Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε επιβατηγά ανοιχτά της Ρω


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ παρενόχλησε μικρά σκάφη με 30 κατοίκους από το Καστελλόριζο όταν επέστρεφαν από τη νησίδα Ρω, όπου είχαν μεταβεί εκεί χθες το πρωί. Η ακταιωρός βρισκόταν έξω από το λιμανάκι της Ρω και ενώ τα ελληνικά σκάφη κατευθύνονταν προς το Καστελλόριζο, τα πλησίασε και άρχισε να κάνει διάφορους ελιγμούς. Τα ελληνικά σκάφη συνέχισαν κανονικά την πορεία τους και οι επιβαίνοντες ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Καστελλόριζου, αλλά δεν χρειάστηκε να μεταβεί ελληνικό περιπολικό, γιατί στο μεταξύ η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε και κατευθύνθηκε προς τα απέναντι παράλια. Πάντως, κάτοικοι του Καστελλόριζου που επέβαιναν στα σκάφη διέκριναν στην πλώρη της τουρκικής ακταιωρού επιβάτες με πολιτική περιβολή που φωτογράφιζαν και δεν αποκλείουν να ήταν Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Σημειώνεται ότι και κατά τη μετάβαση των ελληνικών σκαφών από το Καστελλόριζο στη Ρόδο, μικρό τουρκικό περιπολικό τα παρακολουθούσε από κοντά, χωρίς όμως να τα παρενοχλήσει.

Επικεφαλής των κατοίκων του Καστελλόριζου που πήγαν χθες στη νησίδα Ρω ήταν ο παπα-Γιώργης Μαλτέζος. Αρχικά στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε η θεία λειτουργία με την παρουσία και αντιπροσωπείας στρατιωτών που υπηρετούν στο εκεί φυλάκιο. Στη συνέχεια ψάλθηκε τρισάγιο στο μνημείο όπου ετάφη η Κυρά της Ρω Δέσποινα Αχλαδιώτη. «Ήταν μια οφειλόμενη τιμή αυτήν την περίοδο που οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνικότητα της Ρω, στη γυναίκα η οποία στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ύψωνε καθημερινά στη νησίδα την ελληνική σημαία», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο παπα-Γιώργης Μαλτέζος.

Παραβιάσεις

Σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου επιδόθηκαν χθες οι Τούρκοι.

Συγκεκριμένα, στο FΙR Αθήνας μπήκαν 2 σχηματισμοί με συνολικά 16 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο σε 19 περιπτώσεις. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: