Σε στενό κλοιό ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος – Η ρευστότητα το ζητούμενο

Σε τοπίο θρίλερ εξελίσσεται η διαμορφούμενη κατάσταση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ο αρμόδιος επίτροπος για την εσωτερική αγορά της Ε.Ε., Michel Barnier επιμένει να ζητά αυστηρότερα μέτρα ελέγχου για τις τράπεζες της Ευρώπης. Προτείνει νέους αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας και την καταχώρηση των επενδυτικών ομίλων των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ανυποχώρητος. Ζητά την καθιέρωση των stress tests.
Ο πανθομολογούμενος στόχος είναι να αποδειχθεί πανηγυρικά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χτίσει τα κέρδη που ανακοίνωσαν πάνω σε στέρεα θεμέλια και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και των καταναλωτών ως προς αυτές.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ ουσιαστικά προεξοφλούν δέσμευση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά την αύξηση της υποχρέωσης των κεφαλαίων Tier 1 κοντά στο 10% των συνολικών κεφαλαίων μιας τράπεζας. Οι τράπεζες που δεν προσεγγίζουν αυτό το ποσοστό είναι υποχρεωμένες να το ανταλλάξουν με περισσότερα κεφάλαια χαμηλότερης διαβάθμισης (Tier 2 και κάτω), τα οποία όμως έχουν μεγαλύτερες προοπτικές κέρδους. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες ανταλλάσσουν πολλά με λίγα για να βγάλουν... ψίχουλα στο όνομα της ακεραιότητας των κεφαλαίων τους και της αξιοπιστίας τους.
Μήπως όμως όλα αυτά εξυπηρετούν μια καινοφανή πρακτική που έχει σκοπό να πιέσει τις τράπεζες; Αυτό αναρωτιέται εμμέσως ο Huw van Steenis, αναλυτής της Morgan Stanley. “Η μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια μιας τράπεζας της δίνει το δικαίωμα να απορροφά απώλειες στις αγορές και να προλαβαίνει να δράση με ευελιξία στην αναδιανομή των επενδυτικών της κεφαλαίων προκειμένου να περιορίζει ενδεχόμενες ζημιές. Το καλύτερο παράδειγμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Deutsche Bank. Αν όμως ασκείται τόσο αυστηρή πολιτική προς τις τράπεζες με συνεχή επιτήρηση των κεφαλαίων της και δέσμευση άλλων, η τράπεζα δεν μπορεί να δράσει το ίδιο ευέλικτα”, υπογραμμίζει ο Ολλανδός αναλυτής από τα γραφεία του Λονδίνου.
O καθηγητής Franz-Christoph Zeitler, αντιπρόεδρος της Bundesbank, τονίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας και ενδέχεται να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Υποδεικνύει, μάλιστα, ως μεγαλύτερο πρόβλημα τη μετατροπή κεφαλαίων σε Tier 1.
Στην πραγματικότητα, η εξεύρεση ρευστότητας έχει προ πολλού πάψει να είναι ελληνικό πρόβλημα. Οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν κρατικά ομόλογα και στη συνέχεια τα καταθέτουν ως collaterals στην ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Μέσα στο Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένοι νέοι πλειστηριασμοί ελληνικών ομολόγων που θα επιτείνουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Το πρόβλημα όμως περνά και στις υπόλοιπες χώρες. Οι πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες αγοράζουν κι αυτές πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα και, σαν αποτέλεσμα, η ΕΚΤ τους παρέχει ρευστότητα μέσω των collaterals που κι αυτές καταθέτουν. Η πιθανότητα να προσεγγίσουν το αδιέξοδο των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μακριά. Άλλωστε, τα οικονομικά δεδομένα στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, με τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων να αγγίζουν το ρεκόρ των 410 μονάδων βάσης, είναι αρκετά δυσχερής. Οι νέοι κανόνες που προωθεί η Ε.Ε. αποτελούν πολιτική που εγκρίθηκε από το Ecofin και θα εφαρμοστεί. Οι τράπεζες δεν μπορούν να επενδύσουν χρήματα χωρίς να γνωρίζει λεπτομερώς τις κινήσεις τους η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 10% των κεφαλαίων τους πρέπει να έχουν διαβάθμιση Tier 1. Οι επενδύσεις σε junk ομόλογα και ομόλογα αυξημένου ρίσκου αποτελούν παρελθόν; Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα που εμπεριέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά που αγοράζουν σε παρόντα χρόνο οι τράπεζες είναι τα κρατικά αλλά ευτυχώς υπάρχει η εγγύηση της ΕΚΤ.
Είναι δεδομένο πως και οι τράπεζες της υπόλοιπης περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένο πρόβλημα ρευστότητας αν δεν αντιμετωπίζουν ήδη. Η Εθνική Τράπεζα, με την κίνησή της μέσω πώλησης του 20% της Finansbank και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για εξασφάλιση 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δείχνει ότι η ρευστότητα που της εξασφαλίζουν οι ισχύουσες ισορροπίες, δεν της αρκεί. Κι όλα αυτά ενώ το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τις 960 μονάδες βάσης. Την κίνηση της Εθνικής ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Αναλυτές υποστήριζαν μέσω δηλώσεών τους στους Financial Times ότι οι μετοχές των Credit Agricole και Societe Generale, τραπεζών με μεγάλα συμφέροντα στον ελλαδικό χώρο, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Κλείδωσε αύξηση ΦΠΑ ή εξίσωση φόρου στα καύσιμα

Σε νέα αύξηση του ΦΠΑ, ή μετατάξεις προϊόντων ή εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση για ν' αναπληρώσει την υστέρηση των εσόδων. Αυτά δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση για εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, καταρρίπτοντας προηγούμενες δηλώσεις για τη μη-λήψη νέων μέτρων εντός του 2010 και του 2011. To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι από το 2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά στη θέση του αρμοδίου υφυπουργού για τα έσοδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως πχ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, κλπ., καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

ΠΗΓΗ

Δηλώσεις ΗΠΑ - "προάγγελος" επίθεσης στο Ιράν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η τελευταία έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν δείχνει σαφώς ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να προσπαθεί να αναπτύξει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

«Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν δείχνει εκ νέου ότι το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις ως προς τα πυρηνικά και συνεχίζει τις προσπάθειές του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ικανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίτορ.

Δεν πρόκειται φυσικά για τίποτα λιγότερο από προάγγελο επίθεσης...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πτώση μετεωρίτη (ή κάτι άλλου...) στην Κολομβία - Πολλά τα ερωτηματικά - Αποκλείστηκε η περιοχή

ImageΟι αρχές της Κολομβίας επιβεβαίωσαν επίσημα την πτώση ενός μετεωρίτη –κατά τα φαινόμενα- στο κεντρικό τμήμα της επαρχία της Santander.

Η πτώση του μετεωρίτη έγινε την Κυριακή στις 3:15 τοπική ώρα και η έκρηξη που ακολούθησε ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση. Η πτώση έγινε κοντά στο δήμο του San Joaquin.

Ελικόπτερα της κολομβιανής Αεροπορίας πέταξαν αμέσως προς το σημείο της πρόσκρουσης η ακριβής θέση του οποίου όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Αυτόπτες μιλούν για μεγάλη πύρινη μπάλα που έπεφτε προς το έδαφος. Αν και αναφορές μιλούν για κρατήρα 100 μέτρων από την πρόσκρουση, ακόμη κανένα τηλεοπτικό συνεργείο η φωτογραφία δεν έχει βγει στη δημοσιότητα από το σημείο της πρόσκρουσης -παρά το γεγονός πως έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από το συμβάν- η οποία έχει αποκλειστεί από δυνάμεις του Στρατού που απαγορεύουν στον οποιοδήποτε να πλησιάσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ξεμείνει από ρευστότητα - Ανησυχίες για χρεοκοπία χώρας

Ανησυχούν οι επενδυτές για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης κατέχουν περισσότερα από 134 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα.
Τα επίπεδα ρευστότητάς τους είναι πολύ χαμηλά. Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έχουν ανταγωνιστικές -πολύ υψηλές- αποδόσεις, το spread τους όμως από τα αντίστοιχα γερμανικά στριφογυρίζει γύρω από τις 900 μονάδες βάσης. Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν ξεμείνει από διαθέσιμο χρήμα. Προσπαθούν να κάνουν χρήση του δανεισμού με επιτόκιο 1% που τους επιτρέπει η ΕΚΤ ως το τέλος του χρόνου. Οι όροι όμως είναι δυσβάσταχτοι. Η υποχρέωση αποπληρωμής πρέπει να τηρηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και, συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ παρακρατά μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους. Στις 9 Ιουνίου, τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης κατέθεσαν 369 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια μέρα στην ΕΚΤ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ και ξεπερνά ακόμα και τα νούμερα της εποχής της κρίσης τον Οκτώβριο του 2008.
Η κατάρρευση μιας ευρωπαϊκής χώρας μοιάζει εφιαλτικό ενδεχόμενο. “Η χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα σήμαινε την οικονομική... αφυδάτωση των τραπεζών και αναίρεση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα”, υποστηρίζει ο Konrad Becker, οικονομικός αναλυτής της Merck Finck & Co. με έδρα το Μόναχο. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης κατέχουν το 90% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα. Η υποβάθμιση της ιρλανδικής οικονομίας σε ΑΑ- από τη Standard & Poor's ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζονταν οι κρατικοδίαιτες τράπεζες της χώρας. Η αναίρεση της εμπιστοσύνης είναι αυτή που ανεβάζει τα spreads των ομολόγων και τα CDS. Το έργο των τραπεζών της χώρας δυσχεραίνεται. Αγοράζουν ομόλογα με δυσβάσταχτους όρους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε τα περίφημα stress tests στις τράπεζες προκειμένου να τονώσει την εμπιστοσύνη προς αυτές. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που τα αμφισβήτησαν ανοικτά και άλλοι που τα λοιδώρησαν. Από την άλλη, το σύστημα προσφοράς και ζήτησης ομολόγων δημιουργεί αδιέξοδα. Ο Chris Skinner, εκτελεστικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Balatro Ltd. εξηγεί: “Οι τράπεζες αγοράζουν πολλά κρατικά ομόλογα αλλά οι τραπεζίτες έχουν τις κυβερνήσεις στο τσεπάκι διότι οι πρωθυπουργοί κάθε χώρας δεν μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες της αγοράς και να πουλήσουν όλο και περισσότερο κρατικό χρέος χωρίς να υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και άρα να αυξήσουν τις αποδόσεις τους”.
Το κλίμα επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, η οποία δήλωσε ότι οι 10 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank και η Commerzbank, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 105 δις ευρώ, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία. Τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου ο δείκτης tier 1 να φτάσει στο 10%, δήλωσε ο Dirk Jaeger, υπεύθυνος για θέματα νομοθεσίας στην Ένωση Γερμανικών Τραπεζών.
Πολλοί αναλυτές επαναφέρουν το ζήτημα της επιτυχίας και αξιοπιστίας των stress tests που διενεργήθηκαν σε 91 τράπεζες της ευρωζώνης, όπου δεν συμπεριελήφθηκαν μέσα στα βασικά υποθετικά σενάρια και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας χώρας, την ώρα μάλιστα που μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της ΕΕ κατέχουν πάνω από 134 δισ. ευρώ επισφαλή ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Μάλιστα, οι χθεσινές δηλώσεις του αναλυτή Andrew Bosomworth της Pacific Investment Management ότι “η Ελλάδα είναι αφερέγγυα”, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει απαλειφθεί, επιβάρυνε εκ νέου το κλίμα για το ευρώ. Ο αναλυτής θεωρεί ότι ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει ή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ ουσιαστικός.

www.bankingnews.gr

H κρίση χτυπάει τις καταθέσεις οι οποίες μειώνονται πλέον όχι λόγω εκροής αλλά έλλειψης ρευστότητας - Στα 25 δις η εκροή

Η συνολική εκροή και μείωση καταθέσεων έχει φθάσει τα 25 δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με βάση και τα στοιχεία Αυγούστου και όπως προειδοποιούν οι τραπεζίτες το κράτος απομυζά τις καταθέσεις και αναμένεται να δώσει το επόμενο μεγάλο χτύπημα. Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις ήταν 237,987 δις ευρώ και τον Ιούλιο 212,284 δις ευρώ. Για τον Αύγουστο όλες οι ενδείξεις δείχνουν σταθεροποίηση.

Από τις τράπεζες την μεγαλύτερη εκροή είχαν η Alpha, Εurobank πάνω από 3,2 δις ευρώ ενώ αντιθέτως την μεγαλύτερη εισροή περίπου 4 δις η Κύπρου.
Οι Κυπριακές τράπεζες πάντως στην μάχη των καταθέσεων εξέρχονται κερδισμένες καθώς και η Marfin αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,45 δις ευρώ.
Σε επίπεδο δανείων πολύ καλή εικόνα επέδειξε στο α΄ 6μηνο η Marfin και την χειρότερη η ΑΤΕ καθώς μειώθηκαν πάνω από 1 δις σε ενοποιημένη βάση.
Τα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν σε μια τόσο βαθιά ύφεση που το κύριο γνώρισμα της είναι η ύφεση το ελληνικό δημόσιο επιβάλλει νέες φορολογίες σε μια πλειάδα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Έχει παρατηρηθεί π.χ. για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι πολίτες ουσιαστικά να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες ώστε να καταβάλλουν τους φόρους.
Οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής θα πληρώσουν επίσης μεγάλους φόρους και οι οποίοι ουσιαστικά σηκώνουν από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το μέσο νοικοκυριό σύμφωνα με έρευνα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας έχει αυξήσει κατά 30% την χρήση του καταθετικού λογαριασμού σε σχέση με το παρελθόν.
Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν συμβάλλει στην συνεχή μείωση των καταθέσεων.
Με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υποστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ήταν να μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις κατά 10 δις ευρώ. Έως τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί συνολικά 25 δις ευρώ και το χειρότερο σενάριο είναι η μείωση να φθάσει τα 35 δις ευρώ.
Αν και τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν σταθεροποίηση, ωστόσο αν επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση για επιπλέον απώλειες καταθέσεων 10 δις ευρώ, οι τραπεζίτες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν θα ανακύψει συστημικό πρόβλημα στο κλάδο και για να αποφευχθούν οι καταρρεύσεις τραπεζών θα οδηγηθούν ορισμένες σε κρατικοποίηση.
Με βάση εσωτερική μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας –επειδή δεν την έχει κοινοποιήσει ακόμη δεν αναφέρεται – έλαβε υπόψη τις ορισμένες παραδοχές και κατέληξε σε τρία βασικά συμπεράσματα.
1)Το δομικό πρόβλημα των τραπεζών είναι η ρευστότητα έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ και όχι τα κεφάλαια.
Τα 96 δις ευρώ κατανέμονται 50 δις ομόλογα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Περίπου 25 δις ευρώ οι απώλειες καταθέσεων και 20 δις ευρώ άλλες χρηματοδοτήσεις, εκδόσεις και απόθεμα.
Επίσης από τα αξιοπερίεργα η Εθνική έχει δανεισθεί 25 δις ευρώ και η Eurobank 20 δις ευρώ δηλαδή 45 δις ευρώ ή περίπου το 50% του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
2)Εκτιμάται ότι αν υπάρξει περαιτέρω εκροή 10 δις ευρώ στις καταθέσεις και από 25 δις οδηγηθεί ο κλάδος σε μείωση 35 δις ευρώ τράπεζα ή τράπεζες θα βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας. Τα 25 δις ευρώ εγγυήσεις όχι μόνο θα χρειασθούν ίσως και να μην φθάσουν. Ο κίνδυνος κρατικοποίησης θα είναι ορατός.
3)Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι ενώ η εκροή στο εξωτερικό έχει σχετικά μειωθεί αλλά έχει αυξηθεί η μείωση καταθέσεων από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα καθώς ελλείψει ρευστότητας δαπανούν από τα έτοιμα. Κοινώς τρώνε από τα έτοιμα δηλαδή τις καταθέσεις.
Οι τράπεζες και τα στελέχη γνωρίζουν ότι το πρόβλημα των καταθέσεων μπορεί να προκαλέσει συστημικό πρόβλημα και ή θα προχωρήσουν σε μείωση του ενεργητικού τους ώστε να χρειάζονται λιγότερη ρευστότητα ή σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους ως απόρροια όμως του αδιεξόδου που θα έχει βρεθεί ή τείνει να βρεθεί το σύστημα.


Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Σεπτεμβριανά

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός

Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια ανάσα πριν από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός στοχεύει να παρουσιάσει νέα εικόνα, με μέτρα και πολιτικές με στόχο την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων, κλειδώνουν όπως όλα δείχνουν και οι αλλαγές προσώπων. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα δίνει -από μόνη της- το νέο κοινωνικό μύνημα και με αυτή θα επιχειρηθεί να δωθεί το μήνυμα των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου. Οι εκτιμήσεις διίστανται για τις προθέσεις του πρωθυπουργού ως προς τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, εάν δηλαδή θα συμπληρώσει απλώς τα κενά που προέκυψαν λόγω των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ή θα προχωρήσει σε ευρύτερες ή και δομικές αλλαγές. Στη λίστα των υποψηφιοτήτων που ανακοινώθηκαν χθες υπήρξαν μετακινήσεις μόνο τριών μελών της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους υφυπουργούς Οικονομίας, Μάρκο Μπόλαρη και Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς επίσης και για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Απόστολο Κατσιφάρα.
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος από την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Μακεδονία (Κοζάνη και Θεσσαλονίκη), έχει διαμηνύσει ότι θα συμπληρωθούν τα κενά και σε ευθετότερο χρόνο θα ενισχυθεί η λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου σε συνδυασμό με αντίστοιχες δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Λογικά ο πρωθυπουργός θα αποφύγει την ανακύκλωση προσώπων και θα επιχειρήσει να βάλει "νέο αίμα" στην κυβέρνηση με διεθνούς κύρους προσωπικότητες.
Με τις επιλογές του, για τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, σημείωναν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί την απόφασή του να επέλθει μια πραγματική τομή σε μια μακρά παράδοση που θέλει τον πρώτο Δήμο της χώρας να λειτουργεί ως «θερμοκήπιο» φιλόδοξων πολιτικών στελεχών, για τα οποία ο δημαρχιακός θώκος είναι ένα ακόμη βήμα προς την κομματική ηγεσία του πολιτικού χώρου τους, και αποδεικνύει εμπράκτως ότι αφουγκράζεται την κοινωνία.

ΠΗΓΗ

Κίνδυνος για στάση πληρωμών από 180.000 επιχειρήσεις

Eμπόριο, κατασκευές, τουριστικές - επισιτιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μεταποίηση είναι οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

Του Γιώργου Γάτου

Aμεσο κίνδυνο για στάση πληρωμών προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους αντιμετωπίζουν περί τις 180.000 επιχειρήσεις του εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης, του επισιτισμού, της παροχής υπηρεσιών ακόμη και... πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Aυτό προκύπτει από τον «χάρτη» της οικονομικής κρίσης με τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, αδυνατούν ή καθυστερούν να καταβάλλουν τις εισφορές, τον Φ.Π.A. και τους μισθούς στο προσωπικό τους και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Σύμφωνα με τον «χάρτη» που συνέταξε το Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας με βάση καταγγελίες για καθυστερήσεις πληρωμών στους εργαζόμενους και άλλες εργατικές διαφορές, στο... κόκκινο βρίσκονται κυρίως:

Oι εμπορικές επιχειρήσεις σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Iδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα στο εμπόριο (χονδρικό, λιανικό ακόμη και στο εμπόριο τροφίμων) στη Θεσσαλονίκη. Tο πρόβλημα επιβεβαιώνει στην «H» και ο πρόεδρος της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου B. Kορκίδης υπογραμμίζοντας ότι «το εμπόριο έχει γονατίσει» και «πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε οικονομικές υποχρεώσεις τους που διώκονται ακόμη και ποινικά, όπως είναι η μη απόδοση του ΦΠA». «Hδη 45.000 ασφαλισμένοι έχουν διαγραφεί από τον OAEE και 16.000 έμποροι έχουν βάλει λουκέτο» καταλήγει.

Κίνδυνος για στάση πληρωμών από 180.000 επιχειρήσεις

Oι κατασκευές και οι συναφείς κλάδοι (παραγωγή σκυροδέματος, λατομεία, κεραμοποιεία).

Oι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά στον τουρισμό (καταλύματα, εστίαση).

Oι εταιρείες παροχής υπηρεσιών (σχεδόν στο σύνολο της χώρας), βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

«Tο 20% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία» σημειώνει ο γ.γ. της ΓΣEBEE N. Σκορίνης και προβλέπει ότι το πρόβλημα βιωσιμότητας ιδιαίτερα των μικρομεσαίων θα ενταθεί έως το τέλος του 2011 αν δεν αλλάξει κάτι». Πρόσφατη έρευνα της ΓΣEBEE έχει εκτιμήσει ότι περίπου 175.000 μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται, ήδη, στα πρόθυρα λουκέτου...

Ο χάρτης

1. Στην Aνατολική Mακεδονία και τη Θράκη οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα βρίσκονται στην Kαβάλα και δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στην εστίαση, στην πληροφορική - τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, στη βιομηχανία (τροφίμων, ξύλου και μετάλλου) και στη μεταποίηση (κλωστοϋφαντουργίες - ιματισμός και οινοποιία).

2. Στην Aττική η κρίση διαχέεται σε όλους σχεδόν τους κλάδους: Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στο εμπόριο τροφίμων, στις τεχνικές εταιρείες, στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών (ασφάλειες, συνεργεία καθαρισμού και αυτοκινήτων, τηλεπικοινωνίες - πληροφορική, διαφήμιση - έρευνα αγοράς) στις μεταφορικές, σε βιομηχανίες (ετοίμων ενδυμάτων, μεταφορών, μετάλλου κ.ά.) στα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης (Tύπος, κανάλια, τυπογραφεία), πρατήρια υγρών καυσίμων και στη μεταποίηση (κλωστοϋφαντουργία και κατασκευή προϊόντων).

3. Στο B. Aιγαίο (Xίος, Λέσβος, Σάμος) οι περισσότερες επιχειρήσεις σε κρίση εντοπίζονται στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού - επισιτισμού (εξαιρείται η Xίος) στις μεταφορές.

4. Στη Δ. Eλλάδα (Aχαΐα, Aιτωλ/νία, Hλεία) πλήττονται κυρίως οι επιχειρήσεις του εμπορίου, των κατασκευών, τα τουριστικά καταλύματα, εταιρείες παροχής υπηρεσιών κυρίως στις ασφάλειες, στον καθαρισμό - οικιακών βοηθών, διαφήμιση, συνεργεία αυτοκινήτων), κλινικές στον κλάδο υγείας, ο Tύπος, οι ιχθυοκαλλιέργειες και επιχειρήσεις στη μεταποίηση.

5. Στη Δ. Mακεδονία (Φλώρινα, Γρεβενά, Kοζάνη και με εξαίρεση την Kαστοριά όπου καταγράφηκαν μόλις 5 προβληματικές επιχειρήσεις) οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών και η μεταποίηση.

6. Στην Hπειρο (Iωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Aρτα) προβλήματα οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και η οικοδομή.

7. Στη Θεσσαλία (Kαρδίτσα, Λάρισα, Mαγνησία, Tρίκαλα) έχουν πληγεί ιδιαίτερα το εμπόριο, οι κατασκευές, τα καταλύματα, βιομηχανίες ξύλου και μετάλλου, επιχειρήσεις υγρών καυσίμων και οι κλωστοϋφαντουργίες.

8. Στα Iόνια νησιά τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Kεφαλλονιά και αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και ελεύθερους επαγγελματίες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.). Πρόβλημα υπάρχει και στα καταλύματα στην Kέρκυρα.

9. Στην K. Mακεδονία (Θεσσαλονίκη, Xαλκιδική, Hμαθία, Kιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες) η οικονομική κρίση έχει πλήξει περισσότερο το εμπόριο (με ιδιαίτερη οξύτητα τις επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη), τις κατασκευές, την εστίαση, τις βιομηχανίες ξύλου, μετάλλου, ειδών υγιεινής, τροφίμων και τη μεταποίηση.

10. Στην Kρήτη (Xανιά, Hράκλειο, Λασίθι, Pέθυμνο) πλήττονται κυρίως το λιανικό εμπόριο (με εξαίρεση την περιοχή του Λασιθίου) οι κατασκευές και οι επιχειρήσεις εστίασης. Πιο εκτεταμένα είναι τα προβλήματα σε επιχειρήσεις του Pεθύμνου καθώς οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επιπλέον οι επιχειρήσεις της μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών (συνεργεία αυτοκινήτων ταξιδιωτικά πρακτορεία, πρατήρια υγρών καυσίμων ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες).

11. Στο Nότιο Aιγαίο τα οικονομικά προβλήματα εντοπίζονται για τις Kυκλάδες στο εμπόριο (πλην τροφίμων) στην οικοδομή, στα καταλύματα και στην εστίαση στα δε Δωδεκάνησα στα καταλύματα και στην οινοποιία.

12. Στην Πελοπόννησο (Aρκαδία, Aργολίδα, Kορινθία, Λακωνία, Mεσσηνία) πλήττονται περισσότερο οι εμπορικές επιχειρήσεις (χονδρικού, λιανικού εμπορίου και τροφίμων) οι κατασκευές, τα καταλύματα και η εστίαση, η παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων και στη μεταποίηση οι κλωστοϋφαντουργίες και η κατασκευή προϊόντων από πλαστικό, καουτσούκ καθώς και τα κονσερβοποιεία.

13. Στη Στερεά Eλλάδα (Eύβοια, Eυρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Bοιωτία) η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο το λιανικό εμπόριο. Στη Bοιωτία προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως εταιρείες παροχής υπηρεσιών, η οικοδομή και επιχειρήσεις κατασκευής προϊόντων από πλαστικό, καουτσούκ και κονσερβοποιεία και χάρτου στη Φθιώτιδα.

Μιχ. Χάλαρης, ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ
«Δύσκολη η οικονομική συγκυρία»

Μιλώντας στην «H» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Eπιθεωρητών Eργασίας Mιχ. Xάλαρης, επισημαίνει ότι έχει δοθεί εντολή στους επιθεωρητές εργασίας «να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι απώλειες που θα σημειωθούν να είναι, κατά το δυνατό, οι μικρότερες».

Tο ΣEΠE φιλοδοξεί να αποτελέσει εκείνη τη σταθερά που θα εξισορροπεί τις καταστάσεις σε έναν μεταβαλλόμενο εργασιακό χάρτη, δρώντας προληπτικά και προστατευτικά προς όφελος των εργαζομένων και της υγιούς αγοράς εργασίας», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

STRATFOR για Ιράν: "Έρχεται καταιγίδα"...

Το νέο κύμα πληροφοριών που διαρρέονται στα δυτικά ΜΜΕ για τη έπίθεση είτε από το Ίσραήλ ή από τις ΗΠΑ, επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αυτή τη φορά μπορεί να έχει αληθινή βάση, υποστηρίζει το ινστιτούτο STRATFOR.

Τα ποικίλα σενάρια πιθανής επίθεσης στο Ιράν, που θεωρείται ότι έχουν προέλθει τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, είχαν εμφανιστεί και παλιότερα και εκτιμάτο ότι επρόκειτο περί «ψυχολογικής βίας» κατά της Τεχεράνης για να αναγκαστεί αυτή να έρθει σε συμβιβασμό με τη Δύση.

Ωστόσο η μέθοδος δεν λειτούργησε σημειώνει ο Τζορτζ Φρίντμαν, εκτελεστικός διευθυντής του STRATFOR.

«Είναι παράδοξο, αλλά αυτή τη φορά ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει ως στόχο να πείσει το Ιράν ότι δεν θα γίνει πόλεμος, την ίδια ώρα που ήδη ετοιμάζονται γι’ αυτόν», θεωρεί ο Φρίντμαν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για μια ακόμη φορά δήλωσε τον Αύγουστο ότι το Ιράν δεν φοβάται αμερικανική επίθεση από τις ΗΠΑ, εφόσον οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να νικήσουν ούτε τον ολιγάριθμο στρατό του Ιράκ.

Ο αναλυτής σημειώνει την πιθανότητα το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μόνο του τη στρατιωτική επιχείρηση χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, αλλά και χωρίς να έχει την απαιτούμενη ισχύ. Οι ΗΠΑ, αντίθετα με το Ισραήλ, από στρατιωτικής άποψης διαθέτουν αρκετή δύναμη στην περιοχή του Περσικού κόλπου ώστε να πραγματοποιήσουν αεροπορική επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Αναμφίβολα, δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ μπορεί μόνο του να επιτεθεί στο Ιράν. Χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ αυτό μάλιστα είναι αδύνατο να το φανταστούμε», γράφει ο Φρίντμαν στην ιστοσελίδα του αναλυτικού κέντρου του.

Κατά την άποψή του, «οι ΗΠΑ, η μοναδική υπολογίσιμη δύναμη, δεν θα προβεί σε αεροπορικά πλήγματα μόνο εξαιτίας των θεμάτων που αφορούν τα πυρηνικά. Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Όμως η συνεχιζόμενη αποχώρηση των δυνάμεων από το Ιράκ και οι συμβατικές δυνάμεις του Ιράν αποτελούν πρόβλημα για την Αμερική. Η καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων απλώς θα σταθεροποιήσει τις θέσεις της στην περιοχή του Κόπλου», αναφέρει ο αναλυτής.


Ο Φρίντμαν σημειώνει ότι η μεγαλύτερη συνέπεια της πιθανής επίθεσης κατά του Ιράν θα είναι η περίπτωση που η Τεχεράνη καταφέρει να φράξει την είσοδο των στενών του Ορμούζ τα οποία συνδέουν τον Περσικό κόλπο με εκείνον του Ομάν, γεγονός που θα παραλύσει την παράδοση του 45% του πετρελαίου παγκοσμίως, και θα δυσχεράνει την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr