«Αγρίεψαν» οι Αμερικανοί...

Σε απειλητικές δηλώσεις, με αποδέκτες τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προέβη ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Φρανκ Ούρμπαντσικ. Προειδοποίησε ότι «το τίμημα της μη λύσης θα το πληρώσουν οι δύο ηγέτες».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής έκαμε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο κ. Ούρμπαντσικ ζήτησε όπως οι συνομιλίες επιταχυνθούν. «Η χώρα μου», είπε, «υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επιθυμεί όπως συνεχισθεί με γοργό ρυθμό». Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε τους δύο ηγέτες να βρουν τον τρόπο για την επίτευξη λύσης και αν παραστεί ανάγκη, όπως ανέφερε, «να είναι ευέλικτοι». Και συνέχισε με την απειλητική δήλωση: «Το τίμημα της μη λύσης θα το πληρώσουν οι δύο ηγέτες».Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του 2009 θα είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης και κάλεσε τις δύο πλευρές «να είναι έτοιμες για θυσίες». Τέλος, εξέφρασε προθυμία παρέμβασης, εάν αυτό της ζητηθεί από κάποιαν από τις δύο πλευρές.

Δεν θέλουν τη Ρωσία στα πόδια τους

Πολιτικοί κύκλοι σε δηλώσεις τους στη "Σ" εκτιμούσαν ότι οι απειλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή έρχονται τη στιγμή που ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα και υπογράφει σημαντικές συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά, και οι δηλώσεις Ούρμπαντσικ πιθανώς να αντικατοπτρίζουν την αμερικανική ενόχληση για τη ρωσική επιρροή που μπορεί να υπάρξει, λόγω της παρουσίας του Προέδρου Χριστόφια στην προεδρία.

Ταυτόχρονα, φανερώνουν και αίσθημα δυσφορίας της αμερικανικής πλευράς, στην προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης να εισαγάγει τον ρωσικό παράγοντα, ως καθοριστικό, στο Κυπριακό. Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν απορία για τον σκληρό τόνο των δηλώσεων του κ. Ούρμπαντσικ και ιδιαίτερα για την αναφορά του σε «τίμημα» που θα καταβάλουν οι δύο ηγέτες, αν δεν επιλύσουν το Κυπριακό. Διερωτώντο γιατί -και τι είδους τίμημα- θα κληθεί να καταβάλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όταν επιδεικνύει ευελιξία και μετριοπάθεια στις συνομιλίες και προχώρησε μάλιστα σε παραχωρήσεις, πριν ακόμη εισέλθει στο διάλογο (εκ περιτροπής προεδρία - έποικοι) προκειμένου να διευκολύνει την πρόοδο στις συνομιλίες.

Εν αντιθέσει με τον Ταλάτ, ο οποίος όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις παραχωρήσεις του κ. Χριστόφια, αλλά αναβαθμίζει τις αξιώσεις του και υποβάλλει προτάσεις που παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ούρμπαντσικ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα στις αναφορές του στο Κυπριακό. Σε πρόσφατη ομιλία του κάλεσε τους δύο ηγέτες να είναι έτοιμοι για «σκληρούς και οδυνηρούς συμβιβασμούς» προκειμένου να εξεύρουν λύση.

Θέλουν... Νέα Κύπρο

Ο κατοχικός ηγέτης Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στοχεύει στις διεξαγόμενες συνομιλίες, στη δημιουργία «νέας Κύπρου», η οποία θα είναι διζωνική, με πολιτική ισότητα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, ένα συνεταιρικό κράτος με δύο συνιστώντα κρατίδια ίσου καθεστώτος. Ο Ταλάτ μιλούσε σε ιατρικό συνέδριο στα κατεχόμενα.

TOY ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: