Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνει την ελληνο-αλβανικη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα

Χωρίς να έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ακύρωση της πρόσφατης συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Σύμφωνα με τις πηγές, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας κατέληξε πως η συμφωνία ήταν εταιροβαρής υπέρ της Ελλάδος, ενώ "εντοπίστηκαν και προβλήματα σε διαδικαστικά θέματα" και αποφάσισε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Η κριτική κατά της συμφωνίας ξεκίνησε από ακραίους εθνικιστικούς κύλους με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα να καταθέσει προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας κατά της συμφωνίας κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση της χώρας του για "ξεπούλημα της αλβανικής κυριαρχίας" στην Ελλάδα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της Αθήνας αφού η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Αλβανία θεωρείτω σημαντικό "χαρτί" απέναντι στις τούρκικες διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

www.nenanews.eu

Ένα video όλη η αλήθεια

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


O θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και ο Έλληνας στρατηγός

ImageTo defencenet.gr δεν συνηθίζει να αναρτά κείμενα που δεν αποτελούν ειδήσεις ή σχόλια της επικαιρότητας και του αντικειμένου του, αλλά θα κάνει μια εξαίρεση για το παρακάτω κείμενο που αναρτήθηκε στο forum, έτσι απλά για να θυμηθούμε από που ερχόμαστε και με ποιο όραμα ο σκλαβωμένος Ελληνισμός δημιούργησε την "Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών". Φυσικά δεν υιοθετούμε ούτε το κείμενο ούτε την μαρτυρία που περιλαμβάνει, απλά μας γέμισε συγκίνηση και σας το παραθέτουμε...

"Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ : O MAΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !

Αναγράφεται στο τέλος ( σελ.21 ) από την Ελένη Κυπραίου, δημοσιογράφο -συγγραφέα :

Απόσπασμα

" Είπε ο Τούρκος στρατηγός, στον Έλληνα ομόλογό του :


<<..Εσείς οι Έλληνες , δεν πιστεύετε στον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά; Δεν λέτε και ξαναλέτε μεταξύ σας, πως βόλι εχθρού δεν τον άγγιξε ; Πως τον κατάπιε το μανιασμένο πλήθος των πορθητών της Πόλης ; Αλλά πως τον τράβηξε η Παναγιά στην αγκαλιά της, για να τον κάνει Αθάνατο. Δεν είστε βέβαιοι πως ΖΕΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ: Δεν είναι θρύλος. Ψεύτικη ελπίδα. Ονειροφαντασία. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Δες και μόνος σου..>>


..."ΔΕΝ ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ, ουτε και προκειται να αλωθη.
Καθως γραφουμε, ξεπηδα απο τα βαθη της μνημης μας μια ιστορια, που αν δεν ειναι αληθινη, τουλαχιστον θα μπορουσε να αποθανατιστη σαν θρυλος.
Μας την αφηγηθηκε, πριν μερικα χρονια, προσωπικοτητα αξιολογη (τηρουμε την ανωνυμια της) και παντως ουτε ευφανταστη, ουτε παραμυθολογα.
Πριν μερικα χρονια λοιπον, λιγοτερα απο μια δεκαετια, υπηρετουσαν, απ΄τη μια κι΄απο την αλλη πλευρα του Εβρου, στα συνορα, που διαιρουν την Θρακη μας στα δυο, αντιστοιχα, Ελλην και Τουρκος στρατηγος.
Οι δυο ανδρες ειχαν συνδεθει με στενη μεταξυ τους φιλια. Πολυ περισσοτερο που ο Τουρκος στρατηγος, ειχε συζυγο Ελληνιδα.
Οταν εφθασε ο καιρος να μετατεθουν για αλλη υπηρεσια, προσκαλεσε ο Τουρκος τον Ελληνα συναδελφο του.
"Τοσον καιρο", του ειπε, "περασαμε ανεφελα μαζι. Οι διαφορες που εχουν οι δυο χωρες μας, μεταξυ τους, δεν επηρεασαν τη φιλια μας. Αλλα κι΄εμεις οι Τουρκοι θεωρουμε τη φιλια ιερη. Θα ηθελα αυριο το βραδυ να σου το αποδειξω."
Την επομενη, στις 10 ακριβως, ο Ελλην επιβιβαζοταν στο ιδιωτικο αυτοκινητο του Τουρκου. Νυχτα αφεγγαρη ηταν.
Ερημικοι οι δρομοι. Ανοιχτη κι η λεωφορος ταχειας κυκλοφοριας προς την Πολη.
Κοντα μεσανυχτα πρεπει να πλησιασαν στις παρυφες της. Υπνος βαθυς ειχε καθηλωσει στα κρεβατια τους κατοικους της. Ησυχια στους δρομους.
Γρηγορος, ο οδηγος Τουρκος, μπηκε βγηκε απο στενα, απο περιπλεγμενα σαν κουβαρι καλντεριμια.
Νυχτα αφεγγαρη. Εσβησε τη μηχανη, σταματησε μπροστα σε καγκελοπορτα με γραφες στα ελληνικα.
Ο γοργος ρυθμος, η αγωνια, η περιεργεια, δεν αφηναν στον Ελληνα περιθωρια να ψαξει, ουτε καν να προβληματισθει.
Ακολουθουσε τον Τουρκο πειθηνια, σαν αυτοματο, χωρις φοβο, με περισσια εμπιστοσυνη. Ουτε καν που του περασε απ' το μυαλο, πως μπορουσαν να΄ναι και κακες οι προθεσεις του.
Σταθηκαν μπροστα σε διπλομανταλωμενη σιδερενια στενη θυρα. Εβγαλε κλειδι απ' την τσεπη του ο Τουρκος. Ξεκλειδωσε. Ανοιξε. Υπογειο ηταν. Μουχλα ανεδιναν οι τοιχοι. Μουχλα και κλεισουρα. Λησμονια, καταχωνιασμενη στα εγκατα της γης. Περπατησαν κι οι δυο, σε διαδρομους, χωρις να σκονταφτουν. Τους βαραινε η σιωπη, η αναμονη. Που πηγαιναν, ετσι στα τυφλα ? Που κατευθυνονταν ? Αναστροφα στον χρονο. Σε ποιον χρονο ? Τον ανθρωπινο ή τον Θεικο ?
Ο Τουρκος ηξερε. Αλλα δεν ηξερε ακομη ο Ελληνας. Δεν μπορουσε να δικαολογησει την περιπλανηση.
Μα ουτε και προφταινε να προβληματιστει. Ακολουθουσε. Με την βεβαιοτητα, πως η στιγμη ηταν μοναδικη. Πως δεν θα' χε την ευκαιρια, ποτε ξανα, να την ξαναζησει. Ακολουθουσε. Ονειρευοταν αραγε ? Υπνοβατουσε ?
Φτερωμενη η φαντασια του, αναπλαθε μονοπατια, που μονο σε ελαφρυ υπνο βαδιζει κανεις.
Ενα ηταν σιγουρο: δεν θα ξαναβρισκε ποτε τον δρομο. Δεν θα τον ξαναβρισκε χωρις οδηγο.
Ειχαν φθασει στο τερμα.
Θυρα και παλι αρματωμενη μπροστα τους. Βαρια σιωπη. Η σιγη της υστατης ωρας.
Που ηρθε να διακοψει μονο το τριξιμο της κλειδαριας. Το γκρινιασμα του σκουριασμενου σιδερου. Μισανοιξε η βαρια θυρα.
Ισχνο φως στο εσωτερικο. Υπερκοσμιο. Μυστηριακο. Υπογειο ? Μπουντρουμι ? Κενοταφιο ?
Και τοτε, τοτε μονον μιλησε ο Τουρκος : "Εσεις οι Ελληνες, δεν πιστευετε στον θρυλο του Μαρμαρωμενου Βασιλια ? Δεν λετε και ξαναλετε μεταξυ σας, πως βολι εχθρου δεν τον αγγιξε ? Πως τον καταπιε το μανιασμενο πληθος των πορθητων της Πολης ? Αλλα πως τον τραβηξε η Παναγια στην αγκαλια της, για να τον κανει Αθανατο ? Δεν ειστε βεβαιοι πως ΖΕΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ? Δεν ειναι θρυλος. Ψευτικη ελπιδα. Ονειροφαντασια. Ειναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Δες και μονος σου."
Στο πατωμα, μισοανασηκωμενο στον ενα αγκωνα ο Ελληνας ειδε, ειδε με τα ματια του, τον ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ. ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ.
Ριγος μεταφυσικο τον διαπερασε. Θολωσαν απ' τα δακρυα τα ματια του. Θαμπωθηκε η οραση του.
Εκανε το σταυρο του. Μπροστα του, εκει, σε αποσταση ανασας, το ΘΑΥΜΑ.
Κι ηταν αυτος, ο τυχερος, που ειχε αξιωθει να το ζησει με τις αισθησεις του. Σε συγκεκριμενο χωρο και χρονο.
Πηχτη η σιωπη, σχεδον, κοβοταν με το μαχαιρι.
Μιλησε και παλι ο Τουρκος :
"Πριν μερικα χρονια κειτοταν στο εδαφος ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ. Τον τελευταιο καιρο αρχισε σιγα-σιγα ν' ανασηκωνεται. Παμε."
Ξανακλεισαν τη θυρα. Την ξανακλειδωσαν. Αντιστροφα βγηκαν μεχρι την αυλη απ' τα υπογεια.
Ξαναπερασαν την καγκελλενια πορτα.
Δεν αφησαν πισω ιχνη απ' τις πατημασιες τους. Κανεις δεν τους ειχε δει. Μπηκαν στο αυτοκινητο, πηραν το δρομο του γυρισμου.
Σιωπηλοι. Χωρις να ανταλλαξουν κουβεντα.
Δεν ειχε ακομη ξημερωσει οταν εφτασαν στον Εβρο. Προτου αποχωρισθουν, φιληθηκαν σταυρωτα. Το ποταμι κυλουσε ορμητικα προς το Αιγαιο.
"Γυριζει πισω το ποταμι", μονολογησε ο Ελλην στρατηγος. "Γυριζει οταν το θελησει ο Θεος".

Υπηρετησε αργοτερα στο Κεντρο.
Προτου αποστρατευθει θεωρησε υποχρεωση του ν' αποκαλυψει το μεγαλο μυστικο στην προσωπικοτητα που μας το εμπιστευθηκε, κατονομαζοντας και τον στρατηγο, κατω απο το βλεμμα του Θεου και της Παναγιας. Καναμε και μεις τον σταυρο μας μουρμουριζοντας "Η ΠΟΛΙΣ ΔΕΝ ΕΑΛΩ".

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
* Η Λαικη παραδοση λεει για τον Κωνσταντινο Παλαιολογο, στην πραγματικοτητα κανεις Αγιος και κανεις προφητης δεν μιλαει για Κωνσταντινο, ολοι οι προφητες μιλουν για Ιωαννη.

* Ο Ελληνας στρατηγος πεθανε τον Φεβρουαριο του 2001 πληρης ημερων. Εμεις μετα απο επισταμενη ερευνα, αναζητησαμε και βρηκαμε την αδελφη του στρατηγου και μας επιβεβαιωσε οτι η μοναδικη ευκαιρια που ειχε ο αδελφος της ηταν πραγματικοτητα, ειδε με τα ματια του τον Αυτοκρατορα Ιωαννη, γιατι ετσι εγραφε η επιγραφη πανω απο το κεφαλι.


http://www.marmaromenosautokratoras.gr/marmaromenos.pdf

http://new-byzantium.blogspot.com/"

Tμήμα Μελών Forum defencenet.gr

Υπό τον έλεγχό του Αμερικανικού στρατού η Αΐτή

Προσοχή μεγάλη , υπό το πρόσχημα του σεισμού στην Αΐτή και υποτίθεται για ανθρωπιστική βοήθεια οι ηνωμένες πολιτείες της αμ έχουν πάρει υπό τον έλεγχο τους 4 αεροδρόμια , και έχουν ήδη στείλει 11000 (!!!) στρατιώτες ενώ καθ΄οδόν είναι άλλοι 4000 .
Επίσης σχεδόν χωρίς λόγο έχουν στείλει στρατό και στην Υεμένη. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνει ότι ίσως επίκειται επίθεση στον Ιράν , μπορεί και μέσα στο Φεβρουάριο.


ΠΗΓΗ

Τσάβεζ: "Ο σεισμός στην Αϊτή ήταν πείραμα των ΗΠΑ"

"ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ"

67. «Θὰ σᾶς ἐπιβάλουν μεγάλο καὶ δυσβάστακτο φόρο, ἀλλὰ δὲν θὰ προφθάσουν».
68. «Θὰ βάλουν φόρο στὶς κότες καὶ στὰ παράθυρα».
99. «Θὰ σᾶς ρίξουν παρὰ πολύ· θὰ σᾶς ζητήσουν νὰ τὸν πάρουν πίσω, ἀλλὰ δὲν θὰ μπορέσουν».


"Κρίσιμο θεωρείται για τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα ως τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Εco/Fin θα δώσει την ετυμηγορία του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης."
Η λεγόμενη "ημέρα της κρίσης" για τα οικονομικά 16/2 σχεδόν συμπέφτει με την αρχή της Σαρακοστής η οποία ίσως κρατήσει μήνες και χρόνια...

Μ. Ξαφά: Κίνδυνος να μην δανειστεί η Ελλάδα τον Απρίλιο και το Μάιο


Τον κίνδυνο να μην μπορεί να δανειστεί η χώρα τον Απρίλιο και το Μάιο επεσήμανε η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο ομιλίας της στο συνέδριο των FT. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τους μήνες αυτούς λήγουν ομόλογα ύψους 11 δισ. και 11 δισ. ευρώ αντίστοιχα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Ήδη με την προχθεσινή τρίμηνη έκδοση τα 11 δισ. του Απριλίου έγιναν 12,5 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει πως ο κίνδυνος είναι ότι μειώνεται η μέση διάρκεια του χρέους και παράλληλα αυξάνεται το ρίσκο της αναχρηματοδότησης.

Οι ξένοι θεωρούν ότι οι στόχοι που ανακοινώνονται δεν είναι επιτεύξιμοι, όπως σημείωσε η κ. Ξαφά. Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται διότι οι στόχοι που ανακοινώνονται κατά καιρούς δεν επιτυγχάνονται. Οι στόχοι που ανακοινώθηκαν τώρα μπορεί να προκαλέσουν και κοινωνική έξαρση όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει με τους αγρότες.
Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστικός πόλος για επενδύσεις ενώ η ταχύρρυθμη ανάπτυξη των τελευταίων ετών χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό. Ταυτόχρονα, η οικονομική πολιτική ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ενώ επείγουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Θα είμαστε τυχεροί αν φέτος η πιστωτική επέκταση μείνει στο 0 και δεν πάμε σε αρνητικούς ρυθμούς, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα για τις τράπεζες είναι τέσσερα: Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ότι οι γειτονικές χώρες στις οποίες έχουν παρουσία οι ελληνικές τράπεζες βιώνουν κρίση, το ρίσκο της αγοράς σε ό,τι αφορά τα spread και η αύξηση του ρίσκου ρευστότητας.
Τον Ιούνιο λήγουν 28 δισ. ευρώ που έχουν πάρει οι τράπεζες από την ΕΚΤ σημείωσε η κ. Ξαφά και, μάλιστα, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ατυχές το νομοσχέδιο που προβλέπει πάγωμα των ενήμερων οφειλών.
"Στην Ιρλανδία ήταν το τραπεζικό σύστημα που χαντάκωσε την οικονομία", είπε χαρακτηριστικά, "αντίθετα στην Ελλάδα η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτή που χαντακώνει το τραπεζικό σύστημα".
Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Γ. Χαρδουβελης συμφώνησε με την κ. Ξαφα και συμπλήρωσε ότι αν πέσουμε κάτω από την κόκκινη γραμμή που έχει βάλει η ΕΚΤ για τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο τότε θα έχουν πρόβλημα όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα φιλόδοξο το ΠΣΑ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ επειδή αυξήσαμε τα έσοδα δεν πειράξαμε καθόλου το Δημόσιο και το αφήσαμε ως έχει. Τώρα θέλουμε να εισπράξουμε και νέα έσοδα. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι μπήκαν στην ΟΝΕ επειδή μείωσαν τις δαπάνες και όχι επειδή αύξησαν τους φόρους όπως κάναμε εμείς.
Ακόμα ο κ. Χαρδουβελης ανέφερε πως είναι θετικό για την χώρα να μπει σε επιτήρηση για να γίνουν αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

ΠΗΓΗ

Σενάριο πτώχευσης της οικονομίας «παίζουν» οι αγορές

Δεν έχουν πειστεί ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά

Κρίσιμο θεωρείται για τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα ως τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Εco/Fin θα δώσει την ετυμηγορία του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Διότι μπορεί με την κατάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εισέπραξε καλά λόγια από τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως όπως έγινε σαφές στη συνέχεια τα καλά λόγια δεν αρκούν. «Οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια» δήλωσε αναφερόμενος στο «ελληνικό ζήτημα» ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και υποψήφιος για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του το 2011 Αλεξ Βέμπερ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται τεχνοκράτες και επενδυτές, οι οποίοι με δημοσιεύματα, αναλύσεις και πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.


Στα όρια της χρεοκοπίας

Οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας. Θεωρούν μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, κάτι που αποτυπώνεται στην εκτόξευση του κόστους ασφάλισης του δημοσίου χρέους. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν ελληνικά ομόλογα, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά των επιτοκίων (spead) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων.

Το κύμα πωλήσεων ενισχύθηκε και από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και ιδιαίτερα των μεγάλων οικονομικών εφημερίδων «Financial Τimes» και «Τhe Wall Street Journal», που με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους συνέδεαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας με την υποχώρηση του ευρώ.

Οπως υποστηρίζουν, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ με δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα του ευρώ.

Πάνω σ΄ αυτόν τον καμβά, επενδυτικά κεφάλαια έστησαν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με θύμα τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Αν και το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θεωρείται εξαιρετικό ακραίο σενάριο, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θα άφηναν να συμβεί κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το ενιαίο νόμισμα, ωστόσο η διάθεση των ξένων απέναντι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αυστηρή. Θεωρούν ότι η χώρα έχει κατασπαταλήσει τα υπέρογκα κεφάλαια που έχει δανειστεί στο παρελθόν (η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ) και πιέζουν για τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα» για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδος» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης. Οπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντέχει να αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει, διότι αν συμβεί αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, οι πιέσεις προς τη χώρα για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε περικοπή δαπανών του Δημοσίου και στην ενίσχυση των εσόδων αναμένεται να συνεχιστούν ως την απόφαση του Εco/Fin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θεωρούν μάλιστα ότι, αν δεν πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα αυτά, θα μας επιβληθούν έξωθεν. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του υπό την άρνηση των αγορών να μας δανείσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί την προσεχή εβδομάδα στην έκδοση κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων ως 5 δισ. ευρώ, όπως συμβαίνει τον πρώτο μήνα κάθε χρόνου. Η έκδοση αυτή γίνεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και θεωρείται ότι θα καλυφθεί με αυξημένο κόστος. Ωστόσο οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες στη συνέχεια και κορυφώνονται τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν θα υπάρχουν σημαντικού ύψους λήξεις ομολόγων, τα οποία θα εξοφληθούν με νέο δανεισμό.

Το ζήτημα που προκύπτει για τις αγορές είναι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση ή άλλος οργανισμός μπορεί να χορηγήσει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση κατά την οποία η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Ο Αλεξ Βέμπερ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προβλέπει άμεση βοήθεια προς ένα κράτος-μέλος» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να αναμειχθεί το ΔΝΤ στην ελληνική σταθεροποίηση».

Τελειώνουν τα περιθώρια δράσης
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, «οποιαδήποτε χώρα ή ομάδα χωρών μπορούν να συνεννοηθούν και να βοηθήσουν υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να εγγυηθούν για τα ομόλογά της αν η Ελλάδα λάβει τα απαραίτητα μέτρα». Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές ή το ΔΝΤ θα υπαγορεύσουν στην Ελλάδα ποια μέτρα θα πρέπει να πάρει. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό το παραπάνω σενάριο και στη λογική αυτή εκτιμούν ότι εντάσσεται η ανοιχτή επιστολή της διοίκησης του ΙΟΒΕ την περασμένη εβδομάδα που καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει ο ίδιος και άλλα μέτρα τώρα. Σημειώνουν δε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και πως «τα περιθώρια δράσης για την κυβέρνηση στενεύουν».

ΠΗΓΗ

Περίεργες κινήσεις της Άγκυρας: Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ-απάντηση σε ελληνικές ΝΟΤΑΜ του 2007 - Τί ετοιμάζουν;

ImageΘέμα ορίων ελληνικού FIR στο σύνολο των περιοχών που γειτνιάζουν με το τουρκικό FIR έθεσε με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου η Άγκυρα και μάλιστα με τρόπο που προβληματίζει: Ενώ εκφράζονται θέσεις της Τουρκίας οι οποίες έχουν διατυπωθεί και πάλι στο παρελθόν, εν τούτοις η νέα ΝΟΤΑΜ απαντά σε τρεις ελληνικές ΝΟΤΑΜ του ... 2007 και συγκεκριμένα τις Α1709/07, Α1716/07 και Α1795/07 ! Τι έχει συμβεί ή τι θα συμβεί και η Άγκυρα "απαντά" σε ΝΟΤΑΜ του 2007; "Προφανώς η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει για να θυμήθηκε ελληνικές ΝΟΤΑΜ προ τριετίας" είναι η άποψη βετεράνου διπλωμάτη.

Ας δούμε τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ:

A1709/07 - WITH REFERENCE TO TURKISH AIP PAGE ENR 2.1-1 AND TURKISH AIP SUP
27/05 WE STATE THE FLW:
IN ACCORDANCE WITH THE REGIONAL AIR NAVIGATION AGREEMENT REACHED IN
THE SECOND MIDDLE EAST REGIONAL AIR NAVIGATION MEETING (ISTANBUL
1950) THE ATHINAI/ISTANBUL FIR BDRY BTN POINTS 404500N0261000E AND
360500N0300000E COINCIDES WITH THE WESTERN FRONTIER OF TURKEY.
THIS AGREEMENT WAS SUBSEQUENTLY APPROVED BY THE ICAO COUNCIL ON 14
DEC 1950 (DOC 7055 MID/2-RAC).
FURTHERMORE THE SAID ATHINAI/ISTANBUL FIR BDRY WAS DEPICTED ON MAP
NUMBER 7 ATTACHED TO THE REGIONAL AIR NAVIGATION AGREEMENT WHICH WAS
REACHED IN THE THIRD REGIONAL AIR NAVIGATION CONFERENCE (PARIS 1952)
AND SUBSEQUENTLY APPROVED BY THE ICAO COUNCIL ON 23 JUNE 1952.
CONSEQUENTLY ATHINAI/ISTANBUL FIR BDRY BTN THE ABOVE MENTIONED
POINTSLIES ON AN INTERNATIONAL AGREEMENT APPROVED BY ICAO AND
ACCEPTED BY GREECE AND TURKEY. 06 SEP 10:00 2007 UNTIL PERM. CREATED: 06 SEP
10:09 2007

---

A1716/07 - REF (A) GREEK NOTAM A1709/07 LGGGYNYX.
REF (B) TURKISH-AIP SUP 32/05 (29 SEP 2005).
NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
REFERENCE IS MADE TO REF (B) TURKISH-AIP SUP 32/05 IN ORDER TO STATE
THAT THE ATHINAI/ISTANBUL FIR BOUNDARY BETWEEN POINTS
404500N0261000E AND 360500N0300000E HAS BEEN ESTABLISHED BY ICAO
REGIONAL AGREEMENTS AND CONSEQUENTLY IS FOUNDED ON THE FIRMEST
POSSIBLE LEGAL BASIS AS NOTED IN OUR REF (A) NOTAM A1709/07
LGGGYNYX.
BESIDES IN ACCORDANCE WITH THE ICAO RULES AND REGULATIONS THE ONLY
COMPETENT AUTHORITY TO ISSUE NOTAMS WITHIN ATHINAI FIR IS THE
HELLENIC CIVIL AVIATION AUTHORITY THROUGH ITS APPROPRIATE AIS UNIT.
CONSEQUENTLY THE ABOVE MENTIONED TURKISH-AIP SUP 32/05 CANNOT
PRODUCE ANY LEGAL EFFECT INTERNATIONALLY AS REGARDS ATHINAI FIR. 07 SEP 07:30
2007 UNTIL PERM. CREATED: 07 SEP 10:59 2007

---

A1795/07 (Issued for LGGG PART 1 OF 2) - NAVIGATIONAL WARNING:
WITH REFERENCE TO THE TURKISH AIP SUP 28/05 WE POINT OUT THE
FOLLOWING:
A.- THE ATHINAI/ISTANBUL FIR BOUNDARY BETWEEN POINTS 404500N0261000E
AND 360500N0300000E HAS BEEN CLEARLY ESTABLISHED BY ICAO REGIONAL
AGREEMENTS AND CONSEQUENTLY IS FOUNDED ON AN AUDOUBTEDLY SOUND LEGAL
BASIS AS NOTED IN OUR A1709/07 LGGGYNYX NOTAM.
MORE SPECIFICALLY THE DELIMITATION OF THIS BOUNDARY WAS COMPLETED
DURING THE SECOND MIDDLE EAST AND THIRD EUROPEAN-MEDITERRANEAN
REGIONAL AIR NAVIGATION MEETINGS (ISTANBUL OCT-NOV 1950 AND PARIS
FEB-MAR 1952) AND SUBSEQUENTLY APPROVED BY THE ICAO COUNCIL ON
DECEMBER 14 1950 AND JUNE 23 1952 RESPECTIVELY.
THE AGREED AND APPROVED ATHINAI/ISTANBUL FIR BOUNDARY IS CLEARLY
DEPICTED ON MAP NO 7 OF THE 1952 REGIONAL AIR NAVIGATION AGREEMENT
AND REPORTED IN THE AIR NAVIGATION PLAN FOR THE EUROPEAN REGION
CHARTS ATS 1A ICAO DOC 7754 AS WELL AS ON ALL THE FOLLOWING ICAO
AERONAUTICAL CHARTS THUS CONSTITUTING AN INTERNATIONAL LEGALLY
ESTABLISHED REGIME CONFIRMED BY A LONG STANDING PRACTICE NOT LEAVING
SPACE FOR MISLEADING OR MISINTERPRETATIONS.
END PART 1 OF 2. 19 SEP 07:01 2007 UNTIL PERM. CREATED: 19 SEP 07:29 2007

A1795/07 (Issued for LGGG PART 2 OF 2) - B.- THE NEW COPS STATED IN THE AIP-GREECE PAGES RAC 3-1-27 AND
3-1-28 NAMELY BELGI RIKSO PIROX SOTIV AND BENEM CALCULATED AND
SUBMITTED BY ICAO IN HIS RELEVANT LETTERS TO GREECE AND TURKEY AND
SUBSEQUENTLY ACCEPTED AND PUBLISHED BY THEM AS WELL AS OTHER COPS
PREVIOUSLY PRESENTED NAMELY GOLDO AMANI VEXOL REDRA SITRU AND
BANRO COINCIDE WITH THE ATHINAI/ISTANBUL FIR BOUNDARY ACCORING TO
THE ICAO AERONAUTICAL CHARTS AND THE LONG STANDING PRACTICE AS
MENTIONED ABOVE.FOR ALL THE AFOREMENTIONED REASONS FULLY CONSISTENT
WITH ICAO CONSIDERATIONS AND NEEDS THE TURKISH AIP SUP 28/05 IS
IRRELEVANT IN ITS ENTIRETY AND NOT PRODUCING ANY INTERNATIONALLY
LEGAL EFFECT.
END PART 2 OF 2. 19 SEP 07:01 2007 UNTIL PERM. CREATED: 19 SEP 07:29 2007

Όπως γίνεται αντιληπτό ούτε στις ελληνικές ΝΟΤΑΜ αναφέρεται τίποτα το ιδιαίτερο που να προκαλέσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ η οποία αναφέρει τα εξής:

A0227/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
AS REGARDS THE GREEK NOTAMS A1709/07 A1795/07 AND A1716/07,
WE WOULD LIKE TO REFER TO TURKISH AIP SUP NR:27/05, 32/05 AND TURKISH
AIP PAGE ENR-2.1-1 WHICH STATES THAT THE PORTION OF ISTANBUL-ATHENS
FIR BOUNDARY BETWEEN THE POINT 360456N0295958E IN THE SOUTH AND
THE POINT COINCIDING WITH THE BEGINING OF THE TURKISH GREEK LAND
BORDER IN THE NORTH, BY ITS DEFINITION, DOES NOT REFLECT ANY LEGALLY
DETERMINED MARITIME AREA OR TERRITORIAL SEA BOUNDARY DELIMITATION
AMONG THE PARTIES OR AN AGREED PRACTICE.
THEREFORE ANY PRESENTATION OR REFERENCE TO THAT PART OF THE ISTANBUL-
ATHENS FIR BOUNDARY BETWEEN THE ABOVE MENTIONED POINTS IS PURELY
FICTITIOUS AND IS WITHOUT ANY LEGAL BASIS.
FURTHERMORE, THERE IS NO BILATERALLY AND LEGALLY DETERMINED MARITIME
AREA BOUNDARY LIMITATION, OR AN AGREED PRACTICE TO THIS END REGARDING
THE AEGEAN SEA. THEREFORE, THE REFERENCE MADE BY GREECE TO THE
WESTERN FRONTIER OF TURKEY IN THIS REGARD IS NULL AND VOID. SFC - FL999, 19
JAN 08:25 2010 UNTIL 19 MAR 08:30 2010 ESTIMATED. CREATED: 19 JAN 08:30 2010

Η Άγκυρα σε ελεύθερη μετάφραση λέει ότι «παραμένουν αδιευκρίστα τα ελληνικά και τουρκικά σύνορα νοτίως της διαχωριστικής γραμμής του Έβρου και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών»!
Το περίεργο είναι γιατί τώρα εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ που αναφέρεται στο 2007. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 ήταν μια σημαντική χρονιά στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αφού από τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ξεκίνησαν συστηματικές προκλήσεις που οδήγησαν στις υπερπτήσεις του 2008. Σημειώνεται ότι πριν μερικές ημέρες η Άγκυρα έβγαλε μία ΝΟΤΑΜ επιβεβαίωσης του γεγονότος ότι έχει δεσμεύσει για ασκήσεις την περιοχή μεταξύ Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων.

Στις 22 Ιανουαρίου ήρθε και μία ακόμα ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητεί τις δύο ελληνικές που εκδόθηκαν την ίδια ημέρα για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης:

A0271/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY CERTAIN MATTERS MENTIONED IN THE
GREEK NOTAMS A0106/10 AND A107/10 DATED 22 JANUARY 2010
THE ABOVE MENTIONED GREEK NOTAMS ATTEMPT TO DEFINE THE SEARCH AND
RESCUE REGION AND RESPONSIBILITIES THROUGH UNILATERAL AND ARBITRARY
INTERPRETATION OF INTERNATIONAL CONVENTIONS AND REGULATIONS
REGARDING SEARCH AND RESCUE -SAR- THE TURKISH SEARCH RESCUE REGION
-SRR- REMAINS TO BE A FACT AS DECLARED TO THE IMO AND INCLUDED IN
THE IMOS GLOBAL SAR PLAN.HAVANG THE MEANS AND CAPABILITIES TURKEY
WILL CONTINUE TO EFFECTIVELY CONDUCT SAR OPERATIONS ACTIVITIES
WITHIN HER SRR. SINCE THE TURKISH AND GREEK SRR PARTIALLY OVERLAP
ALL SAR EFFORTS ACTIVITIES TO BE CONDUCTED IN THESE OVERLAPPING
AREAS MUST BE DULY COORDINATED AS APPROPRIATE IN ACCORDANCE WITH THE
HAMBURG CONVENTION ARTICLE 2.1.5. SFC - FL050, 22 JAN 12:30 2010 UNTIL 25 JAN
01:00 2010. CREATED: 22 JAN 12:35 2010

Εκτίμηση στρατιωτικών και διπλωματικών παρατηρητών είναι ότι «κάτι ψήνουν» στο Αιγαίο οι γείτονες και άμεσα μάλιστα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr