"Πόρτα" από ΠΓΔΜ για την ελληνική ομάδα της σκοποβολής


Νέο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με φόντο τον αθλητισμό. Αυτή τη φορά οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν επέτρεψαν τη διέλευση της εθνικής ομάδας σκοποβολής της Ελλάδας, αποτελούμενη από 33 αθλητές και πέντε συνοδούς, μέσω του εδάφους της ΠΓΔΜ, με τελικό προορισμό το Βελιγράδι όπου θα συμμετέχει σε διεθνές τουρνουά.

Οι τελωνειακές αρχές των Σκοπίων πρόβαλαν στην ελληνική αποστολή μία σειρά γραφειοκρατικών προσκομμάτων και τελικώς δεν επέτρεψαν τη διέλευση της από το έδαφος της ΠΓΔΜ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκοπιανή πλευρά λειτούργησε με αυτό τον τρόπο ως αντίποινα για το επεισόδιο με την εθνική ομάδα χάντμπολ της ΠΓΔΜ που σημειώθηκε πριν καιρό στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η εθνική ομάδα χάντμπολ της ΠΓΔΜ είχε αποχωρήσει από αγώνες, που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, επειδή η ονομασία της χώρας εκφωνείτο ως ΠΓΔΜ και όχι με τη συνταγματική ονομασία της.

Με δηλώσεις της στην τηλεόραση του Mega η αρχηγός της αποστολής κ. Νινιού τόνισε ότι «όταν πήγαμε να καταθέσουμε τα χαρτιά μας στις αρχές των συνόρων, διαπιστώσαμε ότι με διάφορες προσπάθειες μας καθυστερούσαν. Μάλιστα μας είπαν ότι θα περιμένετε όπως περίμενε η δική μας ομάδα να περάσει».

Πρόσθεσε ότι οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν διάφορες προφάσεις προκειμένου να καθυστερήσουν την αποστολή της Ελλάδας. «Σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας μας αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέσω Προμαχώνα. Όταν φτάσαμε στα ελληνικά σύνορα, ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για το συμβάν. Με τη συνοδεία περιπολικού επιστρέψαμε στα σύνορα των Σκοπίων, όπου πλέον μας είπαν ξεκάθαρα ότι δεν θα περάσουμε», πρόσθεσε η κ. Νινιού.

Πηγές:cosmo.gr

Τραγική κατάληξη για τον πιλότο του F16


Τραγική κατάληξη είχε ο πιλότος του πολεμικού αεροσκάφους τύπου F16 Block 52 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ νωρίς το βράδυ της Τετάρτης. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε νυχτερινή άσκηση μαζί με ακόμα τρία F16.

Τον άτυχο πιλότο εντόπισε και περισυνέλεξε τουρκική φρεγάτα. Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογο του, Δημήτρη Γράψα, τον ενημέρωσε για το συμβάν και τον συλλυπήθηκε. Η σορός του πιλότου στη συνέχεια δόθηκε στις ελληνικές δυνάμεις και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος F-16 χάθηκε από τα ραντάρ στις 19:41 στην περιοχή της Ψαθούρας, στις Σποράδες, βόρεια της Αλοννήσου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο πιλότος έπαθε vertigo, δηλαδή είχε παραίσθηση κατά τη διάρκεια της πτήσης, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος πάτησε το κουμπί της αυτόματης εκτίναξης, αλλά ήταν ήδη αργά, με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη ήταν μονοθέσιο F16 Block 52, από τα καινούργια αυτού του τύπου που έχουν προστεθεί στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

Στις έρευνες συμμετείχαν τρία ελικόπτερα Super Puma, ένα C130 και μία φρεγάτα.

Την επιχείρηση διάσωσης παρακολουθούσε διαρκώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ενημέρωνε τον πρωθυπουργό.

Πηγές:cosmo.gr

Ξυλοδαρμός έλληνα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη

Άνανδρη επίθεση δέχθηκε από τρία άτομα, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του στην Κωνσταντινούπολη, ο έλληνας δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, ανταποκριτής του Mega στην περιοχή και εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας Ηχώ.

Ο Α. Ρομπόπουλος δέχθηκε επίθεση νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας Ηχώ στην περιοχή του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. Τρία άτομα τον τραυμάτισαν με συνεχή χτυπήματα και αμέσως διακομίστηκε στο Γερμανικό Νοσοκομείο της Πόλης. Εκεί του έγιναν ράμματα στο κεφάλι και διαπιστώθηκε ότι έφερε κάταγμα στο χέρι.

Την υπόθεση ερευνά η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «πρώτα από όλα εκφράζουμε τη συμπαράστασή και τις θερμές ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στον ομογενή κ. Ανδρέα Ρομπόπουλο, που δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη βάναυση επίθεση από αγνώστους, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του».

Και πρόσθεσε: «Πέραν αυτού, θέλω να υπογραμμίσω ότι την ίδια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται βήματα για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, κάποιοι, με τις απαράδεκτες και εγκληματικές τους ενέργειες, επιχειρούν να εγείρουν εμπόδια. Δεν θα το καταφέρουν. Τους καταδικάζουμε απερίφραστα. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές τη σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη δικαιοσύνη, καθώς και την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για να μην επαναληφθούν τέτοια κρούσματα στο μέλλον».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε: «Εκ μέρους τους Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θέλω, καταρχήν, να εκφράσω την συμπαράσταση και να μεταφέρω τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο, ο οποίος τραυματίστηκε σε επίθεση που δέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη».

«Η Τουρκική κυβέρνηση, όπως και οι τοπικές αρχές, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας και της ζωής των ομογενών μας. Αποτελεί μάλιστα μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ασφαλώς επηρεάζει και τις διμερείς μας σχέσεις. Οι γνωστοί - άγνωστοι των εθνικιστικών και παρακρατικών κύκλων που δρουν στην Κωνσταντινούπολη δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες των τουρκικών αρχών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην Κωνσταντινούπολη είχε σημειωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο παρόμοιο περιστατικό, όταν δολοφονήθηκε μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας του Agos ο αρμένιος δημοσιογράφος, Χραντ Ντινκ.

Πηγές:cosmo.gr

Προκλητικός ο Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη

Προκλητικές δηλώσεις που ενόχλησαν την Αθήνα έκανε από τη Θράκη, όπου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διήμερη επίσκεψη του στη χώρα μας.

Ο κ. Μπαμπατζάν προέτρεψε τη μειονότητα να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα τους από την Ελλάδα, επισκέφθηκε τον «ψευτομουφτή» Ιμπραήμ Σερίφ, καθώς και το σωματείο «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος και η λειτουργία του έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σωματείο είχε αποφύγει να επισκεφθεί ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Επισκέφθηκε επίσης το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο στην Κομοτηνή όπου τον υποδέχτηκαν με λουλούδια οι εξακόσιοι μαθητές, τους οποίους αποκάλεσε «αδέρφια Τούρκους».

Στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση μειονοτικών σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της μειονότητας και τόνισε ότι «στην επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Κάλεσε, μάλιστα, τους μειονοτικούς «να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά τους», δίνοντας ως παράδειγμα το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την χρήση του όρου "τουρκική μειονότητα" και δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση των εκατό χιλιάδων ομοεθνών μας που ζουν στη Θράκη».

Ο κ. Μπαμπατζάν αναχώρησε το βράδυ από το Δημοκρίτειο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ήταν ο πρώτος επίσημος που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του αεροδρομίου.

Δηλώσεις Μπαμπατζάν από την Αθήνα

Ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε σε τούρκους δημοσιογράφους πριν φύγει από την Αθήνα ότι «η υποστήριξη της Ελλάδας είναι σημαντική για την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία» και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την θερμή υποδοχή στην Αθήνα και την αποτελεσματική συνεργασία με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφορικά με τις διερευνητικές συναντήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι έχουν αποφασίσει με την κ. Μπακογιάννη να τις παρακολουθήσουν στενά και τις χαρακτήρισε «αποδοτικές». Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία αποτελείται από τεχνικά στοιχεία και ότι αν χρειαστεί πολιτική βούληση θα πάρουν την πρωτοβουλία με την ελληνίδα ομόλογό του».

Ο Αλί Μπαμπατζάν τόνισε εξάλλου ότι «ο σχηματισμός των νέων κυβερνήσεων και στις δύο χώρες αποτελεί πλεονέκτημα για την επίλυση των προβλημάτων».

Αναφορά έκανε επίσης στη σημασία της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, πρώτη επίσκεψη μετά από 49 χρόνια.

Πηγές:cosmo.gr

Απειλές πολέμου από τη Σερβία για το Κόσοβο


«Ο πόλεμος αποτελεί νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί κάποια χώρα τα συμφέροντά της» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Σίμιτς, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Μιλώντας σε εκπομπή της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης (RTS) με θέμα το Κόσοβο, ο Σίμιτς τόνισε ότι «όταν δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Χάρτα του ΟΗΕ, όταν κάποια χώρα συνεχώς απειλείται με πόλεμο, τότε δεν της μένει τίποτε άλλο από τον πόλεμο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Τη δήλωση Σίμιτς καταδίκασαν δύο από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Τάντιτς τη χαρακτήρισε ανεύθυνη και επικίνδυνη. «Από τη στιγμή που η Σερβία επιβλήθηκε στη διαπραγματευτική διαδικασία ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, ο Σίμιτς εκφράζει απειλητικές και επικίνδυνες θέσεις βλάπτοντας την εικόνα της χώρας εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Κόμματος.

«Η Σερβία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με διπλωματικά μέσα και δεν θέλει έναν ακόμη πόλεμο» ανακοίνωσε από την πλευρά του το κόμμα G-17.

Πηγές: Cosmo.gr

Roswell-Ελληνικά πάνω σε UFO