλεσμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή να επιστρέψει η φάλαγγα στη βάση της, στο Πολύκαστρο Κιλκίς.
Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να προβεί τις δέουσες ενέργειες προς το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ενημέρωσε τη Συμμαχία για το συμβάν. Η εξέλιξη προκάλεσε προβληματισμό, καθώς μόλις προχθές, τμήμα της ελληνικής δύναμης με προορισμό το Κόσοβο πέρασε από την ΠΓΔΜ χωρίς πρόβλημα, ενώ, όπως ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών, η διέλευση από την ΠΓΔΜ των ελληνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην KFOR ρυθμίζεται από Σύμφωνο Κατανόησης, το οποίο εφαρμόζεται χωρίς πρόβλημα εδώ και 8 χρόνια. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για επίκληση προφάσεων και αβάσιμων δικαιολογιών από τις αρχές της ΠΓΔΜ και για αντιπαραγωγική στάση. Εν τω μεταξύ, χθες, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα στις εκλογές στη γειτονική χώρα και δήλωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με προβληματισμό την κατάσταση και θα τοποθετηθεί μετά τα τελικά αποτελέσματα.

Πηγές: strategy-geopolitics

"Για να αποτραπεί ένας νέος βαλκανικός πόλεμος, η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί μέσω της «μακεδονικής μειονότητας»"!

Υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις των Σκοπίων περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ο γνωστός Αμερικανός Edward P. Joseph κάνει λόγο για "νέο βαλκανικό πόλεμο" σε περίπτωση μη ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Joseph –πρώην επικεφαλής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (ICG) στα Σκόπια και νυν επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσιγκτον σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού Spiegel, υποστηρίζει ότι το θέμα των μειονοτήτων προκαλεί φόβο στην Αθήνα και καλεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει πρωτοβουλία για να εξετάσει το ζήτημα της «μακεδονικής μειονότητας» γεγονός που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα βιβλιογραφία Ελληνίδας ερευνήτριας του ΕΛΙΑΜΕΠ για να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά του. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να "πληρώσει ακριβό τίμημα" ("The Greek government would pay a heavy political price for such an outcome"), επισημαίνει. Ο Joseph υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση που δεν διαφαίνεται καθώς οι δυο χώρες –για τους δικούς τους λόγους – δεν προτίθενται να υποχωρήσουν. Με δεδομένη την ανισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας», η διαμεσολαβητική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών –από μόνη της – δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Παράλληλα, καθώς η Ευρώπη δεν δείχνει διατεθειμένη να συγκρουστεί με την Αθήνα, η Αμερικανική ηγεσία είναι για μια ακόμη φορά απαραίτητη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγές: strategy-geopolitics

Μαζέψτε τους...ξεπέρασαν κάθε όριο...η αντίδραση κάποια στιγμή θα είναι απλά φυσικό επακόλουθο...

Ζητούν να διδάσκεται η λεγόμενη "Μακεδονική" γλώσσα στα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας!!!







Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές στα Σκόπια τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία της γειτονικής χώρας που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και κυρίως στην Φλώρινα έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους με ιδιαιτέρα προκλητικό τρόπο. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ουράνιου τόξου Πέτρος Βασιλειάδης πήρε το λόγο στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα το Σκοπιανό και ζήτησε να διδάσκεται η λεγόμενη κατα αυτούς "Μακεδονική" γλώσσα στα ελληνικά σχολεία της περιοχής. Και η πρόκληση όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Ο Πέτρος Βασιλειάδης μίλησε ακόμα για εθνική μειονότητα "Μακεδόνων" στην Ελλάδα!!!

Πηγές: greekalert