Αποκλείουν το Σχέδιο Ανάν ως βάση συζήτησης


Αποκλείει η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας την πιθανότητα να λειτουργήσει το ΣχέδιοΑνάν ως βάση διαπραγμάτευσης στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μ. Κυπριανού, τόνισε ότι «η τουρκική πλευρά μπορεί να θέσει οποιεσδήποτε προτάσεις και θέσεις στις συνομιλίες, αλλά αυτό δεν υποχρεώνει την ελληνική κυπριακή πλευρά να τις δεχθεί, ούτε και να τις κάνει βάση για συζήτηση».

Ο κύπριος υπουργός κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τουρκικό κανάλι NTV, όπου ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε σημείωσε πως «παρά τις ελλείψεις που έχει το σχέδιο Ανάν και παρά το γεγονός ότι οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του 2004, το σχέδιο εγκρίθηκε από τους τουρκοκυπρίους κι ο ίδιος θα θέσει τη φιλοσοφία του στο τραπέζι των συνομιλιών», απάντησε ότι «η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί ως βάση για συζήτηση τις θέσεις και τις προτάσεις που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τον Ιούνιο».

«Έχει δηλωθεί από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι θα ήθελαν να έβλεπαν την λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, αλλά οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές κι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το σχέδιο αυτό» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Ταλάτ ότι δεν βλέπει «την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την Κύπρο πριν από τη λύση του Κυπριακού» σημείωσε ότι «δεν βοηθά σε τίποτε η παρουσία του τουρκικού στρατού. Αντίθετα δυσκολεύει την επίτευξη λύσης».

Πηγές: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: