O αγωγός ειρήνης και το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Του Κώστα Πικραμένου
Μετά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, λίγο πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε (το 2004) πολλοί εναποθέτουν τις τελευταίες ελπίδες τους για επίλυση-επανένωση της νήσου στις απευθείας συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Στη Λευκωσία αρκετοί είναι εκείνοι που πιέζουν τον Κύπριο Πρόεδρο να ορίσει τις κόκκινες γραμμές (red lines) της ελληνο-κυπριακής πλευράς (αποχώρηση ΤΕΔ, συνθήκη εγγυήσεων, έποικοι κλπ) προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε τραγικές για τον Κυπριακό Ελληνισμό υποχωρήσεις. Ο Χριστόφιας όμως ξέρει ότι δε μπορεί να «πουλήσει τσαμπουκά» γιατί το ενδεχόμενο διακοπής των συζητήσεων θεωρείται πολύ πιθανό. Εν ολίγοις, «μπρος οι Τούρκοι, πίσω η διχοτόμηση». Παραδόξως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν είναι το μόνο πλέον σημαντικό θέμα για το μέλλον της νήσου. Εδώ και 7 χρόνια δρομολογούνται εξελίξεις στη Μεγαλόνησο οι οποίες ουσιαστικά θα κρίνουν την ισορροπία δυνάμεων στη Ανατολική Μεσόγειο (και στο Αιγαίο) για τις δεκαετίες που έρχονται. Η Κύπρος επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και γεωπολιτικούς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω διαδικασίες οριοθέτησης της ΑΟΖ «έτρεχαν» την ίδια περίοδο με τη σύνταξη του Σχεδίου Ανάν. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2001-02 (επί προεδρίας Κληρίδη) ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με τη κυβέρνηση της Αιγύπτου και του Λιβάνου για τη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στα νότια και ανατολικά αντίστοιχα της Κύπρου. Στα τέλη του 2003 (επί προεδρίας Παπαδόπουλου) λίγο πριν την κατάθεση προς δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν, υπογράφτηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενώ το 2007 υπογράφτηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ με το Λίβανο (εκκρεμεί επικύρωση από το κοινοβούλιο της χώρας του Κέδρου). Το Ισραήλ αρνήθηκε να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Κύπρο για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Το 2007 θεσπίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των εταιρειών που θα προβούν σε έρευνα και εξόρυξη των πιθανών κοιτασμάτων ενώ ορίστηκαν και τα 13 πεδία (blocks) έρευνας. Μέχρι τα τέλη του 2007 είχαν κατατεθεί αιτήσεις για 3 πεδία αλλά ο αριθμός των ενδιαφερομένων εταιριών κρίνεται προς το παρόν μικρός. H αδειοδότηση «πάγωσε» εν όψει των Προεδρικών εκλογών του 2008 προκειμένου το όλο θέμα να χειριστεί ο νέος Πρόεδρος. Σήμερα η όλη διαδικασία προχωρά παράλληλα με τις απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Η Τουρκία έχει στείλει «μήνυμα» προς όλες τις πλευρές αλλά και τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ότι δε θα επιτρέψει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν την οριστική διευθέτηση-οριοθέτηση των ΑΟΖ των παράκτιων κρατών. Είναι γνωστό ότι ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στη Κρήτη – Καστελόριζο – Κύπρο παραμένει άνευ ρύθμισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που κατά το Δίκαιο της Θάλασσας (Συνθήκη 1982) ταυτίζονται. Την ίδια στιγμή η Τουρκία θα μπλοκάρει εξορύξεις στα νότια της Κύπρου (έναντι της Αιγύπτου) με το επιχείρημα ότι η ελληνο-κυπριακή πλευρά δεν αντιπροσωπεύει την ολότητα της νήσου όπου και οι Τ/Κ έχουν κυρίαρχα δικαιώματα και απαιτήσεις στο φυσικό πλούτο της Κύπρου. Το καλοκαίρι του 2007 η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση στην Αν. Μεσόγειο προκειμένου να δείξει τις διαθέσεις της επί του ζητήματος. Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκεια της για τη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία (η γαλλική ΤΟΤΑL αποτελεί μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες προς εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Κύπρο). Για τη Γαλλία η Κύπρος κατέχει στρατηγική θέση για τη στάθμευση και επιμελητεία στρατευμάτων της στο Λίβανο στα πλαίσια της UNIFIL. H Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή τόσο με τη Λιβύη όσο και με την Αίγυπτο (πρόσφατη επίσκεψη Μουμπάρακ στην Αθήνα) προκειμένου να οριοθετήσει την μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η Κύπρος μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Λευκωσία προχωρεί τις αντίστοιχες διαδικασίες για την ΑΟΖ με την Αθήνα.
Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό χάρτη του προτεινόμενου καθεστώτος της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο με βάση της Ελληνικές και Κυπριακές αξιώσεις:

Καθώς και ένα ενδεικτικό χάρτη με βάση της Τουρκικές και Τ/Κ αξιώσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Για τη Τουρκία τόσο το Αιγαίο όσο και η Αν. Μεσόγειος αποτελούν κλειστές θάλασσες όπου τα νησιά (του Αιγαίου) δε διαθέτουν ΑΟΖ ενώ η Κύπρος διχοτομεί την ΑΟΖ της με βάση τις «πραγματικότητες» στο νησί:

Δεξιά στο χάρτη υπάρχει μία μπλε γραμμή που ενώνει το λιμάνι του Ceyhan στην Τουρκία με το Ισραήλ. Πρόκειται για τον «αγωγό ειρήνης» που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στο Ισραήλ και την Ινδία. Ένας άλλος παράλληλος αγωγός θα μεταφέρει νερό από τη Τουρκία στο Ισραήλ. Η συμφωνία υπογράφτηκε στα μέσα Ιουλίου από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, τον Ισραηλινό ομόλογο του, τον Ινδό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και το νούμενο 2 της ρωσικής Gazprom κ. Μedvedev. Ο εν λόγω αγωγός θα επεκτείνεται μέχρι το Eliat στη Ερυθρά θάλασσα προκειμένου το φυσικό αέριο να κατευθύνεται έπειτα σε υγρή μορφή (LNG) στην Ινδία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ αρνείται την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο καθώς ο εν λόγω αγωγός «ακουμπά» την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Άρα η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει την άδεια της Λευκωσίας προκειμένου να πουλήσει νερό και να μεταφέρει «ενέργεια» στο Ισραήλ και την Ινδία. Καταλαβαίνει κάποιος εύκολα γιατί τα «ενεργειακά» σχέδια της Κύπρου κρέμονται σε μία «λεπτή κλωστή» και το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης στην Αν. Μεσόγειο φαντάζει ρεαλιστικό. Ο Λίβανος θεωρείται απίθανο να συναινέσει να φιλοξενήσει τμήμα του αγωγού για το Ισραήλ. Ανεξάρτητα από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ η Κύπρος έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Είναι πολύ αργά να κάνει πίσω και σε συνδυασμό με την «διχοτόμηση» που έρχεται θα τα παίξει όλα για όλα… Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα «θερμού επεισοδίου» αεροναυτικών δυνάμεων (με συμμετοχή της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ανοίξει και το μέτωπο του Αιγαίου για τελική και οριστική διευθέτηση). Η φιλολογία περί στρατιωτικής σύρραξης στην Αν. Μεσόγειο διατυπώνεται ανοιχτά από Τούρκους αναλυτές γνωστών Στρατηγικών Ινστιτούτων της Άγκυρας (ΑSAM) και ο νοών νοείτο…! Η διεθνής συγκυρία για πηγές ενέργειας πέρα από τη Ρωσική εξάρτηση ευνοούν τα σχέδια της Τουρκίας για επιθετικές διεκδικήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο θα «κλείσει για πάντα» η πόρτα της Ε.Ε εξυπηρετεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας αλλά και τη ισλαμική εκλογική βάση του ΑΚΡ όσο και αν διαφωνούν κάποιοι φίλοErdoganικοί…

ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενω ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, δεν δήλωσε ακόμη την πολιτική που θα ακολουθήσει στον Καύκασο, η κα. Μπακογιάννη βιάστηκε να στηρίξει την Γεωργία στο θέμα των αποσχισθεισών επαρχιών της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας με αποτέλεσμα να έρθει η Ελλάδα σε άμεση ρήξη με τον Πούτιν και με τις συμφωνίες που έκανε ο Καραμανλής με τον Ρώσο ηγέτη.

Τι παίζει;

ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

Ο πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινετζάντ έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ομπάμα.
Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αρχή της μείωσης των εντάσεων.

ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΑΝΑΣΩΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Με την εκλογή Ομπάμα ανέβηκαν τα....χρηματιστήρια και κυρίως η ψυχολογία εχόντων και μη εχόντων. Εδώ που τα λέμε οτιδήποτε διαφορετικό απο τον Μπους θα έδινε ελπίδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δούρειος ίππος της Νέας Τάξης

Προτρέπει σε ακύρωση

των παραδοσιακών αξιών

Ο γαϊ-δούρειος ίππος ή ημίονος της νέας τάξης πραγμάτων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πολιτικό υβρίδιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί, είναι στείρο και ασύμβατο σε διασταύρωση αυτοχθόνων ιδεών, δύναται όμως να προκύψει μέσω πολιτικής αντινομίας του τύπου: «Η αριστερά διευκολύνει και προωθεί την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση».
Αν λοιπόν φέρουμε την άλογη θεωρεία της νέας τάξης πραγμάτων και την εντάξουμε στην υπομονετική και καρτερική ηττοπάθεια του ανεύθυνου μικροαστού, θα προκύψει η γνωστή τερατογένεση, ο άπατρις- κοσμοπολίτης, ο βολεμένος καλοπερασάκιας.

Αυτός συνήθως δεν έχει καμία διάθεση να αγωνιστεί, ήρθε στον κόσμο για να τον απολαύσει με τους κόπους των άλλων!! Δεν ενθουσιάζεται με επαναστάσεις, αλλά με επιφανειακές μεταρρυθμίσεις, επειδή ανήκει στα κοινωνικά μεσοστρώματα.
Είναι διαρκώς πνευματικά «αραχτός» και εξωραΐζει την καθημερινότητα με θεωρητική ραθυμία, αγαπάει μεν τα δάση, για να πάει περίπατο στην εξοχή και καίει τα βιβλιοπωλεία όταν δεν πουλάνε τα δικά του ιδεολογήματα.
Δεν επηρεάζεται από τις εισοδηματικές του διακυμάνσεις, γιατί οι μειώσεις στις απολαβές του, απλά του αλλάζουν τον τόπο προορισμού των διακοπών του.
Άντε το πολύ-πολύ να αλλάξει αυτοκίνητο κάθε πέντε αντί για κάθε τρία χρόνια!! Ιδεολογικά η προσέγγιση του είναι συνεχώς αναθεωρούμενη, σε σημείο που να προσαρμόζεται εύκολα στον συρμό της εποχής, εγκαταλείποντας τις κουραστικές και για το άτομο για την κοινωνική του θέση ασύμφορες δογματικές δοξασίες!!
Μέσω του αναθεωρητισμού ακυρώνει και τις παραδοσιακές αξίες και αρχές ακόμη και αν είναι διαχρονικά σωστές.
Ανήκει στην μεσαία ή την μικροαστική τάξη και ηδονίζεται με κάθε τι το ξενόφερτο!! Αρέσκεται στην μίμηση της τελευταίας λέξης της μόδας. Είναι υπέρ της ελεύθερης χρήσης των ναρκωτικών και επιδιώκει την νομιμοποίηση τους!!
Εσωτερικεύει τις ενοχές του «κατώτερου» ελληνικού λαού που ακόμη δεν έχει φτάσει τις ιδεώδεις, προχωρημένες, σύγχρονες κοινωνίες και την «λαμπρότητα» που έχουν οι κατ ουσία παρακμαζόμενες μεγαλουπόλεις της Δύσης!!
Είναι πάντα μέσα στα πράγματα και θέλει να εξομοιωθούμε με τα «ανώτερα» κατ αυτόν πρότυπα των κρατών της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής όπου συνήθως σπούδασε.
Έχει αλλεργία με την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και την πυρηνική οικογένεια όπου «ένας άνδρας παντρεύεται μία γυναίκα και κάνουν παιδιά», λέει ναι στον γάμο ομοφυλοφίλων και στη υιοθεσία παιδιών από αυτούς!!
Υπερασπίζεται επιλεκτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ταυτίζει με τα δικαιώματα των μειονοτήτων που περιλαμβάνουν «εθνικές» μειονότητες εντός της Ελλάδας, τσιγγάνους, αιρέσεις, λαθρομετανάστες, αποδεχόμενος έτσι κάθε προπαγάνδα και σχέδιο που προωθούν τα επιτελεία της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.
Αποκαλεί την επέκταση του καπιταλισμού «παγκοσμιοποίηση» και όχι με τον παραδοσιακό όρο ιμπεριαλισμός, όπως οι πολυεθνικές εταιρείες που για λόγους αποενοχοποίησης αυτοαποκαλούνται «διεθνείς».
Καταγγέλλει την αντίσταση στα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων ως εθνικισμό κάνοντας σκόπιμη διαστρέβλωση των εννοιών και ταυτίζοντας την εθνική συνείδηση με τον επιθετικό σωβινισμό (υπερβολική και εχθρική σε όλους τους άλλους, επεκτατική πατριδολατρία).
Ανέχεται και νομιμοποιεί την ανθελληνική υστερία, των υποδαυλιζόμενων από τους γεωπολιτικούς δυνάστες, γειτόνων μας.
Έχει έναν ιδιότυπο ρατσισμό ενάντια σε κάθε τι ελληνικό και ηδονίζεται με κάθε υβριστή και εχθρευόμενο την Ελλάδα και τους Έλληνες, επιχαίρει μάλιστα, όταν οι «δικοί του» καίνε την Ελληνική σημαία και ταυτίζεται με τον ιμπεριαλιστικά καθοδηγούμενο αναρχισμό. Θέλει την κατάργηση των παρελάσεων, το σβήσιμο της εθνικής μνήμης και υπονομεύει την αγάπη στην ελευθερία και την πατρίδα.
Αδιαφορεί για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και θα ήθελε να πέσουν μονομερώς τα σύνορα και να γίνουμε «ξέφραγο αμπέλι» στις ορέξεις του καθενός, (γραμμή Σόρος με το ίδρυμα του περί Ανοικτής Κοινωνίας).
Υπερασπίζεται με πάθος τα ανθελληνικά και παραχαραγμένα βιβλία της ιστορίας που κατασκεύασε ο Σόρος και το παινεύεται από πάνω!!
Βοηθάει φανερά του σλάβο-βούλγαρους ψευτομακεδόνες ενάντια στην Ελλάδα και αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης, Τούρκους καταδικάζοντας σε αναγκαστικό εκτουρκισμό τους γηγενείς Πομάκους (Αγριάνες κατά το απώτατο παρελθόν).
Θέλει να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισότιμα και να μας καταλάβει πληθυσμιακά!!
Κάνει πως αγνοεί ότι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο και «καίγεται» να ιδρυθούν μειονοτικά κόμματα στην Ελλάδα απαιτώντας άμεση απόδοση υπηκοότητας σε όλους τους ξένους που ευρίσκονται εντός συνόρων!!
Αυτό είναι το τυπικό σκεπτικό του στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που ενώ δηλώνει αριστερός, συντηρεί τις γραμμές του διεθνούς κατεστημένου, παπαγαλίζει εισαγόμενες θεωρίες και είναι αναμφισβήτητα σήμερα ο κυριότερος εκφραστής των θέσεων της νέας τάξης πραγμάτων!!
Σε ότι αφορά τις παγιδευμένες φωτεινές εξαιρέσεις μερικών αριστερών πατριωτών στα πλαίσια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αυτοί πασχίζουν απομονωμένοι καθώς οι άλλοι (που έχουν την πλειοψηφία),έχουν ανεπιστρεπτί ενσωματωθεί στο σύστημα.
Το ιδεολογικό πολυκατάστημα έχει κεντρική είσοδο ηγεμονευόμενη από το θεωρητικό περίβλημα των εκσυγχρονισμένων αστών και διατηρεί ανοικτά και αυτόνομα παράθυρα διαφυγής σε περίπτωση ιδεολογικού κινδύνου.
Μέσω του θεσπισμένου κατακερματισμένου, πολυφωνικού αυτοπροσδιορισμού μεταφράζει και εγγράφει εισαγόμενους πολιτικούς νεωτερισμούς κάθε λογής.
Με πρόσχημα την υποτιθέμενη ταξική πρωτοπορία των διανοουμένων, έναντι της αμόρφωτης εργατικής τάξης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκπροσωπεί τους κοσμοπολίτες μικροαστούς.
Η μονομανής άρνηση του έθνους που είναι σαφώς λαθεμένο ιδεολόγημα, για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι η λευκή σημαία της παράδοσης του στους παγκόσμιους καπιταλιστές.
Ο κοινωνικός και πολιτικός μικροαστισμός δρα διαλυτικά στο λαϊκό κίνημα και μετατρέπει την πάλαι ποτέ ελληνική αριστερά σε απολειφάδι της Νέας Τάξης πραγμάτων.
Σιγά μην στενοχωρήθηκαν κιόλας!! Ίσα- ίσα το απολαμβάνουν ανερυθρίαστα αφού καλά περνάνε οι άνθρωποι. Το κρίμα είναι που πάει χαμένη τόσο λεπτεπίλεπτη κοινωνική ευαισθησία και τόσο έντονος αισθαντικός συναισθηματισμός πνιγμένος στην αιθάλη και την ζαλάδα μίας πικρόστυφης γεύσης που αφήνει η πολιτική παρακμή.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι πολιτικά ο εκρηκτικός πομφόλυγας και κατ ουσία ο προπομπός και ενίοτε η επωδός του αποσυντιθέμενου από την αποϊδεολιγοκοποίηση ΠΑΣΟΚ. Όλα του είναι ελαφριά και αιωρούνται χαλαρά και ανέμελα.
Δεν παύουν όμως να είναι τραγικά επικίνδυνα όταν μετεωρίζονται ακατάπαυστα. Εν κατακλείδι οι νεοκαπιταλιστές της αριστεράς μετοίκησαν στο κατεστημένο και η κοσμοαντίληψη τους έγινε άλλοθι αστικής απορρόφησης.
Ο «χώρος» όπως αποκαλείτο κάποτε το περιβάλλον του ΚΚΕ ες έγινε ιδιότροπος και μεταμορφώθηκε πια σε αναλώσιμο υλικό του συστήματος. Συμπληρώνει το κατεστημένο ως διανοουμενίστικη νεοκαπιταλιστική ομάδα.
Όσοι δεν το παραδέχονται ανοικτά, ενδόμυχα το ομολογούν «είναι οι κοινωνικά πρωτοπόροι νεωτεριστές του σύγχρονου κεφαλαιοκρατικού συστήματος».

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος

ΟΙ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ (H AΛΛΙΩΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ,ΠΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ...)

ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΕΛ 4)

Οι "Κατευθυντήριοι Λίθοι της Γεωργίας"-"The Guidestones"

Είναι ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα οδηγίες, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής: Βαβυλωνιακά, Αρχαία Ελληνικά, Σανσκριτικά και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά.



Από τον HELLASEVOLUTION

X-FILES ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΝΕΑ ΣΕΛ 14)

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Τους τελευταίους μήνες η Κύπρος ζει την ολική επαναφορά του σχεδίου Ανάν, υπό άλλη μορφή και προσωπείο. Αυτή τη φορά, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόπειρα για την παράδοση της Μεγαλονήσου στα χέρια των Αγγλοαμερικάνων και των Τούρκων συντελείται μέσα από τις περίφημες διμερείς διαπραγματεύσεις Χριστόφια–Ταλάτ.
Στα κανάλια και τις εφημερίδες, βέβαια, δεν διαφαίνεται τίποτε. αρκούνται στο να δείχνουν μόνο χαμόγελα και αβρότητες –στις οποίες πρωταγωνιστεί κυρίως ο Χριστόφιας, του οποίου η επίδειξη φιλίας προκαλεί τα αισθήματα του κυπριακού λαού.
Τι συμβαίνει επομένως; Όσα ισχυριζόμαστε αποτελούν υπερβολές; Κάθε άλλο. Η σιγή νεκροταφείου που έχουν επιβάλει τα κατεστημένα ΜΜΕ αποτελεί δείκτη της σοβαρότητας της κατάστασης. Όσοι επιθυμούν να πάρουν τη ρεβάνς από το δημοψήφισμα του 2004, επιβάλλοντας εντέλει τα σχέδιά τους στον λαό της Μεγαλονήσου, έχουν διδαχθεί καλά το μάθημα που τους δίδαξε η ήττα τους. Αυτοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ το ότι ο «αστάθμητος παράγων» που τους συνέτριψε ήταν όση από την αντιστασιακή συνείδηση και μνήμη έχει απομείνει στον λαό της Κύπρου. Γι’ αυτό και σήμερα προχωρούν συστηματικά και μεθοδευμένα να την εξοντώσουν.
Τούτη είναι η πρώτη προτεραιότητα του καθεστώτος το οποίο σταδιακά οικοδομείται στην Κύπρο. Ένα καθεστώς το οποίο έχει αναθέσει κατά παραγγελία στους εθνομηδενιστές ιστορικούς να ξαναγράψουν την επίσημη σχολική ιστορία. Σ’ αυτή θα κυριαρχεί ένα περιεχόμενο αποστειρωμένο, αποψιλωμένο από οποιαδήποτε αναφορά στον αντιαποικιακό αγώνα των Κυπρίων για την Αυτοδιάθεση. Μια αφήγηση που θα εξισώνει τον θύτη και το θύμα, εξωραΐζοντας τα εγκλήματα του πρώτου και αναγκάζοντας το δεύτερο να τα ξεχάσει οριστικά.
Ταυτόχρονα με την παραγωγή αυτών των τερατουργημάτων, συντελείται μια συντονισμένη εκστρατεία, την ένταση και την έκταση της οποίας θα ζήλευε κάθε αυταρχικό καθεστώς. Μια εκστρατεία που επιδιώκει να επιβάλει τη σιωπή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ασκήσει έστω και την παραμικρή δημόσια αντιπολίτευση σε αυτές τις αυτοκτονικές κινήσεις. Κι όλα αυτά γίνονται διότι ξέρουν πολύ καλά ότι η αντιστασιακή διάθεση και συνείδηση ατροφεί στο κενό της μνήμης και της πληροφόρησης.
Μπροστά σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση, οι δυνάμεις που εργάστηκαν για να πετύχουν τη μεγαλειώδη και ηχηρή απόρριψη του κατάπτυστου σχεδίου Ανάν θα πρέπει να βαδίσουν στον δρόμο του 2004. Να δημιουργήσουν τους όρους ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού, που θα αποτρέψει ό,τι ετοιμάζεται στα εργαστήρια των αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Η παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη πραγμάτων ηττάται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γι’ αυτό και έχει στρέψει το βλέμμα της στις περιοχές που τους έχουν απομείνει, προκειμένου να διασφαλίσουν εκεί την κυριαρχία τους. Γι’ αυτό εξάλλου προβαίνουν σ’ αυτή την καλοσχεδιασμένη αντεπίθεση. Εμείς δεν έχουμε παρά να κάνουμε το αντίθετο, να εργαστούμε έτσι ώστε να φυσήξει και στα δικά μας τα μέρη ο άνεμος της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.
ΣΕΥΑΕΚ - ΣΑΚ

*Προκήρυξη που μοιράζεται στην Αθήνα ενόψει της εκδήλωσης της 12ης Νοεμβρίου 2008.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 7:00 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) και η Συμπαράταξη Αγώνα Κύπρου (ΣΑΚ) διοργανώνουν στο Πολεμικό Μουσείο εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ;

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Βάσος Λυσσαρίδης, Γεράσιμος Αρσένης, Α. Αγγελίδης, Άριστος Μιχαηλίδης, και συντονιστής ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Διακύρηξη ΣΕΥΑΕΚ

Χριστόφιας: το 50% της εξουσίας στους Τούρκους

Δεν πρόκειται να διακόψει τις απευθείας συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ενώ σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση των δύο ανδρών με θέμα την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Σε ανταπόκριση του Φ. Κωνσταντινίδη από τη Λευκωσία για την "Ελευθεροτυπία", αποκαλύπτεται ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας προτείνει ...το 50% της εξουσίας στον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Συγκεκριμένα, για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας προτείνεται να γίνεται με κοινό ψηφοδέλτιο απευθείας από τους πολίτες του ομόσπονδου κράτους, με εξαετή θητεία. Για τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος και για δύο χρόνια ο πρόεδρος θα είναι Τουρκοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Ελληνοκύπριος. Στην εξουσία θα εκλέγονται οι υποψήφιοι, των οποίων το ψηφοδέλτιο θα συγκεντρώνει το 50% σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Αν τα ψηφοδέλτια είναι περισσότερα από δύο, τότε στον δεύτερο γύρο θα περάσουν οι δύο συνδυασμοί που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους. Σύμφωνα με την πρόταση της Λευκωσίας, το υπουργικό συμβούλιο θα διορίζεται από κοινού από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και θα αποτελείται από 6 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε οι δυο επικεφαλής της κυβέρνησης θα διορίζουν τους υπουργούς που αναλογούν στη δική τους κοινότητα. Οι αποφάσεις, αν δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται ομόφωνα, τότε θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του υπουργικού συμβουλίου και αφού υπάρχει μία τουλάχιστον ψήφος από Ελληνοκύπριο και μία από Τουρκοκύπριο υπουργό, κάτι που στοχεύει να καθησυχάσει τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι πιθανόν η ελληνοκυπριακή πλευρά να προωθεί μόνο δικές της αποφάσεις. Επιπλέον, αν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος διαφωνήσουν από κοινού με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, τότε από κοινού θα πρέπει να αποφασίσουν διαφορετικά.

Πηγές: strategy-geopolitics