Κάρατζιτς: «Με τον Θεό και τους Έλληνες»



Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον σημερινό "Eλεύθερο Τύπο" για τις σχέσεις του Κάρατζιτς με τους Έλληνες:
"Οι νταλίκες με την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι Ελληνες προς τους Σέρβους της Βοσνίας ανηφόριζαν στο χάρτη των Βαλκανίων σαν φίδι που έχει χάσει το δρόμο του. Περνούσαν στη Βουλγαρία, από εκεί έκοβαν αριστερά προς τη σερβική Νις, αγνοούσαν τις ανέσεις του Βελιγραδίου και συνέχιζαν μέχρι την εξώπορτα του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Πάλε. Ο Κάρατζιτς δεν ήταν, βέβαια, στην πόρτα. Προτιμούσε να βρίσκεται στο γραφείο του, παρέα με το στρατηγό Μλάντιτς που ακόμα καταζητείται. Κάποιες φορές ντυνόταν τη φόρμα παραλλαγής (χωρίς διακριτικά), θυμίζοντας πως ήταν και αρχηγός του στρατού. Ο χώρος του ήταν λιτός, όπως ένα πολεμικό επιτελικό γραφείο. Από τους τοίχους σύμβολα της Σερβίας και της ορθοδοξίας φώναζαν για ποιο λόγο είχαν τοποθετηθεί εκεί. Οπλα δεν υπήρχαν σε κοινή θέα. Ακόμα και ο Μλάντιτς κυκλοφορούσε άοπλος εκεί μέσα. Αν δεν σε ενδιέφεραν τα σύμβολα, το μοναδικό αντικείμενο που μπορούσε να διεκδικήσει την προσοχή σου ήταν μία βαλίτσα με ένα δορυφορικό τηλέφωνο εποχής. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να τον συναντήσεις, αρκεί να κατάφερνες, βέβαια, να φτάσεις στο Πάλε. Επίσης δεν είχε και τόση σημασία η ιδιότητα. Είτε ήσουν δημοσιογράφος είτε μεταφορέας ανθρωπιστικής βοήθειας, το ελληνικό διαβατήριο σου άνοιγε την πόρτα και την αγκαλιά του Κάρατζιτς.
Ακολουθούσαν οι τρεις σταυρωτοί ασπασμοί και το πλέον εύχρηστο κλισέ του Σέρβου: «Εμείς πολεμάμε έχοντας στο πλευρό μας μόνο τον Θεό και τους Ελληνες». Στη συνέχεια, αν καθόσουν στο μεγάλο τραπέζι του γραφείου του, μπορούσε να σου εξηγήσει πώς τα Βαλκάνια έχουν μπλέξει στον ιστό ενός σατανικού μουσουλμανικού σχεδίου για τον έλεγχο της περιοχής.
«Βοηθήστε μας τώρα για να μπορούμε και εμείς να σας βοηθήσουμε όταν έρθει η ώρα στη Θράκη», έλεγε προς τους Ελληνες συνομιλητές του."
Αριστερά στη φωτογραφία Έλληνες εθελοντές μετά τη παρασημοφόρησή τους από τον Ρ. Κάρατζιτς, δεξιά πανηγυρισμοί με τουρκικές σημαίες στο Σεράγεβο το βράδυ που έγινε γνωστή η σύλληψή του. Για την ιστορία, την ώρα που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξόπλιζαν με τη βοήθεια των Τούρκων και των (κατά τα άλλα άσπονδων εχθρών τους) Ιρανών τους Βόσνιους μουτζαχεντίν, οι Σέρβοι είχαν την υποστήριξη της ΕΥΠ, της Μοσσάντ, της ρωσικής FSB και των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Πηγές: strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: