Επιδείνωση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βλέπουν και στα Σκόπια, με αφορμή τα γεγονότα στην Οχρίδα και την επίθεση κατά των Ελλήνων ταξιδιωτών, καθώς και την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Ελλάδα.
Κάποιοι πιο ψύχραιμοι στη γειτονική χώρα εκφράζουν φόβους ότι τα «τείχη» που ορθώνονται με την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπτώσεις της εσωτερικής και της παγκόσμιας κρίσης, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση της χώρας -η αντιπολίτευση μιλάει ήδη για κατάρρευση-, όπου η ανεργία καλπάζει κοντά στο 40% και οι μισθοί κινούνται στα επίπεδα των 250 ευρώ τον μήνα.
Το τελευταίο διάστημα επίσης ξεκίνησε ένας νέος κύκλος κλεισίματος επιχειρήσεων, με πρώτες τις μεταλλευτικές, ενώ οι εξαγωγές καταποντίζονται και οι ξένες επενδύσεις, μαζί και οι ελληνικές, έχουν σταματήσει.Μια σειρά από σημαντικούς τομείς της οικονομίας της ΠΓΔΜ συνδέονται άμεσα με τη χώρα μας και το κυνήγι μαγισσών κατά της Ελλάδας, στο οποίο επιδίδονται ο Νίκολα Γκρούεφσκι και οι άλλοι εθνικιστές κυβερνητικοί παράγοντες, δεν αφήνει πλέον ανεπηρέαστες και αυτές τις σχέσεις, αυξάνοντας τις επιπτώσεις για τη γειτονική χώρα.
Επίσης εκτιμάται πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα μειωθεί και ο αριθμός των Ελλήνων που φτάνουν στη γειτονική χώρα, είτε ως τουρίστες είτε για να ψωνίσουν κάποια φτηνότερα προϊόντα από τις συνοριακές πόλεις της ΠΓΔΜ είτε για να παίξουν στα καζίνα της, με δέλεαρ και άλλες «απολαύσεις».
Αυτές τις ημέρες ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Τζόναθαν Σίλε ξεκαθάρισε στα Σκόπια ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο χρηματοδότη για τον άξονα 10 που μετονομάστηκε προκλητικά σε «Μεγάλου Αλεξάνδρου», εφόσον η Ελλάδα δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο με τα 80 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση επιχειρούσε να αποκρύψει την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για χρηματοδότηση του άξονα 10 από την ΕΕ.
Γυρίζει την πλάτη
Την ίδια ώρα ο Ν. Γκρούεφσκι έκλεινε τα μάτια απέναντι στους απολυμένους των επιχειρήσεων που πτώχευσαν και πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της κυβέρνησης, αλλά και στους πρωτοσέλιδους τίτλους πολλών εφημερίδων που με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τα στοιχεία της ίδιας της Στατιστικής Υπηρεσίας, παρά το «μαγείρεμα» της κυβέρνησης, είναι αποκαλυπτικά. Ο αριθμός των απασχολουμένων στη βιομηχανία μειώθηκε τον μήνα Ιανουάριο κατά 3,4%, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται δυσμενέστερη στον τομέα των ορυχείων, όπου ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 18%.
Στη χειρότερη θέση έχουν περιέλθει οι βιομηχανίες κατεργασίας μετάλλων και οι κλωστοϋφαντουργίες. Μάλιστα, ο διευθυντής της μεταλλοβιομηχανίας Silmak ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο πρόκειται να κλείσει μέσα στον Μάρτιο και όλοι οι εργαζόμενοι να απολυθούν, εφόσον δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για την παραγωγή του.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα
Στις εθνικιστικές συγκεντρώσεις κατά της Ελλάδας του περασμένου χρόνου, που συνοδεύτηκαν και με επιθέσεις κατά του ελληνικού γραφείου συνδέσμου στα Σκόπια -ουσιαστικά πρόκειται για την Ελληνική Πρεσβεία-, πρωταγωνιστούσαν στελέχη και μέλη του κυβερνητικού VMRO-DPMNE.
H επίθεση στην Οχρίδα φέρεται πως έγινε οργανωμένα από μια οργάνωση με την ονομασία «Ενωμένη Μακεδονία». Ομως η πόλη της Οχρίδας είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται. Ετσι για την επίθεση δείχνουν προς την πλευρά του VMRO-DPMNE, το οποίο έχει συγκεντρώσει υπό τη σκέπη του όλα τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία, κυρίως στον χώρο της νεολαίας.
Και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο, όπου συνέβη η επίθεση κατά των Ελλήνων ταξιδιωτών και των τριών λεωφορείων τους, την επομένη πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συγκέντρωση του VMRO-DPMNE για τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές της 22ας Μαρτίου.
Στη συγκέντρωση αυτή όπου μίλησαν ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υποψήφιος πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο υποψήφιος δήμαρχος του VMRO-DPMNE, αλλά δεν είπαν ούτε μία λέξη για την επίθεση.
Ελληνικές επενδύσεις
Ενώ οι ξένοι επενδυτές ακυρώνουν τις όποιες επενδύσεις προγραμμάτιζαν στην ΠΓΔΜ, πριν από δύο εβδομάδες άρχισε να λειτουργεί στο Πρίλεπ ακόμη ένα ελληνικό εργοστάσιο, το «Ronikolant», για την παραγωγή κολάν και καλτσών, επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο πρόκειται αρχικά να απασχολήσει 240 εργαζομένους και να φτάσει τους 600. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών δήλωσαν στα εγκαίνια ότι έως τώρα Ελληνες επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει συνολικά στην πόλη επενδύσεις ύψους 30 εκατ. .
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Πηγή:Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου