Διχάζουν τους Βρετανούς οι βιομετρικές ταυτότητες

Ανοιχτό διάλογο έχει ανοίξει στη Γηραιά Αλβιώνα το θέμα της επαναφοράς των ταυτοτήτων, οι οποίες μάλιστα θα είναι αυτή τη φορά βιομετρικές. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπράουν έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για προσβολή των πολιτικών δικαιωμάτων.

Το σχέδιο, κόστους 5,9 δισ. ευρώ, προβλέπει ότι σε πρώτη φάση οι ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές μόνο για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης που έρχονται στη Βρετανία για εργασία ή σπουδές και θα εκδοθούν τον Νοέμβριο. Σε διάστημα μερικών ετών, το σχέδιο θα επεκταθεί και στους Βρετανούς.

Οι ταυτότητες θα περιέχουν σε ψηφιακή μορφή προσωπικά στοιχεία του κατόχου, δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου. Το κόστος κάθε δελτίου ανέρχεται στα 38 ευρώ.

«Όλοι θα θέλαμε να γίνουν πιο ασφαλή τα σύνορά μας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης, η παράνομη εργασία και οι απάτες με τις οικονομικές παροχές» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ.

Τον Νοέμβριο του 2007, 25 εκατ. βρετανοί πολίτες έμαθαν - με δέκα ημέρες καθυστέρηση – ότι χάθηκαν κατά την μεταφορά τους μέσω ταχυδρομείου από το ένα κυβερνητικό τμήμα στο άλλο δύο ψηφιακοί δίσκοι (cd) που περιείχαν τα προσωπικά και οικονομικά τους στοιχεία.

Δύσκολα, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπράουν μπορεί να γίνει πειστική όταν μιλά για ασφάλεια, ειδικά μετά τις πολυάριθμες περιπτώσεις απώλειας προσωπικών δεδομένων που έγιναν σε μαζική κλίμακα.

Το σχέδιο βρίσκει αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης: Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπόσχονται να καταργήσουν τις ταυτότητες εάν έρθουν στην εξουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια: