Ελληνικό διάβημα στην Τουρκία για μεταφορά παράνομων μεταναστών


Εντός της ημέρας αναμένεται το ελληνικό διάβημα προς την τουρκική πλευρά, με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο φαίνεται τουρκική ακταιωρός να επιχειρεί να αφήσει παράνομους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, το πρόβλημα είναι γνωστό στους γνωρίζοντες τα διπλωματικά και η προσπάθεια είναι συνεχής. «Είναι μια συνεχής ενημέρωση, η οποία γίνεται προς όλους και προς την Ευρώπη και βεβαίως διμερώς με την Τουρκία» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Στο εν λόγω βίντεο, που φέρνει στο φως η εφημερίδα Έθνος την Τετάρτη, φαίνονται άνδρες τουρκικής ακταιωρού να επιχειρούν να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ακταιωρός υποχωρεί όταν πλησιάζει σκάφος του Λιμενικού.
Το περιστατικό κατεγράφη στις 19 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κόρακα, στη Μυτιλήνη.

Το βίντεο βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και κατά πληροφορίες της εφημερίδας δεν είναι το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε πως έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών και ότι η επαναπροώθησή τους είναι μια διαδικασία που ακολουθείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων ενώ μας απασχολούν και τα κέντρα εισόδου των λαθρομεταναστών.

«Η προσπάθεια είναι μεγάλη και είναι ένα μεγάλο θέμα και μόνο να αναλογιστεί κανένας τον αριθμό που σας ανέφερε», τόνισε.

«Η επαναπροώθηση συμβαίνει και προς την Τουρκία. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, που είναι αρμόδιοι γι' αυτό το θέμα, γίνονται και με την Τουρκία. Ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, υπάρχουν. Αυτό είναι σαφές» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, 15 αλλοδαπούς που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων είχε κρύψει επιμελώς στο φορτηγό του 33χρονος οδηγός που συνελήφθη από τους λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι αλλοδαποί θα μετέβαιναν λαθραία στην Ιταλία, καθώς το φορτηγό αυτοκίνητο ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε πλοίο της γραμμής που συνδέει την Ελλάδα με τη γειτονική χώρα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.

Πηγές: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: