Υπουργός Άμυνας Αζερμπαϊτζάν: Ετοιμαζόμαστε να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας που ελέγχουν οι Αρμένιοι


Σοβαρή προειδοποίηση για την πιθανή έναρξη πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας έδωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Safar Abiyev μέσω της διεύθυνσης πληροφοριών του αζερικού υπουργείου Άμυνας. «Το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται με υπευθυνότητα να απελευθερώσει τα εδάφη του» δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Άμυνας.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένες φορές απειλήσει να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική ισχύ για την εκδίωξη των αρμενικών δυνάμεων από το Nagorno Karabakh εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Από την πλευρά της η Αρμενία έχει προειδοποιήσει το Μπασκού με την πραγματοποίηση σοβαρών αντιποίνων εάν τελικά το Αζερμπαϊτζάν επιτεθεί στο Nagorno Karabakh.

Όπως δήλωσε στους διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ ο Αζέρος υπουργός η «κατοχή» του Nagorno Karabakh πρέπει να λήξει. Πάντως όπως έχει καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το Αζερμπαϊτζάν δαπανά τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τα συνοριακά επεισόδια και την επιθετική ρητορική θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για πόλεμο με την Αρμενία για το Nagorno Karabakh. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τις ενεργειακές υποδομές στην περιοχή και τα συμφέροντα της Δύσης στον Καύκασο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κοιτάσματα πετρελαίου ίσα με το 75% των αποθεμάτων της Σ.Αραβίας εντόπισαν οι ΗΠΑ στην ελληνική ΑΟΖ

Αυτή την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει διαμορφωθεί μία συμμαχία που ένα μόλις χρόνο πριν, θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο πολιτικού θρίλερ και μάλιστα ευφάνταστου σεναριογράφου και όχι πραγματικότητα. Αλλά ο εντοπισμός των μεγαλύτερων ενεργειακών αποθεμάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή αυτή το έκανε πραγματικότητα: Ένας πολύ ισχυρός πολιτικο-στρατιωτικός άξονας Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου με τις ευλογίες και την "ομπρέλα" ασφαλείας των ΗΠΑ. Τι συνέβη (πέρα από το γεγονός ότι η Τουρκία πλέον δείχνει να τραβάει τον "δικό της δρόμο", απέναντι από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα);

Τα αποτελέσματα δύο επίσημων μελετών του USGS που στηρίζονται σε μελέτη στοιχείων από 1000 γεωτρήσεις που έχουν διενεργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και από σεισμικές καταγραφές σε έκταση 30 χιλιάδων χιλιομέτρων είναι συγκλονιστικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα. Και δεν μιλάμε μόνο για φυσικό αέριο. Μιλάμε για πετρέλαιο, όπου πραγματικά οι αριθμοί που οι ίδιοι οι Αμερικανοί δίνουν στην δημοσιότητα, "ζαλίζουν":

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για την ύπαρξη από 54 έως 170 δισ. βαρελιών! Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή τα εναπομείναντα απολήψιμα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζονται σε 250 δισ. βαρέλια, ενώ η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο η Βενεζουέλα μετράει 275 δισ. βαρέλια! Δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι στιγμής (προσέξτε το "μεχρι στιγμής") έχουν εντοπιστεί σε πετρέλαιο το 75% των κοιτασμάτων της Σαουδικής Αραβίας!

Οι δύο μελέτες του USGS αφορούν στις λεκάνες του Λεβαντινίου στην περιοχή στα ανοιχτά του Ισραήλ , ανατολικά και νοτίως της Κύπρου και του ευρέως Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Για όσους απορούν γιατί οι ΗΠΑ έστειλαν ολόκληρο στόλο στα ανοιχτά του Σουέζ μέχρι να υπάρξει "soft landing" του Χ.Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.

Με τη μέθοδο των Αμερικανών υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα: Το ελάχιστο, το μέσο και το μέγιστο πιθανό απόθεμα, με συγκεκριμένες πιθανότητες επαλήθευσης.

Για την Ανατολική Μεσόγειο λοιπόν οι δύο μελέτες του USCG λένε ότι:

• Το ελάχιστο απόθεμα, με υψηλότατη πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 95% υπολογίζεται στα 34 δισ. βαρέλια, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 20 δισ. βαρέλια που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Το «συντηρητικό» σενάριο λοιπόν θεωρεί ότι στις συγκεκριμένες λεκάνες βρίσκονται 54 δισ. βαρέλια

• Το μέσο απόθεμα, με πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 50% υπολογίζεται στα 70 δισ. βαρέλια, συν τα 20 δισ. που έχουν ήδη εντοπιστεί, 90 δισ. βαρέλια συνολικά.

• Τέλος το μέγιστο απόθεμα, με πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 5% υπολογίζεται στα 150 δισ. βαρέλια, που μαζί με τα ήδη εντοπισμένα 20 δισ. φτάνει τα 170 δισ. βαρέλια.

Οι μελέτες του USGS έχουν λάβει υπόψη σεισμικές καταγραφές που έχουν γίνει σε μήκος 1500 χιλιομέτρων στη λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου, δηλαδή στη λεκάνη νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σαφώς εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ ή στα σύνορα με την κυπριακή και την αιγυπτιακή.

Σε όλα αυτά προσθέστε και τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου (50-80 δισ. δολάρια υπολογίζουν οι Κύπριοι τα έσοδα από τα μέχρι στιγμής εντοπισθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου) και θα γίνει άμεσα αντιληπτό γιατί οι ΗΠΑ έχουν δώσει την ευλογία τους στον άξονα Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου και βέβαια και την εταιρεία που κάνει τις γεωτρήσεις και θα πάρει την μερδία του λέοντος...

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η μοίρα της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία μπορεί να αλλάξει. Ισχυρή και έξυπνη ηγεσία χρειάζεται και σωστά προετοιμασμένες Ένοπλες Δυνάμεις για να μπορέσουν όχι να πολεμήσουν, αλλά να αποτρέψουν αυτούς που έχουν διάθεση να απαγορεύσουν στην χώρα να εκμεταλλευθεί τον πλούτο της...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

H ΔΩΣΙΛΟΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ

ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ

ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ!!!





Η δωσίλογη στους τραπεζίτες κυβέρνηση, δεν είναι πια δωσίλογη!

Όχι δεν εγιναν πατριώτες οι προδότες, απλώς δεν τους χρειάζονται πιά οι πάτρωνές τους.

Τώρα που πρόκειται να πάρουμε τα πρώτα δις του ΔΝΤ, ανέλαβαν μόνοι τους να μας ενημερώνουν για τα αντίποινα!

Τα πρώτα δις, γιατί το ΔΝΤ μέχρι τώρα μας έσταζε τα 10 δις που μας ανήκαν έτσι κι αλλιώς (είναι η εισφορά μας στο ΔΝΤ)

Τα αντίποινα προβλέπονται βαριά...διότι θέλουν με λίγα δις να αγοράσουν όλη την Ελλάδα!!!

Ο λαός όμως είναι ήδη έτοιμος, οργανώνεται ταχύτατα και η Παγκόσμια Τραπεζοπιστωτική Εξουσία (ΠΤΕ) το ξέρει γιαυτό επιχειρεί να τον τρομοκρατήσει.

Έτσι πήρε τον λόγο από τον (υ)ιό Παπανδρέου και τα άλλα χαμερπή της παρέας που την έλεγαν κυβέρνηση και αποφάσισε να μιλάει κατευθείαν δίκην Γκεσταπο στον πιό περήφανο και ιστορικό λαό της υφηλίου.

Φαίνεται πως ο Rothschild εμπέδωσε το όνειρο που είδε με τον κυβερνήτη μας να τον προειδοποιεί πως οι λαοί της γής θα τους συντρίψουν (βλέπε O ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΚΡΗΜΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ROTHSCHILD )
και έτσι αποφάσισε να μας αγριέψει, αλλά...

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ

Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες του κινήματος «Δεν πληρώνω»

Σε ανακοίνωση του, το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των επιτροπών αγώνα κατά των διοδίων δηλώνει μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, από την μαζική ειρηνική διαμαρτυρία έως την προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προκειμένου να καταργηθούν οριστικά «οι ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών στους μεγαλοεργολάβους».

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής έληξε η συγκέντρωση και το μπλόκο στον σταθμό διοδίων στις Αφίδνες από μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω». Σε νέα διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα και ομάδα πολιτών που κατέλαβε τα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας στις 2 το μεσημέρι.

Τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» δηλώνουν αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας που μετατρέπει την άρνηση πληρωμής του αντιτίμου των διοδίων σε παράβαση του ΚΟΚ, με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ σε κάθε παραβάτη.

ΠΗΓΗ


Αιματηρά επεισόδια στα Σκόπια

Επεισόδια μεταξύ εθνοτήτων σημειώθηκαν το απόγευμα στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων. Από τα επεισόδια τραυματιστήκαν τουλάχιστον οχτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 100 νεαρών μετέβησαν στο κάστρο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, για να εκφράσουν την υποστήριξη τους για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου, ενώ τοποθέτησαν και μία σημαία με το αστέρι της Βεργίνας. Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο, μετέβησαν περίπου 300 Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τη συγκέντρωση τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου .

Κατά τη συνάντηση των δύο αυτών ομάδων ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία διήρκησαν περίπου μισή ώρα. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν με πέτρες και ξύλα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια.

Η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου των Σκοπίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ και κυρίως από τη μεριά των Αλβανών, οι οποίοι κατηγορούν για μεροληψία την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Πριν μερικές ημέρες είχε γνωστοποιηθεί ότι η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου αναστέλλεται προσωρινά, ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε και την Πέμπτη το βράδυ, ομάδα 100 Αλβανών, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, μετέβησαν στο χώρο του κάστρου και κατεδάφισαν ένα μέρος της κατασκευής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες διαφορετικές εθνότητες έχουν ανοίξει «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι καταδίκασαν, από κοινού, τα σημερινά επεισόδια και απηύθυναν έκκληση, τα επεισόδια να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την μεριά του το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για αποτυχία διατήρησης των διεθνικών ισορροπιών στη χώρα και ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (προέρχεται από το VMRO-DPMNE) και του υφυπουργού Εσωτερικών, Τζέβαντ Μπούτσι (προέρχεται από το DUI), για την αδυναμία, όπως υποστήριξε, της αστυνομίας να εμποδίσει τα επεισόδια.

ΠΗΓΗ

Αυξάνεται ο κόσμος που τρέφεται με συσσίτια της Εκκλησίας

Κραυγή αγωνίας από ιερείς που χρόνια τώρα διοργανώνουν συσσίτια για τους άπορους και άστεγους, θύματα της κρίσης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με πόνο ψυχής υπογραμμίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των συσσιτίων λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει μειώσει δραστικά τις προσφορές του κόσμου αλλά και της δραματικής αύξησης των ανθρώπων που προσέρχονται στις ενορίες, για να ζητήσουν βοήθεια και κυρίως ένα πιάτο φαγητό.

Καθημερινά στην πόλη του Ηρακλείου προσφέρονται περίπου 255-260 μερίδες φαγητού, όμως οι ποσότητες αυτές αποτελούν «σταγόνα» στον ωκεανό μπροστά στο «τσουνάμι» της πείνας και της φτώχιας. Ιερείς αδυνατούν πλέον να διαχειριστούν όλον αυτόν τον κόσμο που καθημερινά αυξάνεται και ζητεί απελπισμένα βοήθεια.

Ολοένα και περισσότεροι, πολίτες και οικονομικοί μετανάστες, χτυπούν τις πόρτες των εκκλησιών και σε κατάσταση απόγνωσης ζητούν φαγητό και χρήματα, για να αγοράσουν φάρμακα, να πληρώσουν το ενοίκιο ή το ρεύμα τους. Από τη μία στιγμή στην άλλη, η ζωή τους ανατράπηκε και «γονάτισαν» από τα συσσωρευμένα προβλήματα της οικονομικής κρίσης. Ντόπιοι ή αλλοδαποί, νέοι και ηλικιωμένοι, ανύπανδροι ή με οικογένειες, με πτυχία ή αναλφάβητοι. Όλοι τους πλέον διαβαίνουν το ίδιο μονοπάτι.

Μοναδική τους ελπίδα η Εκκλησία, στην οποία στρέφουν το βλέμμα, προσδοκώντας παρηγοριά και ανακούφιση. Ιερείς απευθύνουν έκκληση για στήριξη του φιλανθρωπικού τους έργου, ώστε να μην αποστερήσουν την τελευταία αχτίδα φωτός σε συνανθρώπους μας που πραγματικά υποφέρουν.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκείνους που εκμεταλλεύονται τα συσσίτια της Εκκλησίας, στερώντας ένα πιάτο φαγητό από ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Περιφέρονται από συσσίτιο σε συσσίτιο με διαφορετικά ονόματα, παίρνουν τις μερίδες φαγητού και τις πουλούν σε άλλους. Στην ουρά για το συσσίτιο μπαίνουν ακόμα και άνθρωποι με συντάξεις των 1.500 και 2.000 ευρώ.


Πηγή: patris

Σκληρό πόκερ για 12 μίλια και «γκρίζες ζώνες»

Tου Σταυρου Λυγερου

Σε κρίσιμο σημείο έχουν φθάσει οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και ατύπως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των δύο υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων. Το δεύτερο αφορά τη σύνταξη ενός πολιτικού ντοκουμέντου για τις διμερείς σχέσεις, το οποίο θα συμπεριλάβει και τον τρόπο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι επιμένουν να συζητούν μόνο για υφαλοκρηπίδα. Eχουν συνείδηση ότι εάν η Ελλάδα θεσπίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), το γήπεδο της διαπραγμάτευσης θα αλλάξει. Θα εξουδετερωθεί πλήρως ο ισχυρισμός - επιχείρημά τους ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα επειδή επικάθονται σε τουρκική. Αυτός είναι ο λόγος, που –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– έχουν απειλήσει την Αθήνα ότι εάν θεσπίσει ΑΟΖ, όχι μόνο θα εγκαταλείψουν τη διαπραγμάτευση, αλλά και θα στείλουν πλοία για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά έχει υποκύψει στον εκβιασμό, αλλά τουλάχιστον έχει απορρίψει την απαίτηση των Τούρκων η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών να μη συμπεριλάβει το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Στόχος τους είναι να το παρουσιάσουν σαν μερικές απομονωμένες ελληνικές νησίδες, οι οποίες δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα.

Αναφορικά με τα χωρικά ύδατα, υπενθυμίζουμε ότι εάν η Ελλάδα ασκούσε το δικαίωμά της και επέκτεινε στα 12 μίλια, ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου θα γινόταν ελληνική θάλασσα. Αυτό δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά θα ακύρωνε σε μεγάλο βαθμό τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που από το 1995 η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Για να μη δείξει ότι υποκύπτει, η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα ούτε στις εκτός Αιγαίου ακτές της. Η απειλή των Τούρκων, όμως, την έχει ωθήσει να διαπραγματεύεται μαζί τους για ένα νόμιμο δικαίωμά της, που ασκείται μονομερώς. Αυτός είναι ο λόγος που εάν υπάρξει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, αυτή θα είναι άτυπη και απλώς η κάθε πλευρά θα εφαρμόσει μονομερώς τα συμφωνηθέντα.

Χωρικά ύδατα

Στις διαπραγματεύσεις, έχει επέλθει σύγκλιση για χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους. Στις ακτές που είναι μακριά από την Τουρκία (π. χ. Ιόνιο και Λιβυκό) θα γίνει επέκταση στα 12 μίλια. Για τις ελληνικές ακτές που γειτνιάζουν με την Τουρκία, η Aγκυρα αρνείται οποιαδήποτε επέκταση. Eχει φθάσει στο σημείο, μάλιστα, να αμφισβητήσει για τα νησιά το ισχύον καθεστώς των έξι μιλίων! Τέλος, στις ενδιάμεσες περιοχές συζητείται μερική επέκταση στα 8-9 μίλια. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου από τα 10 μίλια που είναι σήμερα θα ευθυγραμμισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, γιατί η Ελλάδα δεν θεσπίζει 12 μίλια στις εκτός Αιγαίου ακτές της; Θα περιόριζε τη διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και θα είχε δυνατότητα να αποσπάσει κάτι καλύτερο απ’ ό, τι έχοντας στο πακέτο όλες τις ακτές της. Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόσχημα να αντιδράσει σε μία τέτοια κίνηση, αφού οι αιτιάσεις της περί ημίκλειστης θάλασσας αφορούν μόνο το Αιγαίο.

Μία δεύτερη κρίσιμη παράλειψη είναι ότι –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– από τις διερευνητικές επαφές απουσιάζουν οι «γκρίζες ζώνες». Η Αθήνα παριστάνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Aγκυρα περιμένει να πάρει ό, τι πάρει, αφήνοντας για μετά την επαναφορά της επεκτατικής θεωρίας της. Η εγκατάλειψη της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» πρέπει να τεθεί από την Αθήνα ως όρος για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Το καλύτερο θα ήταν το πρόβλημα να λυνόταν μέσω της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων.

Στόχος της ελληνικής διπλωματίας πρέπει να είναι το οριστικό κλείσιμο κάθε «παραθύρου», από το οποίο μπορεί η Τουρκία να προβάλλει διεκδικήσεις. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η Αθήνα διαπραγματεύεται εκπτώσεις στα δικαιώματά της, προκειμένου να καταστήσει δυνατή μία συμφωνία με την Aγκυρα, αυτή η συμφωνία πρέπει να μην αφήσει ασάφειες και εκκρεμότητες.

Εάν τεθεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», θα φανεί εάν είναι διαπραγματευτικό όπλο, όπως πιστεύουν ορισμένοι στην Ελλάδα, ή πραγματική διεκδίκηση. Εάν οι Τούρκοι επιμείνουν, η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι δημόσια και σαφής: εάν θεωρούν ότι έχουν δίκιο, ας αναγνωρίσουν τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και ας το αναζητήσουν εκεί. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες-μέλη της Ε. Ε., έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του. Μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

ΠΗΓΗ

Αλβανός Βουλευτής: ‘Persona non grata’ ο Έλληνας πρόξενος Κορυτσάς

Ο βουλευτής Γκαζμέντ Οκέτα/ Gazmend Oketa απαίτησε από τις αλβανικές αρχές να κηρύξουν τον Έλληνα πρόξενο στην Κορυτσά ‘Persona non grata’ για την Αλβανία. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, κλήθηκαν οι πολιτικοί να ακούσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, για τις θέσεις και δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, και συγκεκριμένα για το θέμα της απογραφής ανά εθνικότητα.«Προσωπικά, ως βουλευτής και ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προτείνω την κήρυξη του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, ως ‘Persona non grata’», είπε ο Οκέτα.


Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γκαζμέντ Τουρντίου, εξέφρασε τη θέση ότι την άποψη του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά δεν έχουν τη δυνατόητα να την αλλάξουν.« Στις ίδιες γραμμές κινήθηκαν και οι δύο Έλληνες βουλευτές των Ιωαννίνων και της Φλώρινας που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλε».Ο Τούρνιου εξήρε την στάση την οποία κράτησε ο επικεφαλής του Δήμου της Κορυτσάς, Νίκος Πελέση, ο οποίος απέρριψε ανοιχτά τις ελληνικές εκκλήσεις.Ωστόσο, ο επικεφαλής της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης, επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπική άποψη και όχι θέση του ελληνικού κράτους.«Ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα, επιβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά δεν εκφράζουν την θέση του ελληνικού κράτους, αλλά αποτελούν προσωπικές τοποθετήσεις του και ο οποίος θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις. Ακολουθεί τη λογική των κύκλων που τον υποστηρίζουν», είπε ο Μπερίσα.Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Πρόξενος είχε τοποθετηθεί, δημόσια, κατά τον ίδιο τρόπο, και άλλες φορές.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για πρώτη φορά την Τουρκία να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

THN υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρει για πρώτη φορά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Eκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010". Η ρητή αναφορά διατυπώθηκε μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος και η οποία έγινε δεκτή. «Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που για πρώτη φορά εισάγεται σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο, το οποίο πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι η Eκθεση που εγκρίθηκε χθες με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υιοθετηθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάρτιο.

Στην Eκθεση υποστηρίζεται επίσης ρητά η ανάγκη να σταματήσουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Ιδιαίτερα ικανοποιητική όσον αφορά τον τρόπο που καλύπτει ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η Eκθεση και σε άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Iμβρο και την Τένεδο.

ΠΗΓΗ

Νέα στρατηγική για το Αιγαίο

Της Αγγελικής Σπανού

Η διαμόρφωση δόγματος εξωτερικής πολιτικής, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό συνθήκες εχεμύθειας και με σαφή πρόθεση για ολοκλήρωση του προσχεδίου σύντομα. Το κείμενο στο οποίο θα καταλήξουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να καταγραφούν παρατηρήσεις, ενστάσεις και προτάσεις από πολιτικά κόμματα, φορείς, ακόμη και διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Οι οδηγίες του ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα προς τον γ.γ. του υπουργείου πρέσβη κ. Ζέππο, ο οποίος έχει επωμιστεί την ευθύνη για τη διαμόρφωση του δόγματος, είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- πολύ συγκεκριμένες: Να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η υπηρεσιακή διαδικασία και να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε σύντομα να ξεκινήσει ο διάλογος με τα κόμματα, για να ανοιχτεί στη συνέχεια στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στα think tanks, ίσως και στον δημοσιογραφικό χώρο. Το καλοκαίρι, άλλωστε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος ελλήνων πρέσβεων, κατά το πρότυπο του Ερζερούμ, ώστε να δοθούν κατευθύνσεις στους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών και να επανακαθοριστούν κανόνες και, ενδεχομένως, αρχές.

Ζητείται άλλος όρος
Η πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της ελληνικής διπλωματίας, είναι να αποτελέσει το κυοφορούμενο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής προϊόν συναίνεσης, να υπόκειται σε επικαιροποίηση και να αποτυπώνει μία στρατηγική αντίληψη για τη θέση της χώρας στον κόσμο και το μέλλον. “Μια ματιά από ψηλά, χωρίς να κατατεθούν καινοφανείς θέσεις, αλλά με προσαρμογές στις ανάγκες της εποχής”, εξηγεί η ίδια πηγή. Η λέξη “δόγμα” θεωρείται από πολλές πλευρές ως ιδιαίτερα φορτισμένη, και για τον λόγο αυτό αναμένεται να αναζητηθεί ένας άλλος όρος με συναφές περιεχόμενο αλλά χωρίς το ίδιο επικοινωνιακό βάρος.

Κόκκινες γραμμές
Στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το πώς και το γιατί αυτής της επιλογής. Επί της αρχής, οι απόψεις που καταγράφονται είναι θετικές, οι δε επιφυλάξεις που διατυπώνονται έχουν να κάνουν κυρίως με τις δεύτερες σκέψεις που ενδεχομένως κρύβει αυτή η εξέλιξη. Υπηρεσιακοί παράγοντες που βλέπουν θετικά το εγχείρημα ελπίζουν ότι το δόγμα θα συνταχθεί για να αναβαθμιστεί η οικονομική και πολιτισμική διπλωματία, να προσδιοριστεί τι σημαίνει ενιαίο αμυντικό δόγμα σήμερα, να καθοριστούν κόκκινες γραμμές, να επαναϊεραρχηθούν προτεραιότητες, να εισαχθούν νέες παράμετροι, όπως είναι η ενεργειακή διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, και να αξιολογηθούν εκ νέου συμμαχικές σχέσεις - για παράδειγμα, ήταν αδιανόητη μέχρι πρόσφατα η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η εξωστρέφεια είναι έννοια-κλειδί στην αντίληψη Παπανδρέου για τη διπλωματία, ενώ η ανάγκη συνέχειας του κράτους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό αντικείμενο της διαβούλευσης. Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς εισηγήσεις υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών παραγόντων για τη θέσπιση θέσης υπηρεσιακού υφυπουργού Εξωτερικών που δεν θα επηρεάζεται από τις πολιτικές αλλαγές. Όπως επίσης υπάρχουν σκέψεις για αναβάθμιση του ΚΥΣΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να δρομολογηθεί η διακλαδική διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

  • Εθνική βίβλος. Με αυτά τα δεδομένα, η διαμόρφωση “εθνικής βίβλου”, ή όπως αλλιώς ειπωθεί, αναμένεται να γίνει -σε πρώτο επίπεδο- θετικά αποδεκτή από κόμματα και κάθε ενδιαφερόμενο. Το ερώτημα, ωστόσο, που ήδη ψιθυρίζεται με καχυποψία από τους συνήθεις ανησυχούντες για τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής είναι μήπως ο πρωθυπουργός οραματίζεται στην πραγματικότητα ένα “δόγμα Παπανδρέου”, θεσμικά αμπαλαρισμένο.



Καθυστερεί η μισθοδοσία της διπλωματικής υπηρεσίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ανέλαβε να διαπραγματευτεί με το υπουργείο Οικονομικών τα οικονομικά προβλήματα της διπλωματικής υπηρεσίας η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό δεν έχουν λάβει ακόμη τον μισθό του Ιανουαρίου ούτε τα έξοδα των λειτουργικών δαπανών. Με πρόσχημα ή αιτία τη λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών, καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πρεσβείες χωρίς θέρμανση και προξενεία χωρίς τηλέφωνα ελλείψει ρευστότητας. Το δ.σ. της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των πληρωμών εγκαίρως, αλλά και να επισημάνει τις βαθύτερες συνέπειες της δραματικής περικοπής του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ

Mυρίζει εκλογές το κυβερνητικό "αντάρτικο" κατά τις τρόϊκας!

Όλα ανοικτά, ακόμα και οι πρόωρες εθνικές εκλογές στις 3 Απριλίου, πρέπει να θεωρούνται μετά την πρωτοφανή επίθεση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με έκδοση «πολεμικού ανακοινωθέντος» κατά της τρόϊκας σήμερα τα ξημερώματα! Ειδάλλως δεν εξηγείται σε καμία περίπτωση το κλίμα που φτιάχνουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες κατά της τρόϊκας (όπως π.χ. ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος που διέρρεε και αυτό είναι καταγεγραμμένο παντού, πόσο ευχαριστημένη είναι η τρόϊκα με τις περικοπές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας) στην οποία μέχρι και χθες το βράδυ έδιναν «γη και ύδωρ».

Tο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όσο και αν κτυπάει τον «σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ» ο οποίος βρίσκεται στις ΔΕΚΟ που ζητάει η τρόϊκα να μπουν σε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ήσσονος σημασίαςμπροστά στα όσα τέρατα έχει δεχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα των εργασικών σχέσεων και των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Πάντως σήμερα το μεσημέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος «εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου» διαρρέουν πηγές του Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο Ντομινίκ Στρος Καν «εξέφρασε την κατανόησή του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση» (σ.σ.: Χα!)

Τις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει «διάβημα» προς τους κ.κ Ντομινίκ Στρος Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε ότι αφορά τα περί "αξιοπρέπειας" και «παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας», κάπως αργά τα θυμήθηκαν για να θεωρείται έγκυρη και χωρίς απώτερο στόχο η κίνηση διαφοροποίησης με την τρόϊκα. Η προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της κυβέρνησης και «αντιστασιακού προσώπου» της κυβέρνησης έναντι των πολιτών, δείχνει πιο πειστικό κίνητρο.

Υποτίθεται ότι το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης βάρυνε όταν τα μέλη της διαπίστωσαν στα βραδινά δελτία ειδήσεων το πόσο άθλια εικόνα δίδει η ίδια και η χώρα, με τα όσα (αφήνονται να) λένε οι εκπρόσωποι της τρόικας, κάθε φορά, που έρχονται στην Αθήνα.

Αστεία πράγματα.

Αυτή την φορά, ίσα-ίσα, που η εικόνα που έδωσε η τρόϊκα ήταν πολύ πιο μαζεμένη σε σχέση με το παρελθόν και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων απλώς δεν αφορά τους πολίτες στο βαθμό που τους αφορούν τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν μελλοντικά. Άρα, μυρίζει κάλπες και αυτό θα ξεκαθαρίσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα...

Τμήμα εδήσεων defencenet.gr

Νέος Σαντάμ (;) ο Ερντογάν

Η Ερντογάν μετατρέπεται σε έναν νέο Σαντάμ;
Τουρκία-Ιράν-Αλ Κάιντα πίσω από το μακελιό στο Κιρκούκ;



H κυβέρνηση Ετσεβίτ είχε συνεργαστεί στενά με τον Σαντάμ εναντίον των Κούρδων. Τώρα συνεργάζεται στενά ο Ερντογάν με τον Αχμαντινετζάν, με το Ασαντ, με τη Χαμάς, με τη Χεζμπολάχ και με την Αλ-Κάιντα εναντίον των Κούρδων.


Του Σάββα Καλεντερίδη


Όλα ξεκίνησαν στις 2 Αυγούστου 1990, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, με την δικαιολογία ότι το μικρό αλλά πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικούς πόρους εμιράτο κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «κλέβει» ιρακινό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την εισβολή ο Ο.Η.Ε. επέβαλλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ, μέχρι που τον Ιανουάριο του 1991 στρατεύματα 31 χωρών, με την άδεια του Ο.Η.Ε και την καθοδήγηση των ΗΠΑ, απελευθέρωσαν το Κουβέιτ και εισέβαλαν στο Ιράκ, κατανικώντας τις μεραρχίες του Σαντάμ και φθάνοντας μέχρι τα νότια προάστια της Βαγδάτης.

Στις 28 Φεβρουαρίου περατώθηκαν οι επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων και ενώ όλοι περίμεναν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, αφού ο Σαντάμ, το άλλοτε χαϊδεμένο παιδί της Ουάσιγκτον, που έχει γραφτεί ότι εισέβαλλε στο Κουβέιτ κατόπιν προτροπής της τότε πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, κατανικήθηκε και δέχτηκε ένα καλό μάθημα από τους συμμάχους, δυο μέρες μετά, στις 2 Μαρτίου, οι Κούρδοι του Νοτίου Κουρδιστάν-Βορείου Ιράκ εξεγέρθηκαν εναντίον της Βαγδάτης. Τότε, εκατομμύρια Κούρδοι του Ιράκ, υπό το φόβο σφαγών, πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία και κατέφυγαν στους συγγενείς τους, που κατοικούσαν στο Βόρειο Κουρδιστάν-ΝΑ Τουρκία.
Μετά από κάποιες αεροπορικές αψιμαχίες, στις 5 Απριλίου 1991, με την υπ’ αρ. 688 απόφαση, ο Ο.Η.Ε. κήρυξε την περιοχή βόρεια του 36ου παραλλήλου προστατευόμενη (No-Fly Zone) και ανέθεσε σε αεροπορική δύναμη αποτελούμενη από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας να περιπολούν και να επιτηρούν την περιοχή. Η έδρα αυτής της αεροπορικής δύναμης ήταν η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα Άδανα. Η τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ συμφώνησε και επέτρεψε να σταθμεύει και να επιχειρεί από εκεί η «Δύναμη Σφυρί», υπό την προϋπόθεση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα ενέκρινε την παραμονή της κάθε έξι μήνες. Να σημειωθεί ότι η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε και με συμμαχικές δυνάμεις του στρατού ξηράς, που φρόντισαν στην αρχή για την επιβίωση των Κούρδων στους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας, και στη συνέχεια για την επάνοδό τους στις εστίες τους.

Η επιχείρηση εκείνη θεωρήθηκε ο θεμέλιος λίθος της ίδρυσης του κράτους των Κούρδων, στο Νότιο Κουρδιστάν, επιχείρηση που κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια και κόστισε στις ΗΠΑ δισεκατομμύρια δολάρια, προφανώς όχι μόνο για να προστατέψει τα συμφέροντα των Κούρδων.

Ενώ συνεχιζόταν η ως άνω επιχείρηση, το 1996, η αμερικανική διοίκηση -κατά τους Τούρκους η CIA- ζήτησε από τις τουρκικές αρχές διευκολύνσεις για τη μεταφορά 2.500 επιλεγμένων Κούρδων μέσω της αεροπορικής βάσης του Μπάτμαν στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, στη νήσο Γκουάμ. Ένα από τα αιτήματα των Αμερικανών από τους Τούρκους συναδέλφους τους ήταν να μη ζητηθούν διαβατήρια και άρα να μην καταγραφεί η ταυτότητα και τα στοιχεία των Κούρδων που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Ειρηνικό. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των Κούρδων που μεταφέρθηκαν στο Γκουάμ. Το αρχείο με τα δακτυλικά αποτυπώματα τηρεί αποκλειστικά η ΜΙΤ.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα περίπου δυο ετών, οι Κούρδοι, αφού εκπαιδεύτηκαν στο Γκουάμ σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός κράτους, επέστρεψαν σταδιακά στο Νότιο Κουρδιστάν, αναλαμβάνοντας σχετικά καθήκοντα, ανάμεσα στα οποία ήταν και η συμμετοχή στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ, το 2003, που άνοιξε ακόμα περισσότερο το δρόμο για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Παρότι το τουρκικό κοινοβούλιο, επί σειράν ετών ανανέωνε την άδεια στάθμευσης και επιχειρησιακής δράσης της αεροπορικής δύναμης, που αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία του κουρδικού κράτους, τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1990 η Τουρκία άρχισε να εκφράζει σοβαρές και έντονες αντιρρήσεις, που μερικές φορές έφθασαν μέχρι το σημείο της ανοικτής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Η επιλογή του Ερντογάν και η στήριξή τους από την Ουάσιγκτον, σχετίζεται με την άρνηση των Τούρκων στρατηγών να αποδεχτούν τα τετελεσμένα του Νοτίου Κουρδιστάν.

Ενώ όμως ο Ερντογάν φέρεται να συμφώνησε με τους Αμερικανούς για το θέμα της αποδοχής και της de facto αναγνώρισης του Νοτίου Κουρδιστάν, από τότε που άρχισε να σταθεροποιείται στο εσωτερικό της Τουρκίας, άρχισε να επιτρέπει τη συνεργασία διαφόρων υπουργείων και των μυστικών υπηρεσιών με τα αντίστοιχα υπουργεία και υπηρεσίες του Ιράν και με δομές και μηχανισμούς της Αλ Κάιντα, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Κεντρικό ρόλο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών ανέλαβε ο νέος διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος διατηρεί πλέον ανοικτούς διαύλους με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και με πρόσωπα που οδηγούν κατ’ ευθείαν στην Άλ Κάιντα και τις λοιπές ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Πρόσφατα, κουρδικές αρχές και οργανώσεις που εδρεύουν στις Βρυξέλλες και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, παρέδωσαν στοιχεία στις αρμόδιες αρχές ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία, σε συνεργασία με το Ιράν, προετοιμάζει δολοφονίες ηγετικών στελεχών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη.
Προχθές, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Κιρκούκ, σε μια περίοδο που οι Κούρδοι του Νοτίου Κουρδιστάν αλλά και ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Τζελάλ Ταλαμπανί, προβαίνουν σε μια σειρά ενεργειών για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τους Τουρκομάνους και τους Σιίτες της περιοχής του Κιρκούκ. Στόχος των βομβιστικών επιθέσεων είναι να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα, που αν εξασφαλιστούν θα λειτουργήσουν υπέρ των κουρδικών συμφερόντων, αφού έτσι θα εδραιωθεί ο έλεγχος της αυτόνομης κουρδικής οντότητας στην περιοχή του Κιρκούκ, που στην κυριολεξία πλέει πάνω σε ένα πέλαγος πετρελαίου.

Η κατάσταση αυτή ενδιαφέρει πρώτιστα την Τουρκία και το Ιράν, που βλέπουν πίσω από την ισχυροποίηση και χειραφέτηση των Κούρδων του Ιράκ τον ορατό κίνδυνο να αποτελέσει η περιοχή του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ) ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ και για τους δικούς τους Κούρδους. Επίσης, η κατάσταση ενδιαφέρει άμεσα και την Αλ Κάιντα, που θεωρεί ότι με την ίδρυση του Κουρδιστάν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα αποκτήσουν μια πολύτιμη βάση στην καρδιά του Ισλαμικού κόσμου.

Η Δύση, που προώθησε και στήριξε τον Ερντογάν, όπως είχε πράξει στο παρελθόν με τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους Ταλιμπάν, εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να ανησυχεί για τη στάση που κρατά ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μια σειρά από ζητήματα που αγγίζουν τα συμφέροντα των συμμάχων. Το ερώτημα που προβάλλει μετά από όλα αυτά, είναι μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν στη συνεργασία του με το Ιράν, τη Χαμάς, τη Χεσμπολλάχ και την Αλ Κάιντα, για να καταστεί κι αυτός ο Σαντάμ της Τουρκίας!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 11 Φεβρουαρίου 2011

Αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, θα αποσταθεροποιηθεί και η Ευρώπη

Στη Μεσόγειο το ένα μετά το άλλο καθεστώτα δεκαετιών καταρρέουν. Δικτάτορες και «ηγέτες» που θεωρούνταν περίπου ισόβιοι, κλονίζονται και πέφτουν.

Ο Μπεν Αλί της Τυνησίας πριν λίγες εβδομάδες.

Και τώρα ο Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου…

Ο πρώτος είχε κλείσει 23 χρόνια στην εξουσία. Ο δεύτερος 29! Και οι δύο μέλη της… «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» – αν είναι δυνατόν!

Και οι δύο ανατράπηκαν από ειρηνικές εξεγέρσεις που θύμιζαν τις γνωστές «πολύχρωμες επαναστάσεις». Σαν κι αυτές που είχαν συγκλονίσει τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αλλά με μια σοβαρή διαφορά αυτή τη φορά:

Οι προηγούμενες είχαν υποκινηθεί (ομολογημένα πλέον) από τη Δύση. Κι έφεραν στην εξουσία δυνάμεις φιλικές προς τις ΗΠΑ

Αντίθετα, οι δύο τελευταίες σε Τυνησία και Αίγυπτο είχαν από πίσω ισλαμιστές. «Ήπιους» ή λιγότερο ήπιους…

Πάντως οι δυνάμεις που ήλθαν στο προσκήνιο δεν ήταν φιλοδυτικές!

Αυτή τη φορά φιλοδυτικοί ήταν οι δικτάτορες που ανατράπηκαν

Το που θα καταλήξει το πράγμα δεν είναι σαφές ακόμα.

Αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βράζει.

Σε τέτοιο γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα οφείλει να θωρακιστεί!

Κι αντί να τη θωρακίσουν, κάνουν ό,τι μπορούν να την αποσταθεροποιήσουν! Και οι εταίροι μας. Και οι δανειστές μας…

Και οι κυβερνώντες (τρομάρα τους)!

Μέχρι προχθές στον ισολογισμό της κρίσης έμπαιναν μόνο τραπεζικοί υπολογισμοί. Τόσα χρωστάμε. Τόσους τόκους πληρώνουμε. Τόσο «κούρεμα» χρειαζόμαστε. Τόση μείωση επιτοκίου μας είναι απαραίτητη. Και τόση επιμήκυνση αποπληρωμής. Αλλιώς, χρεοκοπία…

Τώρα αυτοί οι υπολογισμοί είναι πια ξεπερασμένοι. Το ίδιο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας…

Τώρα αναδεικνύεται μια άλλη διάσταση. Γεωπολιτική αυτή τη φορά. Και πολύ πιο σοβαρή

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην κοχλάζουσα Μέση Ανατολή. Αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι δίπλα στην Ευρώπη, θα είναιμέσα στην Ευρώπη!

Κι επειδή η κρίση από την Ελλάδα πολύ εύκολα θα μεταδοθεί στα γειτονικά και πάντα εύθραυστα Βαλκάνια, θα φτάσει ένα βήμα από την καρδιά της Ευρώπης. Όπου υπάρχουνπολλοί μουσουλμάνοι:

Και στη Γερμανία, και στην Αυστρία, και στη Γαλλία, και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία και στην Ιταλία…

Ακόμα κι αν η ελληνική κοινωνία ήταν σταθερή, θα κινδύνευε να σαρωθεί από νέο κύμα λαθρομεταναστών.

Όμως, από την στιγμή που η ίδια η Ελλάδα είναι ήδη αποσταθεροποιημένη από την πολιτική του Μνημονίου, η προοπτική ενός νέου κύματος λαθρομεταναστών από τον γειτονικό μουσουλμανικού κόσμο, καθιστά ένα ανησυχητικό ενδεχόμενο δύο φορές πιο εφιαλτικό(και πιο πιθανό).

Συμπέρασμα: Η αντίθεση προς το Μνημόνιο κερδίζει τώρα κι ένα ακόμα επιχείρημα.Γεωπολιτικό! Και πολύ πιο πειστικό:

Μην αποσταθεροποιείτε άλλο την Ελλάδα!

Αν επιβάλλετε κι άλλα μέτρα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, δεν θα οδηγήσετε σε μικρότερα ελλείμματα, θα πυροδοτήσετε κοινωνική έκρηξη, στην πιο εύφλεκτη περιοχή.

Και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι ούτε τόσο μακριά ούτε τόσο «θωρακισμένες» οι ίδιες, από την εξάπλωση του «ιού»…

Τώρα η «πρώτη ύλη» της πυρκαγιάς υπάρχει παντού. Και στις δικές σας κοινωνίες. Ηαπελπισία στα λαϊκά στρώματα και η προδιάθεση για εξέγερση ανάμεσα στουςμετανάστες που μαζεύατε τόσα χρόνια, γίνονται εκρηκτικό μείγμα! Και στις δικές σας κοινωνίες

Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην κρίση. Αλλά η Ελλάδα θα είναι μόνον η αρχή για ό,τι ακολουθήσει…

Αλλάξτε οικονομική «συνταγή»! Έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνει. Έτσι κι αλλιώς αποσταθεροποιεί τα πάντα. Τώρα σκορπά βενζίνη, ενώ γύρω πλησιάζει η πυρκαγιά

Κι αν δεν σας πείθουν τα μαθηματικά, κι αν δεν σας πείθουν τα οικονομικά, δέστε τογεωπολιτικό επιχείρημα:

– Τις τελευταίες δεκαετίες σαρώθηκαν οι διεφθαρμένοι κομμουνιστές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

– Τώρα σαρώνονται οι διεφθαρμένοι «σοσιαλιστές» του Αραβικού κόσμου.

– Αύριο θα έλθει η σειρά των αμετανόητων νεοφιλελεύθερων της δυτικής Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχουμε πρόβλημα, γιατί οι δικοί μας «σοσιαλιστές» έχουν ήδη προσχωρήσει στο νεοφιλελευθερισμό και θα τους πάρει η μπάλα έτσι κι αλλιώς…

Η μεγαλύτερη στρατηγική αρετή είναι να μετατρέπεις την αδυναμία σου σε πλεονέκτημα. Αυτό είναι ώρα να κάνουμε κι εμείς:

Μέγιστη αδυναμία μας σήμερα είναι η γειτνίαση με τη Μέση Ανατολή. Κι αυτό είναι πια το πιο πειστικό επιχείρημα για να αποφύγουμε το Μνημόνιο–ΙΙ που μας ετοιμάζουν. Και να αποτινάξουμε και το Μνημόνιο-Ι που μας επέβαλαν.

Η καλύτερη «ασπίδα» κατά των «Μνημόνιων» (παντός είδους) είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η πτώση Μουμπάρακ.

Άρχισαν ήδη να φοβούνται πολλοί…

Κι ο φόβος – ο δικός τους πια – είναι το καλύτερο όπλο μας.

Γιατί ο φόβος είναι, πράγματι, το πιο πειστικό «επιχείρημα».

Τη φωτιά με τη φωτιά την πολεμάς.

Και τον φόβο με τον – αντίστροφο – φόβο

Με το φόβο πήγαν να μας καθυποτάξουν. Και τώρα μπορούμε να το αντιστρέψουμε:

Με το φόβο (το δικό τους, για την πυρκαγιά που πλησιάζει) μπορούμε να αποτινάξουμε την υποταγή που μας επιβάλλουν και την ασφυξία στην οποία μας καταδικάζουν.

ΝΖ

ΠΗΓΗ