Εκρηκτική η κατάσταση στην Τουρκία

Ακόμα ένα περιστατικό βομβιστικής επίθεσης εναντίον τουρκικών στρατευμάτων καταγράφηκε σήμερα στη Νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν πριν από λίγο τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Βαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένα ακόμα άτομο τραυματίστηκε βαριά.

Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι η νέα επίθεση είναι έργο του ΡΚΚ.

Σφαγή στο Βελουχιστάν

Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε τζαμί σιιτών στο νοτιοανατολικό Ιράν το βράδυ της Πέμπτης.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς η πρώτη βόμβα εξερράγη σε ένα σημείο ελέγχου.

H επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της επαρχίας του Σιστάν-Βαλουχιστάν. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, οι υποψίες όμως πέφτουν στη σουνιτική ομάδα ανταρτών Tζανταλλάχ, που έχουν προβεί στο παρελθόν σε παρόμοιες επιθέσεις στην περιοχή.

Τον προηγούμενο μήνα, ο αρχηγός της ομάδας Αμπντομαλέκ Ρίγκι οδηγθηκε στην αγχόνη μετά από βομβιστική επίθεση με δεκάδες θύματα, ανάμεσα στα οποία και 15 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φονικές εκρήξεις στο νοτιοανατολικό Ιράν

Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν πριν από λίγη ώρα την νοτιοανατολική πόλη της Zahedan στο Ιράν σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο IRNA. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το τζαμί της πόλης. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος όπως και των τραυματιών οι τοπικές αρχές όμως εκφράζουν τους φόβους τους πως αυτός θα είναι μεγάλος.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 9:20 τοπική ώρα το βράδυ για να ακολουθήσει η δεύτερη λίγα λεπτά μετά. Ο υφυπουργός εσωτερικών του Ιράν Ali Abdollahi χαρακτήρισε τις δύο βομβιστικές επιθέσεις ως τρομοκρατική ενέργεια. Η περιοχή είναι επίκεντρο της οργάνωσης Jundallah μια σουνιτική ομάδα η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των Baluch μιας μειονότητας του Ιράν στην επαρχία του Baluchestan.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Σενάρια αντίδρασης" μελετούν τα Επιτελεία - Θέμα ορίων υφαλοκρηπίδας από τον Ε.Βενιζέλο

Σενάρια αντίδρασης που δεν εξαιρούν ακόμα και την «θερμή» κρίση, μελετούν τα Επιτελεία αναμένοντας την έναρξη ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέϊς», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα το «Πίρι Ρέϊς» κινήθηκε περί τα 50 μίλια ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στον κόλπο της Αττάλειας απ’όπου βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ, δηλαδή σε περιοχή που θεωρητικά (αφού τυπικά δεν έχουν καθοριστεί) εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά στο διπλωματικό πεδίο έχει προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις προς συγκεκριμένες πλευρές και ελπίζεται ότι η Τουρκία θα «συνετιστεί», αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξοι απ’ότι ήταν πριν δύο μήνες.

Το ερώτημα για τα Επιτελεία είναι μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η πολιτική ηγεσία της χώρας να φτάσει προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια. Στην συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου ελέχθη κάτι στο οποίο ελάχιστοι έδωσαν σημασία, αλλά ήταν καινοφανές: Η μελλοντική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας για την ελληνική πλευρά αφορά «τα ακραία σημεία της».

Ας δούμε ολόκληρη την συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού: «Η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί, αλλά η υφαλοκρηπίδα οριοθετείται στα ακραία της σημεία. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα τα οποία είναι προφανές πού ανήκουν. Η πρόταση η ελληνική είναι πάντα η ίδια τα τελευταία 35 χρόνια. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν έχει μπει στην υφαλοκρηπίδα όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Επίσης είναι προφανές ότι τα νησιά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες, φυσικά έχουν και υφαλοκρηπίδα».

Εδώ λοιπόν είναι το ερώτημα «Πότε θα θεωρήσει η ελληνική πλευρά ότι το «Πίρι Ρέϊς κάνει έρευνα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;»

Στο μεταξύ η Κύπρος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ, Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 6 Ιουλίου προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιστολή στην οποία καταγγέλλει παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από την Τουρκία από τις 2 Απριλίου μέχρι τις 28 Ιουνίου 2010. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αρ. A/64/859-S /2010/363.

Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις τουρκικές παραβιάσεις καλώντας, παράλληλα, τον άμεσο τερματισμό τους. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζουν και για το «Πίρι Ρέϊς».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αλωνίζει στο Αιγαίο το "Πίρι Ρέϊς"

Σε διάβημα προχωρεί η Ελλάδα


Σκηνικό έντασης έχει στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς έχει στείλει για έρευνες, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο, το ωκεανογραφικό σκάφος του Πανεπιστημίου της Σμύρνης «Πίρι Ρέϊς». Η Ελλάδα προχωρεί σε διάβημα με απαίτηση την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει λάβει οδηγίες να προχωρήσει στο διάβημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το Ελληνικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και η επίδοση ρηματικής διακοίνωσης.

Η Τουρκία έστειλε το γνωστό τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέϊς» για να διεξάγει σεισμικές έρευνες και πλέει στα διεθνή χωρικά ύδατα. Η έξοδός του ήρθε μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.

Στις 12 Ιουλίου οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει αναγγελία NAVTEX περί διενέργειας επιστημονικών ερευνών έως τις 20 Αυγούστου από το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς», σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και του Καστελόριζου, όπως αυτή καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, «οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς προβληματίζουν την Ελλάδα και έρχονται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη βούληση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών για βελτίωση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας» ενώ υπογραμμίζει ότι «η διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας αναπόφευκτα επιβαρύνει το κλίμα».

Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Με σαφή τρόπο, εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ διευκρίνισε ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών επικοινωνούν σε επίπεδο Πρωθυπουργών, αρμοδίων Υπουργών και υπηρεσιακών στελεχών και προσπαθούν να αποφορτίσουν την ατμόσφαιρα και να αποφύγουν τις εντάσεις.

ΠΗΓΗ

Η οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ απάντηση στις προκλήσεις;

H Αθήνα φαίνεται πως αναβαθμίζει, ποιοτικά, την στρατηγική της απέναντι στην Άγκυρα αναφερόμενη για πρώτη φορά στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το ΥΠΕΞ για πρώτη φορά δημοσίως αναφέρει, ρητά και κατηγορηματικά, πως σκοπεύει να ανακηρύξει ΑΟΖ, σε συνεννόηση με τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανομένου της Τουρκίας και της Κύπρου.


Η αναφορά αυτή έγινε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.


Η ακριβής δήλωση του Γ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής: «Το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και των υπολοίπων ζωνών οι οποίες προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας προφανώς είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας όταν συζητούμε και με την Τουρκία. Είναι πρόθεση της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες, έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας με την Αλβανία, η οποία δεν έχει κυρωθεί από την αλβανική πλευρά για λόγους που γνωρίζετε εσωτερικούς της Αλβανίας και περιμένουμε ότι θα προχωρήσει. Έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες τόσο με τη Λιβύη, όσο και με την Αίγυπτο. Και φυσικά επιθυμία μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας». Ο εκπρόσωπος επόμενη ερώτηση για το αν οι συνεννόηση έχει γίνει και με την Κύπρο απάντησε «Φυσικά».


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε πως η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να υπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το Δίκαιο της Θάλασσας πλέον αποτελεί κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.» δήλωσε με νόημα και συμπλήρωσε πως «Και είναι συνεπώς δεδομένο ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κάποια στιγμή η χώρα αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων 160 μελών της Διεθνούς Κοινότητας που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο ούτως ή άλλως κωδικοποιεί Εθιμικό Δίκαιο».


Σε επίμονες δε ερωτήσεις για το κατά πόσο η Αθήνα είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και με «ποιο τρόπο» η απάντησή του ήταν προσεχτική και διπλωματική: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα ενεργήσει ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε.»


Κύκλοι του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ σε επικοινωνία με το defence-point.gr έδωσαν μία αρκετά καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο νότιο, το βόρειο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Από το ΥΠΕΞ αναφέρεται πως ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο Αιγαίο, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει επιφορτιστεί «συγκεκριμένα καθήκοντα», τα οποία δεν σχετίζονται με τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις τόσο αναφορικά με το «Τσεσμέ» όσο και με το «Πιρί Ρέις».


Από την πλευρά τους, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο defence-point.gr πως οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις» το οποίο, για την ώρα, κινείται ανατολικά του Καστελλόριζου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της ελληνικής νήσου και της Κύπρου, παρακολουθούνται στενά. Το σκάφος, για την ώρα, βρίσκεται «εκτός του FIR Αθηνών και της εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» αλλά «εντός του FIR Λευκωσίας και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας». Με άλλα λόγια το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα, αναμένεται να είναι έντονη.

Τι ακριβώς όμως σημαίνουν οι κινήσεις της Άγκυρας την συγκεκριμένη εποχή, στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και με τον συγκεκριμένο τρόπο;


Η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί δείχνει να έχει ένα και μοναδικό σκοπό: την αποτροπή, μέσω της τρομοκρατίας, της Αθήνας από το να διανοηθεί να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Η Άγκυρα φοβούμενη πως η Αθήνα με τις τελευταίες της πρωτοβουλίες στον τομέα δημιουργίας συνθηκών εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, μικρών ή μεγάλων δεν έχει σημασία, υδρογονανθράκων στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συνεπή πολιτική της Κύπρου στο ίδιο θέμα, αποφάσισε να τρομοκρατήσει για άλλη μία φορά την Ελλάδα και ταυτοχρόνως να προγράψει «δικαιώματα» σε όποια περιοχή κρίνει αυτή αναγκαίο.


Έτσι, η Άγκυρα μετά από 35 χρόνια συνεχών προκλήσεων και σταδιακής πολιτικής απονεύρωσης των ελληνικών (πολιτικών) αντανακλαστικών σε θέματα που άπτονται όχι μόνο της εθνικής μας άμυνας αλλά της ίδιας της επιβίωσής μας ως χώρα ενταγμένη στον γεωπολιτικό χάρτη και όχι μόνο στον … τουριστικό, περνάει σε μία νέα φάση προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.


Η Αθήνα, μετά τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και σε συνδυασμό πρόσφατης ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την υιοθέτηση και οριοθέτηση της ΑΟΖ της.


Η μη υποστήριξη και εμπέδωση του Ελλαδικού και Κυπριακού δικαιώματος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, ουσιαστικά θα οδηγήσει τον ελληνισμό σε μία θαλάσσια καταστροφή μεγέθους ομοίου με αυτή που έλαβε χώρα στην Μικρά Ασία το 1922.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο χάρτης ερευνών του "Πίρι Ρέϊς" - Ελληνικό ερευνητικό στο Β.Α.Αιγαίο!

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς βρίσκεται αυτή την στιγμή επί του 31ου Μεσημβρινού, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εγγύτερα στις τουρκικές ακτές. Οι έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν τον χαρακτήρα αναζήτησης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Το defencenet.gr δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά, ενώ η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ένα είδος αντιπερισπασμού:

Έρευνες ανατολικά της Σαμοθράκης στα διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα ξεκίνησε το ελληνικό σκάφος «Φιλία», που ανήκει στο ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Το ελληνικό σκάφος παρακολουθείτε από τουρκική ακταιωρό! Πρόκειται για την πρώτη ελληνική απάντηση του είδους.

Πριν από λίγο έγινε και το αναμενόμενο διάβημα προς την Άγκυρα με το οποίο «καλείται να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», προχώρησε η Ελλάδα.

Σημιεώνεται ότι βάσει της NAVTEX και του χάρτη ερευνών του τουρκικού σκάφους που φέρνει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr, οι έρευνες θα γίνουν μέχρι και 28,8 από το ακρωτήριο του Ακάμα (ή Αρναούτη) στην δυτική Κύπρο!

Image

Το «Πίρι Ρέις» δεν έχει εισέλθει ακόμα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είπε επιβεβαιώνοντας το defencenet.gr ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Σε ότι αφορά το επίπεδο της κλίμακας των ελληνικών αντιδράσεων και σε αντιδιαστολή με ότι έγινε το 1987 και τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης είπε με νόημα ότι «Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε στο Mea Culpa».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι πολύ σκληρός και διαταραχθεί η ελληνοτουρκική φιλία…

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

«Η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σε ερώτηση, τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, δήλωσε πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μας», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και συμπληρώνει: «Χρειάζεται απάντηση ανάλογη και ισοδύναμη με την πρόκληση».
«Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τις ευθύνες της, διαφορετικά τα τετελεσμένα αυτά γεγονότα την καθιστούν υπόλογη απέναντι στον Ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Βλάβη" στο "Αμάλθεια" - Γύρω του ισραηλινά περιπολικά με ομάδες κομάντο

Ισραηλινά πλοία έχουν περικυκλώσει το λιβυκό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τελικό προορισμό του.

Το Ίδρυμα Καντάφι, που διοργάνωσε την αποστολή, επιμένει ότι το «Αμάλθεια», που φέρει σημαία Μολδαβίας, αγνοεί την προειδοποίηση του Ισραήλ να αλλάξει πορεία και συνεχίζει να έχει στόχο να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο καπετάνιος έχει συμφωνήσει να κατευθύνει το πλοίο στην Αίγυπτο, αλλά προς το παρόν παραμένει ακινητοποιημένο λόγω μηχανικής βλάβης. Τη βλάβη επιβεβαίωσε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, ο καπετάνιος του πλοίου συμφώνησε να αλλάξει πορεία προς το αιγυπτιακό λιμάνι Αλ Αρίς, όπου και θα μπορέσει να ξεφορτώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που θα μεταφερθεί στη συνέχεια οδικώς στη Γάζα.

Το Αμάλθεια αναχώρησε από την Ελλάδα το Σάββατο και ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στη Γάζα σήμερα.

Ωστόσο στην Τρίπολη το Ίδρυμα Καντάφι διέψευσε ότι το πλοίο που μεταφέρει 2 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και επέμεινε ότι θα προσπαθήσει «να φθάσει στη Γάζα», όπως δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, εκτελεστικός του διευθυντής, προσθέτοντας ότι το Αμάλθεια «δε θα αλλάξει κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ Ισραηλινά πολεμικά «περικύκλωσαν» το φορτηγό πλοίο ώστε να το εμποδίσουν να συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα και υπήρχε «πραγματική απειλή».

Ο Σαουάν είπε ότι η επικοινωνία με το πλοίο είναι δύσκολη.

Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε επίσης ότι το Αμάλθεια έριξε άγκυρα λόγω μηχανικής βλάβης και ότι ο Κουβανός πλοίαρχος είπε πως χρειάζονται «επισκευές».

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες ότι είχαν δώσει τελεσίγραφο στο πλοίο να αλλάξει πορεία μέχρι χθες τα μεσάνυχτα αν δεν θέλει να καταληφθεί με τη βία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

H Άγκυρα έβγαλε το "Πίρι Ρέϊς" - Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα - Υπερασπίζουμε ή παραχωρούμε;

Έρευνες για πετρέλαιο μέσα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησε η Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερκών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρεις". Πρόικειται για μία κίνηση που παραβιάζει όλα τα Πρωτόκολλα (Καραμανλή-Ετζεβίτι, 1976 Βέρνη, Παπούλια-Γιλμάζ, 1987) και έχει θέσει ήδη σε συναγερμό τα ελληνικά Επιτελεία και το υπουργείο Εξωτερκών.

Αν επιτραπεί στο "Πίρι Ρέϊς" να προχωρήσει ανενόχλητο σε έρευνες στο βυθό προς εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων εντός της ελληνικής ΑΟΖ (εντός των νοητών θαλασσίων ορίων του FIR Αθηνών) και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε απεμπολούμε στην πράξη οικονομικά δικαιώματα αλλά πρακτικά και δικαιώματα ελέγχου σε ολόκληρη της ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι ήδη από χθες το "Πίρι Ρέϊς" βρίσκεται στην δεσμευμένη περιοχή και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Απέπλευσε από το λιμάνι του Κας, χθες το απόγευμα στις 19.00, πέρασε μέσα από την ελληνική ΑΟΖ και τώρα βρίσκεται σε μία περιοχή μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, η οποία θεωρείται "πετρελαιοφόρος" περιοχή. Η συνολικά δεσμευμένη περιοχή ανήκει κατά το ήμισυ στην ελληνική ΑΟΖ και κατά το έτερο ήμισυ στην κυπριακή.

Οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου ενώ από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών κατά τις πληροφορίες παρακολουθεί στενά την υπόθεση ενώ σήμερα (λέγεται ότι...) θα προβεί σε διάβημα. Θα συνοδεύεται από ένα σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, ενώ είναι βέβαιο, κατά πάγια τακτική της Τουρκίας, ότι στην περιοχή θα περιπολεί και ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Ελληνικά πολεμικά σκάφη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στη Ρόδο βρίσκεται η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.

Eίναι "η ώρα των αποφάσεων" και σίγουρα η συνέχιση της πολιτικής κατευνασμού απλά θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.

Για το θέμα θα υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Κλείδωσαν" σε πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ οι άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα!

Ομάδα ξένων, κυρίως αμερικανικών, εταιρειών με εγχώριους συνεργάτες (όμιλοι Λάτση, Βαρδινογιάννη) έχουν έλθει ήδη σε επαφή με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για έρευνα και συνεκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων που θα βρεθούν στον ελλαδικό χώρο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, με τον νέο φορέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα δημιουργηθεί.

Αυτές οι επαφές είναι και η αιτία της στροφής 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα των πετρελαίων και από την απόλυτη άρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε συνέντευξή του στις αρχές Δεκεμβρίου σε ότι αφορά την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και τις ειρωνείες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην Βουλή σε όσους υποστήριζαν (μεταξύ των οποίων και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σε αποκαλυπτική έρευνα-ανάλυση στο τεύχος Μαίου) την ανάγκη διερεύνησης πετρελαιοφόρων πεδίων στον ελλαδικό χώρο, περάσαμε στην ίδρυση φορέα.

Ο οποίος μάλιστα βάσει των όσων υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γ.Μανιάτης, θα είναι έτοιμος να δώσει άδειες στο χρόνο ρεκόρ του ενός έτους! Φυσικά μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ την επαύριο των δηλώσεών του για τις άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ. Εκεί υποτίθεται ότι παρουσίασε «τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής σε αμερικανούς αξιωματούχους κατά την τριήμερη επίσκεψή του 7-9 Ιουλίου)». Πρακτικά δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση των αμερικανικών εταιρειών.

Άλλωστε ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Jose Fernandez, τη βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας αρμόδια για την Ευρώπη, δρ. Phyllis Yoshida, καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, τους -μεταξύ άλλων- Daniel Stein και Rebecca Neff, συμβούλους του Ειδικού Απεσταλμένου για θέματα Ενέργειας Ευρασίας, Πρέσβη Richard Morningstar.

Πρόκειται για μία ομάδα που έχει κάτι παραπάνω από στενές σχέσεις (με την αμερικανική έννοια του όρου) με τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου τις περίφημες «7 αδελφές» (ESSO, Shell, BP, Chevron, Τexaco κλπ).

Oι αμερικανικές εταιρείες θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαια την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.

Στο διάστημα 1997-2001 ξένες εταιρείες ερεύνησαν χερσαίες περιοχές γύρω από τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία. Εκεί, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Shell Ρομπ Ράουτς, υπάρχουν αποθέματα περί τα 2 δισ. βαρελια τα οποία θεωρητικώς καλύπτουν τις ανάγκες μας για 20 χρόνια.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα ή εν πάση περιπτώσει το κοίτασμα με την υψηλότερη βεβαιότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων βρίσκεται νοτιοατολικά της Κέρκυρας, κοντά στους Οθωνούς. Στο Αιγαίο η περιοχή του Μπάμπουρα κοντά στη Θάσο κλπ

Από το 1903 χρονολογούνται οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Τότε η βρετανική London Οil Development εξασφάλισε άδεια για χερσαίες έρευνες στη Ζάκυνθο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1938 ξεκινούν γεωτρήσεις στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη Θράκη, σταμάτησαν όμως λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1960 το υπουργείο Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (ΙFΡ), προχώρησε σε συστηματικές έρευνες σε ολόκληρο τον χερσαίο ελλαδικό χώρο. Το 1969 η χούντα της 21ης Απριλίου έδωσε αφειδώς άδειες θαλάσσιων ερευνών σε ξένες εταιρείες, όπως η ΕSSΟ, η Τexaco κ.ά. Το 1970 η αμερικανική Οceanic πήρε άδεια για έρευνα στο Θρακικό Πέλαγος και τον Νοέμβριο του 1973 ανακάλυψε τα γνωστά ως «κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας». Το 1975 ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα εξακοντιστεί ιλιγγιωδώς από τα 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως σήμερα στα 134 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030. Η πετρελαιοκίνητη ζωή μας μπαίνει στο «κόκκινο» με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει σήμερα στα 77 δολάρια το βαρέλι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ξαναβγήκε πλησίστιο το «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

Πραγματοποιεί έρευνες στη θάλασσα του Καστελόριζου, περιοχή αμφισβητούμενη από την Τουρκία

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και στον τομέα των θαλάσσιων ερευνών η Τουρκία έβγαλε χθες τη νύχτα το γνωστό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ξεκινά σεισμικές έρευνες. Η Αγκυρα εξέδωσε ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) με την οποία ανακοίνωνε ότι βγάζει για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου το «Πίρι Ρέις». Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η περιοχή των ερευνών- ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου (έκτασης 60 τετρ. χλμ.)- αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Αγκυρα. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι το «Πίρι Ρέις» απέπλευσε χθες το απόγευμα από το λιμάνι του Κας και αναμενόταν να φθάσει σήμερα το πρωί στην περιοχή που ορίζει η ΝΑVΤΕΧ.

Το περιστατικό αυτό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή 1.100 τ. χλμ. στη Μεσόγειο. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα επεδίωξε να πληροφορηθεί σε ποια περιοχή αναφέρεται η προκήρυξη, αλλά οι προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και την περιοχή της τουρκικής ΝΑVΤΕΧ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2008 το μισθωμένο από την Τουρκία νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Μalene Οstervold» είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, ενώ προσφάτως το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» πραγματοποίησε εξόδους στο Βόρειο Αιγαίο. Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς εντείνεται από το γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να δώσουν, τουλάχιστον κατ΄ αρχήν, εντολή να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα αναμένεται και νέος γύρος διερευνητικών επαφών, πιθανότατα στις 19 Ιουλίου στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα:

Η διάλυση της Ευρωζώνης θα επαναφέρει την ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι Βρετανοί…

Η διάσπαση της Ευρωζώνης θα καταστούσε δυνατή την επιστροφή της ανάπτυξης σε όλην την Ευρώπη, τόνισε ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγος του γραφείου Cabinet Economics, που υποστηρίζει την επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων ως μοχλού για την ανάκαμψη στη Γηραιά Ήπειρο.«Για το συμφέρον της οικονομικής υγείας και της μελλοντικής επιτυχίας στην ΕΕ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαλυθεί», υποστηρίζει το λονδρέζικο γραφείο.«Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πλέον αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (στις οποίες αναφέρονται, λόγω των ακρώνυμών τους και ως PIIGS) κινδυνεύουν να έλθουν αντιμέτωπες για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες, με ύφεση και αποπληθωρισμό», εκτιμά ο Σμόλγουντ.Παράλληλα, «η Γερμανία θα συνεχίσει να βασίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές, καταποντίζοντας τις προοπτικές των εταίρων της για εξαγωγές», εξηγεί ο ίδιος.Στην ουσία, «η Γερμανία, παρά το θεόρατο εμπορικό πλεόνασμά της, αρνείται να επιτρέψει την αύξηση της κατανάλωσής της, την ώρα που κάτι τέτοιο θα επωφελούσε τις πιο αδύναμες οικονομίες», εξαναγκάζοντας αντίθετα τις χώρες αυτές να λάβουν πλέον αποπληθωριστικά μέτρα, τα οποία διογκώνουν έτι περισσότερο τα ελλείμματά τους, προσθέτει. «Η κατάσταση τούτη θα οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη πτώση της απόδοσης στην Ευρωζώνη, κάτι το ανήκουστο δεδομένου ότι ένα από τα κύρια επιχειρήματα για την εφαρμογή του ευρώ ήταν η βελτίωση της οικονομικής ευμάρειας», υπογραμμίζει ο Σμόλγουντ.Κατά συνέπεια, τα PIIGS θα μπορούσαν να φύγουν από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσουν τα παλαιά εθνικά τους νομίσματα, αφήνοντάς τα να διολισθήσουν, «απαλείφοντας στο σύνολό της, ή μέγα μέρος, της αδυναμίας ανταγωνισμού τους και να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους», προτείνει ο οικονομολόγος.Ωστόσο, για τον ίδιο, «η καλλίτερη λύση για την Ευρώπη» είναι μία πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης, με την επιστροφή όλων των χωρών στο εθνικό τους νόμισμα, και ιδίως στο γερμανικό μάρκο.

ΠΗΓΗ

Πυρηνικό πόλεμο βλέπει ο Fidel Castro

ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

Μετά απο πολύ καιρό ο Fidel Castro εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη και μίλησε για την επικαιρότητα αλλά και για το παρελθόν. Το πιο σημαντικό απο αυτά που είπε ειναι ίσως το γεγονός πως φοβάται για πυρηνικό πόλεμο, σε περίπτωση που ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθήσουν να επέμβουν στο Ιραν για τα πυρηνικά

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO


ΠΗΓΗ

Προβληματισμός στα Επιτελεία: "Που το πάει η Άγκυρα;" - Βάλλεται η πολιτική κατευνασμού (ανανέωση)

Μεγάλος προβληματισμός για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις στο Aιγαίο επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ίσως και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό και στο υπουργείο Εξωτερικών. Το κλίμα ευφορίας της επομένης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν τον Μάϊο, το έχει διαδεχθεί μια ατμόσφαιρα προβληματισμού και ανησυχίας αφού τα επεισόδια στο Αιγαίο διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο αιφνιδιασμός των αρμοδίων είναι τέτοιος που οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα υποτονικές σε σχέση με το εύρος των προκλήσεων.

Και η συμπεριφορά κατευνασμού ή η επίδειξη υποτονικής συμπεριφοράς λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις τουρκικές προκλήσεις, εξ ου και ο αιφνιδιασμός. Βέβαια το «Τσεσμέ» ήταν τόσο μεγάλο που ακόμα και στο ΥΠΕΞ δεν μπόρεσαν να το καταπιουν: Μετά από πολύ καιρό το διάβημα που επιδόθηκε στην Άγκυρα για την κίνηση του «Τσεσμέ» προ δύο εβδομάδων, ήταν αρκούντως «σκληρό».

Επίσης και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας επιχειρείται να σηκωθούν οι τόνοι, έστω και σε λεκτικό επίπεδο σε μια προσπάθεια «αναχαίτισης» των προκλήσεων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο παρέμβασή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ειδική έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2010-2011 σημειώνει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν, πέρα από τον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και δεν δέχεται να απειλείται, ούτε δέχεται την άσκηση αναθεωρητικών πολιτικών σε βάρος της». Την ίδια στιγμή στην ίδια έκδοση τα άρθρα σχεδόν όλων των Αρχηγών των Επιτελείων για πρώτη φορά έχουν σαφή πολιτική χροιά και «προειδοποιούν» την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να στηρίξει έμπρακτα τα συμφέροντά της.

Από ελληνικής πλευράς η προσοχή είναι εστιασμένη στην αποτροπή καταστάσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μείζονες κρίσεις. Πέρσι τον Ιούλιο στο «παρά 1’» αποφεύχθηκε μία μείζονα κρίση, ανάλογη αυτής των Ιμίων, όταν συνελήφθη ομάδα της τουρκικής τηλεόρασης να κινηματογραφεί την μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών σε μικρό νησί της Δωδεκανήσου.

Είχε προηγηθεί διαρροή στον ελληνικό Τύπο, ότι το ΓΕΕΘΑ στέλνει «1000 κομάντο σε βραχονησίδες» και το όλο θέμα είχε «σηκωθεί» στα τουρκικά ΜΜΕ. Οταν συνελήφθη η τουρκική ομάδα και κατασχέθηκε το υλικό που είχαν τραβήξει (είχε προσεγγίσει με ταχύπλοο το μικρό νησί) οι σκηνές που περιέχονταν με την κατάλληλη αξιοποίηση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μίγμα, το αναγκαίο επικοινωνιακό υπόστρωμα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Βέβαια στην προσπάθεια να ελεγχθεί η πληροφόρηση φτάνουμε στην υπερβολή: Η ελληνική πλευρά κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγει να δίνει στην δημοσιότητα τις τουρκικές προκλήσεις και επιιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο, ώστε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση να εκτίθεται το ΓΕΕΘΑ, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να «σφραγιστούν» οι πηγές πληροφόρησης των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν κάθε φορά που επιχειρήθηκε από πλευράς ΓΕΕΘΑ να υπάρξει απόκρυψη συμβάντος (όλα αυτά οφείλονται βέβαια σε πολιτικές εντολές που ξεκινούν από το υπουργείο Εξωτερικών), δεν κατάφεραν τίποτα απολύτως. Και όχι μόνο σε μείζονες περιπτώσεις, αλλά και σε ήσσονος σημασίας περιστατικά.

Αυτός είναι και ένας τρόπος αντίδρασης των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα πληροφόρησης αξιωματικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις οδηγίες που δίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών για απόκρυψη των συμβάντων ως «προσπάθειες συγκάλυψης της τουρκικής επιθετικότητας και συνακόλουθα τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης για την άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα».
Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις της περασμένης εβδομάδας που επίσης δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα:

-Στην επιχείρηση διάσωσης στο Αγαθονήσι του ιστιοπλοϊκού με την βελγική οικογένεια στο Αγαθονήσι, η οποία έτσι ή αλλιώς δεν ανακοινώθηκε ποτέ από το ΓΕΕΘΑ, αλλά αποκαλύφθηκε και πάλι από το defencenet.gr, είχαμε την είσοδο και παραμονή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ενός σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής από τις 13.35 μέχρι και τις 15.10, όπως γράφει σήμερα το ΕΘΝΟΣ. Βρισκόταν συνεχώς δίπλα από το λεττονικό περιπολικό της FRONTEX που είχε περισυλλέξει τους Βέλγους, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και κανείς δεν το ενόχλησε μέχρι που έφτασε στο λιμάνι!

-Σε έναν ακόμα ψεύτικο - όπως αποδείχθηκε – συναγερμό για έρευνα και διάσωση την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο, το ελληνικό Super Puma μετέβη ταχύτατα στην περιοχή (ομολογουμένως οι ελληνικές αντιδράσεις είναι υψηλής επιχειρησιακής ποιότητας με το ΓΕΕΘΑ να συγκεντρώνει σε ελάχιστο χρόνο μεγάλες δυνάμεις στην κρίσιμη περιοχή), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οταν προσγειώθηκε το ελικόπτερο μετά την άκαρπη έρευνα, το ΕΚΣΕΔ δέχθηκε δεύτερη κλήση από τους «κινδυνεύοντες», οι οποίοι με φωνή γεμάτη αγωνία είπαν ότι «βούλιαζαν» και ότι «είδαν το ελικόπτερο να περνάει από πάνω τους, αλλά το ελικόπτερο δεν τους είδε»! Άμεση δεύτερη αποστολή από ελληνικής πλευράς, επίσης μηδενικό αποτέλεσμα, οπότε το ΕΚΣΕΔ δέχθηκε και τρίτη κλήση από τους δήθεν «κινδυνεύοντες», οι οποίοι ενημέρωναν ότι «Έφτιαξαν την μηχανή και δεν χρειάζονται πια βοήθεια»!

Σε ότι αφορά την ουσία των ελληνικών αντιδράσεων, ειδικά στην περίπτωση του «Τσεσμέ» αυτές καταγράφονται ως «υποτονικές». Για τα ίδια γεγονότα το 1976 και το 1987 η ελληνική αντίδραση οδήγησε στην αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας επί πολλά έτη. Τώρα το «Τσεσμέ» βρίσκεται πάλι στο Αιγαίο. "Η «μη αντίδραση» οδηγεί σε de facto αρνητικές καταστάσεις για τον αμυνόμενο, είτε το θέλουν είτε όχι στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου" σημείωνε μιλώντας στο defencenet.gr ανώτατος αξιωματικός...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η καρδιά της Ευρώπης είναι υπό διάλυση

Διαλύεται το Βέλγιο;


Στο Λίνκεμπεεκ (που ανήκει στη Φλάνδρα αλλά ο πληθυσμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά γαλλόφωνος) το προεκλογικό υλικό ήταν στα ολλανδικά. Στο Κράενεμ (που επίσης ανήκει στη Φλάνδρα αλλά το 80% του πληθυσμού του είναι γαλλόφωνο) ο δήμαρχος διαμαρτύρεται για την παρουσία φλαμανδού αξιωματούχου...

της περιφέρειας στα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση των ολλανδικών. Στο γειτονικό Γουέζενμπεκ-Οπεμ ο ιδιοκτήτης μιας κρεπερί σκέφτεται να μετακομίσει, εξαιτίας των υβριστικών συνθημάτων που βρίσκει στη βιτρίνα του γιατί η ταμπέλα του έχει τη γαλλική λέξη «κρεπερί»... Αυτό είναι εν ολίγοις το πρόβλημα του Βελγίου – που έχει παραλύσει τη χώρα επί μια τριετία, που απειλεί να διαλύσει τη συνοχή της και που καλούνται να λύσουν οι εκλογές της Κυριακής.

Το ομοσπονδιακό σύστημα του Βελγίου βασίζεται σε μιαν «ισορροπία τρόμου», εξαιρετικής δημοκρατικότητας και τεράστιας πολυπλοκότητας – η πολιτική εξουσία κατανέμεται ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις τρείς περιφέρειες (Φλάνδρα, Βαλλωνία και την ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών) και τις τρείς γλωσσικές κοινότητες (ολλανδόφωνη, γαλλόφωνη και γερμανόφωνη). Η ισορροπία όμως παραπαίει, γιατί αρκετά από τα δεδομένα της χώρας έχουν αλλάξει και άρα απαιτείται μια νέα θεσμική αναδιάταξη. Από το καλοκαίρι του 2007, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις προσπάθησαν να προωθήσουν τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις – και κατέρρευσαν... Η μία παρέδιδε την σκυτάλη στην επόμενη εντός μηνών και τα αποσχιστικά συνθήματα των Φλαμανδών απλώνονταν, αποκτούσαν ερείσματα, ριζοσπαστικοποιούσαν την αστική τάξη της Φλάνδρας και (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) εκτοξεύουν το αποσχιστικό κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία στην πρωτιά.

Το Βέλγιο μπαίνει σε μιαν αργόσυρτη διαδικασία διάλυσης, για την ακρίβεια τριχοτόμησης. Η βασιλεία και η φιλοξενία της έδρας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελούν αδύναμα συνεκτικά στοιχεία μπρος στην κοινωνική πίεση. Η αναδιανομή του πλούτου – από τον Βορρά στον Νότο – αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους Φλαμανδούς (που τους ωφέλησε η αποβιομηχάνιση της Βαλλωνίας και χρηματοδοτούν τον εθνικό προϋπολογισμό) και τους φτωχούς Βαλλώνους. Η οικονομική κρίση, που οδήγησε στο κλείσιμο το εργοστάσιο της Opel στην Αμβέρσα και εκτόξευσε την ανεργία στη Φλάνδρα, προκάλεσε την αντεπίθεση των Βαλλώνων. Η γλωσσική κατανομή ανά περιφέρεια (ολλανδικά μιλούν οι κάτοικοι της Φλάνδρας, γαλλικά οι κάτοικοι της Βαλλωνίας και γερμανικά ένα μέρος της Βαλλωνίας) περιπλέκεται στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, την BHV – η οποία ανήκει στη Φλάνδρα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι γαλλόφωνοι (που αυξάνονται και πληθύνονται λόγω της πρόσθετης διαμονής των ευρω-υπαλλήλων) και κάποιες κοινότητες της οποίας έχουν οριστεί «δίγλωσσες», άρα οι κάτοικοί τους μπορούν να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν τα ολλανδόφωνα ή τα γαλλόφωνα κόμματα. Η επέκταση αυτού του δικαιώματος σε όλη την περιφέρεια και ο επίσημος χαρακτηρισμος της ως δίγλωσσος, συγκρούεται με το αντιστάθμισμα που ζητούν οι Φλαμανδοί: να επιστρέψουν εξουσίες (που τώρα υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση) στις περιφέρειες.

ΠΗΓΗ

Der Spiegel:"Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας από την Γερμανία!"



* Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο χρεοκοπίας, οπως αποκαλύπτει στο σημερινό του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel

* Με τη διαδικασία "haircut" εμπλέκονται και ιδιώτες στην στη στήριξη υπερχρεωμένων χωρών

Σύμφωνα με πληροφορίες του εβδομαδιαίου περιοδικού DER SPIEGEL, η γερμανική κυβέρνηση έχει περάσει στην λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών. Έχει καθορίσει δηλαδή τις τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο, όπως έχει κατ` επανάληψη πει η καγκελάριος να μην πληρώνουν τα σπασμένα μόνο οι φορολογούμενοι.

Διαδικασία "κούρεμα"
Σύμφωνα με το σχέδιο της καγκελαρίας που στηρίζεται σε σχετικές προεργασίες των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης η σχετική διαδικασία, θα προβλέπει ότι...
οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων μιας χώρας που κινδυνεύει, θα πρέπει, μέσω ενός λεγόμενου ‘haircut’, να παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Αυτή η διευκόλυνση θα έχει τη μορφή της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης ή τη μορφή μειωμένων τόκων ή θα προβλέπει εξόφληση του ομολόγου σε τιμή μικρότερη από το 100% της αξίας του.
«Ο ιδιωτικός τομέας λοιπόν θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία, για να μην επωμίζεται μόνο ο φορολογούμενος τα οικονομικά βάρη», είναι το μότο του σχεδίου, που εξηγεί ότι ο κάτοχος ομολόγων παίρνει ‘μπόνους’ ρίσκου και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνει και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μια νέα αυτόνομη Αρχή, το λεγόμενο Berliner Club, -σε αναλογία με το κλαμπ των Παρισίων του 1956-. Στο Berliner Club θα συμμετέχουν κράτη-μέλη του G20 ή μόνο της Ευρωζώνης. Ρόλο κλειδί θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται για εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης ύψους 750 δις ευρώ, αλλά μετεξέλιξή του.

Πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους
Αν η παραίτηση απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα μία πλήρης αναδιάρθρωση χρέους της πληττόμενης χώρας. Το Berliner Club θα αναθέτει σε μια «εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες του χρεωμένου κράτους προσωπικότητα ή σε ομάδα προσωπικοτήτων» να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας. Τα μέτρα θα παρακολουθούνται εξ αρχής από το ΔΝΤ.
Φυσικά όλα αυτά τα ωραία που σχεδιάζει επί χάρτου η γερμανική κυβέρνηση όσο και συμπληρωματικά και να είναι απαιτούν την αλλαγή των συνθηκών. Και αυτή δεν είναι δεδομένη, τουλάχιστον ακόμη.
Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες «εσωτερικών εγγράφων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Πάλι φούντωσαν τα σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας

Mε 1003 μονάδες βάσης τα spreads της Ελλάδας ξετίναξαν την όποια αισιοδοξία προσπαθού να σπείρουν οι κυβερνώντες, ότι δήθεν "βγήκαμε από την εντατική γιατί ψηφίστηκε το ασφαλιστικό". Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και το ξέρουν όλοι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα νέα σενάρια πιθανής πτώχευσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας «CMA Data Vision», η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους της τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μεγαλύτερη από 50%.

Όπως αναφέρεται, το δημόσιο χρέος της χώρας έγινε το τελευταίο τρίμηνο, το δεύτερο στον κόσμο από πλευράς επικινδυνότητας, μετά τη Βενεζουέλα ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κατείχε την ένατη θέση. Κάποια απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης για το πως κατάφεραν το τελευταίο τρίμηνο αυτό το "επίτευγμα", θα ήταν καλό να υπάρξει.

Σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα η Αργεντινή έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση και ακολουθούν Πακιστάν, Ουκρανία, Ντουμπάι, Ιράκ, Ρουμανία, Λετονία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια-πρώτη στον σχετικό πίνακα- για το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους της.

Έτσι τα ελληνικά Cds (συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας και αδυναμίας εξαργύρωσης - πληρωμής των ομολόγων του στους αγοραστές τους) πέρασαν από τις 346 μονάδες βάσης την 1η Απριλίου στις 1003,4 μονάδες βάσης στις 29 Ιουνίου, σημείωσαν δηλαδή μια αύξηση-παγκόσμιο ρεκόρ της τάξης του 190% .

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αποκάλυψη: Ετοιμάζουν καλοκαιρινή προβοκάτσια για να ανακληθούν “βασικές ελευθερίες”.

Ο δρόμος της εκποίησης είναι μακρύς και απαιτεί την χαλιναγώγηση / χειραγώγηση κάθε μορφής λαϊκής αντίστασης. Το είδαμε περίτρανα στην σφαγή της Μαρφίν όπου τα (ανύπαρκτα) ΜΜ”Ε” ξύπνησαν και.......
στηλίτευσαν τη δολοφονία συνδέοντας την με τις “λαϊκές εκδηλώσεις αντίδρασης”. Βρήκαν λοιπόν την ευκαιρία να κάνουν γαργάρα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών που εάν είχε προβληθεί θα είχε συμπαρασύρει ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. (τα ίδια ΜΜ”Ε” που έβλεπαν με “συμπάθεια” τους ισλαμοφασίστες δολοφόνους του κορανίου με τους δουλέμπορους ελληναράδες ινστρούχτορες τους. Δολοφόνοι δια πάσαν χρήσιν)

Η προβοκάτσια της Μαρφίν λοιπόν πέτυχε τον στόχο της να ακυρώσει την αυθόρμητη λαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Τώρα προέχει η χειραγώγηση της υποβόσκουσας οργής που εκδηλώνεται κυρίως από τα ανεξάρτητα μέσα του διαδικτύου. Πάμε λοιπόν στα γεγονότα:

9,000 μαύρες σημαίες με ξύλινα μαρκούτσια παραγγέλθηκαν με όριο παράδοσης τα μέσα Ιουλίου. Παράλληλα οι ίδιοι πελάτες παρήγγειλαν πανώ με “εμπρηστικά” συνθήματα που δεν παραπέμπουν σε κάποιο κόμμα ή συνδικαλιστική οργάνωση. Ούτε όμως προδίδουν μία “ιδεολογική” ταυτότητα, ταξική, πατριωτική κλπ.

9,000 μαρκούτσια λοιπόν στο κατακαλόκαιρο είναι λίγο δύσκολο να κρατηθούν από τον “απλό λαό” που στην πλειοψηφία του θα είναι εκτός Αθηνών για τα μπάνια του. Ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τόσο κόσμο, το ΠΑΜΕ, δεν έχει καμμία σχέση με μαυρίλες, ανωνυμίες κλπ. Πάντα βγαίνει ξεκάθαρα με το έμβλημα του, χωρίς κουκούλες και με πάγια συνθήματα.

Η πρακτική λοιπόν παραπέμπει στην πρακτική των μελανοχιτώνων όπως είδαμε εδώ: Γιώργος Παπανδρέου, Μπενίτο Μουσολίνι: Κατακτώντας την απόλυτη Ηγεμονία.

Τα “καλέσματα” θα είναι ετερόκλητα για να συγκεντρώσουν άσχετο κόσμο με κοινό παράγοντα την λαϊκή οργή για το μνημόνιο και τα νέα μέτρα. Σημείο αναφοράς μάλιστα θα είναι η 23η – 24η Ιουλίου, με την γραφική επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας. Η ετερόκλητη συμμετοχή είναι απαραίτητη ώστε ο παρακρατικός πυρήνας να “χτυπά” ανενόχλητος με στόχο τη δημιουργία χάους σε μία ημιερημωμένη πόλη.

Θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς το διαδίκτυο για την κινητοποίηση με στόχο την μετέπειτα δαιμονοποίηση του και την αιτιολογία της επιλεκτικής φίμωσης.

Το πράσινο κράτος λοιπόν θα αδράξει την ευκαιρία για να επιβάλλει “σκληρά μέτρα” και “προσωρινή αναστολή συνταγματικών ελευθεριών”. Όχι, μην περιμένετε να ακούσετε τον όρο “στρατιωτικός νόμος”. Το ΠΑΣΟΚ είναι μανούλα στο μάρκετινγκ αυτού του τύπου. Εδώ κατέλυσε ολόκληρο σύνταγμα, εκχώρησε Εθνική κυριαρχία, δικαιοσύνη και προσωπικές ελευθερίες χωρίς να ανοίξει μύτη (πλέον των 4 νεκρών της Μαρφίν βέβαια).

Στόχος; Μα η φίμωση κάθε “αντιφρονούντως” με συνοπτικές διαδικασίες. Θα δείτε sites Να κλείνουν εν ριπή οφθαλμού, δημοσιογράφοι να απολύονται πάραυτα (ήδη έχει ξεκινήσει το έργο) και η εφαρμογή του μνημονίου να γίνεται σε ένα απόλυτο σκοτάδι όπου η πληροφόρηση θα ελέγχεται αποκλειστικά από τα επίορκα ΜΜ”Ε” των βαρώνων.

Εμείς καταλαβαίνετε ότι είμαστε “λουκούμι” για αυτή την περίπτωση, λόγω της εικονίτσας πάνω αριστερά και της ενότητας “Horca”.

Θα σας κρατούμε ενήμερους για την πορεία των πραγμάτων, μην παρασύρεστε, θα ακολουθήσουν πολλές παγίδες όπως η πρόσφατη προβοκάτσια στην πλατεία Συντάγματος και τις Ελληνικές σημαίες. Δεν “τσιμπάμε” λοιπόν και γνωρίζετε ότι μέσα από το “Ολυμπία” ανακοινώνονται μόνο καλέσματα ξεκάθαρα (ανεξαρτήτως “τοποθέτησης”) όπου η ακεραιότητα των συμμετεχόντων είναι εξασφαλισμένη και οι διοργανωτές ξεκάθαροι. (π.χ. η στήριξη μας στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ όταν όλοι έλεγαν ότι θα γίνει “μακελειό” μα εντέλει δεν άνοιξε μύτη ή η εκδήλωση για το λαθρονομοσχέδιο με την προβοκάτσια Παγκάλου).

Αυτά ως πρώτη γεύση, έπεται συνέχεια.
olympia.gr

Στη Γάζα κατευθύνεται το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια

Που έχει ναυλώσει λιβυκή οργάνωση

Το πλοίο που έχει ναυλώσει μια λιβυκή φιλανθρωπική οργάνωση προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας σπάζοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό διατηρεί την πορεία του προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως ανέφερε ένας Άραβας βουλευτής του Ισραήλ.

"Το πλοίο... κατευθύνεται στη Γάζα όπως προβλεπόταν αρχικά", είπε ο βουλευτής Άχμεντ Τίμπι, ο ποίος δήλωσε ότι είναι σε επαφή με την λιβυκή οργάνωση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

"Η οργάνωση μου επιβεβαίωσε ότι το πλοίο θα προσπαθήσει να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας" και όχι στο Αλ Αρίς της Αιγύπτου, πρόσθεσε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας την "πολιτική και ανθρωπιστική σημασία" που έχει το σπάσιμο του αποκλεισμού.

ΠΗΓΗ

Να παρεμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου "Αμάλθεια" στη Λωρίδα της Γάζας

Ζητά το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Εθνη

Πλοίο, υπό μολδαβική σημαία, που μεταφέρει βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και έχει ναυλώσει φιλανθρωπική εταιρία της Λιβύης πρόκειται να αναχωρήσει απόψε από το λιμάνι του Λαυρίου, αλλά ο τελικός του προορισμός παραμένει αδιευκρίνιστος μετά την έκκληση που απεύθυνε το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη να παρεμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πλοίο...
"Αμάλθεια" μεταφέρει 2.000 τόννους τροφίμων και ιατρικών υλικών με βοήθεια που εξασφάλισε η "Διεθνής Ένωση Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι", επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαϊφ Αλ Ισλαμ Καντάφι, ο δεύτερος γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Το ταξίδι του "Αμάλθεια" αναμένεται να διαρκέσει περίπου 70 με 80 ώρες και ο αρχικός του προορισμός ήταν η Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο μεταφέρει σάκους με σιτάρι, αλεύρι, καλαμπόκι, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, πάστα τομάτας, γάλα και φυτικά έλαια. Στην ιατρική βοήθεια περιλαμβάνονται αντιβηχικά σιρόπια και αντιβιοτικά, ανακοίνωσαν οι οργανωτές της αποστολής.

Ο Γιούσεφ Σαουάνι, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής ένωσης Καντάφι δήλωσε ότι ελπίζει οι ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν τον κατάπλου του πλοίο στη Γάζα ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι μάλλον το πλοίο θα αλλάξει πορεία για το λιμάνι Ελ Αρις της Αιγύπτου στη χερσόνησο του Σινά.

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκαμπριέλα Σάλεβ ζήτησε χθες από το διεθνή οργανισμό να κλιμακώσει τις προσπάθειες του για να μην αποπλεύσει το πλοίο.

" Το Ισραήλ ζητά από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Λιβύης για να επιδείξει υπευθυνότητα και να εμποδίσει το πλοίο να αναχωρήσει για τη Λωρίδα της Γάζας" γράφει η Γκ. Σάλεβ σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

" Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα που του παρέχει το διεθνές δίκαιο να παρεμποδίσει το πλοίο να παραβιάσει τον υφιστάμενο ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας¨, δηλώνει η κ. Σάλεβ στον Μπαν Κι Μουν.

Στο πλοίο επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους από τη Λιβύη, ένας Νιγηριανός και ένας Σύρος καθώς και 12μελές πλήρωμα που αποτελείται από Αϊτινούς, Ινδούς, Σύρους και ο κουβανικής καταγωγής πλοίαρχος του πλοίου.

ΠΗΓΗ

Ελληνική μυστική εμπλοκή σε… ζυμώσεις για τη Γάζα!

Mέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων φαίνεται πως θα πρέπει να πληροφορούμαστε ενίοτε τις δραστηριότητες κυβέρνησης και υπουργείου Εξωτερικών…

Τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι σταμάτησε η προγραμματισμένη αποστολή πλοίου στο πλαίσιο νέας απόπειρας να σπάσει το εμπάργκο στη Γάζα, μια προσπάθεια οργανωμένη κατόπιν πρωτοβουλίας του γιου του ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Αναφέρετε χαρακτηριστικά, ότι το παρασκήνιο των διπλωματικών διεργασιών ήταν πλούσιο με σκοπό να αποτραπούν τα χειρότερα, δηλαδή μια επανάληψη των γεγονότων στο τουρκικό «Μαβί Μαρμαρά» και το θάνατο Τούρκων «ακτιβιστών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να επικοινώνησε κατ’ επανάληψη με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος μάλλον είχε επαφές και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Το φορτηγό πλοίο «Amalthea» (92 μέτρα με 12 άτομα πλήρωμα), όπως μας ενημέρωσε… το ξένο τηλεγράφημα, βρισκόταν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Λαύριο!

Ο Λίμπερμαν ήρθε σε επαφή και με τον ομόλογό του από τη Μολδαβία, λόγω του ότι το πλοίο έχει σημαία της συγκεκριμένης χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ισραηλινών στις συνομιλίες με τους αξιωματούχους από την Ελλάδα και τη Μολδαβία βρέθηκε κοινός τόπος και «υπήρξε συναντίληψη» για το πώς θα χειριστούν τα κράτη το θέμα με το λιβυκό πλοίο. Μετά από επαφές και με την αιγυπτιακή πλευρά το πλοίο μάλλον θα σταματήσει στην Αίγυπτο από όπου η βοήθεια που μεταφέρει αφού ελεγχθεί θα περάσει στη Γάζα.

Μετά από την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου ήταν φυσικό να ερωτηθεί και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο και επιβεβαίωσε τις επαφές, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Απορίας άξιον είναι εάν οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για να έχουν μια στοιχειώδη εικόνα των δραστηριοτήτων των υπουργών και των υπουργείων τα οποία δρουν στο όνομά τους…

ΠΗΓΗ

Άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο κλείνει αεροδρόμιο στην Κίνα. Στρατιωτική διάσταση στο περιστατικό

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα China Daily αλλά και το επίσης κινεζικό ειδησεογραφικό site xinhuanet –σε μια είδηση που αναπαρήγαγε μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών ΜΜΕ- ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο αναστάτωσε τις αεροπορικές συγκοινωνίες στο αεροδρόμιο της Zhejiang πρωτεύουσας της επαρχίας Hangzhou αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση την Πέμπτη.

Το αεροδρόμιο Xiaoshan έκλεισε μετά τον εντοπισμό του άγνωστου αντικειμένου γύρω στις 9 το βράδυ με αποτέλεσμα αρκετές πτήσεις να εκτραπούν προς άλλα αεροδρόμια στις πόλεις Ningbo και Wuxi, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ο οποίος πρόσθεσε πως το αεροδρόμιο επανήλθε κανονικά στη λειτουργία του και περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν θα ανακοινωθούν μετά την διερεύνηση του περιστατικού

Ο ίδιος εκπρόσωπος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε επίσης πως υπάρχει και στρατιωτική διάσταση στο περιστατικό λέγοντας πως περισσότερα στοιχεία θα δίνονταν στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή. Υπάλληλος του αεροδρομίου δήλωσε πως δεν έχει ιδέα πόσες συνολικά πτήσεις επηρεάστηκαν από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του.


πηγή

Ένταση στο Κόσοβο – Μεταφέρουν μονάδες οι Σέρβοι στα βόρεια της Μητρόβιτσα

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στα Βαλκάνια άλλη μια φορά με επίκεντρο το Κόσοβο: Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε "ανοιχτή απειλή πολέμου" την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου Μπαϊραμ Ρετζέπι ότι "Η αστυνομία θα επέμβει στο βορά για να επιβάλει την τάξη". Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί και κάποιες μονάδες έχουν μετακινηθεί στα νότια της χώρας (βόρεια της Μητρόβιτσα). Ο Μπόρις Τάντιτς κατέστησε υπεύθυνες τις διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο "για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη υλοποίηση των απειλών που εξέφρασε ο Μπαϊράμ Ρετζέπι". Στο Βορρά υπάρχει συμπαγής σερβικός πληθυσμός που αντιστέκεται στην απόσχιση του Κοσόβου.


Ο Μ.Τάντιτς στη ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το γραφείο του τονίζει ότι "οι πολεμοχαρείς δηλώσεις των κοσοβάρων πολιτικών και οι προβοκάτσιες απειλούν την ήδη εύθραυστη ειρήνη στο Κόσοβο". Ο Μπαϊράμ Ρετζέπι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Koha ditore" της Πρίστινα δήλωσε ότι "επετεύχθη συμφωνία με την ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX να αποσταλούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου στο βόρειο τμήμα - όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία- για να επιβάλλουν την τάξη και τους νόμους του κράτους".

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου ανέφερε ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί σε όλο το βόρειο τμήμα μέχρι το Λεποσάβιτς στα σύνορα με τη Σερβία. Ο Μ.Ρετζέπι υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κυριαρχία του κεντρικού κράτους του Κοσόβου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX) Υβ ντε Κεμαρμπόν διέψευσε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για τη μετακίνηση δύναμης της αστυνομίας του Κοσόβου προς το βορρά.

"Η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα είναι ήρεμη και δεν συντρέχει λόγος για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων" αναφέρει στη δήλωση του ο Γάλλος στρατηγός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβοκάτσια.

Τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο επικρατεί ένταση που εκδηλώθηκε με δύο αιματηρά επεισόδια. Πριν από μία εβδομάδα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν έντεκα από έκρηξη βόμβας σε διαδήλωση Σέρβων που διαμαρτύρονταν για την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Την περασμένη Δευτέρα πυροβολήθηκε έξω από την οικία του σέρβος βουλευτής της βουλής του Κοσόβου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το επίσημο Βελιγράδι θεωρεί τα επεισόδια αυτά προβοκάτσια της Πρίστινα για να δικαιολογηθεί ενδεχόμενη επέμβαση στο βόρειο τμήμα όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία και δεν αποδέχονται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr