Μάχη στην “αρένα” του ΝΑΤΟ


Μάχη στην «αρένα» του ΝΑΤΟ αναμένεται να δώσει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της υποψηφιότητας της για ένταξη στη Συμμαχία. Τα μηνύματα για τη χώρα μας δεν είναι θετικά, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να επιχειρήσουν ένταξη της ΠΓΔΜ με την ονομασία FYROM.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, με τη δύναμη του αρραγούς εσωτερικού μετώπου, μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με δυο διπλωματικά όπλα: Από τη μία το βέτο και από την άλλη την αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Τρίτη (1/4) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις. Η χώρα μας εκτός απροόπτου –κάποιας εξέλιξης της τελευταίας στιγμής- θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Καραμανλής θα θέσει το βέτο κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, το βράδυ της Τετάρτης, εφόσον τεθεί το θέμα.

Ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ για τη χώρα μας, καθώς πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον έλαβε την απόφαση η γειτονική χώρα να εισέλθει στο ΝΑΤΟ ως FYROM παρά την αντίθετη θέση της Ελλάδος. «Δεν δεχόμαστε εμπόδια, τα Σκόπια πληρούν τα κριτήρια και θα μπουν» ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος στο δημοσιογράφο του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετική ένδειξη εκ μέρους του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, αναχωρούμε με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας, ωστόσο η ηγεσία της χώρας στο Βουκουρέστι με τον «αέρα» της Ουάσιγκτον. Πιθανή θεωρείται μία συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ένα ακόμα αγκάθι προστέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση με ανακοίνωση της υποστήριξε την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία. Συνεργάτης της κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική πλευρά θα έβλεπε θετικά μία απευθείας συνομιλία Καραμανλή- Γκρούεφσκι στο Βουκουρέστι, ενώ γνωστοποίησε ότι η Καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες των δύο χωρών απευθύνοντας τους έκκληση να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δίνει τη διπλωματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε επιστολή προς τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην οποία εξηγεί τα ελληνικά επιχειρήματα επί του θέματος.



Σε μία παράλληλη εξέλιξη, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι από την αμερικανική πλευρά προτάθηκε στην ΠΓΔΜ η ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», κάτι που οι Σκοπιανοί απέρριψαν.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαάπ Ντε Χοπ Σέφερ, σε συνέντευξή του σε ρουμανική εφημερίδα, εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόσκληση ένταξης θα λάβουν και οι τρεις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί προηγουμένως λύση στο θέμα της ονομασίας, κάτι που -όπως είπε- δεν είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ.

Η σκοπιανή πλευρά χρησιμοποιεί ως διπλωματικό όπλο το γεγονός ότι όλες οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, πλην Ελλάδος, θεωρούν τη χώρας τους έτοιμη «με όλες τις προδιαγραφές, με όλες τις υποχρεώσεις και μεταρρυθμίσεις, με όλη την πρόοδο που έχει επιτύχει, να γίνει μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», όπως υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι «δραματικά οριακός, αν όχι ανύπαρκτος είναι ο χρόνος ως την λήψη αποφάσεων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ο χρόνος είναι περιορισμένος μόνο σε ό,τι αφορά την Σύνοδο».

«Αν μιλούμε για την διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τότε δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός κι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση, μέχρις ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν σήμερα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν βρεθεί λύση, θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος. Διαφορετικά, τα δύο προηγούμενα ψηφίσματα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ και μπορεί να προκληθεί μεγάλη σύγχυση» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγές: cosmo.gr

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ... (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΣΕΛ 3)

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΥΒΕΙ; (ΕΘΝΟΣ ΣΕΛ 11)

Σύμπτωση ανθελληνικών απόψεων ή κοινή στρατηγική;;

Με αυτό τον τρόπο επέλεξαν να διαφημίσουν οι Σκοπιανοί έκθεση φωτογραφίας-αφιέρωμα στο "διωγμό των καθαρών Μακεδόνων (!) απ΄την Αιγειακή Μακεδονία μετά τον Ελληνικό εμφύλιο"όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές της..
πηγή επάνω φωτογραφίας greece-salonika


Kαι εδώ φωτογραφία από τους "Έλληνες" προκομένους μπαμπαεπιδοτούμενους φοιτητηκάριους του Λονδίνου

Και η ερώτηση είναι αυτονόητη

Σύμπτωση ανθελληνικών απόψεων ή κοινή στρατηγική;;;

Πηγές: greek-alert