Ο ασκός του Αιόλου στην Τουρκία έτοιμος να ανοίξει και να φέρει το χάος...

Μέχρι και απόσχιση "βλέπουν" οι Κούρδοι

«Ακόμη και θέμα απόσχισης μπορεί να συζητηθεί αν τελματώσει η διαδικασία» δήλωσε χθες η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας Αϊσέλ Τουγλούκ αναφερόμενη στην υπό συζήτηση δέσμη μέτρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα μόνο από τα σημάδια του κακού που ενδεχομένως εμφανιστούν τους επόμενους μήνες στην Τουρκία, με αφορμή τη φιλολογία της κυβέρνησης Ερντογάν για λήψη μέτρων.
Κι αυτό επειδή είναι τελείως διαφορετικά τα κριτήρια που έχουν υπόψη τους το τουρκικό κράτος, οι Κούρδοι, οι ακροδεξιοί, οι κεμαλιστές και οι όποιοι φιλελεύθεροι, όταν αναφέρονται στους όρους «κουρδικό ζήτημα» και «επίλυση». Η Τουγλούκ αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι σχετικά με την προετοιμασία των μέτρων. Ο Αταλάι είχε πει ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν στην εθνοσυνέλευση. «Οι δηλώσεις του Αταλάι δεν περιλαμβάνουν μέτρα που θα λύσουν το κουρδικό πρόβλημα» είπε η βουλευτής και τόνισε ότι «το ΡΚΚ και ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης. Το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά ώς ένα σημείο. Το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται μόνον ένοπλη δύναμη. Είναι επίσης και μαζική δύναμη».
Η Τουγλούκ είπε ότι το κόμμα της δεν έχει πρόβλημα με το ενιαίο του κράτους, τη σημαία ή τη γλώσσα, αλλά επισήμανε ότι «ζητούμε σεβασμό στο δικαίωμα του λαού αυτού -κουρδικού- να είναι λαός. Θέλουμε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των οικουμενικών αρχών».

συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: